Mnoho lidí se jim vyhýbá obloukem, to platí i o Vánocích. Přitom z nich lze připravit výborné a zdravé vánoční cukroví.
Není to dokonce ani nic složitého. Chce se přesvědčit?
Inspirujte se našimi recepty na vánoční cukroví z ovesných vloček!
Nepečené kuličky z ovesných vloček
Nejrůznějších kuliček není o vánočních svátcích nikdy dost, tak proč si nepřipravit toto rychlé vločkové cukroví.
INGREDIENCE
- 250 g ovesných vloček
- 125 g másla
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr nebo aroma podle chuti
- 40 g vlašských nebo lískových ořechů
- 40 g rozinek (možné i jiné sušené ovoce, například brusinky)
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce rumu
- kokos nebo kakao na obalení
Postup:
- Na pánvi nasucho opražte ovesné vločky, ale občas je promíchejte, aby se nepřipálily.
- Opražené a vychladlé vločky smíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem. Přidejte ořechy nasekané nadrobno, rozinky, rum a máslo nakrájené na menší kousky.
- Směs dobře vypracujte a v případě potřeby přidejte med.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte jej na hodinu odležet do lednice.
- Z odleželého těsta tvarujte kuličky, které obalujte v misce se strouhaným kokosem nebo kakaem.
- Ovesné kuličky můžete obalit i ve zdobení, abyste dosáhli více barevných variant. Hotové kuličky z ovesných vloček uchovávejte v chladu.
Kokosové sušenky z ovesných vloček
Sušenky z ovesných vloček jsou běžnou záležitostí po celý rok, ale kokos jim propůjčuje vánoční nádech.
Jindy navíc můžete sušenky ještě vylepšit trochou voňavé skořice.
INGREDIENCE
- 150 g ovesných vloček
- 1 vejce
- 50 ml mléka
- 1 lžíce medu nebo třtinového cukru
- 30 g másla
- 50 g hladké mouky
- 30 g strouhaného kokosu
- 100 g sušeného ovoce podle chuti (brusinky, rozinky, meruňky, švestky apod.)
Postup:
- Všechny ingredience promíchejte, včetně sušeného ovoce nakrájeného na menší kousky.
- Hotové těsto nechejte čtvrt hodiny odležet.
- Namočenýma rukama z těsta tvarujte stejně velké kuličky a rovnejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Kuličky na plechu prsty mírně rozmáčkněte.
- Sušenky pečte na 180 °C, dokud nebudou mírně načervenalé.
Kdo má rád, může si ještě pečivo pocukrovat nebo potřít čokoládovou polevou. Inspirujte se našimi recepty na polevy na cukroví.
Objevte další recepty
Medovo-ovesné placičky
Kombinace medu a ovesných vloček není dobrá jen na snídani!
INGREDIENCE
- 150 g ovesných vloček (cca 100 g pomeleme na jemno)
- 70 g másla
- 60 g hladké mouky
- 4 polévkové lžíce medu
- menší hrst hrozinek
- dvě špetky mleté skořice
POSTUP
- Ovesné vločky smícháme s hladkou moukou a trochou skořice, poté přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto.
- Z něj vytváříme menší kuličky, které pak rozmáčkneme do placiček.
- Pečeme na plechu s pečícím papírem ve vyhřáté troubě na 180 °C.
- Průběžně kontroluje, cca za 10 – 15 minut nám placička začnou zlátnout – v tu chvíli vytahujeme z trouby – při delším pečení by nepříjemně ztvrdly!
Zdravé ovesné hromádky
Ovesné vločky sice zdravé jsou, ale co ostatní suroviny, které v receptech používáme? Mouka, tuk, cukr? I ty musíme nahradit zdravější variantou. I o Vánocích totiž můžete jíst zdravě!
INGREDIENCE
- 400 g ovesných vloček
- 200 g rozpuštěného másla
- 200 g třtinového cukru
- 50 g jemné špaldové mouky
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- hrst hrozinek
POSTUP
- V míse vyšleháme vajíčka s třtinovým cukrem, poté přidáváme ostatní suroviny a vytvoříme těsto. Pokud se hmota drolí, přidáme trochu medu.
- Z těsta odštipujeme malé hromádky (můžeme si pomoct lžičkou), které nijak neupravujeme.
- Hromádky dáváme přímo na plech s pečícím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 5 – 10 minut, přitom hlídáme, kdy začnou zlátnout – v tu chvíli vytahujeme.
Pokud chcete na zdravé cukroví nalákat i děti, asi se nevyhnete menšímu kompromisu. Do těsta tak můžete vmíchat menší množství nadrobno nasekané čokolády. Ale opravdu malinko!
Používáte při vánočním pečení ovesné vločky? Podělte se o svůj oblíbený vánoční recept, ve kterém hrají hlavní roli právě ovesné vločky!