Jejich nezaměnitelný tvar z nich dělá jedno z nejpopulárnějších pečiv na světě!
Řeč je o preclících, které si díky nám dnes můžete připravit také doma.
Křehká a lahodná chuť, plněné, naslano i nasladko, vše najdete v dnešních receptech!
Pojďte se s námi pustit do pletení preclíků, ručíme, že po nich zůstanou talíře, jako vyleštěné!
Domácí bavorské preclíky
Krásné – tmavé louhované pečivo je pro svou neodolatelnou chuť proslulé po celém světě! Nyní si jej můžete připravit i doma. Bavorské preclíky jsou skvělé pro každého – návštěvu, jen tak k polévce, nebo jako silvestrovská pochoutka.
Ingredience:
- 1 kg hladké mouky
- 1 l mléka
- 1 balíček droždí
- 50 g másla
- 1 PL soli
- 1 l vody
- 3 PL jedlé sody
- na posypání hrubozrnná sůl, kmín, mák, semínka
Postup práce:
- Celé droždí rozdrobte do vlažného mléka.
- Přidejte špetku cukru a nechte utvořit kvásek.
- Máslo nadrobte do mouky a osolte.
- Zpracujte směs – vznikne drobenka.
- Přidejte vzešlý kvásek a mléko.
- Vypracujte krásné, vláčné těsto.
- Nechte zakryté kynout 15 minut.
- Těsto rozdělte na asi 10 dílků.
- Každý díl vyválejte do ruličky, ze které následně vytvarujte preclík.
- Preclíky nechte na plechu kynout před pečením aspoň dalších 20 minut. (Nechte jim na plechu dostatek prostoru).
- Do hrnce vložte jedlou sodu a přiveďte k varu.
- Troubu si předehřejte na 180°C.
- Zhruba půl minuty louhujte preclíky v horké vodě se sodou a ihned dávejte zpět na plech vyložený pečícím papírem.
- Preclíky pečte 20 – 25 minut, dokud nebudou mít krásnou barvu.
Jednou ochutnáte a už nebudete chtít jiné! Pojďte s námi připravit slastné mocca cukroví, které budete mít potíž do Vánoc udržet ve spíži nedotčené.
Plněné pikantní preclíky
Každý recept snese inovaci, a pokud jste právě v situaci, kdy hledáte nejen skvělý recept na pečivo, ale také slanou dobrotu na mlsání, přinášíme jednu neodolatelnou inspiraci.
Ingredience:
- 450 g hladké mouky
- 25 g droždí
- 250 ml vody
- 30 g vepřového sádla
- 1/2 ČL třtinového cukru
- 1 ČL soli
- 8-10 vajec
- anglická slanina nebo uzený bok
- 150 g goudy
- chilli vločky podle chuti
Postup práce:
- Droždí rozdrobte do misky s vlažnou vodou, přidejte špetku cukru, lžičku mouky, promíchejte a nechte 10 minut odpočinout.
- Připravte si dva plechy a vyložte je pečícím papírem.
- Nejdřív dejte do mísy mouku, sůl, udělejte veprostřed důlek a vlijte zde vzešlý kvásek.
- Důsledně zamíchejte a přidejte sádlo. Po vypracování vznikne vláčné těsto.
- Těsto dejte na pomoučený vál.
- Rozdělte těsto na cca 8 dílků.
- Opět tvarujte z jednotlivých kousků válečky, které následně stočte do tvaru preclíku.
- Jakmile jsou preclíky hotové, do každého z nich vyklepněte vejce, posypte sýrem, opečenou slaninkou, podle chuti přidejte i chilli vločky.
- Pečte na 220 °C cca 10 minut.
Preclíky z domácí pekárny
Patříte-li k těm, kteří skutečně nemají rádi zdlouhavé zadělávání těsta a obecně, nekonečný čas strávený v kuchyni, přinášíme recept právě pro vás. Pekárna totiž v tomto případě odvede všechnu práci za vás! Pojďme se nyní pustit do receptu na domácí slané preclíky.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí
- 25 g cukru krupice
- 125 g rozpuštěného másla
- špetka soli (asi 8 g)
- 1 vejce
- 1 ČL cukru krupice
- hrubozrnná sůl, kmín nebo mák na posypání
- 250 ml vody
Postup práce:
- Všechny suroviny vložte do pekárny, nejdřív cukr, potom droždí, vody pouze 150 ml.
- Zapněte pekárnu na program základní těsto.
- Těsto musí dvojnásobně zvětšit objem.
- Vykynuté těsto rozdělte zhruba na dvacet až pětadvacet dílů.
- Z každého dílku vyválejte váleček a vytvořte tvar preclíku.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Naskládejte na něj připravené preclíky.
- Nechte ještě 15 minut nakynout.
- Poté smíchejte zbylou vodu s cukrem.
- Potřete směsí všechny preclíky.
- Posypejte dle chutí zrníčky, hrubozrnnou solí, mákem nebo případně kmínem.
- Pečte dozlatova 15 – 20 minut.
Pokud milujete sladké i slané, přinášíme vám top recepty na vánoční škvarkové cukroví! Pojďte si vybrat, co upečete!
Objevte další recepty
Čokoládové preclíky s mořskou solí
Pro všechny, kteří milují kombinaci sladké – slané, zde máme skvělý tip na rychlou chuťovku, za kterou vám doma utrhnout ruce. Možná dokonce nestačíte ani nakupovat ingredience, abyste všechny hladové krky uspokojili!
Ingredience:
- sáček slaných preclíků
- čokoláda na vaření (podle chuti tmavá, světlá nebo bílá)
- mořská sůl
Postup práce:
- Vámi zvolenou čokoládu rozpusťte opatrně ve vodní lázni. Pokud by se připalovala, přidejte hoblinku másla.
- Uděláme si čokoládou kaňky na pečící papír a namáčkneme na ně slané preclíky.
- Preclíky podle chuti polejeme čokoládovou polevou.
- Ještě než čokoláda zatuhne, posypeme hrubozrnnou solí.
- Dáme vychladit a podáváme.
Křupavé domácí preclíky bez droždí
Pospíchali jste z práce a zapomněli koupit droždí? Nic zásadního se neděje, náš recept se obejde i bez něj, pojďme se do něj pustit!
Ingredience:
- 280 g hladké mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlé sody
- cca 2 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 50-80 g nastrouhaného tuku, použít můžeme také máslo či sádlo
- 1 vejce
- 80-120ml vlažné vody
- vejce na potření
- posypka dle chuti
Postup práce:
- Všechny ingredience smíchejte a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.
- S vodou opatrně, přidávejte dle potřeby.
- S těstem ihned pracujte.
- Vyválejte jej a vykrojte z něj preclíky. Těsto by mělo mít tloušťku 4-5 mm.
- Vykrájené preclíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Potřete všechny preclíky rozšlehaným vejcem.
- Posypku zvolte podle chuti – semínka, sůl, mák.
- Preclíky vložte do předehřáté trouby.
- Pečte na 180-190°C cca 8-12 minut.
Chcete-li se inspirovat dalšími silvestrovskými recepty, přinášíme vám ty nejlepší! S nimi budete králi letošního pohoštění!
Jak vytvarovat preclík
Preclíky jsou skvělé, lahodné, a když se je jednou naučíte, půjdou vám pěkně od ruky. Pevně věříme, že jste si jeden z výtečných receptů na domácí preclíky vybrali, ale co, taková pochoutka se přece hodí pořád, tak si je vyzkoušejte třeba všechny!