Jaké budou letos adventní trhy v Sibiu? Program a důležité informace na jednom místě

Když se řekne Transylvánie, většině z nás se vybaví především Drákula.

Tato část Rumunska toho ale nabízí mnohem více.

Vypravit se sem můžete i v době adventu.

Vánoční trhy v Sibiu lákají na zajímavý program.

Na co vše se mohou návštěvníci těšit?

Adventní trhy Sibiu

Vánoční jarmark v Sibiu se poprvé konal v roce 2007, kdy se Sibiu stalo Evropským hlavním městem kultury. Brzy se stal známý nejen po celém Rumunsku, ale i v zahraničí. Letošní ročník s sebou přinese řadu novinek a výjimečných momentů, které slibují, že se vánoční trhy v Sibiu stanou nezapomenutelným zážitkem pro všechny, kdo je navštíví.

Vánoční trhy na Piața Mare

Kdy a kde se vše uskuteční?

15.11.2024 – 5.1.2025

Pondělí až pátek 11.00 – 22.00, sobota a neděle 10.00 – 22.00

Na co se můžete těšit?

  • působivá atmosféra
  • vánoční pochoutky
  • speciální program
  • kluziště

Jak se na akci dostat? Použijte následující mapu.

Pro více informace doporučujeme sledovat web pořadatele.


Program sibiňského adventního jarmarku

Město Sibiu, které se česky někdy označuje též jako Sibiň, je jedinečné tím, že se zde mísí dědictví rumunské, maďarské a sedmihradské komunity.

Mezi hlavní lákadla budou patřit velkolepé projekce, které promění každou budovu na Velkém náměstí (Piața Mare) v pohyblivé umělecké dílo a centrum města ve skutečné pohádkové místo. Každý večer bude ve znamení těchto dechberoucích projekcí, které jedinečným způsobem oživí kouzlo zimních svátků.

Po celou dobu konání adventních trhů v Sibiu se návštěvníci budou moci těšit na množství stánků, které budou nabízet vše od ručně vyráběných vánočních dárků až po kulinářské pochoutky.

Adventní jarmark v Sibini.
zdroj: romania-insider.com

Nejen atmosféra a nabídka, ale také speciální akce a aktivity pro děti dělají z vánočního jarmarku v Sibiu ideální místo pro trávení volného času během svátků. K oblíbeným místům patří každý rok Santova dílna, kde se děti mohou zúčastnit nejrůznějších workshopů.

Děti i dospělí si mohou užít též bruslení, neboť na náměstí bude opět umístěno velké kluziště, pohled na celý vánoční jarmark i město nabídne 22 metrů vysoké panoramatické ruské kolo.

Zajímavá místa v Sibiu

Sibiu je jedním z nejkrásnějších měst v Rumunsku díky svému zvláštnímu a jedinečnému architektonickému dědictví. Město bylo založeno v roce 1190 německými Sasy na starověkém římském sídlišti zvaném „Cibium“.

Historické centrum, rozdělené na Horní a Dolní město, má úzké, strmé uličky lemované budovami ze 17. století s charakteristickými sedlovými střechami, rozlehlá náměstí i obranné hradby. Udělejte si během návštěvy sibiňských adventních trhů čas na procházku po centru.

Piața Mare

Piața Mare neboli Velké náměstí je hlavní a zároveň největší náměstí v Sibiu. Od 15. století je pulzujícím centrem města, nad nímž se tyčí některé z nejvýznamnějších budov, včetně pozdně barokního Brukenthalova paláce, jezuitského kostela a radniční věže.

V Brukenthalském paláci se dnes nacházejí muzea, umělecká galerie, která zahrnuje přibližně 1 200 děl z hlavních evropských škol, včetně vlámské, německé, italské a francouzské, a také knihovna, kde je uloženo více než 300 000 knih, včetně řady vzácných rukopisů a některých knih psaných ve staré rumunštině.

Sibiňská luteránská katedrála.
zdroj:oradesibiu.ro

Katedrála sv. Marie

Luteránská katedrála ze 14. století je nejznámějším gotickým kostelem v Sibiu. Její více než 70 metrů vysoká zvonice se stala symbolem města. Po tři století byl kostel místem pohřbu předních osobností, jako byli starostové a biskupové.

V roce 1796 byla tato praxe zakázána, ale v roce 1803 byla učiněna výjimka, aby zde byly uloženy ostatky Samuela von Brukenthala, německého guvernéra Sedmihradského knížectví. Čtyři věžičky na vrcholu luteránské katedrály představovaly varování pro tehdejší cizince, že město má právo odsoudit vězně k smrti.

Opevnění Sibiu

Působivé městské hradby učinily ze Sibiu jedno z nejvýznamnějších opevněných měst ve střední Evropě. Kolem historického centra bylo vybudováno několik linií hradeb, z nichž mnohé byly postaveny z hliněných cihel.

Dnes je nejlépe zachováno opevnění na jihovýchodní straně, kde jsou patrné všechny tři paralelní linie. Všechny stavby jsou propojeny labyrintem tunelů a průchodů, které měly zajistit dopravu materiálu a zboží mezi městem a obrannými liniemi. V 16. století byla opevnění doplněna o řadu modernějších prvků, především o bašty.

Sedmihradsko bylo kdysi součástí Uherska. Láká vás adventní čas v Maďarsku? Vánoční trhy v Budapešti patří k nejkrásnějším v Evropě.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.