Jaké budou letos adventní trhy v Basileji? Program a důležité informace na jednom místě

Basilej je jedinečné město, které leží na rozhraní hned tří zemí.

Kromě toho je to ale také krásné místo s bohatou kulturní scénou.

To znamená, že kromě návštěvy vánočních trhů v Basileji, tu můžete zažít spoustu dalších akcí.

Co vše letos chystají?

Adventní trhy Basilej

Basilejský vánoční trh je známý jako jeden z největších a nejkrásnějších v celém Švýcarsku. Poprvé se tento jarmark konal před více než 40 lety a v průběhu let se značně rozrostl. První ročník hostil pouhých 35 stánků, což je přibližně pětina dnešního počtu.

V průběhu času se vánoční trhy v Basileji konaly na několika různých náměstích v centru města, jako jsou Claraplatz, Theaterplatz, Münsterplatz a Barfüsserplatz. Poslední dvě jmenovaná akci hostí i v letošním roce.

Vánoční trhy na Münsterplatz a Barfüsserplatz

Kdy a kde se vše uskuteční?

28.11.2024 – 23.12.2024

Každý den od 11.00 do 20.30 hodin

Na co se můžete těšit?

  • množství stánků
  • gurmánské speciality
  • atrakce pro děti
  • vánoční vláček

Jak se na akci dostat? Použijte následující mapu.

Pro více informace doporučujeme sledovat web pořadatele.


Program basilejského adventního jarmarku

Během celé sváteční sezóny najdete v historickém centru města více než 150 chaloupek místních obchodníků a také pestrý program svátečních akcí a aktivit.

Středobodem celého jarmarku je náměstí Münsterplatz, kde se před ikonickou budovou Münsteru vyjímá vánoční strom obklopený desítkami dřevěných chaloupek s širokou nabídkou řemeslných výrobků i pochoutek k ochutnání.

Najdete tu vše od ručních výrobků až po vafle, perníčky, klobásky a samozřejmě švýcarskou specialitu raclette. Část náměstí Münsterplatz se promění v dětský pohádkový les se spoustu aktivit pro děti od výroby a zdobení svíček až po pečení perníčků a kování kovů.

Adventní trhy v Basileji.
zdroj: basel.com

Jednou z turistických atrakcí Basileje je 500 let stará radnice, nádherná budova z červeného pískovce. Na jejím nádvoří se nachází Basler Wunschbuch neboli Basilejská kniha přání. Jedná se o obří knihu, do které může každý napsat svá přání pro nadcházející rok. Tato zajímavá tradice trvá již více než 30 let.

Druhým místem, které musíte v rámci basilejských vánočních trzích navštívit, je Barfüsserplatz, rušný dopravní uzel, kde najdete ještě větší množství stánků. Zdejší klasikou jsou zejména chäsbängel, bagety plněné fondue a glühwein.

Dne 23. prosince 2024 se vánoční trh na náměstí Barfüsserplatz uzavře již ve 20.00 hodin a trh na náměstí Münsterplatz v 18.00 hodin. Lepší představu o vánočních trzích v Basileji si můžete udělat prostřednictvím následujícího videa.

BASEL CHRISTMAS MARKETS - Switzerland for the Holidays (European Christmas Markets Tour 1 of 6)

Zajímavá místa v Basileji

Basilej je městem s prastarým původem. Datum jejího založení je 44 př. n. l., kdy Munatius Plancus vytvořil nejstarší římskou kolonii na Rýně s osadou Augusta Raurica, dnes významnou archeologickou lokalitou 20 km od Basileje.

Procházet se ulicemi a uličkami jejího historického centra znamená cestovat různými epochami, od starověku přes středověk až po moderní dobu. Vánoční trhy v Basileji nabízejí kouzelnou příležitost toto krásné město poznat.

Basilejská katedrála

Basler Münster se vyznačuje dvěma věžemi s vysokými gotickými špicemi, jež vynikají na pozadí celého panoramatu města. Stavba probíhala v letech 1019 až 1500.

Z architektonického hlediska byla v průběhu staletí přestavěna v románském, gotickém a novogotickém slohu. Její současnou podobu charakterizují impozantní stěny z červeného pískovce a barevná střecha. V interiéru se nachází krypta, v níž jsou uloženy ostatky Erasma Rotterdamského.

Radnice

Monumentální budova radnice zaujme především svou jasně červenou fasádou, celou zdobenou malbou trompe l’oeil z roku 1609, jejímž autorem je německý malíř Hans Bock.

Budova má pro obyvatele Basileje velmi důležitou roli, neboť ji v letech 1504 až 1514 postavil řemeslnický cech, aby demonstroval svou nezávislost na biskupské moci. Na cimbuří jsou erby 12 kantonů, které spolu s Basilejí tvořily konfederaci.

Basilejská radnice.
zdroj: switzerland-tour.com

Spalentor

Když procházíte starým městem Basileje, snadno narazíte na jednu z nejimpozantnějších a nejmajestátnějších bran města – bránu Spalentor, která byla součástí městských hradeb. Mohutná čtvercová věž lemovaná dvěma kulatými věžičkami je zdobena barevnými majolikovými dlaždicemi, sochami a reliéfy.

První městské hradby Basileje byly postaveny ve 12. století a v průběhu následujících staletí byly rozšiřovány. Nicméně v 19 století, aby bylo možné město rozšířit, byly hradby zničeny a zůstaly po nich pouze tři věže, tři vstupy do starobylého města.

Dalším švýcarským městem, které se vyplatí v době adventu navštívit, je Curych. Podívejte se, jak vypadají curyšské vánoční trhy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.