Křehoučké pusinky patří mezi oblíbené druhy vánočního cukroví a to pro svou snadnou přípravu, nádherný vzhled a delikátní chuť.
Proto jsme pro vás vybrali 6 nejkrásnějších a nejlahodnějších receptů na sněhové pusinky z bílků, kterým nebudete moci odolat.
Nezapomněli jsme ani na vegany!
I ti si u nás přijdou na své.
Tak se na to pojďme společně podívat!
Peprmintové pusinky z bílků
Když vánoční sněhové pusinky dochutíte trochou mátového extraktu a ozdobíte proužky červeného barviva, vznikne vám tento skvost, který nejen že krásně vypadá, ale i skvěle chutná.
Co budete potřebovat:
- 3 bílky pokojové teploty
- ¼ lžičky vinného kamene
- ¼ lžičky mátového extraktu
- ⅛ lžičky soli
- ¾ šálku krystalového cukru
- červené potravinářské barvivo bez chuti
Postup:
- Předehřejte troubu na 95 stupňů Celsia.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- V misce stolního mixéru nebo ve velké míse šlehejte bílky, vinný kámen, mátový extrakt a sůl na střední rychlost, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Postupně přidávejte po jedné lžíci cukr a šlehejte na vysokou rychlost, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Na vnitřní stranu plastového zdobícího sáčku s kulatou špičkou naneste pomocí štětce pruhy červeného barviva.
- Sáček naplňte našlehanou směsí a na plech nanášejte pusinky.
- Pečte 90 minut nebo dokud pusinky neztuhnou.
- Vypněte troubu a nechte dvířka trouby mírně otevřená po dobu 60 minut.
- Vyjměte z trouby, nechte úplně vychladnout a podávejte.
Veganské vánoční pusinky
Luxusní sněhové pusinky lze připravit i bez bílků a to za pomoci aquafaby, což je nálev z vařené cizrny. Jejich příprava sice vyžaduje trochu cviku, ale s naším receptem si s tím hravě poradíte.
Co budete potřebovat:
- 250 – 350 ml aquafaby (nesolené)
- 100 g krupicového cukru
- 150 g moučkového cukru
- ½ lžičky vinného kamene
- 2 kapky zeleného gelového potravinářského barviva
- mátový extrakt (volitelně)
- cukrové zdobení
Postup:
- Nalijte aquafabu do hrnce a na mírném plameni ji přiveďte k varu.
- Redukujte cca 15 minut a během toho aquafabu občas promíchejte.
- Cílem je zredukovat aquafabu o cca polovinu (na 150 ml)
- Po zredukování nalijte aquafabu do odměrky, abyste se ujistili, že byla opravdu zredukována na 150 ml.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Vyložte plech pečícím papírem a předehřejte troubu na 80 °C.
- Vychladlou aquafabu vložte do mísy stolního mixéru spolu s vinným kamenem a šlehejte na středním stupni 10 minut.
- Jakmile směs bude tvořit měkké vrcholy, po lžících do ní prosévejte krupicový cukr.
- Poté ještě 3 minuty šlehejte.
- Jakmile směs bude tvořit pevné vrcholy, pomalu přidávejte moučkový cukr.
- Přidejte 2 kapky zeleného potravinářského barviva a trochu mátového extraktu, pokud používáte.
- Do zdobícího sáčku s 10 mm hvězdicovou špičkou přidejte pusinky.
- Na plech tvořte pusinky ve tvaru vánočních stromečků.
- Ozdobte cukrovým zdobením.
- Pusinky dejte do trouby na 2 hodiny vysušit.
- Nechte přes noc vychladnout.
- Pokud jsou pusinky stále příliš měkké, pečte dalších 30 minut.
- Nechte si chutnat!
Vánoční pusinky s lískovými ořechy
Sněhové pusinky z bílků jsou samy o sobě dost sladké. Pokud k nim však přidáte lískové ořechy, nejen že jim dodají příjemnou oříškovou chuť, ale také o něco sníží jejich sladkost. Navíc jsou božsky křupavé!
Co budete potřebovat:
- 4 bílky
- 1 šálek cukru
- 1/8 lžičky soli
- 1 šálek lehce opražených lískových ořechů, nahrubo nasekaných + 1/4 šálku lehce opražených nasekaných lískových oříšků (na posypání každé pusinky)
Postup:
- Zadní stranu plechu o rozměrech 30 x 45 cm vyložte pečícím papírem.
- Předehřejte troubu na 110 stupňů Celsia a rošt dejte doprostřed.
- Do důkladně vyčištěné misky dejte vaječné bílky a ujistěte se, že se do nich nedostalo ani trochu žloutku.
- Do tekutého bílku přidejte 1 šálek cukru a špetku soli a šlehejte na vysoké otáčky asi 15 minut.
- Pokud používáte ruční mixér, může to trvat o 5-10 minut déle.
- Jakmile začnete bílky šlehat, budou velmi husté a tekuté, ale jak budete pokračovat ve šlehání, budou bílky pomalu nabývat na objemu a začnou být lesklé a perleťové.
- Nasekejte nahrubo 1 šálek lískových ořechů.
- Pokud plánujete pusinky dávat do zdobícího sáčku se špičkou, budete muset ořechy nasekat velmi jemně, aby špičku neucpaly.
- Do vyšlehaných bílků přidejte nasekané kousky lískových oříšků.
- Opatrně zapracujte lískové ořechy do bílků s minimálním počtem tahů.
- Připravte si zdobící sáček s velkou špičkou ,,open star”.
- Sáček naplňte lískooříškovými pusinkami.
- Na pečící papír nanášejte pusinky ve vzdálenosti od sebe cca 2,5 – 4 cm, případně místo zdobícího sáčku můžete použít dvě lžíce.
- Volitelně můžete pusinky posypat dalšími nasekanými lískovými oříšky.
- Pečte v předehřáté troubě 2 hodiny.
- Chcete-li zkontrolovat, zda jsou pusinky hotové, vyjměte jednu pusinku a rozlomte ji napůl.
- Nechte vychladnout a zkontrolujte střed.
- Pokud je střed suchý, jsou pusinky hotové.
- Vypněte troubu a nechte dvířka trouby pootevřená vložením vařečky do škvíry.
- Nechte zcela vychladnout.
- Dobrou chuť!
Inspirujte se i našimi recepty na vánoční pusinky z mandlí. Určitě si pochutnáte!
Objevte další recepty
Kokosové pusinky z bílků
Na tento český vánoční recept potřebujete pouhé 3 suroviny a přitom chutná tak lahodně! Pusinky s kokosem jsou uvnitř nádherně vzdušné a zvenku křupavé. Pravděpodobně je znáte pod názvem ,,kokosky”.
Co budete potřebovat:
- 2 bílky
- 100 g krystalového cukru
- 80 g strouhaného kokosu (neslazeného)
Postup:
- Připravte si dva nerezové hrnce, jeden o něco větší než druhý.
- Do většího hrnce nalijte asi 2,5 cm vody.
- Umístěte menší hrnec do spodního většího hrnce; dno horního hrnce se nesmí dotýkat vodní hladiny.
- Umístěte oba hrnce na sporák a zapněte jej na vysokou teplotu.
- Jakmile se voda začne vařit, stoupající pára ohřeje horní hrnec.
- Až bude hrnec horký, stáhněte plamen na minimum a nechte vodu jen vařit.
- Do horního hrnce nalijte bílky a začněte šlehat ručním elektrickým šlehačem.
- Šlehejte nejprve pomalu, poté zvyšujte rychlost.
- Současně přidejte cukr.
- Sledujte teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká; bílky by se začaly vařit.
- Teplota bílků by měla být asi taková, že když do nich vložíte prst, bude příjemně teplý.
- Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a hmota z bílků není ztuhlá a krásně lesklá.
- Sundejte horní hrnec s bílky a vmíchejte strouhaný kokos.
- Směs ručně promíchejte.
- Povrch plechu, zejména po obvodu, lehce potřete tukem.
- Na plech dejte pečící papír a zatlačte jej dolů.
- Tukový základ zajistí, že se papír dobře přilepí.
- Poté papír na povrchu potřete tukem a poprašte moukou.
- Pusinky se nepřichytí ke dnu a po upečení se dají bez problému sundat z papíru.
- Dvěma lžícemi tvarujte ze směsi našlehaných bílků malé kopečky kopečky o průměru asi 4 cm.
- Pečte v troubě předehřáté troubě na 170 °C po dobu 5 minut.
- Poté snižte teplotu trouby na 130 °C a pečte dalších 15 minut, dokud nejsou pusinky navrchu lehce zlaté.
- Užijte si to!
Máme pro vás i další originální recepty na vánoční pusinky s kokosem. Vyzkoušejte je všechny!
Skořicové pusinky bez cukru
I pusinky si můžete připravit v nízkosacharidové variantě. Stačí místo cukru použít stévii! A rázem máte cukroví, které je keto, nízkokalorické, bezlepkové a ještě ke všemu skvěle chutná.
Co budete potřebovat:
- 2 vaječné bílky
- ⅛ lžičky vinného kamene
- ½ šálku stévie
- ½ lžičky vanilky
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
Postup:
- Předehřejte troubu na 135 stupňů Celsia a vyložte velký plech pečícím papírem.
- Ve stolním mixéru šlehejte na střední rychlosti bílky s vinným kamenem, dokud směs nezačne pěnit.
- Do zpěněné směsi po jedné lžíci přidávejte stévii a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Přidejte vanilku, skořici a muškátový oříšek a promíchejte, aby se vše spojilo.
- Přeneste směs do zdobícího sáčku se špičkou a na plech tvořte cca 2,5 cm pusinky ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe.
- Pusinky pečte jednu hodinu.
- Poté nechte dvířka trouby zavřená, vypněte troubu a nechte pusinky ztuhnout.
- To může trvat jednu až osm hodin v závislosti na tom, jak křupavé pusinky máte rádi.
- Nechte si chutnat!
Je libo i další recepty na křehké vánoční pusinky se skořicí? Vyberte si třeba variantu plněnou jablečným sněhem nebo s praženými lískovými oříšky!
Vánoční sněhové pusinky s čokoládou
Pusinky z bílků jsou samy o sobě dokonalým cukrovím, které je těžké nemilovat. Zkuste do nich navíc přidat hořkou čokoládu, která je povýší ještě o další level výše! Pusinky totiž budou lehoučké a vzdušné, ale čokoláda jim dodá tu správnou dekadenci.
Co budete potřebovat:
- 3 bílky
- 1/2 šálku cukru
- 1/4 lžičky vinného kamene
- 1 lžička mandlového nebo vanilkového extraktu
- 1/4 šálku hořké čokolády
Postup:
- Předehřejte troubu na 110 stupňů Celsia.
- Plech vyložte pečícím papírem.
- Ve stolním mixéru s nástavcem na šlehání (můžete použít i ruční mixér) šlehejte bílky na střední rychlost, dokud nezpění.
- Přidejte vinný kámen a zvyšte rychlost na vysokou.
- Postupně po 1-2 polévkových lžících přidávejte cukr a z bílků ušlehejte tuhý sníh lesklého vzhledu.
- Přidejte extrakt a šlehejte ještě jednu minutu, aby byl všechen cukr a extrakt zapracován.
- Nabírejte vyšlehané bílky po plných polévkových lžících na plech ve vzdálenosti cca 2,5 cm od sebe.
- Čokoládu ohřívejte v mikrovlnné troubě ve 30 sekundových intervalech, dokud se úplně nerozpustí.
- Na každou pusinku naneste malý kopeček čokolády a pomocí párátka čokoládu do pusinky vmíchejte.
- Pečeme při 100 stupních Celsia 1 hodinu.
- Nechte zcela vychladnout na plechu a poté pusinky opatrně sloupněte z pečícího papíru.
- Ve vzduchotěsné nádobě vydrží 3 – 4 dny.
Tak to by bylo vánoční cukroví. A jak jste na tom letos s dárky? Máme pro vás recenze nejlepších dárkových boxů, které rozjasní každé Vánoce!
A jak se vám naše dnešní recepty na sněhové pusinky z bílků líbily? Napište nám do komentářů!