Jaké budou letos adventní trhy v Antverpách? Program a důležité informace na jednom místě

Láká vás adventní výlet do Belgie?

Za historií a uměním se vydejte nejen do Brugg či Bruselu, ale také do malebného města v ústí řeky Šeldy.

Vánoční trhy v Antverpách mají každý rok pohádkovou atmosféru. 

Prozradíme vám, kdy a kde se budou konat. 

Adventní trhy Antverpy

Historické centrum Antverp je každý rok dějištěm kouzelných vánočních trhů, které jsou ideálním místem pro ochutnání tradičních belgických pochoutek i k nakoupení originálních vánočních dárků. Vše navíc doplňuje světelná výzdoba a podmanivá hudba, která dokresluje tu pravou předvánoční atmosféru.

Vánoční trhy v centru města

Kdy a kde se vše uskuteční?

6.12.2024 – 5.1.2025

Neděle až čtvrtek 12.00 – 22.00, pátek a sobota 12.00 – 24.00

Na co se můžete těšit?

  • podmanivá atmosféra
  • množství stánků
  • kluziště
  • ruské kolo
  • ohňostroj

Jak se na akci dostat? Použijte následující mapu.

Pro více informace doporučujeme sledovat web pořadatele.


Program antverpského adventního jarmarku

Vánoční trhy v Antverpách se konají především na náměstí v centru města, včetně Grote Markt, Handschoenmarkt, Groenplaats, Suikerrui, Hendrik Conscienceplein a Operaplein. Více než sto útulných dřevěných stánků nabízí širokou škálu svátečních výrobků, od řemeslných dárků až po lahodné občerstvení a nápoje, jako jsou belgické vafle, tartiflette a horký glühwein.

Jedním z vrcholů je kluziště na Groenplaats, na jehož pozadí se tyčí majestátní katedrála Onze-Lieve-Vrouwe, která vytváří pohádkovou atmosféru. Nechybí ani působivé ruské kolo, které nabízí panoramatický výhled nejen na antverpské vánoční trhy, ale na celé svátečně osvětlené historické centrum.

Antverpské vánoční trhy.
zdroj: european-traveler.com

Po celý prosinec dodávají městu kouzelnou atmosféru též rozmanité vánoční koncerty a další představení, pouliční umělci i speciální světelné instalace. V neposlední řadě se návštěvníci mohou těšit též na vánoční dům JOE, betlém a na velký ohňostroj v neděli 31. prosince 2024.

Mimořádná otevírací doba adventních trhů v Antverpách:

  • 6. prosince 14:00 – 24:00
  • 24. prosince 12:00 – 18:00
  • 31. prosince 12:00 – 18:00
  • 1. ledna 14:00 – 22:00
  • 5 ledna 12:00 – 19:00

Lepší představu o vánočních trzích v Antverpách si můžete udělat prostřednictvím následujícího videa.

Winter in Antwerpen 2023

Zajímavá místa v Antverpách

Vlámské Antverpy jsou jedním z nejkrásnějších měst v celé Belgii a již od 16. století též jedno z předních evropských hospodářských a kulturních center. Přestože bylo město během druhé světové války vážně poškozeno, zachovalo si svůj historický půvab.

Navštívit Antverpy znamená ponořit se do vlámské kultury, poznat malířskou tvorbu Rubense, Bruegela a Van Dycka i obdivovat vznešené paláce ve stylu secese, art deco, novobaroka a novorenesance. Adventní trhy v Antverpách se tak odehrávají v naprosto kouzelné architektonické kulise.

Grote Markt

Grote Markt je hlavní antverpské náměstí. Má trojúhelníkový tvar a obklopují ho bohatě zdobené cechovní domy z 16. a 17. století. Uprostřed náměstí stojí kašna Silvia Braba, jejíž příběh je spojen se vznikem města.

Římský legionář Silvius Brabo prý zabil obra Druona Antigona, který sekal ruce těm, kteří odmítli platit clo za plavbu po Šeldě. Socha na kašně představuje Braba, jak se na oplátku chystá do řeky hodit ruku obra. Ostatně název „Antwerpen“ je odvozen z vlámských slov znamenajících „hodit rukou“.

Další dominantou náměstí je bohatě zdobená radnice. Postavil ji Cornelis Floris de Vriendt v letech 1561 až 1566 a představuje velkolepý příklad manýristické architektury ve Flandrech.

Katedrála v Antverpách.
zdroj: expedia.co.in

Antverpská katedrála

Katedrála Panny Marie, která stojí kousek od Grote Markt, je jedním z nejvýznamnějších příkladů gotické architektury v Belgii. Pracovali na ní jak francouzští, tak vlámští architekti. Nejúchvatnějším architektonickým prvkem katedrály je vlámsko-gotická věž, která je se svými 123 metry nejvyšší v celém Beneluxu.

Uvnitř můžete obdivovat některá Rubensova nejslavnější díla, včetně triptychu Snímání z kříže impozantních rozměrů, Nanebevzetí Panny Marie umístěného na hlavním oltáři a obrazu Zmrtvýchvstání Krista.

Budova hlavního nádraží

Pokud přijedete do Antverp vlakem, zcela jistě vás zaujme majestátnost a architektonická nádhera nádraží Antwerpen Centraal. Mnozí jej považují za jedno z nejkrásnějších nádraží na světě.  „Katedrála železnic“, jak ji nazývají obyvatelé Antverp, byla postavena v letech 1895 až 1905 jako náhrada za předchozí dřevěné nádraží z doby vlády Leopolda II.

Monumentální budova z kamene a mramoru má tři podlaží, nad nimiž se tyčí složitá klenba ze skla a železa, navržená inženýrem Clementem Van Bogaertem. Hlavnímu atriu dominuje impozantní schodiště, celkově nádraží připomíná novobarokní palác s bohatou rafinovanou výzdobou.

Když už budete v Antverpách, proč nepokračovat ještě kousek dále? Vánoční trhy v Gentu rovněž stojí za vaši návštěvu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.