Ozvláštněte svou vánoční tabuli našimi recepty na roládu z vaječných bílků. 5 variant, které si zamilujete!

Chcete překvapit svou rodinu něčím novým na vánočním stole?

Připravte jim jeden z našich receptů na bílkovou roládu!

Luxusně vypadají, lahodně chutnají a navíc jsou jednoduché na přípravu.

Pojďme se na ně společně podívat!

Čokoládovo-kávová roláda ze sněhových pusinek


Ozvláštněte své vánoční svátky novou dobrotou. Dokonalá roláda, v níž se snoubí chutě sněhových pusinek, čokolády a kávy zaručeně potěší celou rodinu! 

Co budete potřebovat

  • slunečnicový olej na vymazání formy
  • 6 vaječných bílků střední velikosti 
  • 330 g moučkového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 60 g mletých mandlí
  • 1 lžíce espressa rozpuštěného v 1 lžičce vroucí vody
  • hrst loupaných mandlí
  • hořká čokoláda, rozpuštěná, na pokapání

Na čokoládovou pomazánku:

  • 200 g hořké čokolády (70 % kakaa), nasekané na kousky
  • 50 g slaného másla
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • ½ lžičky vloček mořské soli

Na krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 lžička espressa, rozpuštěná v 1 lžičce vroucí vody

Postup

  • Troubu rozehřejte na 200°C.
  • Plech o rozměrech 23 cm x 33 cm vyložte pečicím papírem a poté papír lehce naolejujte.
  • Ve velké čisté míse ušlehejte bílky elektrickým šlehačem do husté, lesklé hmoty, která drží tvar.
  • Při nízké rychlosti zašlehejte po troškách cukr, poté přidejte mouku, mleté ​​mandle a kávu.
  • Směs rovnoměrně rozetřete na plech, na směs rovnoměrně rozetřete mandle a pečte 8 minut. 
  • Snižte teplotu trouby na 160°C a pečte dalších 20-25 minut. 
  • Zvedněte upečené těsto z plechu spolu s papírem a nechte 10 minut chladnout na mřížce, poté překlopte na jiný kus pečícího papíru a nechte úplně vychladnout.
  • Mezitím rozpusťte čokoládu v žáruvzdorné misce nad hrncem s vroucí vodou (nenechte vodu dotýkat se misky). 
  • Když se čokoláda rozpustí, přidejte máslo a jemně promíchejte, poté nechte 15 minut vychladnout. 
  • Postupně přidávejte smetanu (mezi přidáváním šlehejte metličkou) a poté přidejte sůl. 
  • Rovnoměrně rozetřete na vychladlé těsto a poté celý dezert 15 minut chlaďte.
  • Na náplň dejte smetanu, moučkový cukr a kávu do čisté mixovací nádoby. 
  • Šlehejte elektrickým šlehačem, dokud směs nezačne houstnout. 
  • Šlehejte, dokud směs nebude vytvářet měkké vrcholky.
  • Krém rozetřete na čokoládovou pomazánku.
  • Opatrně roládu zarolujte (začněte krátkým okrajem) za použití pečícího papíru.
  • Papír pevně zabalte a nechte alespoň 3 hodiny chladit. 
  • Vychlazenou roládu dejte na talíři, pokapejte rozpuštěnou čokoládou a nakrájejte.
  • Užijte si to!
Pusinková roláda s čokoládou a kávou s vedle položeným nožem.
www.deliciousmagazine.co.uk

Máme pro vás i další tradiční recepty na roládu na vánoční stůl, které udělají obrovskou parádu. Připravte si je s námi!

Bílková roláda se šlehačkou 

Tato lehoučká, jemná a vláčná roláda z vaječných bílků je plněná šlehačkou a čerstvými jahodami, což úžasně odlehčí vaše vánoční menu. Překvapte svou rodinu touto pochoutkou a budou ji chtít už každé Vánoce.

Co budete potřebovat

  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 60 g mléka
  • 20 g moučkového cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky vanilkového prášku
  • 10 g rýžové mouky
  • 4 bílky 
  • 35 g moučkového cukru
  • 120 g smetany ke šlehání
  •  8 čerstvých celých jahod

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 °C. 
  • Plech o rozměrech 28 x 28 cm vyložte pečícím papírem a vymažte trochou oleje.
  • V misce smíchejte olej, mléko a cukr a dobře promíchejte. 
  • Do směsi prosejte hladkou mouku, rýžovou mouku a vanilkový prášek a dobře promíchejte ruční metličkou.
  • Z bílků ušlehejte pěnu, po dávkách přidávejte cukr a šlehejte do pěny.
  • Přidejte jednu třetinu bílkové směsi do moučné směsi a lehce promíchejte gumovou stěrkou, poté přidejte zbývající bílkovou směs a opět lehce promíchejte, dokud se nezapracuje. 
  • Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřete pomocí paletového nože.
  • Pečte asi 12-15 minut.
  • Když je těsto hotové, sundejte jej z plechu, odstraňte pečicí papír a nechte vychladnout.
  • Smetanu ke šlehání vyšlehejte a rovnoměrně ji rozetřete na upečené těsto.
  • Poklaďte celými jahodami.
  • Jemně srolujte roládu od okraje a dejte na několik hodin do lednice, dokud neztuhne. 
  • Boky rolády ořízněte a poprašte vršek trochou moučkového cukru. 
  • Před podáváním ozdobte dle libosti.
  • Dobrou chuť!
Roláda z vaječných bílků plněná šlehačkou a čerstvými jahodami.
www.anncoojournal.com

Vánoční bezé roláda

Máte v lednici přebytek bílků? Nevíte, jak je využít? Pak vyzkoušejte tuto lahodnou roládu z vaječných bílků! Krásně vypadá, luxusně chutná a navíc je jednoduchá na přípravu.

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 300 g bílků (cca z 8 vajíček)
  • 200 g krystalového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g mletých lískových oříšků

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr podle chuti

Na dokončení:

  • džem z lesních plodů

Postup

  • Bílky vyšlehejte spolu s cukrem do hustého, lesklého sněhu.
  • Do vyšlehaného sněhu vmíchejte mouku smíchanou s mletými oříšky.
  • Dno velkého plechu s vyšším okrajem vystelte pečícím papírem, potřete ho rozpuštěným máslem a jemně posypte hrubou moukou.
  • Těsto rozetřete na plech buď cukrářskou špachtlí nebo dlouhým nožem rovnoměrně až k okrajům plechu.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů 10 minut.
  • Po upečení opatrně vyklopte těsto na čistý pečící papír a stáhněte z něj papír, na kterém jste těsto pekli.
  • Těsto spolu s pečícím papírem jemně zarolujtei a nechte vychladnout.
  • Mezitím si připravte krém.
  • Vyšlehanou šlehačku jemně vmíchejte do mascarpone a podle chuti doslaďte (ale není to nutné).
  • Vychladlou roládu opatrně odrolujte, natřete džemem a krémem a opět srolujte.
  • Roládu podávejte dobře vychlazenou.
Roláda z vaječných bílků na tácku a na talířku se lžičkou.
www.inspiracie.sk

Vybíráte dárky pro rodinné příslušníky? Nevíte, co jim pořídit? Netrmácejte se po přeplněných obchodech a nechte se inspirovat dárky přímo u nás. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší vánoční dárky pro rodinu, s jakými nešlápnete vedle! Pro rodiče, pro maminku, pro tatínka, pro snachu i tchána. Máme je všechny!

Roláda z bílků s brusinkovým džemem a bílou čokoládou

Tato delikátní pusinková roláda je dokonalý dezert ideální pro oslavu zimních svátků. Lehké a vzdušné pusinky s náplní z bílé čokolády a čerstvým ovocným džemem si musí zamilovat snad každý! 

Co budete potřebovat

Na džem:

  • 250 g brusinek, čerstvých nebo mražených
  • 50 g cukru
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • kůra z pomeranče

Na pusinky:

  • 4 bílky (asi 130 g), pokojové teploty
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička kukuřičné mouky
  • 1 lžička octa nebo citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g moučkového cukru
  • 30 g plátků mandlí
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň z bílé čokolády:

  • 150 g bílé čokolády
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 180 ml smetany ke šlehání, vychlazené

Na ozdobu:

  • šlehačka
  • hoblinky z bílé čokolády
  • zlatý jedlý prášek
  • čerstvý rozmarýn

Postup

  • Nejprve si připravte brusinkový džem, aby měl čas vychladnout. 
  • Do hrnce dejte brusinky, cukr a pomerančovou šťávu a za stálého míchání přiveďte k varu. 
  • Vařte asi 10 minut nebo do zhoustnutí. 
  • Přidejte pomerančovou kůru, promíchejte a odstavte z ohně. 
  • Nechte vychladnout, dokud nebudete připraveni k použití.
  • Připravte si pusinky. 
  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia. 
  • Pečící plech o rozměrech 23×33 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. 
  • Odložte stranou, dokud nebudete připraveni ho použít.
  • Do velké mísy přidejte bílky a sůl a začněte šlehat do pěny. 
  • Přidejte ocet, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob.
  • Postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky, ještě asi 5 minut.
  • Na připravený plech rovnoměrně rozetřete bílkovou směs.
  • Vršek posypte plátky mandlí.
  • Pečte 10 minut, snižte teplotu trouby na 160 °C a pečte ještě asi 15 minut, dokud těsto lehce nezhnědne.
  • Nechte na plechu 5 minut mírně vychladnout.
  • Poprašte moučkovým cukrem. 
  • Překlopte na čistý pečící papír. 
  • Odstraňte pečící papír, na kterém jste roládu pekli.
  • Nechte úplně vychladnout.
  • Mezitím si připravte náplň z bílé čokolády. 
  • Čokoládu a 3 lžíce smetany ke šlehání rozpusťte ve vodní lázni. 
  • Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • V jiné misce šlehejte 180 ml smetany ke šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky. 
  • Do šlehačky postupně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. 
  • Nechte v chladničce, dokud nebudete připraveni k použití.
  • Pusinkové těsto potřete brusinkovým džemem. 
  • Navrch rozetřete náplň z bílé čokolády. 
  • Kolem okraje pusinek nechte asi 1 cm volný.
  • Jemně zarolujte do rolády.
  • Před podáváním dejte asi na 2 hodiny do lednice.
  • Než budete servírovat, poprašte roládu moučkovým cukrem.
  • Navrch nandejte trochu šlehačky. 
  • Dle libosti můžete ozdobit hoblinkami bílé čokolády, čerstvým rozmarýnem a poprášit zlatým jedlým práškem.
  • Nechte si chutnat!
Pokrájená pusinková roláda s náplní z bílé čokolády a čerstvým ovocným džemem ozdobená čerstvým rozmarýnem.
www.homecookingadventure.com

Sváteční pusinková roláda s čokoládou a mátovým krémem

Lehká a nadýchaná bezlepková roláda z vaječných bílků s čokoládou a mátou zaručeně uspokojí vaše chuťové buňky. Krásně vypadá a ještě lépe chutná. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

Na roládu:

  • 4 velké vaječné bílky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička kukuřičné mouky
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • olej neutrální chuti, na vymazání plechu

Na náplň a ozdobu:

  • 1 lžíce moučkového cukru a navíc na poprášení
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička mátového extraktu nebo podle chuti
  • několik kapek zeleného a modrého potravinářského barviva
  • 100 g hořké čokolády
  • několik snítek máty k podávání
  • smetana k podávání

Postup

  • Troubu předehřejte na 180°C,
  • Malý plech (asi 25 cm x 37 cm) vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
  • Ve velké čisté míse elektrickým šlehačem ušlehejte bílky na tuhý sníh. 
  • Postupně po lžících přidávejte cukr a šlehejte, dokud není směs hustá a lesklá – tento proces neuspěchejte; dejte mu čas na zapracování po každém přidání. 
  • Všlehejte kukuřičnou mouku a ocet a rovnoměrně rozložte bílkovou směs na plech.
  • Pečte 20–25 minut, dokud povrch nezezlátne,
  • Roláda se hodně nafoukne, pak zase vyfoukne, když vychladne.
  • Na pracovní plochu položte velký list pečícího papíru a poprašte jej moučkovým cukrem. 
  • Na to překlopte upečené pusinky a pečící papír nechte na místě. 
  • Nechte vychladnout.
  • Do velké mísy dejte moučkový cukr, smetanu ke šlehání a mátový extrakt a vmíchejte několik kapek zeleného a modrého potravinářského barviva tak, abyste získali světle mátově zelenou barvu. 
  • Šlehejte do měkkých vrcholků. 
  • Z vychladlých pusinek sloupněte pečící papír a potřete mátovým krémem. 
  • Polovinu hořké čokolády nastrouhejte nahrubo a nasypte rovnoměrně na krém.
  • Začněte od delšího okraje, který je nejblíže k vám, a pomocí okraje papíru srolujte pusinky co nejtěsněji. 
  • Umístěte na plochý servírovací talíř nebo prkénko spojem dolů.
  • Z části zbylé čokolády si pomocí škrabky na zeleninu udělejte hoblinky na ozdobení.
  • Zbytek čokolády pokrájejte a rozpusťte v žáruvzdorné misce umístěné nad hrncem s vroucí vodou. 
  • Roládu poprašte moučkovým cukrem a pokapejte rozpuštěnou čokoládou. 
  • Ozdobte mátou a čokoládovými hoblinkami a podávejte se smetanou.
Bezlepková roláda z vaječných bílků s čokoládou a mátou s vedle položeným nožem.
www.sainsburysmagazine.co.uk

Už jste si vybrali pro letošní rok tu správnou vánoční dekoraci? Možná se vám budou hodit naše recenze vánočních vesniček, které jsou v posledních letech čím dál oblíbenější. V nabídce jsou jak ty již předpřipravené, tak ty, které umožňují uspořádání podle vašich představ a fantazie.

A jak se vám naše dnešní recepty na bílkovou roládu líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.