Nejlepší recepty na vánoční cukroví bez pečení: Chutně, zdravě, dietně!

Uvedené recepty na nepečené vánoční cukroví jsou nejen rychlé a jednoduché, ale také zdravé! 

Inspirujte se recepty s klasickými přísadami, ale také dobrotami, které neobsahují cukr ani máslo! 

Vánoční nepečené cukroví se Salkem


Salko do cukroví jednoznačně patří. Připravte si nepečené cukroví se sladkým kondenzovaným mlékem, po kterém se jen zapráší!

Ingredience

  • 1 Salko
  • 150 g másla
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 100 g drcených piškotů
  • mandle
  • kokos na obalení

Postup 

  • Plechovku Salka vložte do hrnce s vodou a vařte 2–2,5 hodiny při mírné teplotě. Snahou je, aby Salko zkaramelizovalo. Nechte vychladnout a obsah plechovky přelijte do misky. Přidejte změklé máslo a společně vyšlehejte.
  • Pokud se nechcete zdržovat vařením Salka, můžete jej v obchodě koupit již zkaramelizované.
  • Do hotové směsi přisypte strouhaný kokos, nadrcené piškoty a důkladně promíchejte, aby vznikla hladká hmota.
  • Pokud se vám bude zdát směs příliš lepivá, přidejte ještě trochu drcených piškotů, případně kokosu. 
  • Vypracovanou hmotu vložte na 3 hodiny do ledničky, aby ztuhla.
  • Zatímco bude hmota tuhnout, připravte si mandle, které budete blanšírovat.
  • Mandle zalijte vroucí vodou. Jakmile bude voda vlažná, mandle vyndejte a začněte je vylupovat. Chytněte mandli mezi prsty a zmáčknete, až ze slupky vyklouzne.
  • Následně vyndejte těsto a pomocí lžičky ukrajujte kousky. Ty budete tvarovat do kuličky a doprostřed každé z nich zasunete mandli.
  • Nakonec každou kuličku obalte v kokosu a dejte je všechny ztuhnout do lednice.

Bílé nepečené vánoční cukroví ze salka, s kokosem, ve tvaru kuliček.
zdroj: kwestiasmaku.com

Máte rádi cukroví se Salkem? Pak prozkoumejte recepty na karamelové vánoční cukroví, které je plné slaďoučkého kondenzovaného mléka.

Dietní nepečené datlové cukroví

Datle slouží nejen jako lepivá hmota, která směs spojuje. Datle obsahují také spoustu důležitých vitamínů a živin. Navíc jsou příjemně sladké!

Ingredience

  • 1 hrnek vypeckovaných datlí
  • ¾ hrnku mandlí
  • ¾ hrnku vlašských ořechů
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1–2 lžíce kakaa

Postup

  • Datle vložte do mixéru, přidejte vyloupané mandle, vlašské ořechy, chia i lněná semínka a zapněte přístroj na nejvyšší stupeň.
  • Nechte mixovat zhruba minutu. Poté vypněte mixér, přidejte zbývající ingredience a znovu mixujte na střední stupeň tak dlouho, až se začne těsto lepit na nádobu mixéru.
  • Pomocí lžičky odkrajujte ze směsi stejně velké kusy a tvarujte z nich kuličky.
  • Dejte je asi na 1 hodinu vychladit do lednice a podávejte.

Nepečené cukroví z datlí, ve tvaru kuliček, sypané kokosem.
zdroj: thecoconutmama.com

Datle můžete použít také v dalších receptech na datlové vánoční cukroví.

Nepečené tatrankové kuličky

Tatranky má rád snad každý. Zkuste je použít do nápaditého cukroví!

Ingredience

  • 4 tatranky
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 16 dkg Hery 
  • 2–3 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaa
  • trochu vanilkového cukru
  • kokos na obalení

Postup 

  • Tatranky rozdrobte do mísy. Pokud vám nechutnají, nebo kupujete jiné oplatky, můžete je zaměnit.
  • Přidejte změklou Heru (případně máslo, pokud ho máte raději), k tomu prosejte moučkový cukr, přilijte rum, zasypte kakaem a vanilkovým cukrem.
  • Vypracujte hladké těsto a z jeho kousků tvarujte kuličky. Ty následně obalte v kokosu.
  • Toto nepečené vánoční cukroví můžete podávat jen tak, nebo jej vložit do ozdobných papírových košíčků.

Nepečené tatrankové kuličky obalené v kokosu.
zdroj: nowembrace.wordpress.com

Dostali jste chuť na cukroví s rumem? Pak se inspirujte také naším jednoduchým receptem na rumové kuličky.

Ořechové kuličky bez pečení

Ořechy jsou zdravé, dobré a k Vánocům neodmyslitelně patří. Přidejte je do chutných kuliček, které vaše rodina i hosté stoprocentně ocení.

Ingredience

  • 300 g vlašských ořechů
  • 150 g změklého másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 80 g kokosu
  • 5 lžic hnědého rumu
  • trocha citronové šťávy

Postup

  • Vlašské ořechy rozemelte nadrobno.
  • Vložte je do mísy a přidejte k nim ostatní suroviny. Následně vypracujte jednolitou hmotu.
  • Nechte hmotu odpočinout v lednici. Jakmile je směs tuhá, vytvarujte z ní kuličky.
  • Aby byly kuličky stejně velké, použijte, k odměřování množství hmoty, lžíci.
  • Ořechové cukroví můžete obalit v drcených oříšcích nebo kokosu.

Nepečené ořechové kuličky, sypané kokosem, na bílém talířku.
zdroj: choosingchia.com

Nepečené cukroví z piškotů

Hledáte recept, který by vás nevyšel na moc peněz? Pak vyzkoušejte cukroví z piškotů, které nestojí moc a skvěle chutná!

Ingredience

  • 16 dkg strouhaných piškotů
  • 10 dkg cukru moučka
  • 2 lžíce mléka
  • 6 dkg másla
  • hrst mletých vlašských ořechů

Postup

  • Nastrouhané piškoty nasypte do mísy a přidejte moučkový cukr.
  • Přidejte změklé máslo, přilijte mléko a nakonec mleté vlašské ořechy.
  • Vypracujte hladkou směs, ze které budete lžičkou nabírat kousky a tvarovat z nich středně velké kuličky.
  • Každou kuličku dejte samostatně do papírového košíčku. 
  • Máte hotovo!

Nepečené cukroví z piškotů ve tvaru kuliček, sypané, kokosem.
zdroj: tastycraze.com


Nepečené kokosové kuličky

Připravte si kokosové chutné cukroví ve formě kuliček, jehož příprava vám zabere jen pár minut.

Ingredience

  • 8 dkg másla
  • 18 dkg cukru moučka
  • 6 dkg kakaa
  • 10 dkg kokosové moučky
  • trochu mléka

Postup

  • Všechny suroviny vložte do mísy, smíchejte a vytvořte směs, ze které tvarujte kuličky.
  • Hotové kuličky obalte v kokosu a nechte je v lednici ztuhnout. 
  • Můžete podávat.

Nepečené kokosové kuličky servírované na bílém hranatém talíři.
zdroj: sugarfreemom.com

Vyzkoušejte také další recepty na kokosové cukroví.

Nepečení sněhuláci

O Vánocích by neměla být nuda. To se týká také dobrot, které budou na vašem stole. 

Rozveselte svou tabuli cukrovím ve tvaru sněhuláků! Ocení to především děti.

Ingredience

  • 200 g kokosu
  • 100 g změklého másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů (lze použít také kousky bílé čokolády)
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • párátka
  • marcipán nebo kuličky či malé kulaté sušenky na dozdobení

Postup

  • Všechny suroviny smíchejte a vytvořte jednolitou hmotu. Pokud hmota nebude držet tvar, přidejte více kokosu. Pokud se bude hmota naopak rozpadat, přidejte více změklého másla.
  • Hotovou směs nechte odpočinout v lednici.
  • Zatímco směs tuhne, připravte si párátka.
  • Z těsta vytvarujte kuličky dvou nebo tří velikostí.
  • Kuličky napichujte na párátko v pořadí od největší po nejmenší.
  • Pokud bude část párátka trčet ven, ulomte ji.
  • Pomocí zdobení, dotvořte sněhulákům obličej a další části.

Kokosoví sněhuláci bez pečení dozdobení marcipánem a čokoládou
zdroj: blog.giallozafferano.it

Máte-li rádi kokos, vyzkoušejte také recept na nepečené kuličky rafaelo.

Nepečené cukroví ze sušenek

Tomuto cukroví se přezdívá čokoládový ježek, jelikož je vyrobený z drcených sušenek a vlašských oříšků. 

Vyzkoušejte náš recept a obohaťte své sváteční menu!

Ingredience

  • 100 g másla 
  • 395 g slazeného kondenzovaného mléka 
  • 150 g tmavé čokolády 
  • 250 g čistých sladkých sušenek rozdrcených (dle vlastního výběru) 
  • ½ šálku (50 g) sušeného kokosu 
  • ½ šálku (65 g) nahrubo nasekaných vlašských ořechů 
  • 2 lžičky kakaového prášku 
  • 290 g extra tmavé čokolády 
  • 2 lžíce rostlinného oleje nebo kokosového oleje (volitelné)

Postup

  • Pečící formu vymažte nebo vyložte pečícím papírem a odložte ji stranou.
  • Máslo, slazené kondenzované mléko a půl tmavé čokolády vložte do misky, vhodné do mikrovlnné trouby. Asi 3–4 minuty zahřívejte, dokud se vše nerozpustí. 
  • Směs následně vyndejte a promíchejte. 
  • Přidejte do směsi drcené sušenky, kokos, vlašské ořechy a kakaový prášek. Znovu promíchejte. 
  • Připravenou směs rozetřete do připravené formy. 
  • Nechcete-li používat k roztápění mikrovlnku, můžete vše rozpustit v rendlíku na sporáku. 
  • Rozpusťte ve vodní lázni druhou polovinu čokolády a směs v míse jí polijte. 
  • Vše nechte chladit po dobu minimálně 3 hodin. 
  • V lednici vám toto nepečené vánoční cukroví vydrží až 5 dní.

Hranaté nepečené cukroví ze sušenek na bílém servírovacím tácu.
zdroj: bakeplaysmile.com

Vyzkoušejte také další recepty na ořechové vánoční cukroví.

Citronové nepečené cukroví

Osvěžte a ozvláštněte svou vánoční tabuli voňavým citronovým cukrovím!

Ingredience 

  • 2 šálky cukru
  • ¾ másla 
  • ⅔ šálku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 sáček citronového pudinku
  • 3,5 šálku ovesných vloček

Postup

  • Na středně vysokém plameni rozpusťte máslo, mléko a cukr. 
  • Přiveďte k varu a vařte po dobu 2 minut. 
  • Odstavte a vmíchejte zbývající přísady. Míchejte, dokud se vše nespojí. 
  • Připravte si podložku nebo plech s pečícím papírem a pomocí lžíce tvořte hrudky, které na plochu pokládejte.
  • Jakmile hrudky vychladnou, ztvrdnou a můžete je ihned podávat.

Světlé nepečené citronové cukroví z vloček.
zdroj: placeofmytaste.com

Máte rádi pudink? Vyzkoušejte také další výborné recepty na pudinkové vánoční cukroví.

Nepečené cukroví s ovocem

Toto cukroví si zamilují všichni, kteří se vyhýbají cukru. Připravte si vánoční dobrotu, po které nepřiberete! 

Ingredience

  • 200 g datlí
  • 100 g sušených meruněk
  • 50 g sušených brusinek
  • 100 g (1 šálek) ovesných vloček
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 lžíce perníkového koření

Postup

  • Všechny ingredience vložte do kuchyňského robota a míchejte vysokou rychlostí asi po dobu 1 minuty. 
  • Snahou je docílit lepkavé směsi, ze které můžete tvořit tvary.
  • Ze směsi se dá vytvořit nejrůznější nepečené vánoční cukroví – salám, roláda, ruličky, kuličky nebo například placičky. 
  • Hotové cukroví vložte na 2 hodiny do lednice a máte hotovo!

Nepečené sušenky s ovocem na dřevěném prkýnku.
zdroj: zuckerjagdwurst.com

Prozkoumejte také další nepečené vánoční recepty z datlí.

Zdravé nepečené vánoční cukroví

Připravte si zdravé cukroví bez rafinovaného cukru a s kokosovým olejem místo másla. Určitě si pochutnáte!

Ingredience

  • ½ šálku rozpuštěného kokosového oleje 
  • ½ šálku přírodního krémového arašídového másla (nebo mandlového másla)
  • ½ šálku kokosového cukru (nebo stévie, podle chuti)
  • ¼ šálku kakaového prášku
  • ¼ šálku neslazeného vanilkového mandlového mléka
  • špetka mořské soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky vloček

Postup

  • Rozpuštěný kokosový olej a arašídové máslo smíchejte ve velké misce.
  • Do misky přidejte kokosový cukr, kakaový prášek, mandlové mléko, mořskou sůl, vanilku a ovesné vločky. Míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  • Na plech, vyložený pečícím papírem, pokládejte směs v malých hrudkách. 
  • Plech vložte do ledničky a nechte cukroví ztvrdnout. 
  • Hotové cukroví uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

Nepečené vánoční cukroví ve tvaru sušenek s vločkami a kakaem.
zdroj: eatingbirdfood.com

Receptů na nepečené vánoční cukroví je spousta. My jsme pro vás vybrali ty nejzdravější, které neobsahují mouku a rafinovaný cukr. 

Dopřejte si o Vánocích chutnou mlsku, po které nebudete mít výčitky svědomí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.