Hledáte ten pravý recept na předkrm na vaši vánoční tabuli?
Ať už hledáte něco veganského, vegetariánského, keto, bez lepku nebo jen tak podle chuti, určitě si vyberete.
Připravili jsme pro vás ty nejlahodnější vánoční předkrmy, po kterých se zapráší.
Pojďte se na to podívat. Jako bonus pro vás máme k jednomu předkrmu nachystán i videorecept.
Recept na vejce plněná avokádovým krémem
Hledáte něco snadného, dobrého a také pro oči hezkého? Vyzkoušejte tato nadčasová vejce. Jsou dokonce keto a neobsahují žádný lepek.
Ingredience:
- 6 vajec uvařených natvrdo
- 1 velké avokádo
- 3 lžičky limetkové šťávy
- 1 lžička čerstvého koriandru
- sůl a pepř dle chuti
Na ozdobu:
- na kostky nakrájená malá rajčátka
- lístečky koriandru
Postup:
- Vajíčka oloupejte, rozkrojte napůl, vydloubněte žloutky a dejte je bokem.
- Do mixéru dejte vydlabné avokádo, limetkovou šťávu, koriandr, sůl, pepř a 3 žloutky.
- Rozmixujte do hladka.
- Směs naplňte do cukrářského sáčku a ozdobte jí vydlabané bílky.
- Nadekorujte je snítkami koriandru a rajčátky.
Křupavý vánoční předkrm s lososem
Losos je famózní rybou, která už u některých doplula až na sváteční stůl. Milujete ryby nebo si naopak žádné na štědrovečerní večeři nedopřáváte? Pak stojí za to vyzkoušet tento recept na křupavý vánoční předkrm.
Ingredience:
- 1 balení slaných oplatek
- 1 balení uzeného lososa (cca 100 g)
- 150 g Lučiny (nebo jiného čerstvého sýru)
- 50 g zakysané smetany
- pažitka na ozdobu
- 1 lžička citrónové šťáva
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Nachystejte si krém. Vyšlehejte Lučinu se zakysanou smetanou do hladké směsi. Ke konci dochuťte lžičkou citrónové šťávy, solí a pepřem.
- Hotový krém napěchujte do cukrářského sáčku a ozdobte jím sušenky.
- Na vršek krému posaďte kousky lososa a ozdobte kouskem pažitky.
Párečky v těstíčku s hořčičným dipem
Pro milovníky masa máme skvělou zprávu. Mysleli jsme i na vás! Párečky v těstíčku jsou možná už dost ohrané, ale určitě si v nich někteří z vás naleznou to své. Navíc s tímto parádním dipem to bude stát za to!
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 6-8 párků (dle velikosti)
- ½ hrnku dijonské hořčice
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce bourbonu (můžete nahradit jablečným moštem)
- vejce na potření
Postup:
- Listové těsto si vyválejte, rozdělte na 12 dílků a do každého dílku zamotejte půlku párku. Pokud jsou párky delší, klidně je rozdělte na třetiny.
- Poté je potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct dle návodu na obalu listového těsta. (některé se pečou na nižsí teplotu, nekteré na vyšší).
- Mezitím si nachytejte dip. Smíchejte hořčici s medem a bourbonem (nebo moštem) a je hotovo.
- Dip servírujte spolu s párečky k jejich namáčení.
Recept na kanapky s krémem z červené řepy
Červená řepa se dostává stále více do popředí a stává se oblíbenou potravinou nejen v slané kuchyni, ale i v té sladké. Ochutnejte tento dokonalý recept z kategorie vánočních předkrmů a přesvědčte se sami, že tomu nelze nic vytknout.
Ingredience:
- 400 g vařené červené řepy
- 1 stroužek česneku
- 1 vanička tvarohu (polotučného)
- sůl, pepř
- slané sušenky nebo na kolečka nakrájené rohlíky
Na ozdobu:
- zakysaná smetana
- vlašský ořech
Postup:
- Červenou řepu nakrájejte na kostky, vhoďte do mixéru spolu s prolisovaným česnekem.
- Mixujte, dokud z toho nebude hladká kaše.
- Přidejte vaničku tvarohu, sůl a pepř dle chuti a mixujte dále, dokud není směs hladká a nadýchaná.
- Krém napěchujte do cukrářského sáčku a ozdobte jím jednohubky.
- Jako dekoraci doporučujeme pokapat rozšlehanou zakysanou smetanou a na vršek dát vlašský ořech.
Vaše občerstvení můžete obohatit také o další jednohubky. Přečtěte si článek, ve kterém najdete 5 lahodných receptů na jednohubky z listového těsta.
Objevte další recepty
Plněné jednohubky z tortilly + videorecept
Někteří jste možná už měli tu čest ochutnat tortilly v mnoha podobách. A těm, kdo ještě neochutnali (ale i těm, co už ochutnali a mají je rádi), doporučujeme tuto dobrotu. Nezapomeňte se podívat na videorecept. Jsou tam i další tipy.
Ingredience:
- 400 g čerstvého sýru typu Lučina
- 30 g vašeho oblíbeného dressingu
- 2 jarní cibulky
- 4 tortilly
- 1 pytlík černých oliv
- ½ hrnku strouhaného čedaru
- ½ hrnku na kostičky nakrájeného řapíkatého celeru
- ½ hrnku na kostičky nakrájené červené papriky
Postup:
- V míse si smíchejte čerstvý sýr s dresingem a nasekanou jarní cibulkou.
- Touto směsí potřete každou tortillu, na to nasypejte nakrájené olivy, celer, papriku a čedar.
- Tortilly srolujte a zabalte do alobalu. Dejte na 2 hodiny nebo na noc odležet do lednice.
- Druhý den se můžete pustit do krájení.
- Tortilly nakrájejte asi na 2,5 cm silná kolečka a je hotovo.
Videorecept je zde:
Okurkové jednohubky s hummusem
Další skvělý tip na zdravý vánoční předkrm, který se dokonale hodí pro vegany, vegetariány i celiatiky. Dobrou zprávou navíc je, že je tento recept je super jednoduchý a rychlý na přípravu.
Ingredience:
- 1 salátová okurka
- ½ hrnku hummusu
- 1 lžička kokosového oleje
- pepř, chilli na posypání
- rozinky
- mandlové plátky
Postup:
- Na lžičce kokosového oleje orestujte rozinky, po chvilce vypněte plamen a přisypejte mandlové plátky. Ještě chvilku vše v horku pražte.
- Hummus dejte do cukrářského sáčku a ozdobte na kolečka nakrájenou okurku.
- Každou jednohubku poprašte chilli s pepřem a ozdobte 2 rozinkami a 3 plátky mandlí.
Pokud se chcete inspirovat dalšími druhy pomazánek, přečtěte si článek se šesti lahodnými pomazánkovými recepty, které využijete při nejrůznějších slavnostních událostech.
Francouzské tartaletky s karamelizovanou cibulkou
Francouzské koláčky tartaletky jsou známé jako sladké dezerty, ale i jako slané delikátní koláčky. Dělají se jako velké kulaté koláče, ale i v podobě těchto jednohubek. Jsou výborné jak teplé, tak za studena podávané, a také patří mezi úžasné předkrmy na Vánoce.
Ingredience:
Na těsto:
- 1 a ⅓ hrnku hladké mouky
- ½ hrnku másla
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 3-6 lžic ledové vody
Na náplň:
- 1 lžíce olivového oleje
- 6 středních červených cibulí (nakrájených na plátky)
- 1 lžíce balzamikového octa
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce medu
- sůl a pepř
- 170 g sýru typu feta
- 60 g krémového sýru
- 1 vejce
- 2 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
Postup:
- Prosejte si mouku a přidejte do robota spolu s cukrem a solí a trochu krátce promíchejte.
- Přidejte polovinu másla, krátce promíchejte. Pak přidejte zbytek másla a zase krátce promíchejte.
- Hrudky z másla mohou zůstat, ale neměly by být větší než velká čočka.
- Teď už po dvou lžících přidávejte ledovou vodu. Dávejte pozor na konzistenci, těsto by nemělo být lepivé.
- Takto připravené těsto uplácejte do bochánku, zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinku do chladničky.
- Po vychlazení nechte těsto alespoň 10 minut při pokojové teplotě a můžete se pustit do válení.
- Najděte si formičku, která bude asi jednou tak větší, než je průměr formičky na muffiny (například menší misku nebo širší hrnek).
- Z vyváleného těsta, asi 5 mm vysokého, vykrajujte kruhy.
- Hotová kolečka ukládejte do důlků na muffiny, hezky je rozprostřete, okraje těsta by měly mírně vykukovat.
- Těsto pak na dně propíchejte vidličkou a dejte i s pekáčkem do lednice, než si připravíte náplň.
- Na trošce oleje si orestujte cibulku, míchejte jen občasně, trvá to 2-3 minuty.
- Poté cibulku přikryjte pokličkou a nechte ještě 8-10 minut dusit na mírném ohni.
- Přidejte cukr, balzamikový ocet, med, trochu soli a pepře a vařte ještě 10 minut, dokud cibulka nezkaramelizuje (občas promíchejte).
- Připravte si sýrovou nádivku. Oba sýry, vejce, petrželku vyšlehejte do hladké konzistence.
- Na dno každého těsta dejte lžíci cibule, na to rozdělte sýrovou směs.
- Pečte na 175°C asi 20 minut.
Jednoduchý recept na vánoční předkrm – bruschetta s rajčaty
Hledáte něco hodně rychlého a dobrého? Pak neváhejte vyzkoušet tuto italskou dobrotu. Rajčata jsou velice zdravá a bohatá na vitamin C. Ten vám pomůže lépe využít železo, které si dopřejete v dalších chodech.
Ingredience:
- 1 velká cibule
- 6 středních rajčat
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl a pepř
- bageta nebo toastový chléb
- sušená petrželka
- čerstvá bazalka
Postup:
- Cibulku nakrájejte nadrobno a orestujte ji na olivovém oleji.
- Jeden stroužek česneku nakrájejte nadrobno a přidejte k cibulce.
- Rajčátka omyjte, nakrájejte na kostičky a přidejte k zesklovatělé cibuli.
- Za občasného míchání rajčátka poduste do změknutí tak dlouho, dokud se věší část šťávy neopaří.
- Nakonec je dochuťte solí a pepřem.
- Bagetu si nakrájejte na plátky, otoustujte v toustovači dokřupava.
- Do malé misky si prolisujte druhý stroužek česneku, přidejte petrželku a 2 lžíce olivového oleje.
- Každý plátek opečené bagety potřete hotovým bylinkovým olejem a na to rozprostřete rajčatovou směs.
- Na ozdobu každého kousku použijte lísteček bazalky.
A co vaše vánoční menu, už jej máte sestaveno? Děláte si každým rokem něco jiného nebo držíte tradici?
Doufáme, že vás alespoň jeden z těchto receptů osloví natolik, že se stane vaší vánoční tradicí.