Chcete překvapit svou rodinu něčím novým na vánočním stole?
Připravte jim jeden z našich receptů na bílkovou roládu!
Luxusně vypadají, lahodně chutnají a navíc jsou jednoduché na přípravu.
Pojďme se na ně společně podívat!
Čokoládovo-kávová roláda ze sněhových pusinek
Ozvláštněte své vánoční svátky novou dobrotou. Dokonalá roláda, v níž se snoubí chutě sněhových pusinek, čokolády a kávy zaručeně potěší celou rodinu!
Co budete potřebovat
- slunečnicový olej na vymazání formy
- 6 vaječných bílků střední velikosti
- 330 g moučkového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 60 g mletých mandlí
- 1 lžíce espressa rozpuštěného v 1 lžičce vroucí vody
- hrst loupaných mandlí
- hořká čokoláda, rozpuštěná, na pokapání
Na čokoládovou pomazánku:
- 200 g hořké čokolády (70 % kakaa), nasekané na kousky
- 50 g slaného másla
- 120 ml smetany ke šlehání
- ½ lžičky vloček mořské soli
Na krém:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 40 g moučkového cukru
- 1 lžička espressa, rozpuštěná v 1 lžičce vroucí vody
Postup
- Troubu rozehřejte na 200°C.
- Plech o rozměrech 23 cm x 33 cm vyložte pečicím papírem a poté papír lehce naolejujte.
- Ve velké čisté míse ušlehejte bílky elektrickým šlehačem do husté, lesklé hmoty, která drží tvar.
- Při nízké rychlosti zašlehejte po troškách cukr, poté přidejte mouku, mleté mandle a kávu.
- Směs rovnoměrně rozetřete na plech, na směs rovnoměrně rozetřete mandle a pečte 8 minut.
- Snižte teplotu trouby na 160°C a pečte dalších 20-25 minut.
- Zvedněte upečené těsto z plechu spolu s papírem a nechte 10 minut chladnout na mřížce, poté překlopte na jiný kus pečícího papíru a nechte úplně vychladnout.
- Mezitím rozpusťte čokoládu v žáruvzdorné misce nad hrncem s vroucí vodou (nenechte vodu dotýkat se misky).
- Když se čokoláda rozpustí, přidejte máslo a jemně promíchejte, poté nechte 15 minut vychladnout.
- Postupně přidávejte smetanu (mezi přidáváním šlehejte metličkou) a poté přidejte sůl.
- Rovnoměrně rozetřete na vychladlé těsto a poté celý dezert 15 minut chlaďte.
- Na náplň dejte smetanu, moučkový cukr a kávu do čisté mixovací nádoby.
- Šlehejte elektrickým šlehačem, dokud směs nezačne houstnout.
- Šlehejte, dokud směs nebude vytvářet měkké vrcholky.
- Krém rozetřete na čokoládovou pomazánku.
- Opatrně roládu zarolujte (začněte krátkým okrajem) za použití pečícího papíru.
- Papír pevně zabalte a nechte alespoň 3 hodiny chladit.
- Vychlazenou roládu dejte na talíři, pokapejte rozpuštěnou čokoládou a nakrájejte.
- Užijte si to!
Máme pro vás i další tradiční recepty na roládu na vánoční stůl, které udělají obrovskou parádu. Připravte si je s námi!
Bílková roláda se šlehačkou
Tato lehoučká, jemná a vláčná roláda z vaječných bílků je plněná šlehačkou a čerstvými jahodami, což úžasně odlehčí vaše vánoční menu. Překvapte svou rodinu touto pochoutkou a budou ji chtít už každé Vánoce.
Co budete potřebovat
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 60 g mléka
- 20 g moučkového cukru
- 40 g hladké mouky
- 1/4 lžičky vanilkového prášku
- 10 g rýžové mouky
- 4 bílky
- 35 g moučkového cukru
- 120 g smetany ke šlehání
- 8 čerstvých celých jahod
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Plech o rozměrech 28 x 28 cm vyložte pečícím papírem a vymažte trochou oleje.
- V misce smíchejte olej, mléko a cukr a dobře promíchejte.
- Do směsi prosejte hladkou mouku, rýžovou mouku a vanilkový prášek a dobře promíchejte ruční metličkou.
- Z bílků ušlehejte pěnu, po dávkách přidávejte cukr a šlehejte do pěny.
- Přidejte jednu třetinu bílkové směsi do moučné směsi a lehce promíchejte gumovou stěrkou, poté přidejte zbývající bílkovou směs a opět lehce promíchejte, dokud se nezapracuje.
- Těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřete pomocí paletového nože.
- Pečte asi 12-15 minut.
- Když je těsto hotové, sundejte jej z plechu, odstraňte pečicí papír a nechte vychladnout.
- Smetanu ke šlehání vyšlehejte a rovnoměrně ji rozetřete na upečené těsto.
- Poklaďte celými jahodami.
- Jemně srolujte roládu od okraje a dejte na několik hodin do lednice, dokud neztuhne.
- Boky rolády ořízněte a poprašte vršek trochou moučkového cukru.
- Před podáváním ozdobte dle libosti.
- Dobrou chuť!
Objevte další recepty
Vánoční bezé roláda
Máte v lednici přebytek bílků? Nevíte, jak je využít? Pak vyzkoušejte tuto lahodnou roládu z vaječných bílků! Krásně vypadá, luxusně chutná a navíc je jednoduchá na přípravu.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 300 g bílků (cca z 8 vajíček)
- 200 g krystalového cukru
- 100 g hladké mouky
- 50 g mletých lískových oříšků
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr podle chuti
Na dokončení:
- džem z lesních plodů
Postup
- Bílky vyšlehejte spolu s cukrem do hustého, lesklého sněhu.
- Do vyšlehaného sněhu vmíchejte mouku smíchanou s mletými oříšky.
- Dno velkého plechu s vyšším okrajem vystelte pečícím papírem, potřete ho rozpuštěným máslem a jemně posypte hrubou moukou.
- Těsto rozetřete na plech buď cukrářskou špachtlí nebo dlouhým nožem rovnoměrně až k okrajům plechu.
- Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů 10 minut.
- Po upečení opatrně vyklopte těsto na čistý pečící papír a stáhněte z něj papír, na kterém jste těsto pekli.
- Těsto spolu s pečícím papírem jemně zarolujtei a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte krém.
- Vyšlehanou šlehačku jemně vmíchejte do mascarpone a podle chuti doslaďte (ale není to nutné).
- Vychladlou roládu opatrně odrolujte, natřete džemem a krémem a opět srolujte.
- Roládu podávejte dobře vychlazenou.
Vybíráte dárky pro rodinné příslušníky? Nevíte, co jim pořídit? Netrmácejte se po přeplněných obchodech a nechte se inspirovat dárky přímo u nás. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší vánoční dárky pro rodinu, s jakými nešlápnete vedle! Pro rodiče, pro maminku, pro tatínka, pro snachu i tchána. Máme je všechny!
Roláda z bílků s brusinkovým džemem a bílou čokoládou
Tato delikátní pusinková roláda je dokonalý dezert ideální pro oslavu zimních svátků. Lehké a vzdušné pusinky s náplní z bílé čokolády a čerstvým ovocným džemem si musí zamilovat snad každý!
Co budete potřebovat
Na džem:
- 250 g brusinek, čerstvých nebo mražených
- 50 g cukru
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- kůra z pomeranče
Na pusinky:
- 4 bílky (asi 130 g), pokojové teploty
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička kukuřičné mouky
- 1 lžička octa nebo citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g moučkového cukru
- 30 g plátků mandlí
- moučkový cukr na posypání
Na náplň z bílé čokolády:
- 150 g bílé čokolády
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 180 ml smetany ke šlehání, vychlazené
Na ozdobu:
- šlehačka
- hoblinky z bílé čokolády
- zlatý jedlý prášek
- čerstvý rozmarýn
Postup
- Nejprve si připravte brusinkový džem, aby měl čas vychladnout.
- Do hrnce dejte brusinky, cukr a pomerančovou šťávu a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Vařte asi 10 minut nebo do zhoustnutí.
- Přidejte pomerančovou kůru, promíchejte a odstavte z ohně.
- Nechte vychladnout, dokud nebudete připraveni k použití.
- Připravte si pusinky.
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Pečící plech o rozměrech 23×33 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- Odložte stranou, dokud nebudete připraveni ho použít.
- Do velké mísy přidejte bílky a sůl a začněte šlehat do pěny.
- Přidejte ocet, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob.
- Postupně přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky, ještě asi 5 minut.
- Na připravený plech rovnoměrně rozetřete bílkovou směs.
- Vršek posypte plátky mandlí.
- Pečte 10 minut, snižte teplotu trouby na 160 °C a pečte ještě asi 15 minut, dokud těsto lehce nezhnědne.
- Nechte na plechu 5 minut mírně vychladnout.
- Poprašte moučkovým cukrem.
- Překlopte na čistý pečící papír.
- Odstraňte pečící papír, na kterém jste roládu pekli.
- Nechte úplně vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň z bílé čokolády.
- Čokoládu a 3 lžíce smetany ke šlehání rozpusťte ve vodní lázni.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- V jiné misce šlehejte 180 ml smetany ke šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Do šlehačky postupně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
- Nechte v chladničce, dokud nebudete připraveni k použití.
- Pusinkové těsto potřete brusinkovým džemem.
- Navrch rozetřete náplň z bílé čokolády.
- Kolem okraje pusinek nechte asi 1 cm volný.
- Jemně zarolujte do rolády.
- Před podáváním dejte asi na 2 hodiny do lednice.
- Než budete servírovat, poprašte roládu moučkovým cukrem.
- Navrch nandejte trochu šlehačky.
- Dle libosti můžete ozdobit hoblinkami bílé čokolády, čerstvým rozmarýnem a poprášit zlatým jedlým práškem.
- Nechte si chutnat!
Sváteční pusinková roláda s čokoládou a mátovým krémem
Lehká a nadýchaná bezlepková roláda z vaječných bílků s čokoládou a mátou zaručeně uspokojí vaše chuťové buňky. Krásně vypadá a ještě lépe chutná. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
Na roládu:
- 4 velké vaječné bílky
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžička kukuřičné mouky
- 1 lžička bílého vinného octa
- olej neutrální chuti, na vymazání plechu
Na náplň a ozdobu:
- 1 lžíce moučkového cukru a navíc na poprášení
- 350 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička mátového extraktu nebo podle chuti
- několik kapek zeleného a modrého potravinářského barviva
- 100 g hořké čokolády
- několik snítek máty k podávání
- smetana k podávání
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C,
- Malý plech (asi 25 cm x 37 cm) vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- Ve velké čisté míse elektrickým šlehačem ušlehejte bílky na tuhý sníh.
- Postupně po lžících přidávejte cukr a šlehejte, dokud není směs hustá a lesklá – tento proces neuspěchejte; dejte mu čas na zapracování po každém přidání.
- Všlehejte kukuřičnou mouku a ocet a rovnoměrně rozložte bílkovou směs na plech.
- Pečte 20–25 minut, dokud povrch nezezlátne,
- Roláda se hodně nafoukne, pak zase vyfoukne, když vychladne.
- Na pracovní plochu položte velký list pečícího papíru a poprašte jej moučkovým cukrem.
- Na to překlopte upečené pusinky a pečící papír nechte na místě.
- Nechte vychladnout.
- Do velké mísy dejte moučkový cukr, smetanu ke šlehání a mátový extrakt a vmíchejte několik kapek zeleného a modrého potravinářského barviva tak, abyste získali světle mátově zelenou barvu.
- Šlehejte do měkkých vrcholků.
- Z vychladlých pusinek sloupněte pečící papír a potřete mátovým krémem.
- Polovinu hořké čokolády nastrouhejte nahrubo a nasypte rovnoměrně na krém.
- Začněte od delšího okraje, který je nejblíže k vám, a pomocí okraje papíru srolujte pusinky co nejtěsněji.
- Umístěte na plochý servírovací talíř nebo prkénko spojem dolů.
- Z části zbylé čokolády si pomocí škrabky na zeleninu udělejte hoblinky na ozdobení.
- Zbytek čokolády pokrájejte a rozpusťte v žáruvzdorné misce umístěné nad hrncem s vroucí vodou.
- Roládu poprašte moučkovým cukrem a pokapejte rozpuštěnou čokoládou.
- Ozdobte mátou a čokoládovými hoblinkami a podávejte se smetanou.
Už jste si vybrali pro letošní rok tu správnou vánoční dekoraci? Možná se vám budou hodit naše recenze vánočních vesniček, které jsou v posledních letech čím dál oblíbenější. V nabídce jsou jak ty již předpřipravené, tak ty, které umožňují uspořádání podle vašich představ a fantazie.
A jak se vám naše dnešní recepty na bílkovou roládu líbily? Napište nám do komentářů!