Existuje něco jako fitness linecké cukroví? Samozřejmě!
Linecké ze špaldové mouky a další zdravé recepty vás nenechají na pochybách!
Inspirujte se našimi recepty na zdravé linecké cukroví!
Linecké ze žitné mouky
I přesto, že použijete jinou mouku, můžete s tímto receptem vytvořit cukroví jako od babičky!
Co budete na linecké cukroví potřebovat?
- 200 g žitné mouky
- 50 g třtinového cukru
- 100 g rostlinného tuku
- 1 žloutek
- kůra z poloviny citronu
- džem podle chuti na slepení
Jak cukroví ze žitné mouky připravit?
- Cukr, rostlinný tuk nebo máslo a kůru z citronu důkladně utřete.
- Přidejte mouku a vypracujte hladké těsto.
- Odleželé těsto rozválejte a vykrajujte z něj libovolné tvary.
- Linecké cukroví pečte na 180 °C přibližně 10 minut.
- Vychladlé cukroví slepujte džemem. Pro obměnu můžete zkusit například citronový.
Špaldové linecké cukroví
Cukroví se špaldovou moukou si hned oblíbíte. Proč? No protože jej připravíte stejně snadno, jako to klasické!
Co budete na linecké cukroví potřebovat?
- 400 g špaldové mouky
- 200 g změklého másla
- 100 g třtinového cukru
- 2 žloutky
- půl lžičky skořice
- marmeláda na slepení
Jak špaldové cukroví připravíte?
- Smícháme sypké suroviny, poté dodáme zbytek.
- Vypracujeme hladkou hmotu, kterou pak necháme odpočinout – čím déle, tím lépe, třeba i do druhého dne.
- Z těsta vyválíme plát a vykrojíme oblíbené tvary.
- Pokládáme na pečicím papírem vyložený plech pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 minut, vytahujeme ve chvíli, kdy cukroví začíná zlátnout.
- Počkáme až vychladne a poté spojíme vybranou marmeládou.
Linecké cukroví z ovesných vloček
Ovesné vločky se nehodí pouze na snídaňovou kaši. I během vánočního období by se měly dostat ke slovu, jestliže nechcete zahodit své celoroční úsilí o pěknou postavu.
Co budete na linecké cukroví potřebovat?
- 125 g ovesných vloček
- 100 g pšeničné celozrnné mouky
- 85 g rostlinného tuku
- 85 g třtinového cukru
- voda podle potřeby
Jak cukroví z ovesných vloček připravíte?
- Ovesné vločky umelte v mixéru na mouku a smíchejte ji s moukou celozrnnou. Přidejte změklý rostlinný tuk.
- V rendlíku přiveďte k varu trochu vody s třtinovým cukrem a svařte.
- Vzniklý rozvar nalijte k mouce s tukem.
- Těsto důkladně zpracujte. Bude docela řídké, proto jej dejte do lednice ztuhnout.
- Ztuhlé těsto vyválejte, na pomoučení použijte celozrnnou mouku.
- Z lineckého těsta můžete vykrajovat klasické tvary, ale použít můžete i netypická vykrajovátka.
- Pečte v předehřáté troubě 170 °C přibližně 7 minut.
Cukroví může mít mnoho podob, inspirujte se i dalšími recepty na vánoční pečivo se zázvorem.
Objevte další recepty
Linecké cukroví z pohankové mouky
Další variantou, kterou můžete vyzkoušet, je zdravé linecké cukroví s pohankovou moukou. Chcete si vyzkoušet, jak takové pohankové linecké chutná? Pojďte to zkusit!
Co budete na linecké cukroví potřebovat?
- 200 g pohankové mouky
- 150 g pšeničné celozrnné mouky
- 250 g másla
- 110 g třtinového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 2 žloutky
- strouhaná kůra z jednoho citronu
- domácí marmeláda podle chuti na spojení
Jak cukroví s pohankovou moukou připravíte?
- Pomocí tyčového mixéru rozmixujte třtinový cukr na jemný prášek.
- Máslo utřete se žloutky a třtinovým i vanilkovým cukrem. Přidejte citronovou kůru a mouku.
- Vypracujte hladké těsto a zabalte jej do potravinářské fólie. Těsto nechejte odležet v lednici do druhého dne.
- Těsto vyválejte za použití potravinářské fólie, aby nebylo nutné používat další mouku k pomoučení.
- K vykrajování můžete použít klasická vykrajovátka, ale stejně tak speciální formu.
- Cukroví pečte v předehřáté troubě na 150 °C dorůžova.
- Celozrnné linecké cukroví ještě více vynikne v kombinaci s netradiční šípkovou marmeládou.
Cukroví z pohankové mouky je krásně křehké už po upečení, takže není třeba nechat jej uležet.
Dia linecké cukroví
Lahodnou chuť lineckého cukroví si mohou vychutnat také diabetici!
Co budete na linecké cukroví pro diabetiky potřebovat?
- 300 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 100 g umělého sladidla vhodného na pečení, pokud požíváte sladidlo v tabletách, tak použijte 6 – 8 tablet
- 2 žloutky
- citronová kůra
- dia marmeláda
Jak linecké připravíte?
- I zde je postup stejný, jako u kterékoli jiného lineckého.
- U umělého sladidla se řídíme dle vlastních zkušeností, pokud se nám zda hodně sladké, tak použijeme spíše menší množství. Pokud používáme tablety, rozpustíme je nejdříve s trochou vody.
- Smícháme všechny suroviny a vypracujeme hladkou hmotu.
- Necháme v chladu odležet.
- Poté těsto vyválíme na tenký plát a vykrajujeme oblíbené tvary.
- Na plech s pečicím papírem pokládáme linecké cukroví.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 minut, vytahujeme ve chvíli, kdy nám začíná růžovět.
- Po vychladnutí spojujeme cukroví marmeládou vhodnou pro diabetiky.
Bezlepkové linecké cukroví
Cukrovím bez lepku potěšíte každého celiaka!
Co budete na linecké bezlepkové cukroví potřebovat?
Můžeme využít kterýkoli z výše uvedených receptů, důležitým faktorem zde je hlavně výběr mouky.
Pracujeme s hladkou bezlepkovou moukou a použijeme ji v takovém poměru, v jakém je uvedeno ve vybraném receptu.
Můžeme si také zvolit, zda budeme chtít udělat zdravější variantu s třtinovým cukrem, nebo si chceme raději vyzkoušet klasiku s cukrem moučkovým.
Jak linecké cukroví bez lepku připravíte?
Jakmile si zvolíte poměr ingrediencí z některého receptu, řiďte se i předepsaným postupem. Bezlepková mouka si nevyžaduje zvláštní péči.
Linecké těsto na cukroví netradičně a nápaditě
Chcete-li své linecké ozvláštnit, před pečením jej potřete bílkem a posypete například mletými vlašskými ořechy.
Aby však bylo linecké cukroví opravdu zdravé, používejte výhradně domácí marmelády, o jejichž složení máte dokonalý přehled. Jen si představte kombinaci netradičního celozrnného cukroví s citrusovou marmeládou apod.
Pokud jste milovník lineckého, určitě také vyzkoušejte netradiční, ale skvělé plněné linecké košíčky. S vhodným krémem je to opravdová lahoda.
Jak dopadly vaše první pokusy o zdravé cukroví? Pochlubte se nám v komentářích.