Vyzkoušejte letos místo vanilkových rohlíčků nebo včelích úlů zdravější recepty na vánoční cukroví z rýžové mouky.
Pokud použijete místo běžné mouky mouku z rýže, získáte nejen stravitelnější, ale i bezlepkové varianty vánočního cukroví.
A možná máte ve svém okolí někoho, kdo špatně tráví lepek, a proto ocení, že na vašem vánočním stole najde cukroví, kterému se nebude muset vyhýbat .
Vyberte si některý ze sedmi neodolatelných rýžových receptů, které jsme si pro vás připravili.
Linecké cukroví z rýžové mouky
Ingredience:
- 250 g rýžové mouky
- 80 g cukru
- 120 g změklého másla
- půlku citronu
- 1 vejce
Postup:
- V misce vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte změklé máslo, citronovou kůru a rýžovou mouku a hnětením vypracujte kompaktní těsto.
- Zabalte ho do mikrotenového sáčku a uložte nejméně na hodinu do ledničky.
- Pracovní desku poprašte trochou rýžové mouky a rozválejte těsto na tloušťku zhruba 0,5 cm.
- Formičkami vykrajujte kolečka nebo jiné tvary, které naskládáte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 10 minut při 180 °C, dokud nezezlátnou.
- Vychladlé cukroví pomažte oblíbenou marmeládou, spojte vždy dvě kolečka na sebe a pocukrujte. Podle chuti můžete do těsta přidat například i skořici nebo vanilkový extrakt.
Vánoční bezlepkové matcha sušenky z rýžové mouky
Už jste zkoušeli péct sušenky s příchutí matcha? Dodá jim typicky jemnou chuť a vůni a navíc je obarví stylově dozelena. Vaše cukroví proto bude vypadat zajímavě i bez časově náročného zdobení.
Těsto na matcha cukroví je velmi jednoduché a skládá se ze samých zdravých ingrediencí: celozrnné rýžové mouky, javorového sirupu, kokosového oleje, vejce a samozřejmě matcha.
Ingredience:
- 280 g hnědé rýžové mouky
- 80 g javorového sirupu
- 100 g kokosového oleje
- 4 čajové lžičky prášku matcha
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 vejce
Postup:
- Smíchejte v míse rýžovou mouku s matchou, práškem do pečiva a solí.
- Přidejte javorový sirup, kokosový olej, vejce a vymíchejte hladké těsto.
- Na pomoučené pracovní desce je vyválejte na zhruba 0,5 cm tenkou placku a vykrajujte formičkami požadované tvary.
- Těsto naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě 10 minut při teplotě 180°C.
- Hotové sušenky můžete posypat matcha práškem nebo potřít matcha čokoládou.
Čokoládové rýžové hvězdičky s para ořechy
Ingredience:
Na sušenky:
- 90 g celozrnné rýžové mouky
- 90 g javorového sirupu
- 60 ml vody
- 50 g kakaa
- 50 g para ořechů
- 30 g mletých mandlí
- Čajová lžička psyllia
- Čajová lžička jedlé sody
- Půl čajové lžičky skořice nebo prášku do perníku
- Špetku mleté vanilky
Na náplň:
- 50 g mléčné čokolády
- 40 g para ořechů
- Špetku mleté vanilky
Postup:
- Smíchejte celozrnnou rýžovou mouku, kakao, mleté para ořechy, mleté mandle, psyllium, jedlou sodu, perníkové koření a vanilku.
- Do směsi přidejte javorový sirup a vodu a vymíchejte těsto.
- Troubu předehřejte na 160 °C.
- Těsto vyválejte a tvořítky z něj vykrajujte hvězdičky.
- Hvězdičky položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 15 minut.
- Nechte vychladnout.
- Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni, smíchejte s vanilkou a pomelte zbylé para ořechy na náplň.
- Hvězdičky pokropte čokoládou nebo smíchejte rozpuštěnou čokoládu s pomletými ořechy a touto směsí hvězdičky ozdobte.
Zajímají vás i recepty na vánoční cukroví bez pečení? Už nehledejte a inspirujte se těmi nejlepšími na našich stránkách recepty na nepečené cukroví.
Objevte další recepty
Magdalenky z rýžové celozrnné mouky s čokoládou
Ingredience:
- 250 g celozrnné rýžové mouky
- 1 a ½ lžíce kakaa
- 3 vejce
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- 100 g rozpuštěného másla
- 100 g čokolády na vaření
- ½ balení vanilkového cukru
- 3 lžíce třtinového cukru
Postup:
- Oddělte bílky od žloutků a z bílků s cukrem ušlehejte tuhý sníh.
- Opatrně přidejte žloutky, mouku a rozpuštěné vychladlé máslo.
- Propracujte těsto, které vmačkáte do formiček.
- Pečte 15 minut při teplotě 190 C.
- Vychladlé Magdalenky namáčejte do čokolády.
Kolečka z rýžové mouky bez cukru, slepovaná kešu máslem
Pokud se vánočnímu cukroví vyhýbáte ze strachu z množství kalorií, zkuste recept na tyhle vynikající rýžové sušenky z celozrnné hnědé mouky bez lepku i bez cukru.
Ingredience:
- 150 g hnědé rýžové mouky
- 50 g erythritolu
- 1 vejce
- 50 g kešu másla
- Polévková lžíce vody
- Čajová lžička jedlé sody
- Citronová kůra z půlky citronu
Postup:
- Utřete vejce s erythritolem a citronovou kůrou do husté pěny.
- Smíchejte mouku z rýže s jedlou sodou a utřeným vejcem, přidejte vodu a umíchejte hladké těsto.
- Těsto vyválejte na pomoučené pracovní desce na tloušťku cca 0,5 cm a vykrajujte z něj kolečka nebo jiné libovolné tvary.
- Pečte je na plechu vyloženém pečícím papírem 13 – 14 minut při teplotě 180 °C.
- Po vychladnutí slepujte kolečka k sobě kešu máslem.
Banánový chlebíček z celozrnné rýžové mouky
Nadýchaný, měkký, plný banánové a kokosové chuti je tento bezlepkový chlebíček z hnědé rýžové mouky, který si nemůžete nezamilovat.
Ingredience:
- 450 g hnědé rýžové mouky
- 70 g změklého másla
- 140 g cukru
- dvě vejce
- tři lžíce podmáslí
- čajovou lžičku prášku do pečiva
- půl čajové lžičky jedlé sody
- špetku soli
- lžičku citronové šťávy
- rozmačkaný zralý banán
- 200 g opečeného kokosu
Postup:
- V míse smíchejte máslo, cukr, vejce, citronovou šťávu a podmáslí.
- Bokem smíchejte také rýžovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Směs mouky spojte s máslovou směsí, přidejte rozmačkaný banán a opražený kokos a vypracujte těsto.
- Vložte do formy na biskupský chlebíček a pečte asi 50 minut při teplotě 190 °C.
Tradiční skotské vánoční sušenky z bílé rýžové mouky
Neboli shortbread je velmi oblíbené skotské vánoční jídlo, které by nemělo chybět ani na vašem stole. Jsou velmi dobré a velmi jednoduché a kromě mouky z rýže obsahují i klasickou mouku pšeničnou.
Ingredience:
- 300 g másla
- 140 g krupicového cukru
- 300 g hladké mouky
- 140 g rýžové mouky
- špetku soli
Postup:
- Utřete máslo s cukrem, přidejte obě mouky i sůl a vše důkladně zapracujte.
- Směs rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte na minimálně 30 minut do ledničky.
- Troubu rozehřejte na 160 °C, vyndejte plech z ledničky, povrch těsta propíchejte vidličkou a pocukrujte 4 lžícemi cukru.
- Pečte 20 minut, po vychladnutí krájejte na malé plátky.
Vyrobte si mouku z rýže doma sami
Bezlepkovou rýžovou mouku si můžete bez problémů vyrobit doma sami. Požadovaný druh rýže namočíte přes noc do vody, ráno vodu slijete a rýži necháte schnout.
Když je už skoro suchá, v mixeru nebo po částech v kafemlýnku ji pomelete na jemný prášek a ten necháte následně dosušit a prosejete. A to je všechno.
Pokud nepoužíváte rýžovou mouku zatím příliš často, tímto způsobem si můžete připravit přesně to množství, které požaduje vámi zvolený recept.
Rýžová mouka je vhodná nejen k pečení vánočního cukroví
Na trhu najdete rýžovou mouku obyčejnou bílou, celozrnnou hnědou nebo taky lepivou – sladkou rýžovou mouku. Všechny jsou bezlepkové, ale mají různá využití.
Rýžová mouka bílá a hnědá se používají především k zahušťování, smažení a výrobě asijských nudlí. Mouka z bílé rýže je hladká, zbavená otrub, hnědá obsahuje otruby neporušené a má proto hustější strukturu. Je také trochu sladší a má lehce ořechovou chuť.
Pro pečení moučníků a lepkavých dezertů se častěji používá lepivá rýžová mouka.
Mouka z rýže je zdravější alternativou mouky pšeničné
Pokud ale nechcete příliš experimentovat, můžete nahradit běžnou mouku tou rýžovou a získáte nejen bezlepkové cukroví, ale i dezerty, omáčky nebo knedlíky, bohatší na vlákninu a bílkoviny. A potěšíte tak nejen celiaky, ale všechny, kdo dávají přednost zdravému životnímu stylu bez zbytečných kalorií.