Fantastické recepty na domácí preclíky, které zmizí ještě horké. Vyberte si a dejte se do pečení!

Jejich nezaměnitelný tvar z nich dělá jedno z nejpopulárnějších pečiv na světě!

Řeč je o preclících, které si díky nám dnes můžete připravit také doma.

Křehká a lahodná chuť, plněné, naslano i nasladko, vše najdete v dnešních receptech!

Pojďte se s námi pustit do pletení preclíků, ručíme, že po nich zůstanou talíře, jako vyleštěné!

Domácí bavorské preclíky


Krásné – tmavé louhované pečivo je pro svou neodolatelnou chuť proslulé po celém světě! Nyní si jej můžete připravit i doma. Bavorské preclíky jsou skvělé pro každého – návštěvu, jen tak k polévce, nebo jako silvestrovská pochoutka.

Ingredience:

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 l mléka
  • 1 balíček droždí
  • 50 g másla
  • 1 PL soli
  • 1 l vody
  • 3 PL jedlé sody
  • na posypání hrubozrnná sůl, kmín, mák, semínka

Postup práce:

  • Celé droždí rozdrobte do vlažného mléka.
  • Přidejte špetku cukru a nechte utvořit kvásek. 
  • Máslo nadrobte do mouky a osolte.
  • Zpracujte směs – vznikne drobenka.
  • Přidejte vzešlý kvásek a mléko.
  • Vypracujte krásné, vláčné těsto. 
  • Nechte zakryté kynout 15 minut.
  • Těsto rozdělte na asi 10 dílků.
  • Každý díl vyválejte do ruličky, ze které následně vytvarujte preclík.
  • Preclíky nechte na plechu kynout před pečením aspoň dalších 20 minut. (Nechte jim na plechu dostatek prostoru).
  • Do hrnce vložte jedlou sodu a přiveďte k varu.
  • Troubu si předehřejte na 180°C.
  • Zhruba půl minuty louhujte preclíky v horké vodě se sodou a ihned dávejte zpět na plech vyložený pečícím papírem.
  • Preclíky pečte 20 – 25 minut, dokud nebudou mít krásnou barvu.
Louhované bavorské preclíky v košíku.
zdroj: pixabay.com

Jednou ochutnáte a už nebudete chtít jiné! Pojďte s námi připravit slastné mocca cukroví, které budete mít potíž do Vánoc udržet ve spíži nedotčené.

Plněné pikantní preclíky

Každý recept snese inovaci, a pokud jste právě v situaci, kdy hledáte nejen skvělý recept na pečivo, ale také slanou dobrotu na mlsání, přinášíme jednu neodolatelnou inspiraci.

Ingredience:

  • 450 g hladké mouky
  • 25 g droždí
  • 250 ml vody
  • 30 g vepřového sádla
  • 1/2 ČL třtinového cukru
  • 1 ČL soli
  • 8-10 vajec
  • anglická slanina nebo uzený bok
  • 150 g goudy
  • chilli vločky podle chuti

Postup práce:

  • Droždí rozdrobte do misky s vlažnou vodou, přidejte špetku cukru, lžičku mouky, promíchejte a nechte 10 minut odpočinout.
  • Připravte si dva plechy a vyložte je pečícím papírem.
  • Nejdřív dejte do mísy mouku, sůl, udělejte veprostřed důlek a vlijte zde vzešlý kvásek.
  • Důsledně zamíchejte a přidejte sádlo. Po vypracování vznikne vláčné těsto.
  • Těsto dejte na pomoučený vál.
  • Rozdělte těsto na cca 8 dílků.
  • Opět tvarujte z jednotlivých kousků válečky, které následně stočte do tvaru preclíku.
  • Jakmile jsou preclíky hotové, do každého z nich vyklepněte vejce, posypte sýrem, opečenou slaninkou, podle chuti přidejte i chilli vločky.
  • Pečte na 220 °C cca 10 minut. 
Plněné preclíky na plechu s dipem.
zdroj: ohsweetbasil.com

Preclíky z domácí pekárny

Patříte-li k těm, kteří skutečně nemají rádi zdlouhavé zadělávání těsta a obecně, nekonečný čas strávený v kuchyni, přinášíme recept právě pro vás. Pekárna totiž v tomto případě odvede všechnu práci za vás! Pojďme se nyní pustit do receptu na domácí slané preclíky.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 25 g čerstvého droždí
  • 25 g cukru krupice
  • 125 g rozpuštěného másla
  • špetka soli (asi 8 g)
  • 1 vejce
  • 1 ČL cukru krupice
  • hrubozrnná sůl, kmín nebo mák na posypání
  • 250 ml vody

Postup práce:

  • Všechny suroviny vložte do pekárny, nejdřív cukr, potom droždí, vody pouze 150 ml. 
  • Zapněte pekárnu na program základní těsto.
  • Těsto musí dvojnásobně zvětšit objem.
  • Vykynuté těsto rozdělte zhruba na dvacet až pětadvacet dílů.
  • Z každého dílku vyválejte váleček a vytvořte tvar preclíku.
  • Troubu předehřejte na 200 °C. 
  • Plech vyložte pečicím papírem.
  • Naskládejte na něj připravené preclíky.
  • Nechte ještě 15 minut nakynout.
  • Poté smíchejte zbylou vodu s cukrem.
  • Potřete směsí všechny preclíky.
  • Posypejte dle chutí zrníčky, hrubozrnnou solí, mákem nebo případně kmínem.
  • Pečte dozlatova 15 – 20 minut.
Preclíky z domácí pekárny posypané solí.
zdroj: pixabay.com

Pokud milujete sladké i slané, přinášíme vám top recepty na vánoční škvarkové cukroví! Pojďte si vybrat, co upečete!


Čokoládové preclíky s mořskou solí

Pro všechny, kteří milují kombinaci sladké – slané, zde máme skvělý tip na rychlou chuťovku, za kterou vám doma utrhnout ruce. Možná dokonce nestačíte ani nakupovat ingredience, abyste všechny hladové krky uspokojili!

Ingredience:

  • sáček slaných preclíků
  • čokoláda na vaření (podle chuti tmavá, světlá nebo bílá)
  • mořská sůl

Postup práce:

  • Vámi zvolenou čokoládu rozpusťte opatrně ve vodní lázni. Pokud by se připalovala, přidejte hoblinku másla.
  • Uděláme si čokoládou kaňky na pečící papír a namáčkneme na ně slané preclíky.
  • Preclíky podle chuti polejeme čokoládovou polevou.
  • Ještě než čokoláda zatuhne, posypeme hrubozrnnou solí.
  • Dáme vychladit a podáváme.
Čokoládové preclíky na misce, střídá se čokoládové zdobení.
zdroj: pixabay.com

Křupavé domácí preclíky bez droždí

Pospíchali jste z práce a zapomněli koupit droždí? Nic zásadního se neděje, náš recept se obejde i bez něj, pojďme se do něj pustit!

Ingredience:

  • 280 g hladké mouky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlé sody
  • cca 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 50-80 g nastrouhaného tuku, použít můžeme také máslo či sádlo
  • 1 vejce
  • 80-120ml vlažné vody
  • vejce na potření
  • posypka dle chuti

Postup práce:

  • Všechny ingredience smíchejte a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.
  • S vodou opatrně, přidávejte dle potřeby.
  • S těstem ihned pracujte.
  • Vyválejte jej a vykrojte z něj preclíky. Těsto by mělo mít tloušťku 4-5 mm.
  • Vykrájené preclíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Potřete všechny preclíky rozšlehaným vejcem.
  • Posypku zvolte podle chuti – semínka, sůl, mák.
  • Preclíky vložte do předehřáté trouby.
  • Pečte na 180-190°C cca 8-12 minut.
Krásné domácí preclíky na mřížce, posypané hrubozrnnou solí.
zdroj: www.farmhouseonboone.com

Chcete-li se inspirovat dalšími silvestrovskými recepty, přinášíme vám ty nejlepší! S nimi budete králi letošního pohoštění!

Jak vytvarovat preclík

Tvarovanie praclika

Preclíky jsou skvělé, lahodné, a když se je jednou naučíte, půjdou vám pěkně od ruky. Pevně věříme, že jste si jeden z výtečných receptů na domácí preclíky vybrali, ale co, taková pochoutka se přece hodí pořád, tak si je vyzkoušejte třeba všechny!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.