Vánoční punč je nedílnou součástí Vánoc.
Jako první si možná vybavíme náměstí posetá vánočními trhy, na kterých se rozléhá vůně svařeného vína a trdelníků.
Máte už nějakou domácí recepturu, které se držíte, nebo si dopřáváte kupovaný punč?
My jsme si pro vás připravili jednoduché a poctivé recepty, které vás přinutí na kupovaný punč zapomenout!
Inspirujte se.
Pravý vánoční punč
Recept na vánoční punč našich babiček a dědečků.
INGREDIENCE
- 500 ml rumu
- šťáva z 8 pomerančů
- šťáva ze 2 citronů
- 500 g cukru
- 40 g kvalitního čaje
- 2 litry vody
POSTUP
- Cukr, rum, šťávu z pomerančů a citronů necháme odstát na teplém místě.
- Mezitím si nachystáme čaj, který spaříme ve 2 litrech vody.
- Chvilku necháme odstát, a pak přidáme ke šťávě s rumem.
Dětský vánoční punč
Sladký, hřejivý a výborný. Děti zaručeně potěší.
INGREDIENCE
- 1 litr džusu z černého rybízu
- 1 lžička hřebíčků
- 1 celá skořice
- 1 kus vanilkového lusku
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- 1 lžička pomerančové kůry (nastrouhaná)
- rozinky
- mandle
POSTUP
- Všechny ingredience kromě rozinek a mandlí dáme do hrnce a necháme vařit na mírném ohni 30 minut.
- Poté odstavíme z varu a necháme ještě louhovat, aby se chutě krásně rozvinuly.
- Podáváme s rozinkami a mandlemi.
Co dětem ještě k punči dopřát? Třeba nějaké výborné cukroví? Inspirujte se, jak rychle vytvořit chutné cukroví v 6 variantách.
Punč bez alkoholu nebo s vínem
Další recept na vánoční punč bez alkoholu. Nebo si jej můžete dát i ve variantě s alkoholem, vínem.
INGREDIENCE
- 2 dl jablečného moštu
- 1 dl cukru
- 1 pomeranč nakrájený na plátky
- 6 hřebíčků
- 2 hvězdičky anýzu (možná trochu navíc na ozdobu)
- 1 tyčinka skořice
- 1 jablko nakrájené na kostky nebo plátky (i na ozdobu)
- 1 litr jablečné šťávy (nebo 1 láhev bílého vína)
POSTUP
- Jablečný mošt, cukr, pár plátků pomeranče, hřebíčky, anýz, skořici a skoro celé jablko nakrájené na plátky (zbytek si necháme na ozdobu) dáme do hrnce a svaříme na hustotu sirupu.
- Během vaření mícháme, aby se směs nepřipalovala.
- Vaříme zhruba půl hodiny, pak vše přecedíme přes jemné platýnko a přidáme jablečnou šťávu nebo bílé víno.
- Vaříme jen, aby se směs prohřála.
- Podáváme s plátky jablek, pomeranče a hvězdičkou anýzu.
Objevte další recepty
Domácí vánoční punč ze Švédska
Kořeněný punč ze Skandinávie rozhodně zahřeje i největšího zmrzlíka.
INGREDIENCE
- 2 láhve červeného vína s ovocnou chutí
- 1 láhev portského vína
- 3 ks celé skořice
- 14 hřebíčků
- kůra z 1 pomeranče
- 1 hrnek cukru
- ¾ hrnku rumu
- ¼ hrnku brandy (nemusí být)
- 1 hrnek rozinek
- 1 hrnek pražených mandlí
POSTUP
- Všechna vína, koření a pomerančovou kůru dáme do hrnce a vaříme na mírném plameni.
- Po 20 minutách přidáme cukr, rum a vaříme ještě 5 minut do rozpouštění cukru.
- Celou dobu by směs měla pouze probublávat, nikoliv vařit.
- Servírujeme s rozinkami a mandlemi buď v samostatné sklenici nebo v keramické míse.
Červený vinný punč
A zde je známá varianta s červeným vínem.
INGREDIENCE
- šťáva ze 3 citronů
- 500 ml rumu
- 1 láhev červeného vína
- 500 g cukr
POSTUP
- Šťávu z citronů smícháme s cukrem a rumem.
- Necháme odstát při pokojové teplotě.
- Mezitím si dáme ohřívat víno, a pak přidáme i šťávu s cukrem a rumem.
- Vaříme při mírném varu tak, aby punč jen probublával.
Milujete, když je váš domov provoněn rumem? Provoňte si jej třeba cukrovím z rumu.
Anglický punč
Teď se posuneme kousek na západ a nabídneme recepturu na výborný punč z Británie.
INGREDIENCE
- 750 ml hnědého rumu
- 750 ml suchého červeného vína
- 3 hrnky silného černého čaje
- 2 hrnky cukru
- ½ hrnku pomerančové šťávy
- ½ hrnku citronové šťávy
- 2 hrnky sezónního ovoce na ozdobu (pomeranč, brusinky)
POSTUP
- Všechny ingredience kromě ovoce na ozdobu dáme do hrnce a pomalu zahříváme.
- Punč se nesmí vařit.
- Když je cukr rozpuštěný, odstavíme, nalijeme do mísy a ozdobíme ovocem.
Už jste zkoušeli škvarkové cukroví? Zkuste jej naslano i nasladko.
Historie punče je velice bohatá. Jeho první objev se datuje několik stovek let zpátky. Znali jej už naši předkové, a tak stejně jako my se jím rozveselovali i zahřívali u slavnostního stolu.
Přestože si punč prošel několika obměnami receptur, zůstává mu to stejné. Alkohol, voda, čaj, koření, citron a cukr je stále pevné jádro, které nezbořila ani stovka let. Právě alkohol je však zdrojem experimentů. V některých zemích se využívá brandy, jinde jamajský rum a u nás zase hnědý rum.
Existují ale i další varianty, kupříkladu s ginem nebo vínem. Vykouzlit vánoční punč bez alkoholu je také možné. Stačí vyměnit alkohol za jakýkoliv džus a mohou si pochutnat i děti. Když do něj přidáme zázvor, bude hřát ještě více.
Pokud se do domácí výroby punče příliš nehrnete, je zde i možnost zakoupení punče od různých výrobců v různých kombinacích. Nejspíše se ale neminete s přidanými barvivy a dalšími éčky. Kupovaný polotovar má většinou kolem 20 % alkoholu, ten domácí si můžete upravit podle svých možností.