Skvělý způsob, jak přidat ovoce do vašeho cukroví, je použít kandované ovoce.
Krásně vypadá a ještě lépe chutná.
Proto jsme si pro vás pro inspiraci připravili 5 chutných receptů na cukroví z kandovaného ovoce, které si zamilujete!
Ochutnejte sušenky, italské půlměsíčky i jednoduché cukroví ze 4 ingrediencí.
Důlkové cukroví s kandovanými třešněmi
Roztomilé, sladké a chutné cukroví, které dokonale chutná po citrusech, potěší chuťové pohárky i oči celé vaší rodiny. Navíc je neuvěřitelně jednoduché na přípravu!
Co budete potřebovat:
- 230 g másla, změklého
- 1/2 šálku cukru
- 2 vaječné žloutky, promícháné
- 1 lžička vanilkového extraktu
- kůra z 1 citronu
- kůra z 1 pomeranče
- šťáva z 1 citronu
- 2 šálky hladké mouky, dvakrát prosáté
- kandované zelené a červené třešně
Postup:
- Máslo a cukr prošlehejte do nadýchané hmoty.
- Přidejte žloutky, vanilku, pomerančovou kůru, citronovou kůru a citronovou šťávu a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Gumovou stěrkou oškrábejte misku a poté znovu promíchejte.
- Přidejte prosátou mouku a míchejte, dokud se nezapracuje do směsi.
- Vložte těsto do sáčku na zip a dejte do chladničky alespoň na hodinu, nebo dokud neztuhne.
- Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.
- Kandované třešně překrájejte napůl.
- Z těsta vyválejte malé kuličky a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Do každé kuličky jemně vtlačte půlku třešně řeznou stranou dolů.
- Pečte 20 minut, vyjměte z trouby, než začnou hnědnout.
- Nechte vychladnout na mřížce.
- Užijte si to!
Máme pro vás i další nejlepší recepty na vánoční cukroví s důlky, které vám každý pochválí. Inspirujte se!
Vánoční sušenky s kandovaným ovocem a pekanovými ořechy
Lahodné vánoční cukroví plné kandovaných třešní, kandovaného ananasu, pekanových ořechů a datlí vám navodí příjemnou atmosféru vánočních svátků, a to díky své báječné chuti a krásným barvám. Tyto malé krásky nejde nemilovat!
Budete potřebovat:
- 1 šálek kandovaných třešní, nahrubo nasekaných
- 1 šálek kandovaného ananasu, nahrubo nasekaného
- ¾ šálku nakrájených datlí (nebo rozinek)
- 3/4 šálku nasekaných pekanových ořechů
- 1/2 šálku másla, změkčeného
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 vejce
- 1/4 šálku podmáslí
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- 1 a 3/4 šálku hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
Postup:
- V misce smíchejte nakrájené kandované třešně, kandovaný ananas, datle a pekanové ořechy.
- Přisypte 1/4 šálku mouky a dobře promíchejte.
- Dejte stranou.
- Máslo a cukr šlehejte elektrickým šlehačem do nadýchané hmoty, asi 2–3 minuty.
- Přidejte vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a mandlový extrakt.
- Šlehejte na střední rychlost, dokud se vše dobře nespojí a nebudete mít světlou a krémovou směs.
- Ručně vmíchejte ovocnou směs, zbylou mouku, jedlou sodu a sůl.
- Nanášejte těsto vždy po jedné polévkové lžíci cca 5 cm na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte při 175 stupních Celsia po dobu 10-12 minut, dokud okraje a středy nevypadají propečeně.
- Nechte 2 minuty ochlazovat na plechu a poté cukroví vyndejte na chladicí mřížku, aby úplně vychladlo.
- Nechte si chutnat!
Objevte další recepty
Kokosové cukroví s kandovaným ovocem
Tento recept je důkazem toho, že pečení vánočního cukroví nemusí být vůbec složité. Na tuto dobrotu budete totiž potřebovat pouhé 4 ingredience!
Budete potřebovat:
- 400 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 400 g strouhaného kokosu
- 225 g kandovaného ovoce
- 180 g nasekané 50% čokolády
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte kondenzované mléko, strouhaný kokos a kandované ovoce.
- Směs nabírejte po zarovnaných lžících a dávejte na připravené plechy.
- Pečte 16 minut nebo dozlatova.
- Před vyjmutím je nechte na plechu úplně vychladnout.
- Na pracovní plochu položte velký list pečícího papíru.
- Vložte čokoládu do misky vhodné do mikrovlnné trouby a zahřívejte v mikrovlnné troubě v 30 sekundových intervalech (100% výkon), dokud se nerozpustí, asi 1 minutu.
- Mezi intervaly vždy dobře promíchejte.
- Spodní část každého cukroví namočte do čokolády a položte na pečící papír.
- Nechte odstát, dokud čokoláda neztuhne, asi 1 hodinu.
- Cukroví skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Co takhle vyzkoušet i naše další recepty na cukroví s kokosem? Máme pro vás 8 luxusních variant!
Italské plněné vánoční cukroví
Jemné těsto plněné třešňovým džemem, vařeným hroznovým moštem a kandovaným citronem je sice náročnější na ingredience, ale výsledek rozhodně stojí za to. Zkuste zase něco nového a netradičního a nebudete litovat!
Co budete potřebovat
- 2 a 1/3 šálků mouky na pizzu typu 00 plus další na pomoučení pracovní plochy
- 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 šálku studeného másla, nakrájeného na 1 cm kousky
- 1/2 šálku anýzového likéru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálku třešňového džemu
- 1/3 šálku nasekaných pražených loupaných mandlí
- 1/3 šálku nakrájeného kandovaného citronu
- 2 a 1/2 lžíce zredukovaného vařeného hroznového moštu Saba
- 1 velké vejce (oddělené na žloutek a bílek)
- 1 lžíce vody
- moučkový cukr, na posypání
Postup
- Vložte mouku, citronovou kůru a sůl do kuchyňského robotu a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte máslo.
- Mixujte, dokud z másla nebudete mít malé kousíčky.
- Přidejte anýzový sirup a vanilkový extrakt a pulsujte, dokud se těsto nespojí ve hmotu.
- Těsto rovnoměrně vytvarujte na 2 šesticentimetrové disky.
- Zabalte disky těsta do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu chladit.
- Mezitím smíchejte třešňový džem, mandle, citron a mošt Saba v malé misce.
- Nechte nezakryté chladit, dokud nebudete připraveni směs použít.
- Předehřejte troubu na 175 °C s rošty v horní třetině a dolní třetině.
- Bílek ušlehejte v malé misce do hladka.
- 2 velké plechy vyložte pečicím papírem.
- Rozbalte a rozválejte 1 disk těsta na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku cca 0,3 cm.
- Vyřízněte z těsta 12 kruhů pomocí 6 cm kulatého vykrajovátka a podle potřeby přerolujte zbytky.
- Na každý kruh těsta naneste 2 zarovnané lžičky směsi džemu, mandlí, citronu a Saby.
- Okraje kruhu lehce potřete bílkem a přeložte kruh na polovinu, abyste vytvořili půlměsíc, který obklopuje náplň.
- Pevně stiskněte okraje k sobě, abyste vytvořili cca 0,6 cm těsnění kolem náplně.
- Okraje jemně zmáčkněte vidličkou.
- Položte na připravený plech.
- Jakmile je plech naplněný půlměsícy, vložte do chladničky a opakujte proces se zbývajícím diskem těsta a náplní.
- Oba plechy chlaďte alespoň 15 minut.
- V malé misce prošlehejte žloutek s 1 lžící vody.
- Pomocí vidličky lehce propíchejte vršky cukroví a lehce potřete žloutkovou směsí.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud se půlměsíce nenafouknou a neztuhnou, 20 až 25 minut, přičemž v polovině doby pečení plechy na roštech prohoďte.
- Přeneste cukroví na mřížku a nechte 30 minut vychladnout.
- Cukroví podávejte moučkovým cukrem a podávejte.
Čokoládové sušenky s kandovaným ovocem
Tyto sušenky s čokoládou a kandovaným ovocem jsou snadné na přípravu, skvěle chutnají a navíc jsou vizuálně přitažlivé, takže si je oblíbí i ti nejmenší strávníci. Ideální cukroví!
Co budete potřebovat
- 200 g másla
- 400 g hladké mouky
- 100 g 70% hořké čokolády
- 150 g cukru
- 1 vejce
- 1 špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- 200 g hořké čokolády
- 50 g másla
- kandované ovoce
Postup
- 70% hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte stranou, dokud nedosáhne pokojové teploty.
- Míchejte měkké máslo s cukrem, dokud nezískáte hladký a nadýchaný krém.
- Přidejte vejce a míchejte do hladka.
- Postupně přidejte rozpuštěnou čokoládu a vanilku a poté jemně promíchejte.
- Mouku přidávejte po dávkách a když je těsto příliš tuhé, přestaňte míchat.
- Přidejte tolik mouky, aby těsto bylo tuhé, ale měkké a nelepivé.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice.
- Předehřejte troubu na 175 – 180 stupňů Celsia.
- Velký plech vyložte pečicím papírem.
- Vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho na plát o tloušťce 0,3 cm.
- Pomocí kulatého vykrajovátka vykrajujte kolečka.
- Kolečka pečte 8–10 minut a poté je nechte vychladnout na mřížce.
- Připravte si polevu.
- Máslo a hořkou čokoládu nalámanou na kousky rozpusťte ve vodní lázni.
- Na každé kolečko naneste lžíci čokoládové polevy.
- Jemně zarovnejte, ale polevu nenanášejte až k okrajům (viz foto níže).
- Posypte kandovaným ovocem a můžete servírovat.
Chcete mít letos to nejlepší cukroví? Hledáte originální vykrajovátka? Chcete potěšit děti i dospělé veselými tvary cukroví? Vyberte si ta nejlepší vánoční vykrajovátka podle naší recenze – víme, která stojí za koupi!
A jak se vám naše dnešní recepty na cukroví z kandovaného ovoce líbily? Napište nám do komentářů!