Máme pro vás jedinečné dia vánoční cukroví! Recepty jsou plné chutí a nemají žádný cukr nebo ho obsahují jen minimum.
Skoro nepoznáte rozdíl oproti běžných variantám. 🙂
Inspirujte se a nechte si chutnat!
Domácí Rafaelo kuličky pro diabetiky
Toto dia kokosové vánoční cukroví je elegantní na pohled a úžasné na jazyku.
Vyzkoušejte klasické Raffaello trošku jinak!
Ingredience
- 40 g dortových oplatek (neslazených)
- 40 g másla
- 20 g sušeného mléka
- 1 lžička rumu
- 2 pecičky sladidla (můžete použít sladidlo i v jiné formě)
- 20 g strouhaného kokosu
Postup
- Sušené mléko a rozdrcené sladidlo vyšlehejte se změklým máslem a lžičkou rumu.
- Do vyšlehané směsi opatrně vmíchejte rozdrcené dortové oplatky.
- V případě potřeby dejte směs na chvíli vychladit.
- Poté tvarujte malé kuličky, které následně obalte ve strouhaném kokosu.
- Kokosové kuličky skladujte v chladu.
- Před servírováním je můžete vložit do malých papírových košíčků s ozdobným potiskem.
Vyzkoušejte také další recepty na kokosové vánoční cukroví, na kterých si jistě pochutnáte.
Dia vánoční cukroví ve tvaru rohlíčků
Upečte si výborné a na pohled krásné rohlíčky, které jsou navíc bez cukru!
Ingredience
- 60 g celozrnné pšeničné mouky
- 30 g sójové mouky
- 60 g strouhaných mandlí
- 50 g másla
- 1 vejce
- 5 ks sladidla
- strouhané mandle nebo kokos na obalení
Postup
- Celozrnnou i sójovou mouku prosejte.
- Přidejte strouhané mandle, změklé máslo, vejce a sladidlo.
- Vypracujte hladké těsto, zabalte jej do potravinářské fólie a nechejte ho zhruba hodinu odpočinout v lednici.
- Těsto vyndejte z lednice, rozválejte jej prsty na dlouhý tenký válec, který rozkrájejte na malé, stejně velké, kousky.
- Z takto připravených kousků tvarujte drobné rohlíčky. Pro usnadnění práce můžete použít speciální plech, určený na přípravu rohlíčků.
- Rohlíčky dejte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte, při teplotě 160 °C, zhruba 10 min.
- Ještě horké rohlíčky obalte ve strouhaných mandlích.
Prozkoumejte také další recepty na išelské vánoční cukroví, které je, pokud jej vhodně upravíte, vhodné pro diabetiky.
Mašličky a hvězdičky dietně
Hvězdičky nesmí o Vánocích chybět! Dejte je na svůj stůl v podobě dia vánočního cukroví, po kterém se jen zapráší.
Ingredience
- 180 g strouhaných mandlí
- 90 g másla
- 80 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 lžička skořice
- 4 žloutky
- 5 peciček sladidla
- DIA marmeláda nebo povidla
Postup
- Mouku smíchejte se strouhanými mandlemi a přidejte změklé máslo, žloutky a rozdrcené sladidlo.
- Pečlivě vypracujte těsto a nechte jej chvíli odležet.
- Odleželé těsto vyválejte do tenkého plátu a vytvarujte z něj hvězdičky, mašličky nebo například srdíčka.
- Vykrájené cukroví pečte, při teplotě 160 °C, maximálně 10 minut.
- Po vychladnutí můžete mašličky a hvězdičky slepit pomocí marmelády nebo povidel ve variantě pro diabetiky.
- Nahoru můžete dát ještě trochu marmelády a do ní usadit celou oloupanou mandli.
Objevte další recepty
Dia linecké cukroví
Milujete linecká kolečka, ale chcete se vyhnout cukru?
Máme pro vás linecké těsto, které, i když neobsahuje žádný cukr, chutná skvěle!
Ingredience
- ½ šálku másla
- 2 šálky mouky
- 1 šálek granulovaného umělého sladidla
- ⅓ šálku zakysané smetany
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- 1 šálek mletých mandlí
- ½ šálku malin (čerstvých nebo mražených)
Postup
Těsto:
- Ve velké míse smíchejte máslo a sladidlo, a to pomocí mixéru.
- V průběhu míchání postupně přidávejte vejce a vanilku.
- Prosejte mouku a přidejte ji ke směsi. Přidejte také prášek do pečiva a sodu. Dále míchejte ručně.
- Přidejte zakysanou smetanu a mandle.
- Připravené těsto rozdělte na polovinu (do dvou misek) a nechte 2 hodiny odpočívat v lednici.
- Dejte předehřát troubu na 180 °C.
- Mezi tím, co se trouba předehřívá, vyválejte těsto na pomoučeném vále. Těsto by mělo být vyváleno na vrstvu o výšce asi 3 mm.
- Pomocí formiček z těsta vykrojte tvary bez středového výřezu.
- To samé zopakujte s druhou polovinou těsta, ale vykrojte z něj tvary s vyřezaným středem.
- Připravené cukroví dejte na plech (nebo na dva), vyložený pečícím papírem, a to asi 3 cm od sebe.
- Plechy vložte do trouby a pečte 6-8 minut.
- Jakmile je dia linecké cukroví hotovo, nechte jej vychladit.
Náplň:
- Cukroví chladne a vy máte chvíli času, připravit si náplň z malin.
- Máte-li maliny mražené, vytáhněte je z mrazáku ještě před přípravou těsta, aby stihly rozmrznout.
- Maliny rozmixujte v mixéru dohladka a přidejte do nich trošku sladidla. Množství je čistě na vás, podle toho, jak moc sladké cukroví máte rádi.
- Takto připravenou směsí potírejte linecká kolečka a slepujte je k sobě.
- Teď už jen stačí, abyste si na skvělém dia cukroví pochutnali.
- V rámci přípravy náplně můžete použít také dia želírovací cukr, například od značky Labeta, díky kterému vytvoříte směs, připomínající klasický džem.
Linecké cukroví je možné připravit mnoha způsoby. Inspirujte se našimi recepty na zdravé vánoční cukroví a vyberte si postup, který vám bude nejvíce vyhovovat.
Dia nepečené cukroví s čokoládou
Říkáte si, že cukroví bez cukru a čokoláda nejdou k sobě?
Nenechte se mýlit. Naše dia sušenky s čokoládou jsou 100% bez cukru, a to včetně čokolády!
Ingredience
- 1 a ⅔ šálku + 1 lžička ovesné mouky bez lepku
- 3 lžíce čistého javorového sirupu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 čokoláda pro diabetiky (nasekat na pravidelné kousky)
Postup
- V míse smíchejte ovesnou mouku, javorový sirup, olej a vanilku.
- Míchejte, dokud směs nezhoustne a všechny ingredience se nepropojí.
- Do směsi přidejte čokoládové kousky a vytvořte těsto.
- Pomáhejte si naběračkou, kterou nabírejte těsto a vytvářejte stejně velké kuličky.
- Asi na 5 minut nechte kuličky odstát, aby se zpevnily.
- Můžete podávat.
Výhodou sušenek je, že je můžete podávat nejen jako dia cukroví v době Vánoc, ale také celoročně ke kávě či čaji.[
Výborné vánoční dia pečivo
Toto cukroví obsahuje trochu cukru, ale je to tak zanedbatelné množství, že si na něm mohou pochutnat také lidé s diabetem. Navíc je možné klasický cukr zaměnit za cukr pro diabetiky.
Ingredience
- 2 a ⅓ šálku mouky
- 1 lžička cukru (můžete použít dia cukr na pečení, který seženete na internetu nebo v prodejnách se zdravou výživou)
- 1 lžička citronové kůry
- ¼ lžičky soli
- ½ šálku řepkového oleje
- 200 ml ledové vody
- 1 lžíce studeného odstředěného mléka
Postup
- Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru a sůl.
- Přidejte do směsi olej a pomocí mixéru vypracujte drobivou směs.
- Nyní přidejte vodu a mléko a lehce vše promíchejte pomocí vidličky.
- Začněte těsto zpracovávat rukama, dokud se vše nepropojí.
- Těsto rozdělte na 2 stejné části a nechte asi 30 minut v chladničce.
- Následně z těsta můžete vyválet placičky, nebo vytvořit válečky či bochánky. Tvar záleží jen na vás.
- Připravené těsto vložte do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut.
- Těsto je třeba hlídat. Jakmile uvidíte, že začne zlátnout, vyndejte jej z trouby.
Chcete-li z těsta upéct chléb, přidejte do něj kvasnice a nechte vykynout. Následně pečte, v předehřáté troubě, asi čtvrt hodiny na 250 °C a následně další půl hodinu na 150 °C.
Dia vánoční cukroví není o nic méně dobré než to klasické.
I když neobsahuje cukr nebo je v něm cukru minimum, pochutnáte si na něm a vaše rodina a přátelé často ani nepoznají, že se jedná o cukroví pro diabetiky.