K vánočním svátkům patří kromě kapra a bramborového salátu také sladké pečivo.
Upečte si moučník, kterým potěšíte nejen váš žaludek, ale i oko.
Recepty na biskupský chlebíček jsou jednoduché, voňavé a chutné.
Kombinaci kandovaného ovoce, rozinek, mandlí a ořechů neodoláte.
Inspirujete se!
Klasický biskupský chlebíček s kandovaným ovocem
Toto vánoční pečivo je charakteristické nejen svou lahodnou chutí, ale také vůní. K té kromě kandovaného ovoce a koření přispívá také malé množství alkoholu, dá se ale připravit i bez něj.
Ingredience:
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek másla
- 4 vejce
- 2 hrnky kandovaného ananasu
- 1 hrnek červených kandovaných třešní
- 1 hrnek zelených kandovaných třešní
- 1 a 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 1 šálek rozinek
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- kůra a šťáva z jednoho pomeranče
- 3 PL vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky soli
Postup:
- Předehřejte si troubu na 150°C.
- Ve větší míse smíchejte kandované ovoce, rozinky a vlašské ořechy.
- V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny.
- Poté vmíchejte vejce, vanilkový extrakt, citronovou a pomerančovou kůru a šťávu.
- Smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl a přidejte do krémové směsi.
- Důkladně promíchejte.
- Těsto nalijte do směsi ovoce a ořechů.
- Opět důkladně promíchejte.
- Připravte si formu, vymažte ji tukem a vysypejte hrubou moukou.
- Těsto nalijte do formy a vložíte do trouby.
- Pečte přibližně 2 hodiny.
- Po vyjmutí z trouby nechte moučník 10 minut vychladnout a poté ho vyklopte.
Forma na biskupský chlebíček není k pečení tohoto dezertu nutností, můžete ho upéct i ve formě na bábovku. Ještě jednodušší variantou pak může být biskupský chlebíček na plech.
Hrníčkový biskupský chlebíček s mandlemi a sušeným ovocem
Kromě kandovaného ovoce je častou součástí chlebíčku také ovoce sušené, především meruňky, fíky a datle.
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 3/4 hrnku másla
- 3/4 hrnku cukru
- 5 vajec
- 1 a 1/2 hrnku rozinek
- 1 hrnek sušených meruněk
- 1 hrnek sušených fíků
- 1 hrnek kandovaného ovoce
- 1/2 hrnku sušených švestek
- 1 a 1/2 hrnku rozinek
- 3/4 hrnku mandlí
- 1 oloupané a nahrubo nastrouhané jablko
- 1/2 hrnku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 3/4 hrnku rumu
- 1 PL čerstvě nastrouhané citronové kůry
- 1 PL čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička soli
- 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Ve velké míse smíchejte sušené ovoce, rozinky a kandované ovoce.
- Přidejte tmavý rum, přikryjte a nechte směs namočenou při pokojové teplotě minimálně 12 hodin.
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Ve středně velké míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, koření a sůl.
- Pomocí mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do pěny.
- Následně snižte rychlost a přidávejte vejce jedno po druhém.
- Při nízkých otáčkách pomalu přidávejte do mixéru též směs mouky.
- Následně mísu z mixéru vyjměte a přidejte citronovou kůru, pomerančovou kůru a šťávu, nastrouhané jablko, plátky mandlí.
- Naposledy přidejte též namočenou směs ovoce spolu s veškerou tekutinou, pokud se již nevstřebala.
- Těsto důkladně promíchejte a nalijte do vymazané a vysypané formy.
- Pečte přibližně hodinu a půl.
- Před vyjmutím z formy vyjměte moučník vychladnout.
Vánoční chlebíček můžete na závěr potřít meruňkovou marmeládou a ozdobit půlkami vlašských ořechů.
Dalším oblíbeným vánočním moučníkem je ten, se kterým se můžete setkat u našich západních sousedů. Inspirujte se chutnými recepty na vánoční štolu.
Objevte další recepty
Bílkový chlebíček
Pokud toužíte po tom, aby byl váš dezert s kandovaným ovocem nadýchaný, použijte místo celých vajec pouze bílky.
Ingredience:
- 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 3/4 hrnku másla
- 6 vaječných bílků
- 3 PL mléka
- 2 hrnky rozinek
- 1 a 1/2 hrnku plátkovaných mandlí
- 1 hrnek kandovaného ovoce
- 1/2 hrnku kandovaného ananasu
- 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- 1 čajová lžička pomerančové kůry
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
Postup:
- Předehřejte si troubu na 150 °C a vymažte a vysypejte pečicí formu.
- Rozinky namočte na 10 minut do mísy s vodou.
- Vodu slijte a rozinky osušte.
- Rozinky a kandované ovoce pokrájejte a dejte do misky.
- Přidejte mandle a čtvrtinu mouky.
- Promíchejte a dejte stranou.
- V jiné míse prosejte zbývající mouku, jedlou sodu a sůl.
- Pomocí elektrického mixéru vyšlehejte cukr s máslem.
- Směs mouky společně s mlékem, pomerančovou a citronovou kůrou přidejte k vyšlehanému cukru s máslem.
- Promíchejte a přidejte kandované ovoce a strouhaný kokos.
- Na závěr do těsta vmíchejte bílky vyšlehané do tuhého sněhu.
- Nalijte do pečicí formy a pečte přibližně po dobu jedné hodiny.
Po upečení ho můžete ozdobit například čokoládovou či citronovou polevou. Vyzkoušejte je s pomocí našich receptů na polevy nejen na vánoční cukroví.
Tvarohový chlebíček s ořechy
Pokud dáváte přednost vláčným moučníků, přidejte do těsta tvaroh nebo případně též zakysanou smetanu. Odměnou vám bude i jemnější chuť.
Ingredience:
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek másla
- 1 hrnek cukru
- 4 vejce
- 1/2 hrnku tvarohu
- 1 a 1/2 hrnku kandovaného ovoce
- 1 hrnek sušených meruněk
- 1 hrnek rozinek
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 160 °C.
- Formu, ve které chcete chlebíček péct, vymažte tukem a vysypejte moukou.
- Rozinky a sušené meruňky namočte do vody, přidejte čtvrt hrnku cukru a za občasného míchání povařte v hrnci, přibližně 30 minut.
- Poté nechte směs zcela vychladnout.
- V mezidobě smíchejte tvaroh s rozpuštěným máslem, zbylým cukrem a vanilkovým extraktem.
- Do vzniklé směsi přidejte vejce a vše důkladně promíchejte.
- Přidejte též vychladlou směs rozinek a meruněk a promíchejte.
- Postupně přimíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva.
- Jako poslední pak do těsta přidejte kandované ovoce a vlašské ořechy.
- Vzniklé těsto poté nalijte do formy.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně po dobu jedné hodiny.
Máte pro ořechy, ať již vlašské nebo lískové, slabost? Recepty na biskupský chlebíček nejsou jediné, kde je využijete. Vyzkoušejte také naše ořechových košíčky v mnoha různých variantách.
Vánoční moučník s kandovaným ovocem
Kapka alkoholu dodá této pochoutce ještě více vůní a chutí. Kromě tradičního rumu můžete použít také brandy, sherry nebo i whisky.
Ingredience:
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku másla
- 1/4 hrnku tmavého cukru
- 1/4 hrnku melasy
- 1 vejce
- 1/2 hrnku sušených brusinek
- 1/2 hrnku sušených meruněk
- 1/2 hrnku rozinek
- 1/4 hrnku kandovaného citronu
- 1/4 hrnku vlašských nebo pekanových ořechů
- 1/4 hrnku rumu na namočení ovoce + 3 PL rumu do těsta
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky soli
Postup:
- Ve velké misce smíchejte veškeré ovoce a přilijte čtvrt hrnku rumu.
- Pevně přikryjte a skladujte při pokojové teplotě nejméně 24 hodin.
- Následující den si předehřejte troubu na 160°C a vymažte formu na pečení.
- Máslo a tmavý cukr vyšlehejte do podoby krému.
- Následně všlehejte též vejce.
- V samostatné míse smíchejte mouku, sůl, skořici a jedlou sodu.
- Moučnou směs přidávejte po malých částech společně s melasou do máslové směsi, po každém přidání těsto krátce vyšlehejte.
- Vmíchejte namočené ovoce a ořechy.
- Těsto nalijte do připravené formy.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut.
- Vyjměte moučník z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout.
- Následně moučník pokapejte třemi polévkovými lžícemi rumu.
Jak se dělá biskupský chlebíček?
Toto vánoční pečivo je oblíbené zejména v anglicky mluvících zemích. Nejdůležitější ingrediencí je sušené a kandované ovoce a ořechy či mandle. K ozvláštnění chutě i vůně se poté používá rozmanité koření, zejména skořice a muškátový oříšek, a také alkohol.
Pokud jde o sušené ovoce, kromě rozinek se nejčastěji používají meruňky, brusinky, fíky a datle, z kandovaného ovoce se používají především zelené a červené třešně, případně také ananas a citrusová kůra.
Jak dlouho vydrží biskupský chlebíček?
Vzhledem k ingerencím, zejména kandovanému ovoci, ořechům a alkoholu, je bílkový chlebíček jedním z dezertů, který můžete bez problémů skladovat několik měsíců.
Pokud jde o ideální formu uchování, často se doporučuje po vychladnutí biskupských chlebíček pokapat malým množstvím alkoholu, například rumu či brandy, zabalit do pergamenového papíru a plastového sáčku na zip.
V chladu pak ovocný chlebíček takovýmto způsobem bez potíží vydrží 6-8 týdnů.