Fíkové cukroví obsahuje minimum nebo žádný cukr.
Držíte dietu? Chcete žít zdravě? Přesto se nechcete vzdát sladkého?
Pak jsou dobroty z fíků tou nejlepší volbou!
Fíkové sušenky
Fíkové sušenky můžete podávat nejen v době Vánoc, ale také, po celý rok, ke kávě nebo čaji.
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Uvidíte, že si jej zamiluje celá rodina.
Ingredience
- cca 8–10 fíků dle velikosti
- 100 g ovesných vloček
- 50 g mletých mandlí
- kelímek bílého jogurtu
- 1 vejce
- špetka skořice
Postup
- Z fíků vyberte vnitřní měkkou část, se kterou budete dále pracovat.
- V míse ji smíchejte s ostatními ingrediencemi a vytvořte těsto.
- Z něj odeberte, v přiměřeném množství, kousky a vytvarujte z nich placičky, případně, pomocí vykrajovátka, vykrojte jednoduché tvary.
- Připravené kousky dejte na plech, vyložený pečícím papírem.
- Pečte na 180 °C, v předem vyhřáté troubě, asi 10–15 minut.
- Sušenky hlídejte. Jakmile začnou zlátnout, vytáhněte je.
- Vaše vánoční cukroví z fíků je hotovo!
Chcete u tohoto receptu použít vykrajovátka, ale nevíte, jaká vybrat? Inspirujte se recenzemi vykrajovátek a vyberte ta pravá!
Rychlé nepečené cukroví z fíků ve tvaru kuliček
Toto cukroví ocení všichni, ale především ti, kteří uznávají syrovou, neboli raw stravu. Připravte si zdravou sladkost bez pečení a hlavně bez cukru!
Ingredience
- 300 g sušených fíků
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžíce rumu
- špetka skořice
- kokos nebo mleté oříšky na obalení
Postup
- Fíky si prohlédněte a odkrojte tvrdá místa, tedy stopky.
- V mixéru je, spolu s ořechy, rozmixujte najemno a přidejte k nim rum a skořici.
- Ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky a obalte je v kokosu nebo oříšcích.
- Vaše fíkové raw kuličky jsou hotovy.
Nepečené cukroví z fíků nemusí být jedinou raw dobrotou ve vašem vánočním menu. Inspirujte se například recepty na raw datlové vánoční cukroví.
Objevte další recepty
Recept na fíkovou pastu
Fíková pasta je skvělou alternativou marmelád nebo různých krémů, které můžete přidat do cukroví.
Pastu můžete použít například k výrobě zdravého lineckého cukroví nebo jako náplň do košíčků.
Ingredience
- 1 balení sušených fíků
- 1 lžíce medu
Postup
- Z fíků odkrojte stopky.
- Opravdu důkladně fíky promixujte v mixéru. Čím déle budete mixovat, tím jemnější pasta bude.
- Nakonec, pro zjemnění konzistence a chuti, přimíchejte med.
- Pastu používejte ke slepování či plnění vybraného druhu cukroví.
- Pastu je možné vytvořit také z čerstvých fíků, ale bude o něco řidší a budete na ni potřebovat větší množství fíků.
Nechcete fíkové cukroví ještě navíc plnit dalšími fíky? Můžete se tedy inspirovat skvělými krémy, které najdete v receptech na plněné vánoční cukroví.
Cukroví ze sušených fíků
Další variantou dobrot může být cukroví ze sušených fíků. Recept není složitý a budete ho mít hotový za pár minut!
Ingredience
- 1 šálek celých lískových ořechů bez slupky
- 1 šálek celých mandlí
- ⅔ šálku mouky
- 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
- 2 a ¼ lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry (pozor, aby na sobě pomeranč neměl žádný postřik)
- 2 lžičky semen fenyklu (lehce rozdrťte)
- ½ lžičky mleté skořice
- ⅛ lžičky mletého hřebíčku
- 230 g sušených fíků (asi 1 a ½ šálku)
- ⅔ šálku cukru krystal
- ½ šálku medu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Lískové ořechy a mandle nasekejte nahrubo a dejte je stranou.
- Vymažte pánev máslem a vysypte ji moukou. Rovněž odložte stranou.
- Mouku, kakaový prášek, pomerančovou kůru, fenyklová semínka, skořici a hřebíček smíchejte ve velké misce. Míchejte, dokud se jednotlivé ingredience pořádně nepropojí.
- Do směsi přidejte ořechy a fíky. Znovu promíchejte.
- V malém hrnci smíchejte cukr a med a umístěte jej na mírný oheň. Zvyšte teplotu na střední výkon a vařte, bez míchání, asi 6 minut.
- Po této době rychle přilijte do hrnce směs s ořechy a rychle míchejte. Vznikne velmi hustá směs.
- Směs z hrnce přeneste na pánev a vložte ji do trouby. Pečte asi 35 minut.
- Po upečení směs vyjměte a nechte ji aspoň 1 hodinu chladit. Následně ji vyjměte z pánve a nakrájejte ji na vodorovné tyčinky o tloušťce 2 cm.
- Za pomoci tohoto receptu byste měli získat asi 36 kusů fíkových tyčinek.
Cukroví z čerstvých fíků – Newtonky
Máte rádi čerstvé fíky? Recept s nimi je jednoduchý, voňavý a příjemně vláčný. Vyzkoušejte takzvané newtonky!
Ingredience
Těsto:
- ¾ šálku obyčejné mouky
- ¾ šálku celozrnné mouky
- 1 lžička mletého kardamomu
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- ¾ lžičky soli
- 10 lžic nesoleného másla (v pokojové teplotě)
- ¼ šálku hnědého cukru
- 3 velké žloutky
- 3 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
Náplň:
- 1 šálek čerstvých fíků
- ¾ šálku pomerančové šťávy
- 6 lžic medu
- ¼ lžičky soli
- 1 velké vejce
- mouka na posyp
Postup
Těsto:
- V misce smíchejte oba druhy mouky, kardamom, prášek do pečiva a sůl.
- V druhé misce, pomocí elektrického mixéru (střední výkon), vyšlehejte máslo a hnědý cukr. Šlehejte, dokud nebude směs lehká a nadýchaná. Potrvá to asi 3–4 minuty.
- K máslové směsi přidejte žloutky a šlehejte asi 2 minuty.
- Přidejte med, vanilku a pomerančovou kůru. Stále šlehejte asi po dobu 1 minuty.
- Snižte rychlost mixéru na minimum a přidávejte postupně suché přísady. Pořádně promíchejte.
- Rozdělte těsto na třetiny. Každý kousek pevně zabalte do potravinové folie a následně těsto zploštěte asi na polovinu jeho výšky.
- Dejte jej chladit aspoň na 3 hodiny.
Náplň:
- Čerstvé fíky, pomerančovou šťávu, med a sůl povařte, na středním ohni, ve velké pánvi. Občas zamíchejte. Vařte, dokud fíky zcela nezměknou a nevyvaří se z nich tekutina. Potrvá to 25–30 minut.
- Pomocí šťouchadla na brambory nebo velké lžíce, rozdrťte fíky na malé kousky a pokračujte, za častého míchání, ve vaření. Vařte 5–7 minut, dokud nevznikne velmi hustá směs podobná pastě.
- Vzniklou pastu přendejte z pánve na talíř a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy. Nechte chladit asi 1 hodinu.
- Vychlazenou směs smíchejte s vejcem a lžící vody. Vše nalijte do cukrářského sáčku se zdobícím otvorem.
- Rozbalte první těsto a vyválejte nebo, pomocí rukou, vytvořte rovnoměrný čtverec o tloušťce asi 0,5 cm.
- Čtverec rozdělte na stejně velké obdélníčky a do jejich středu vložte lžíci náplně. Těsto přeložte tak, aby byla náplň uzavřena ze všech stran.
- Dejte čtverečky s náplní na připravený plech, vyložený pečícím papírem a nechte 10 minut odpočívat.
- Následně vložte cukroví z fíků do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte 14–16 minut.
- Po upečení nechte čtverečky 5 minut chladit na plechu a poté je přendejte na jiný povrch, aby vychladly úplně.
- Newtonky, plněné fíky, chutnají nejlépe, jsou-li připravovány maximálně 1 den před jejich konzumací.
Chcete-li, aby se čtverečky leskly, nezapomeňte je, před pečením, potřít vaječným žloutkem.
Fíkové cukroví je zábavné, osvěžující a sladké i bez přidaného cukru!
Chcete-li o Vánocích mlsat zdravě, jsou pro vás fíky to pravé.