6 zdravých receptů na vánoční cukroví pro diabetiky. Inspirujte se!

Máme pro vás jedinečné dia vánoční cukroví! Recepty jsou plné chutí a nemají žádný cukr nebo ho obsahují jen minimum. 

Skoro nepoznáte rozdíl oproti běžných variantám. 🙂

Inspirujte se a nechte si chutnat!

Domácí Rafaelo kuličky pro diabetiky

Toto dia kokosové vánoční cukroví je elegantní na pohled a úžasné na jazyku. 

Vyzkoušejte klasické Raffaello trošku jinak!

Ingredience

  • 40 g dortových oplatek (neslazených)
  • 40 g másla
  • 20 g sušeného mléka
  • 1 lžička rumu
  • 2 pecičky sladidla (můžete použít sladidlo i v jiné formě)
  • 20 g strouhaného kokosu

Postup

  • Sušené mléko a rozdrcené sladidlo vyšlehejte se změklým máslem a lžičkou rumu.
  • Do vyšlehané směsi opatrně vmíchejte rozdrcené dortové oplatky.
  • V případě potřeby dejte směs na chvíli vychladit.
  • Poté tvarujte malé kuličky, které následně obalte ve strouhaném kokosu.
  • Kokosové kuličky skladujte v chladu.
  • Před servírováním je můžete vložit do malých papírových košíčků s ozdobným potiskem.

Domácí kuličky pro diabetiky, zdobené kokosem.
zdroj: cookinglsl.com

Vyzkoušejte také další recepty na kokosové vánoční cukroví, na kterých si jistě pochutnáte.

Dia vánoční cukroví ve tvaru rohlíčků 

Upečte si výborné a na pohled krásné rohlíčky, které jsou navíc bez cukru! 

Ingredience

  • 60 g celozrnné pšeničné mouky
  • 30 g sójové mouky
  • 60 g strouhaných mandlí
  • 50 g másla
  • 1 vejce
  • 5 ks sladidla
  • strouhané mandle nebo kokos na obalení

Postup

  1. Celozrnnou i sójovou mouku prosejte.
  2. Přidejte strouhané mandle, změklé máslo, vejce a sladidlo.
  3. Vypracujte hladké těsto, zabalte jej do potravinářské fólie a nechejte ho zhruba hodinu odpočinout v lednici.
  4. Těsto vyndejte z lednice, rozválejte jej prsty na dlouhý tenký válec, který rozkrájejte na malé, stejně velké, kousky.
  5. Z takto připravených kousků tvarujte drobné rohlíčky. Pro usnadnění práce můžete použít speciální plech, určený na přípravu rohlíčků.
  6. Rohlíčky dejte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte, při teplotě 160 °C, zhruba 10 min.
  7. Ještě horké rohlíčky obalte ve strouhaných mandlích.

Dia vánoční cukroví, ve tvaru rohlíčků, polité čokoládovou polevou.
zdroj: pillsbury.com

Prozkoumejte také další recepty na išelské vánoční cukroví, které je, pokud jej vhodně upravíte, vhodné pro diabetiky.

Mašličky a hvězdičky dietně

Hvězdičky nesmí o Vánocích chybět! Dejte je na svůj stůl v podobě dia vánočního cukroví, po kterém se jen zapráší. 

Ingredience

  • 180 g strouhaných mandlí
  • 90 g másla
  • 80 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 lžička skořice
  • 4 žloutky
  • 5 peciček sladidla
  • DIA marmeláda nebo povidla

Postup

  1. Mouku smíchejte se strouhanými mandlemi a přidejte změklé máslo, žloutky a rozdrcené sladidlo.
  2. Pečlivě vypracujte těsto a nechte jej chvíli odležet.
  3. Odleželé těsto vyválejte do tenkého plátu a vytvarujte z něj hvězdičky, mašličky nebo například srdíčka.
  4. Vykrájené cukroví pečte, při teplotě 160 °C, maximálně 10 minut.
  5. Po vychladnutí můžete mašličky a hvězdičky slepit pomocí marmelády nebo povidel ve variantě pro diabetiky. 
  6. Nahoru můžete dát ještě trochu marmelády a do ní usadit celou oloupanou mandli.

Dia cukroví ve tvaru hvězdiček na bílém talíři.
zdroj: myfoodbook.com.au

Dia linecké cukroví

Milujete linecká kolečka, ale chcete se vyhnout cukru? 

Máme pro vás linecké těsto, které, i když neobsahuje žádný cukr, chutná skvěle!

Ingredience

  • ½ šálku másla
  • 2 šálky mouky
  • 1 šálek granulovaného umělého sladidla
  • ⅓ šálku zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 1 šálek mletých mandlí
  • ½ šálku malin (čerstvých nebo mražených)

Postup

Těsto:

  • Ve velké míse smíchejte máslo a sladidlo, a to pomocí mixéru. 
  • V průběhu míchání postupně přidávejte vejce a vanilku. 
  • Prosejte mouku a přidejte ji ke směsi. Přidejte také prášek do pečiva a sodu. Dále míchejte ručně. 
  • Přidejte zakysanou smetanu a mandle. 
  • Připravené těsto rozdělte na polovinu (do dvou misek) a nechte 2 hodiny odpočívat v lednici.
  • Dejte předehřát troubu na 180 °C. 
  • Mezi tím, co se trouba předehřívá, vyválejte těsto na pomoučeném vále. Těsto by mělo být vyváleno na vrstvu o výšce asi 3 mm. 
  • Pomocí formiček z těsta vykrojte tvary bez středového výřezu. 
  • To samé zopakujte s druhou polovinou těsta, ale vykrojte z něj tvary s vyřezaným středem. 
  • Připravené cukroví dejte na plech (nebo na dva), vyložený pečícím papírem, a to asi 3 cm od sebe.
  • Plechy vložte do trouby a pečte 6-8 minut. 
  • Jakmile je dia linecké cukroví hotovo, nechte jej vychladit. 

Náplň:

  • Cukroví chladne a vy máte chvíli času, připravit si náplň z malin. 
  • Máte-li maliny mražené, vytáhněte je z mrazáku ještě před přípravou těsta, aby stihly rozmrznout.
  • Maliny rozmixujte v mixéru dohladka a přidejte do nich trošku sladidla. Množství je čistě na vás, podle toho, jak moc sladké cukroví máte rádi. 
  • Takto připravenou směsí potírejte linecká kolečka a slepujte je k sobě. 
  • Teď už jen stačí, abyste si na skvělém dia cukroví pochutnali.
  • V rámci přípravy náplně můžete použít také dia želírovací cukr, například od značky Labeta, díky kterému vytvoříte směs, připomínající klasický džem.

Dia linecké cukroví s výřezem stromečku, plněné džemem.
zdroj: bostonchefs.com

Linecké cukroví je možné připravit mnoha způsoby. Inspirujte se našimi recepty na zdravé vánoční cukroví a vyberte si postup, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Dia nepečené cukroví s čokoládou

Říkáte si, že cukroví bez cukru a čokoláda nejdou k sobě?

Nenechte se mýlit. Naše dia sušenky s čokoládou jsou 100% bez cukru, a to včetně čokolády! 

Ingredience

  • 1 a ⅔ šálku + 1 lžička ovesné mouky bez lepku
  • 3 lžíce čistého javorového sirupu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čokoláda pro diabetiky (nasekat na pravidelné kousky)

Postup

  • V míse smíchejte ovesnou mouku, javorový sirup, olej a vanilku. 
  • Míchejte, dokud směs nezhoustne a všechny ingredience se nepropojí. 
  • Do směsi přidejte čokoládové kousky a vytvořte těsto. 
  • Pomáhejte si naběračkou, kterou nabírejte těsto a vytvářejte stejně velké kuličky. 
  • Asi na 5 minut nechte kuličky odstát, aby se zpevnily. 
  • Můžete podávat.

Dia nepečené cukroví s čokoládou ve tvaru malých bochánků.
zdroj: beamingbaker.com

Výhodou sušenek je, že je můžete podávat nejen jako dia cukroví v době Vánoc, ale také celoročně ke kávě či čaji.[

Výborné vánoční dia pečivo

Toto cukroví obsahuje trochu cukru, ale je to tak zanedbatelné množství, že si na něm mohou pochutnat také lidé s diabetem. Navíc je možné klasický cukr zaměnit za cukr pro diabetiky.

Ingredience

  • 2 a ⅓ šálku mouky
  • 1 lžička cukru (můžete použít dia cukr na pečení, který seženete na internetu nebo v prodejnách se zdravou výživou)
  • 1 lžička citronové kůry
  • ¼ lžičky soli
  • ½ šálku řepkového oleje
  • 200 ml ledové vody
  • 1 lžíce studeného odstředěného mléka

Postup

  • Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru a sůl. 
  • Přidejte do směsi olej a pomocí mixéru vypracujte drobivou směs. 
  • Nyní přidejte vodu a mléko a lehce vše promíchejte pomocí vidličky. 
  • Začněte těsto zpracovávat rukama, dokud se vše nepropojí. 
  • Těsto rozdělte na 2 stejné části a nechte asi 30 minut v chladničce.
  • Následně z těsta můžete vyválet placičky, nebo vytvořit válečky či bochánky. Tvar záleží jen na vás. 
  • Připravené těsto vložte do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut.
  • Těsto je třeba hlídat. Jakmile uvidíte, že začne zlátnout, vyndejte jej z trouby.

Syrové těsto na dia pečivo v různých tvarech.
taste.com.au

Chcete-li z těsta upéct chléb, přidejte do něj kvasnice a nechte vykynout. Následně pečte, v předehřáté troubě, asi čtvrt hodiny na 250 °C a následně další půl hodinu na 150 °C.

Dia vánoční cukroví není o nic méně dobré než to klasické. 

I když neobsahuje cukr nebo je v něm cukru minimum, pochutnáte si na něm a vaše rodina a přátelé často ani nepoznají, že se jedná o cukroví pro diabetiky. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.