Máte rádi vláčné a nadýchané moučníky?
Obohatit si jimi můžete i vánoční svátky.
Načerpejte inspiraci z našich receptů na bílkový chlebíček!
Jejich tajemství se ukrývá v dobře vyšlehaném sněhu z bílků.
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem, mandlemi a kokosem
Bohatý moučník, jehož chuť i vůni vytváří nejen kombinace kandovaného ovoce, mandlí a kokosu, ale také brandy.
Ingredience:
- 4 hrnky hladké mouky
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku másla
- 1/2 hrnku jablečného pyré
- 8 bílků
- 6 žloutků
- 1 hrnek plátků mandlí
- 1 hrnek rozinek
- 1 a 1/2 hrnku kandovaného ovoce
- 3/4 hrnku strouhaného kokosu
- 1 hrnek brandy
Postup:
- Předehřejte si troubu na 150 °C.
- V misce smíchejte kandované ovoce a čtvrt hrnku brandy.
- Nechte stát přes noc.
- Vyšlehejte máslo s cukrem a následně po jednom přidávejte žloutky, po každém přidání dobře vyšlehejte.
- Do vzniklé směsi přišlehejte zbývající brandy.
- Postupně přidávejte také prosátou mouku střídavě s jablečným pyré.
- V jiné míse z osmi bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Pomalu ho vmíchejte do těsta.
- Přidejte namočené kandované ovoce, mandle, rozinky a kokos.
- Těsto opatrně nalijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček.
- Pečte přibližně hodinu a půl.
- Před vyjmutím z formy nechte bílkový chlebíček 10 minut vychladnout.
Jestliže toužíte po ještě voňavějším dezertu, můžete do těsta přidat také špetku skořice či muškátového oříšku.
Biskupský chlebíček z bílků a sušeného ovoce
Klasickými vánočními barvami jsou červená, zlatá a zelená, i z tohoto důvodu se tak do dezertu přidává kandované ovoce v těchto barvách.
Ingredience:
- 4 hrnky hladké mouky
- 1 a 1/2 hrnku másla
- 1 a 1/2 hrnku cukru
- 6 bílků
- 6 žloutků
- 1 hrnek červených kandovaných třešní
- 1 hrnek zelených kandovaných třešní
- 1 hrnek kandovaného ananasu
- 1 hrnek vlašských nebo pekanových ořechů
- 1 hrnek bourbonu
- 1 šálek másla
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup:
- Předehřejte si troubu na 140 °C a dobře vymažte a vysypejte plech či formu.
- Kandovaný ananas nakrájejte na kousky, třešně na polovinu, pokud již nejsou.
- Ořechy nasekejte na menší kousky.
- Ovoce a ořechy lehce poprašte trochou mouky.
- V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem, dokud nebude hladké a krémové.
- Prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Do máslové směsi přišlehejte trochu mouky.
- Poté přidejte jeden žloutek.
- Střídavě přidávejte mouku, vejce a mouku, dokud se do těsta nevmíchají všechny žloutky a mouka.
- Do těsta přidejte nasekané pekanové ořechy a třetinu množství bourbonu.
- Přidejte kandovaný ananas a další třetinu hrnku bourbonu.
- Poté přidejte kandované třešně a poslední část bourbonu společně s vanilkovým extraktem.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta.
- Vzniklé těsto přelijte do formy a pečte v předehřáté troubě pomalu asi dvě a půl hodiny.
- Pokud začne horní část chlebíčku příliš hnědnout, zakryjte formu alobalem.
Zaujaly vás recepty na bílkový chlebíček? Vyzkoušejte i naše další varianty biskupského chlebíčku.
Objevte další recepty
Vánoční bílkový chlebíček s ořechy
Tento moučník vypadá skvěle upečený nejen v klasické formě srnčího hřbetu, ale také jako bábovka.
Ingredience:
- 3 hrnky hladké mouky + 2 PL hladké mouky
- 1 hrnek másla
- 1 hrnek cukru
- 6 bílků
- 6 žloutků
- kůra z jednoho pomeranče
- 1 hrnek rozinek
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 a 1/2 hrnku kandovaného ovoce
- 3/4 hrnku sušených meruněk
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
- špetka soli
Postup:
- Předehřejte si troubu na 160 °C.
- Vymažte a vysypejte pečicí formu.
- Mouku, prášek do pečiva, sůl, muškátový oříšek a hřebíček smíchejte ve velké míse.
- V jiné míse vyšlehejte máslo a cukr.
- Poté přidejte postupně žloutky a pomerančovou kůru.
- Postupně smíchejte suché a mokré přísady, dokud se dobře nespojí.
- V misce smíchejte kandované ovoce, sušené ovoce, rozinky a ořechy společně se dvěma polévkovými lžícemi hladké mouky.
- Poté ovocnou směs vmíchejte do těsta.
- Jako poslední přijdete sníh vyšlehaný z šesti bílků.
- Bílkový chlebíček pečte po dobu přibližně 75 minut.
Kromě bílkových chlebíčků můžete bílky samozřejmě použít i na sněhové pusinky. Inspirujte se našimi recepty na sněhové vánoční cukroví.
Nadýchaný chlebíček s bílky a citronovou polevou
Biskupský chlebíček můžete dle chuti ozdobit také pomocí polevy, nejlépe se hodí poleva cukrová, čokoládová nebo jako v tomto případě citronová.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 150 g rozinek
- 100 g sušených meruněk
- 150 g kandovaného ovoce
- 100 g mandlí
- 5 bílků
- 5 žloutků
- 1 PL rumu
- 3 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Poleva
- 150 gramů cukru moučka
- 3 PL čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 PL horké vody
- 1 PL rozpuštěného másla
Postup:
- Nakrájejte sušené meruňky a smíchejte je s rozinkami a kandovaným ovocem.
- Přidejte polévkovou lžíci mouky a dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
- Předehřejte si troubu na 160 °C.
- Máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte do pěny.
- Postupně přidávejte žloutky a po každém přidání dobře vyšlehejte.
- Přidejte rum a vanilkový extrakt.
- Do vzniklé směsi postupně přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva.
- Bílky vyšlehejte do podoby tuhého sněhu a opatrně je přidejte do směsi.
- Na závěr přimíchejte ovoce a mandle.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 30 minut, poté zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20-30 minut.
- Nechte bílkový chlebíček vychladnout a v mezidobě si připravte polevu.
- V menší míse smíchejte moučkový cukr, vodu, citronovou šťávu a máslo a vyšlehejte dohladka.
Pomocí polev můžete ozdobit nejen biskupské chlebíčky, ale také i další vánoční pečivo. Inspirujte se našimi postupy na zdobení cukroví.
Ovocný chlebíček z 5 bílků
Skvělý nápad, který vám ušetří práci a moučníku dodá chuť i vůni, je přidat do těsta perníkové koření.
Ingredience:
- 120 g hladké mouky
- 60 g bílého cukru
- 40 g tmavého cukru
- 100 ml mléka
- 80 ml slunečnicového oleje
- 5 bílků
- 5 žloutků
- 100 g kandovaného ovoce
- 100 g rozinek
- 1 PL perníkového koření
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- špetka soli
Postup:
- Kandované ovoce a rozinky posypejte dvěma polévkovými lžícemi mouky a promíchejte.
- V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, perníkové koření a sůl.
- V samostatné míse vyšlehejte žloutky s tmavým cukrem a olejem.
- Poté přidejte mléko a prosejte suché přísady.
- Jemně promíchejte, těsto by nemělo mít žádné hrudky.
- Z pěti bílků vyšlehejte sníh, do kterého přidejte citronovou šťávu.
- Během šlehání postupně přidávejte bílý cukr.
- Do těsta postupně a opatrně vmíchejte sníh.
- Poté pomalu přidejte ovoce.
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, ve které se chystáte bílkový chlebíček péct.
- Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte přibližně 50 minut.
- Poté snižte teplotu na 150°C a pečte dalších 10-15 minut.
Jak správně ušlehat sníh z bílků?
Dobře vyšlehaný sníh je základem úspěchu nadýchaného bílkového chlebíčku. Obecně platí, že sníh se lépe šlehá z co nejčerstvějších vajíček.
Důležité také je používat vajíčka pokojové teploty, nikoli ta právě vyndaná z ledničky a dávat pozor na to, aby nám v bílkách neskočil i sebemenší „kousek“ žloutku.
Vzniklý sníh následně do těsta přidávejte po částech a opatrně, aby zůstal hladký a tuhý.
Co dělat, když mi nejdou vyšlehat bílky?
Pokud máte při šlehání pocit, že bílky netuhnou podle vašich představ, přidejte do nich malé množství cukru, nejlépe krystalu, nebo špetku soli a čajovou lžičku vody.
Správně vyšlehaný sníh poznáte tak, že z bílků vznikne hustá pěna, která v nádobě drží i po jejím obrácení vzhůru nohama.