Luxusní recepty na nepečené Mozartovy koule podomácku

Mozartovy koule patří mezi nejluxusnější cukrovinku. 

Přestože si ty pravé můžeme dopřát pouze v německém Salzburgu, po celém světě existuje mnoho napodobenin. 

Tyto marcipánové pralinky jsou tak výtečné, jak jen sama muzika skladatele Mozarta. 

Pojďme si je spolu vytvořit i doma za zlomek ceny. 

Pravé Mozartovy koule

Tři lahodné vrstvy zakončené kabátkem z čokolády. Kdo odolá?

INGREDIENCE

  • 250 g rozemletých mandlí
  • 120 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • 1 citron
  • 60 g mletých pistácií
  • 2 lžíce kakaa
  • čokoládová poleva

POSTUP

  • V míse si smícháme 195 g rozemletých mandlí, cukr, vejce, citronovou šťávu a kůru . 
  • Těsto vypracujeme a rozdělíme na 3 části. 
  • K jedné třetině přidáme pistácie, ke druhé kakao a ke třetí zbytek mandlí.
  • Každou část těsta promícháme. 
  • Z pistáciové části těsta uděláme malou kuličku, z kakaové části placku, kterou obalíme pistáciovou kuličku a vytvarujeme. 
  • Nakonec stejným způsobem vytvarujeme i poslední vrstvu. 
  • Vše obalíme v čokoládě a necháme ztuhnout.
Luxusní recept na Mozartovy koule ve třech vrstvách.
laceygibsonyoga.com

Mrkněte i na videorecept:

Mozart Balls | Mozart Chocolate | Marzipan Dessert - Recipe Videos

Zdravé Mozartovy koule

Ano. Máme i zdravou variantu nahrazenou zdravější podobou cukrů. Ochutnejte recept na fitness Mozartovy koule.

INGREDIENCE

Pistácie:

  • 40 g pistácií
  • 50 g datlí
  • špetka soli

Nugát:

  • 50 g rozpuštěné čokolády
  • 50 g másla z vlašských ořechů nebo jiného
  • 25 g mouky z vlašských ořechů nebo mandlové mouky
  • špetka soli

Marcipán:

  • 100 g datlí
  • 50 g mandlové mouky
  • špetka soli
  • ½ lžičky vanilky

Na dokončení: 

  • čokoládová poleva

POSTUP

  • Jako první si připravíme pistáciovou část těsta. 
  • Pistácie si rozmixujeme dohladka, přidáme datle a špetku soli a opět rozmixujeme. 
  • Tvoříme malé kuličky a skládáme na plech vyložený pečicím papírem. 
  • K přípravě nugátové části budeme potřebovat rozpuštěnou čokoládu. 
  • Tu smícháme s ořechovým máslem, ořechovou moukou a solí. 
  • Těsto dáme na 15 minut zchladit do lednice. 
  • Mezitím si nachytáme marcipán rozmixováním datlí, mandlové mouky, vanilky a soli. 
  • Těsto si rozdělíme na 10 stejných kuliček a dáme na chvíli do lednice. 
  • Vytáhneme si nugát a rozdělíme na 10 kuliček, ze kterých uděláme placky. 
  • Do placek zabalíme pistáciové kuličky a vytvarujeme. 
  • Poté si vytáhneme marcipán a tento postup zopakujeme. 
  • Nakonec koule máčíme v čokoládě a necháme ztuhnout.
Mozartovy koule ve zdravé podobě z  datlí.
theveggienator.com

Skvělým tipem je i zdravé vánoční cukroví z fíků.

Mozartovy koule s vlašskými ořechy

I tato varianta receptu je zdravější. Především neobsahuje rafinované cukry.

INGREDIENCE

Marcipán:

  • 150 g mandlových plátků (nebo celých mandlí)
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • 10 kapek mandlového extraktu
  • špetka soli

Pistáciový marcipán:

  • 50 g mandlových plátků (nebo celých mandlí)
  • 100 g pistácií
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • špetka soli

Čokoládový nugát:

  • 150 g vlašských ořechů
  • 25 g kakaového másla
  • 5 lžička agávového sirupu
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli

čokoládová poleva:

  • 40 g tmavé čokolády
  • 40 g kakaového másla

POSTUP

  • Vlašské ořechy si dáme opražit do trouby nahřáté na 175 °C a pražíme 15 minut.
  • Mezitím si rozmixujeme mandle téměř na máslo (začne se uvolňovat tuk). 
  • Poté přidáme i zbytek ingrediencí na marcipán a mixujeme do hladka. 
  • Poté těsto důkladně prohněteme a dáme bokem. 
  • Na přípravu pistáciového marcipánu budeme potřebovat pistácie a mandle. 
  • Obojí dáme do mixéru a opět mixujeme 3-5 minut. 
  • Následně přidáme zbytek surovin na přípravu pistáciového marcipánu, promixujeme, prohněteme a dáme bokem.
  • Na čokoládový nugát budeme potřebovat pražené vlašské ořechy, které rozmixujeme s povoleným kakaovým máslem. 
  • Poté přidáme zbytek ingrediencí na nugát, rozmixujeme, prohněteme a dáme bokem. 
  • Nyní můžeme tvarovat. 
  • Z pistáciového těsta si uděláme kuličky. 
  • Každou kuličku obalíme těstem s nugátem tak, že si z něj vytvoříme o něco větší kouli, rozplácneme ji a zabalíme do ní kuličku s pistáciemi. 
  • Tak stejně postupujeme i u další marcipánové vrstvy. 
  • Nakonec namáčíme do čokoládové polevy, kterou jsme si vytvořili z kakaového másla a čokolády nad vodní lázní. 
Koule slavného Mozarta s vlašskými ořechy.
veganupnorth.com

Jednoduché domácí koule z marcipánu

Tato varianta je naprosto jednoduchá. Chuti se můžeme přiblížit i kombinací polotovarů.

INGREDIENCE

  • 200 g marcipánu
  • 100 g měkké nugátové čokolády
  • 20 g pistácií
  • 150 g tmavé čokolády

POSTUP:

  • Čokoládu si nakrájíme na malé kostičky. 
  • Pistácie rozmixujeme, přidáme čokoládu a krátce promixujeme. 
  • Z těsta tvoříme kuličky, vše obalíme marcipánem. 
  • Nakonec namočíme do rozpuštěné čokolády a necháme ztuhnout.
Mozartovy bonbony v jednoduché variantě.
sweetsoursavoury.com

Domácí marcipán

Recept na Mozartovy bonbony můžete hravě vytvořit i z domácího marcipánu. Obměnou může být pistáciový marcipán. 

Ingredience:

  • 250 g cukru moučky
  • 250 g mandlí nebo pistácií
  • 1 bílek z velkého vejce

Postup:

  • Pokud máme mandle neloupané, dáme je na chvíli do vroucí vody, pak jsou snadno oloupat. 
  • Následně je rozmixujeme dohladka. 
  • Přidáme cukr a rozšlehaný bílek. 
  • Vypracujeme, dáme do potravinové fólie a necháme vychladit. 

Z domácího marcipánu si můžete udělat i jiné vánoční cukroví s marcipánem.

Domácí nugát

Nugátové bonbony nebo nugát lze koupit. Nebo zde existuje možnost, že si jej vytvoříme doma. Zde máme jednoduchý recept.

Ingredience:

  • 150 g bílé čokolády
  • 240 g hořké čokolády
  • 75 g mletých lískových oříšků
  • 75 g cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 15 g másla

Postup:

  • Lískové oříšky si opražíme na sucho na pánvi, po 3-5 minutách přilijeme smetanu a vaříme asi 10 minut. 
  • Poté si smetanu s ořechy přecedíme a pokračujeme ve vaření smetany až do zredukování na zhruba polovinu. 
  • 150 g tmavé a stejně tak bílé čokolády, každou zvlášť, si rozpustíme nad vodní lázní. Pak do každé z nich přidáme smetanu a máslo. 
  • Do pekáčku o velikosti 30×30 si dáme potravinovou fólii a vylijeme první bílou vrstvu, na ni pak tmavou vrstvu. 
  • Dáme ztuhnout do lednice přes noc. 
  • Nakonec polijeme rozpuštěným zbytkem tmavé čokolády. 

Mozartovy koule jako nepečené cukroví

Marcipánová podoba receptu na Mozartovy koule s nugátem jako je tomu u výrobce Victor Schmidt. Pro obměnu lze nahradit mandlový marcipán marcipánem pistáciovým. 

INGREDIENCE

  • 200 g marcipánu
  • 1 lžička koňaku
  • 50 g nugátu

Na dokončení: 

  • čokoláda na vaření

POSTUP

  • Do marcipánu kápneme koňak a prohněteme. 
  • Marcipán pak rozdělíme na 15 stejných kuliček, které rozplácneme. 
  • Nugát si naporcujeme taktéž na 15 dílků. 
  • Každý dílek pak zabalíme do marcipánu a vytvarujeme kouli. 
  • Každou kuličku pak obalíme v čokoládě. 
Nugátové marcipánové koule.
monaklistinbloggen.blogspot.com

Jak už jsme si uvedli na počátku, Mozartovy koule mají různé výrobce. Nejspíše se tato cukrovinka stala tolik oblíbenou. Nezaměnitelná je však ilustrace, která se vyjímá na obalu každé pralinky. Je zde významný hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. 

První Mozartovy bonbony vznikly už v roce 1890, a to v roli cukrářského mistra Paula Fürsta. Tyto originální koule se skládají z vrstvy pistáciového marcipánu, která je obalena v nugátu. Celý bonbón je přelit čokoládovou polevou.

Tato cukrovinka je velice dobrým tipem na nepečené vánoční cukroví. Hodí se, zejména pokud nemáte rádi pečení. 

Mrkněte i na další recepty na cukroví bez pečení.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.