Hledáte recepty na čokoládové vánoční cukroví, kterému nikdo neodolá?
Pak jste tady správně!
Vyzkoušejte našich 5 nejlepších receptů z voňavé čokolády!
Čokoládové vykrajované cukroví
Dopřejte si mimořádnou chuť čokolády a upečte si lahodné cukroví, při jehož vykrajování si užijete spoustu legrace!
Ingredience
Těsto:
- 30 dkg hladké mouky
- ¼ čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 12 dkg moučkového cukru
- 15 dkg másla
- 3 žloutky
- 15 dkg nahrubo nasekané čokolády (hořká, na vaření nebo mléčná)
- ¼ lžičky skořice
- Špetka citronové kůry (čerstvá nebo sušená)
Na dohotovení:
- marmeláda
- čokoládová poleva na vánoční cukroví
- zdobení podle fantazie
Postup
- Mouku, kypřící prášek a moučkový cukr prosejte do mísy, přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto, které dejte na 1–2 hodiny odpočinout do ledničky.
- Následně těsto vyválejte na plát o síle 0,5 cm a vykrojte z něj různé tvary. Vykrajujte tak, aby vám vyšel sudý počet, a to kvůli slepování.
- Přendejte cukroví na plech, vyložený pečícím papírem a pečte v troubě, vyhřáté na 170 °C. Pečte, dokud cukroví nezačne růžovět.
- Upečené cukroví nechte vychladnout a jednotlivé kousky k sobě slepujte pomocí marmelády.
- Nakonec vše polijte polevou z čokolády na vánoční cukroví a dále ozdobte dle vlastní fantazie. Můžete zvolit čokoládové lupínky, cukrářské sypání, nasekané oříšky apod.
Zdobení vánočního cukroví čokoládou je krásné. Můžete se ale inspirovat také dalšími polevami na vánoční cukroví.
Čokoládové stromečky
Vánoční stromeček k Vánocům neodmyslitelně patří. Připravte si jej také jako dobrotu, která bude zdobit váš stůl.
Ingredience
- 350 g hladké mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce kakaa
- 70 g cukru moučka
- 80 g hořké čokolády
- mléko podle potřeby
- moučkový cukr se skořicí na obalení
Postup
- Kakaové těsto na vánoční cukroví vytvoříte jednoduše tak, že mouku prosejete s moučkovým cukrem do mísy, přidejte nastrouhanou hořkou čokoládu, kakao, vanilkový cukr, vejce a postupně přidávejte mléko, které vám pomůže vypracovat hladké těsto.
- Vždy přilijte jen trochu mléka, aby nebylo těsto moc řídké.
- Jakmile je těsto pěkně hladké, dejte ho na pomoučený vál a vyválejte plát o síle 4 mm. Z plátu následně vykrojte vánoční stromečky.
- Plech vyložte pečícím papírem a cukroví dejte péct na 170 °C (trouba musí být předehřátá). Pečte 12 minut, dokud nezačne cukroví růžovět.
- Ještě horké čokoládové vánoční cukroví obalte ve směsi moučkového cukru a skořice.
- Nechte jej vychladnout a podávejte.
Objevte další recepty
Vánoční domácí čokoládové pralinky
Tento recept ocení, mimo jiné, také příznivci raw stravování. Naše čokoládové pralinky se totiž nepečou!
Ingredience
- 250 ml smetany ke šlehání (minimálně 30 %)
- 160 g mléčné čokolády
- 60 g mletých lískových ořechů (nebo mandlí)
- 1 lžíce kakaa
- 3 polévkové lžíce rumu (někdo dává Amaretto)
- 100 g kakaa či Granka na obalení
Postup
- Do kastrůlku nalijte smetanu a nechte ji, na mírném ohni, přejít varem.
- Přidejte, na kousky nalámanou, čokoládu a nechte ji rozpustit. Snahou je získat jednotvárnou hmotu, kterou musíte nechat vychladnout.
- Zatímco smetana s čokoládou chladne, smíchejte ořechy (mandle) s cukrem, kakaem a rumem. Vše přidejte do vychladlé čokoládové hmoty a důkladně promíchejte. Směs uložte do lednice a nechte ji odpočinout do druhého dne.
- Následující den hmotu vyndejte a, lžičkou nebo rukou, odebírejte kousky, ze kterých budete tvořit kuličky ve stejné velikosti.
- Každou kuličku obalte v kakau nebo Granku tak, aby se kuličky nelepily.
- Jestliže je hmota moc řídká, naberte ji lžičkou, posypte a až pak tvarujte kuličky.
- Pralinky naskládejte do krabičky a uložte do lednice.
- Jakmile čokoládové pralinky ztuhnou, můžete podávat.
Máte rádi cukroví z čokolády, ale nechcete při jeho tvorbě péct? Pak prozkoumejte jednoduché recepty na nepečené čokoládové cukroví.
Čokoládové vánoční cukroví s kokosem
Kokos a čokoláda jdou jednoduše k sobě. Vyzkoušejte slaďoučké cukroví, které navíc vypadá velice zajímavě!
Ingredience
- 500 ml slazeného kondenzovaného mléka
- Tabulka mléčné čokolády (dle vaší chuti)
- 2 šálky nastrouhaného slazeného kokosu
- 1 šálek pekanových ořechů
- 1 lžička vanilky
- ⅛ lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Připravte si plech na pečení a vyložte jej pečícím papírem.
- Připravte si také vodní lázeň, ve které rozpusťte čokoládu. Do rozpuštěné čokolády přidejte kondenzované mléko a dobře promíchejte. Míchejte, dokud nebude čokoláda úplně rozpuštěná.
- Dejte misku z dosahu tepla a vmíchejte do směsi zbývající přísady.
- Čokoládové těsto na cukroví nandejte, za pomoci lžičky, na připravený plech, a to s rozestupy asi 3 cm.
- Pečte 15 minut. Při pečení čokoládové cukroví stále hlídejte, protože spálená čokoláda nechutná vůbec dobře.
Kondenzované mléko můžete použít také do cukroví, ve kterém je karamel. Prozkoumejte recepty na karamelové vánoční cukroví!
Vánoční cukroví z bílé čokolády
Čokoládové cukroví nemusí být jen tmavé. Použijte bílou čokoládu, která váš vánoční stůl rozzáří a rozveselí.
Ingredience
- 1 a ¼ šálku mouky
- ½ šálku nesoleného másla (v pokojové teplotě)
- ¾ šálku nasekané bílé čokolády
- ½ šálku rozdrcených sušenek
- 1 špetka soli
- ¼ lžičky jedlé sody
- 1 špetka prášku do pečiva
- ½ šálku + ½ lžíce cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ¼ lžičky máty peprné
Postup
- Mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl vyšlehejte.
- Máslo a cukr vyšlehejte zvlášť, dokud nebude směs nadýchaná.
- Zatímco mixujete, přidejte vejce a vanilkový extrakt s mátou.
- Pomalu přidávejte směs s moukou a kousky bílé čokolády s rozdrcenými sušenkami (nějaké si nechte bokem na závěrečné obalování). Vše pořádně promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Jakmile je těsto hotové, rozehřejte si troubu na 180 °C a z těsta začněte tvarovat malé kuličky o velikosti polévkové lžíce.
- Kuličky obalujte ve směsi sušenek, které jste si dali na začátku bokem a umisťujte je na plech, vyložený pečícím papírem.
- Mezi kuličkami dodržujte rozestupy asi 3 cm, protože se z nich při pečení stanou placičky.
- Cukroví pečte 6–7 minut. Poté jej nechte vychladnout a podávejte.
Jednotlivá kolečka z bílé čokolády můžete jíst jen tak. Můžete je ale také slepit čokoládovým krémem do vánočního cukroví a získat tak zajímavý druh cukroví navíc.
Čokoládové vánoční cukroví by nemělo, ve sváteční čas, chybět. Čokoláda zahřeje a uklidní.
Dopřejte si čokoládové potěšení a užijte si pohodové Vánoce!