Naše recepty na biskupský chlebíček z bílků si zamilujte. Nadýchané, jemné a lahodné

Máte rádi vláčné a nadýchané moučníky?

Obohatit si jimi můžete i vánoční svátky.

Načerpejte inspiraci z našich receptů na bílkový chlebíček!

Jejich tajemství se ukrývá v dobře vyšlehaném sněhu z bílků.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem, mandlemi a kokosem

Bohatý moučník, jehož chuť i vůni vytváří nejen kombinace kandovaného ovoce, mandlí a kokosu, ale také brandy.

Ingredience:

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1 a 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku másla
  • 1/2 hrnku jablečného pyré
  • 8 bílků
  • 6 žloutků
  • 1 hrnek plátků mandlí
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 a 1/2 hrnku kandovaného ovoce
  • 3/4 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek brandy

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 150 °C.
  2. V misce smíchejte kandované ovoce a čtvrt hrnku brandy.
  3. Nechte stát přes noc.
  4. Vyšlehejte máslo s cukrem a následně po jednom přidávejte žloutky, po každém přidání dobře vyšlehejte.
  5. Do vzniklé směsi přišlehejte zbývající brandy.
  6. Postupně přidávejte také prosátou mouku střídavě s jablečným pyré.
  7. V jiné míse z osmi bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  8. Pomalu ho vmíchejte do těsta.
  9. Přidejte namočené kandované ovoce, mandle, rozinky a kokos.
  10. Těsto opatrně nalijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček.
  11. Pečte přibližně hodinu a půl.
  12. Před vyjmutím z formy nechte bílkový chlebíček 10 minut vychladnout.

Jestliže toužíte po ještě voňavějším dezertu, můžete do těsta přidat také špetku skořice či muškátového oříšku.

Biskupský chlebíček s barevným kandovaným ovocem.
zdroj: lordbyronskitchen.com

Biskupský chlebíček z bílků a sušeného ovoce

Klasickými vánočními barvami jsou červená, zlatá a zelená, i z tohoto důvodu se tak do dezertu přidává kandované ovoce v těchto barvách.   

Ingredience:

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1 a 1/2 hrnku másla
  • 1 a 1/2 hrnku cukru
  • 6 bílků
  • 6 žloutků
  • 1 hrnek červených kandovaných třešní
  • 1 hrnek zelených kandovaných třešní
  • 1 hrnek kandovaného ananasu
  • 1 hrnek vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1 hrnek bourbonu
  • 1 šálek másla
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 140 °C a dobře vymažte a vysypejte plech či formu.
  2. Kandovaný ananas nakrájejte na kousky, třešně na polovinu, pokud již nejsou.
  3. Ořechy nasekejte na menší kousky.
  4. Ovoce a ořechy lehce poprašte trochou mouky.
  5. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem, dokud nebude hladké a krémové.
  6. Prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  7. Do máslové směsi přišlehejte trochu mouky.
  8. Poté přidejte jeden žloutek.
  9. Střídavě přidávejte mouku, vejce a mouku, dokud se do těsta nevmíchají všechny žloutky a mouka.
  10. Do těsta přidejte nasekané pekanové ořechy a třetinu množství bourbonu.
  11. Přidejte kandovaný ananas a další třetinu hrnku bourbonu.
  12. Poté přidejte kandované třešně a poslední část bourbonu společně s vanilkovým extraktem.
  13. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta.
  14. Vzniklé těsto přelijte do formy a pečte v předehřáté troubě pomalu asi dvě a půl hodiny.
  15. Pokud začne horní část chlebíčku příliš hnědnout, zakryjte formu alobalem.
Vánoční bílkový chlebíček s rozinkami a kandovaným voocem.
zdroj: salu-salo.com

Zaujaly vás recepty na bílkový chlebíček? Vyzkoušejte i naše další varianty biskupského chlebíčku.


Vánoční bílkový chlebíček s ořechy

Tento moučník vypadá skvěle upečený nejen v klasické formě srnčího hřbetu, ale také jako bábovka.

Ingredience:

  • 3 hrnky hladké mouky + 2 PL hladké mouky
  • 1 hrnek másla
  • 1 hrnek cukru
  • 6 bílků
  • 6 žloutků
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 a 1/2 hrnku kandovaného ovoce
  • 3/4 hrnku sušených meruněk
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 160 °C.
  2. Vymažte a vysypejte pečicí formu.
  3. Mouku, prášek do pečiva, sůl, muškátový oříšek a hřebíček smíchejte ve velké míse.
  4. V jiné míse vyšlehejte máslo a cukr.
  5. Poté přidejte postupně žloutky a pomerančovou kůru.
  6. Postupně smíchejte suché a mokré přísady, dokud se dobře nespojí.
  7. V misce smíchejte kandované ovoce, sušené ovoce, rozinky a ořechy společně se dvěma polévkovými lžícemi hladké mouky.
  8. Poté ovocnou směs vmíchejte do těsta.
  9. Jako poslední přijdete sníh vyšlehaný z šesti bílků.
  10. Bílkový chlebíček pečte po dobu přibližně 75 minut.
Vánoční chlebíček ve tvaru bábovky.
zdroj: paradisefruitco.com

Kromě bílkových chlebíčků můžete bílky samozřejmě použít i na sněhové pusinky. Inspirujte se našimi recepty na sněhové vánoční cukroví.

Nadýchaný chlebíček s bílky a citronovou polevou

Biskupský chlebíček můžete dle chuti ozdobit také pomocí polevy, nejlépe se hodí poleva cukrová, čokoládová nebo jako v tomto případě citronová.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g rozinek
  • 100 g sušených meruněk
  • 150 g kandovaného ovoce
  • 100 g mandlí
  • 5 bílků
  • 5 žloutků
  • 1 PL rumu
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Poleva

  • 150 gramů cukru moučka
  • 3 PL čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 PL horké vody
  • 1 PL  rozpuštěného másla

Postup:

  1. Nakrájejte sušené meruňky a smíchejte je s rozinkami a kandovaným ovocem.
  2. Přidejte polévkovou lžíci mouky a dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
  3. Předehřejte si troubu na 160 °C.
  4. Máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte do pěny.
  5. Postupně přidávejte žloutky a po každém přidání dobře vyšlehejte.
  6. Přidejte rum a vanilkový extrakt.
  7. Do vzniklé směsi postupně přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva.
  8. Bílky vyšlehejte do podoby tuhého sněhu a opatrně je přidejte do směsi.
  9. Na závěr přimíchejte ovoce a mandle.
  10. Pečte v předehřáté troubě po dobu 30 minut, poté zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20-30 minut.
  11. Nechte bílkový chlebíček vychladnout a v mezidobě si připravte polevu.
  12. V menší míse smíchejte moučkový cukr, vodu, citronovou šťávu a máslo a vyšlehejte dohladka.
Biskupský chlebíček s citronovou polevou.
zdroj: thespruceeats.com

Pomocí polev můžete ozdobit nejen biskupské chlebíčky, ale také i další vánoční pečivo. Inspirujte se našimi postupy na zdobení cukroví.

Ovocný chlebíček z 5 bílků

Skvělý nápad, který vám ušetří práci a moučníku dodá chuť i vůni, je přidat do těsta perníkové koření. 

Ingredience:

  • 120 g hladké mouky
  • 60 g bílého cukru
  • 40 g tmavého cukru
  • 100 ml mléka
  • 80 ml slunečnicového oleje
  • 5 bílků
  • 5 žloutků
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g rozinek
  • 1 PL perníkového koření
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • špetka soli

Postup:

  1. Kandované ovoce a rozinky posypejte dvěma polévkovými lžícemi mouky a promíchejte.
  2. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, perníkové koření a sůl.
  3. V samostatné míse vyšlehejte žloutky s tmavým cukrem a olejem.
  4. Poté přidejte mléko a prosejte suché přísady.
  5. Jemně promíchejte, těsto by nemělo mít žádné hrudky.
  6. Z pěti bílků vyšlehejte sníh, do kterého přidejte citronovou šťávu.
  7. Během šlehání postupně přidávejte bílý cukr.
  8. Do těsta postupně a opatrně vmíchejte sníh.
  9. Poté pomalu přidejte ovoce.
  10. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, ve které se chystáte bílkový chlebíček péct.
  11. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte přibližně 50 minut.
  12.  Poté snižte teplotu na 150°C a pečte dalších 10-15 minut.
Plátky bílkového chlebíčku na talíři.
zdroj: tasteofhome.com

Jak správně ušlehat sníh z bílků?

Dobře vyšlehaný sníh je základem úspěchu nadýchaného bílkového chlebíčku. Obecně platí, že sníh se lépe šlehá z co nejčerstvějších vajíček.

Důležité také je používat vajíčka pokojové teploty, nikoli ta právě vyndaná z ledničky a dávat pozor na to, aby nám v bílkách neskočil i sebemenší „kousek“ žloutku.

Vzniklý sníh následně do těsta přidávejte po částech a opatrně, aby zůstal hladký a tuhý.

Co dělat, když mi nejdou vyšlehat bílky?

Pokud máte při šlehání pocit, že bílky netuhnou podle vašich představ, přidejte do nich malé množství cukru, nejlépe krystalu, nebo špetku soli a čajovou lžičku vody.

Správně vyšlehaný sníh poznáte tak, že z bílků vznikne hustá pěna, která v nádobě drží i po jejím obrácení vzhůru nohama.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.