Cukroví je jednou z věcí, která k našim Vánocům neodmyslitelně patří. Ale co kdybyste letos dali sbohem klasice a vyzkoušeli pár neodolatelných receptů na cukroví z mandlové mouky.
Nejenže díky ní bude vaše cukroví zdravější, protože tahle mouka neobsahuje lepek, ale bude také neuvěřitelně měkké, máslově hebké, vláčné a vlhké. A bude vás stát nemalé úsilí, abyste ho nesnědli hned po vytažení z trouby.
Inspirujte se některým z těchto 7 lákavých mandlových receptů. Pravděpodobně se stanou ozdobou vašeho vánočního stolu.
Vánoční bezlepkové hvězdičky z mandlové mouky
Ingredience:
1 šálek = 120 g
- 1/2 šálku změklého másla
- 1/4 šálku kokosového oleje (pokud nemáte, můžete ho nahradit máslem)
- 3/4 šálku cukru
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilky
- 1/4 lžičky mandlového extraktu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 +1/4 šálku mandlové mouky
- 1/2 šálku kokosové mouky
Postup:
- Vyšlehejte máslo, kokosový olej a cukr do hladké pěny.
- Přidejte vejce, vanilku, mandlový extrakt a důkladně promíchejte.
- V další misce smíchejte jedlou sodu, sůl, mandlovou a kokosovou mouku a přidejte směs mouky do té máslové.
- Vypracujte těsto a nechte ho v igelitovém sáčku odpočinout do druhého dne v ledničce.
- Ztuhlé těsto vyválejte na pracovní desce poprášené kokosovou moukou na tloušťku asi 0,5 cm a vykrajujte z něj hvězdičky.
- Pracujte rychle, aby těsto zůstalo studené. Pokud vám příliš změkne, dejte ho na 10 minut zchladit do mrazničky.
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Pečte 13-15 minut, dokud nebude mít cukroví lehce zlatou barvu.
- Na závěr můžete potřít vaší oblíbenou polevou.
Tyto sušenky jsou naprosto výjimečné. Na povrchu křupavé, díky kokosové mouce chutnají po másle. Uvnitř zase, díky mandlové mouce, nečekaně měkké. Mandlové cukroví je navíc bezlepkové, což přivítají všichni, kdo se chtějí lepku vyhnout.
Mandlová pekanová kolečka
Jsou tak výborná, že si je určitě budete chtít upéct i během roku. Budete je milovat i proto, že jejich příprava je velmi jednoduchá.
Ingredience:
- 220 g mandlové mouky
- 110 g změklého másla
- 60 g moučkového cukru
- 60 g mletých pekanových ořechů pomletých opravdu najemno, jinak se vám mouky nespojí v těsto.
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 20 pekanových půlek
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem.
- V misce smíchejte mandlovou mouku s máslem a vypracujte jemné těsto.
- Přidejte najemno pomleté pekanové ořechy, cukr, sůl, prášek do pečiva, vanilkový extrakt a opět dobře zapracujte.
- Z uhněteného těsta tvořte malé kuličky a do každé vmáčkněte půlku pekanového ořechu.
- Pečte 10-12 minut, dokud nebudou sušenky po okrajích zlatavě hnědé.
Pokud je budete péct déle, vysuší se a rozpadnou. Ve výsledku jsou ale měkké, křehké a chutnají po másle. Po pekanových oříšcích jsou zase návykově křupavé. Prostě si upečete naprosto výjimečné cukroví z mandlové mouky, které budete už navždy milovat.
Vyzkoušejte také toto bezlepkové vánoční cukroví z rýžové mouky, po kterém se bude olizovat! 🙂
Čokoládovo mandlové sušenky bez lepku
Pokud si upečete tyto sušenky, stěží dokážete udržet své nadšení. Jsou opravdu výborné a přitom tak snadné. Budete potřebovat pouze 4 ingredience, kromě vody a soli, a s jedním receptem získáte nespočet variací. Všechny ovšem mají úžasnou hlubokou čokoládovou chuť. Mňam!
Ingredience:
1 šálek = 120 g
- 3/4 šálku mandlové mouky
- 1/3 šálku neslazeného kakaového prášku
- 3 a 1/2 lžíce kokosového cukru
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku vody
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V misce smíchejte mandlovou mouku, kakaový prášek, kokosový cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte vodu a vypracujte těsto.
- Lžící nebo malou naběračkou na sušenky pokládejte malé kopečky těsta na připravený plech, vyložený pečícím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě 12 – 14 minut, dokud povrch nevyschne a nezačne trochu praskat.
- Nechte vychladnout
Vyzkoušejte další varianty těchto neodolatelných sušenek z mandlové mouky:
- Před pečením udělejte v každé sušence prstem malý důlek a naplňte ho libovolným džemem.
- Přidejte do těsta 1/2 lžičky mandlového extraktu a do středu každé sušenky vtiskněte mandli.
- Přidejte do těsta 2-3 kávové lžičky malých čokoládových lupínků.
- Přidejte do těsta 1/2 lžičky extraktu máty peprné.
- Před pečením obalte kuličky v nastrouhaném kokosu.
- Vodu můžete nahradit studenou silnou kávou nebo oblíbeným likérem.
- Přidejte do těsta lžičku strouhané citronové kůry.
Tohle cukroví má nespočet obměn a každá z nich je výjimečná. Nikdy nemusíte upéct to stejné a pokaždé budete nadšeni .
Mandlová bezlepková kolečka s matchou
Ingredience:
Na těsto:
- 280 g mandlové mouky
- 90 g javorového sirupu
- 70 g neslazené jablečné omáčky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na polevu:
- 200 g rozpuštěného kokosového másla
- 90 g javorového sirupu
- 30 – 60 ml mandlového mléka
- 1 lžička matcha prášku. Nemáte–li příchuť matcha rádi, klidně nechte polevu bílou.
Postup:
- Smíchejte všechny uvedené suroviny v míse a vypracujte těsto.
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Pracovní plochu poprašte mandlovou moukou a vyválejte těsto o tloušťce 0,5 cm.
- Vykrajujte z něj kolečka.
- Pomocí špachtle přeneste sušenky na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte 12-14 minut, dokud cukroví nezíská na okrajích zlatohnědou barvu.
- Nechte vychladnout.
- Na polevu smíchejte rozpuštěné kokosové máslo, javorový sirup, trochu mléka a matcha prášek.
- Pomalu přidávejte mléko, dokud nebude poleva hladká a roztíratelná.
- Potřete kolečka polevou a než zatuhne, posypte je kokosem, pistáciemi, dýňovými semínky nebo jakýmkoli vaším oblíbeným posypem.
Objevte další recepty
Citronovo – mandlové kuličky
Vypadají jako sněhové koule a skvěle se tak hodí k vánočnímu času. V Kanadě jsou typickým vánočním cukrovím a říkají jim vrásčité nebo praskající sušenky. Chutnají nebesky nasládle a citronově. Upečte si je letos také!
Ingredience:
- 220 g mandlové mouky
- 80 g krupicového cukru
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička citronové kůry
- 1 1/2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 větší vejce
- Moučkový cukr na obalení
Postup:
- Předehřejte troubu na 165 °C.
- Ve větší míse smíchejte mandlovou mouku, cukr, jedlou sodu, citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh, opatrně ho přidejte do mandlové směsi a vypracujte těsto.
- Lžící odebírejte kousky těsta, vyválejte z nich kuličku a tu obalte v moučkovém cukru.
- Cukroví vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 14-16 minut, dokud kousky nejsou mírně zlatavě hnědé.
Mandlovo skořicoví šneci
Cukroví se skořicí k zimě prostě patří. Vůně skořice, svařené víno nebo horká čokoláda a vánoční atmosféra nás zasáhne naplno. Abyste si ji tedy mohli náležitě vychutnat, budete potřebovat:
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g mandlové mouky
- 100 g změklého másla
- 1/2 balení prášku do pečiva
- 50 g cukru
- Špetka soli
- 1 vejce
- 2 lžíce jogurtu
Na náplň:
- 80 g změklého másla
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce skořice
- 3 lžíce cukru
- Kůra z půlky pomeranče
Postup:
- Mandlovou mouku smíchejte s máslem, práškem do pečiva, cukrem, solí, vejcem a jogurtem do hladkého těsta.
- Těsto vyválejte na pomoučené pracovní desce na tloušťku asi 0,5 cm.
- Rozpusťte máslo na pánvi a přidejte pomleté vlašské ořechy, skořici, cukr, pomerančovou kůru a promíchejte. Nechte směs dobře vychladnout a vyválené těsto s ní potřete.
- Potřené těsto smotejte a nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm.
- Naskládejte je na plech vyložený papírem na pečení.
- Předehřejte troubu na 180 ° C a pečte smotané šneky asi10 minut.
Do skořicové náplně můžete místo vlašských ořechů přidat jakékoli jiné ořechy, mák nebo třeba kokos.
Nugátové řezy z mandlové mouky
Nugátové sušenky jsou absolutním chuťovým zážitkem. Nenechte si ho ujít.
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g mandlové mouky
- 140 g změklého másla
- 100 g cukru
- 80 g strouhaných lískových ořechů
- 2 vejce
- Lžička skořice
- Lžíce oleje
Na polevu:
- 200 g tmavé čokolády
- 80 ml šlehačky
- Špetka soli
Postup:
- Mandlovou mouku vypracujte se změklým máslem, cukrem, strouhanými lískovými ořechy, vejci, skořicí a olejem na hladké těsto.
- Uhněťte z něj kouli a nechte ji odpočívat při pokojové teplotě asi 15 minut.
- Poté z ní na pomoučené pracovní ploše vyválejte plát o tloušťce asi 1 cm.
- Celý jej položte na plech vyložený pečícím papírem.
- Předehřejte troubu na 170 ° C a pečte asi 15 minut.
- Po vyndání z trouby ještě horké nakrájejte na obdélníčky.
Poleva:
- Rozpusťte čokoládu se smetanou a solí za stálého míchání v kastrolku. Metličkou dobře promíchejte a v hotové polevě namáčejte konce cukroví.
Bezlepková mandlová mouka je zdravější
Na 100 g | Mandlová mouka | Pšeničná mouka |
Kalorie | 615 | 364 |
Sacharidy | 15,38 g | 76,31 g |
Tuky | 53,85 g | 0, 98 g |
Vláknina | 7,7 g | 2,7 g |
Bílkovina | 23,08 g | 10,33 g |
Vápník | 238 mg | 15 mg |
Draslík | 431 mg | 107 mg |
Z tabulky je zřejmé, že mandlová mouka obsahuje více kalorií, než pšeničná. Jejich zdrojem jsou především tuky. Najdeme v ní ale také mnohem více vlákniny, bílkovin, vápníku a draslíku a mnohem méně sacharidů než v té pšeničné. Je tedy vhodná nejen pro celiaky, ale i pro diabetiky.
Díky vyššímu podílu vlákniny a bílkovin nás pokrmy připravené z mouky z mandlí zasytí na delší dobu a mezi jídly nás nebudou tolik pronásledovat různé chutě. A to nám, i přes vyšší obsah tuků, významně pomůže při snaze o zhubnutí.
Umelte si mouku doma sami
Mandlová mouka se vyrábí z blanšírovaných jader. Na trhu existuje i mandlová moučka, ta se ale mele z mandlí neloupaných a k pečení cukroví se příliš nehodí.
Mandle tedy spařte v horké vodě, oloupejte a rozemelte v mixeru nebo kafemlýnku na mouku. Ale mixujte opatrně a jen chvilku, abyste si místo mouky neumleli mandlové máslo.
Pamatujte, že ji nesmíte dlouho uchovávat. Vzhledem k vysokému obsahu tuků vám při delším skladování žlukne. Raději si proto namelte vždy jen takové množství, jaké dokážete rychle spotřebovat. Určitě to bude i ekonomičtější. A v uzavřené sklenici vám v lednici vydrží i měsíc.