Lehké, vzdušné, sladké tak akorát, rozplývající se na jazyku.
Ano, řeč je o sněhových pusinkách!
My pro vás dnes máme 5 vynikajících receptů na skořicové pusinky, které budou hitem vaší vánoční tabule.
Je libo variantu plněnou jablečným sněhem nebo snad raději verzi s praženými lískovými oříšky?
Ať už si vyberete jakkoli, rozhodně nebudete litovat!
Skořicové pusinky s ovocem
Luxusní pusinky ochucené mletou skořicí mají krásně bohatou, hřejivou chuť, tolik typickou pro vánoční časy. Můžete si je připravit v libovolné velikosti a ozdobit čerstvým ovocem dle chuti. Mňam!
Co budete potřebovat
- 325 g moučkového cukru
- 5 bílků ze středně velkých vajec
- 1 a ½ lžičky mleté skořice
- 300 ml smetany ke šlehání
- libovolně pomeranče a bobulovité ovoce na ozdobu
Postup
- Troubu předehřejte na 190 ºC a vyložte dva plechy pečícím papírem.
- Nasypte cukr do hlubokého pekáčku a zahřívejte v troubě 10 minut.
- Vyjměte z trouby a snižte teplotu na 140 stupňů Celsia.
- Šlehejte bílky na vysokou rychlost v míse stolního mixéru, dokud nebudou husté a pěnivé.
- Za stále běžícího mixéru přidávejte po jedné lžíci horký cukr a pokračujte ve šlehání po dobu 5-7 minut.
- Jakmile přidáte všechen cukr, přidejte skořici a krátce prošlehejte.
- Směs by měla být hladká, lesklá a měla by mít dvojnásobný objem.
- Na každý plech naneste 6 – 8 kopečků pusinek a pečte 1 hodinu.
- Pusinky jsou hotové, když jdou snadno zvednout z pečícího papíru.
- Před vyjmutím z trouby je nechte 30 minut vychladnout v troubě.
- Hotové pusinky ozdobte lehce našlehanou smetanou, čerstvým ovocem dle výběr a špetkou skořice.
Chcete letos překvapit svou rodinu něčím novým na vánočním stole? Naservírujte jim bílkovou roládu podle jednoho z našich úžasných receptů!
Vánoční vanilkové pusinky se skořicí
Lehoučké, vzdušné a příjemně sladké. Přesně takové jsou tyto sněhové pusinky s vanilkou a skořicí. A jako bonus obsahují strašně málo kalorií!
Co budete potřebovat
- 3 velké bílky, pokojové teploty
- 3/4 šálku cukru
- 1 vanilkový lusk (vyškrábejte semínka, budete je potřebovat)
- velká špetka soli
- velká špetka vinného kamene
- 1/2 lžičky skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 95°C.
- Připravte si 2 plechy na pečení, které vyložte pečicím papírem.
- Smíchejte bílky, cukr a semínka z vanilkového lusku v žáruvzdorné míse.
- Postavte misku nad hrnec s vroucí vodou a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs nebude teplá (ne horká), asi tři minuty.
- Přidejte sůl, vinný kámen a skořici.
- Šlehejte mixérem na středně vysoké otáčky, dokud se nevytvoří lesklé špičky.
- To bude trvat 5-7 minut v závislosti na vašem mixéru.
- Pusinkami naplňte cukrářský sáček (vybavený špičkou dle vašeho výběru – nebo můžete konec po naplnění odříznout).
- Pusinky nanášejte na plechy v kruhovém tvaru o průměru cca 5 cm.
- Pusinky pečte asi 1 hodinu a 15 minut.
- Zvenku by měly být křupavé a uvnitř stále trochu měkké.
- Nechte zcela vychladnout na mřížce.
- Užijte si to!
Objevte další recepty
Čokoládovo-skořicové pusinky slepované jablečným sněhem
Pokud se chcete letos o Vánocích opravdu předvést, upečte své rodině tyto čokoládové pusinky se skořicí slepované luxusním jablečným sněhem a ozdobte je krásnými čokoládovými větvičkami. Už nebudou chtít nic jiného!
Co budete potřebovat
Na pusinky:
- 80 g kokosového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce kakaového prášku
- 5 bílků
- špetka vinného kamene
- 200 g moučkového cukru
- 200 g 65 – 70% hořké čokolády, nalámané na čtverečky
- 1⁄2 lžičky mleté skořice
Na jablečný sníh:
- 4 sladká jablka
- 1 a 1⁄2 lžíce moučkového cukru
- pár kapek skořicového a jablečného extraktu skořice (volitelně)
- 150 ml smetany ke šlehání
Postup
Pusinky:
- 2 plechy vyložte pečicím papírem.
- Vezměte 2 malé misky.
- Do první prosejte 45 g kokosového cukru a 1 lžičku skořice a do druhé zbývajících 35 g kokosového cukru, 1⁄2 lžičky skořice a všechen kakaový prášek.
- Dejte stranou.
- Předehřejte troubu na 110 stupňů Celsia.
- Bílky dejte do velké mísy, přidejte špetku vinného kamene a šlehejte, dokud se nevytvoří špičky.
- Po troškách přidávejte moučkový cukr (před každým přidáním dobře prošlehejte) a šlehejte, dokud vám nevzniknou tuhé špičky.
- Do každého rohu obou plechů naneste trochu vyšlehaných bílků a přiklopte pečícím papírem.
- Velkou lžící opatrně vmíchejte do pusinek odloženou směs cukru a skořice.
- Jemně vmíchejte také polovinu zbylého cukru se skořicí a kakaem a krouživými pohyby vytvořte mramorový efekt.
- Lžící naneste část pusinek na plech.
- Zbytek pusinek opatrně vmíchejte do zbylé směsi skořice a kakaa a naneste na plechy.
- Pečte 1 hodinu, dokud pusinky nepůjdou lehce odlepit z plechu.
- Nechte je na mřížce vychladit.
- Mezitím si rozpusťte hořkou čokoládu spolu s půl lžičkou skořice v misce umístěné nad hrncem s vroucí vodou (dno misky se nesmí dotýkat vody).
- Misku s rozpuštěnou čokoládou se skořicí vyndejte z hrnce a promíchejte.
- Nechte 5–10 minut vychladnout.
- Na základ každé pusinky opatrně naneste trochu čokolády a rozetřete ji směrem ven k okrajům.
- Pusinky dejte zpět na mřížku vypodloženou pečícím papírem a nechte čokoládu ztuhnout.
- Po ztuhnutí skladujte ve vzduchotěsné nádobě až 2 dny.
- Ze zbylé čokolády si můžete vyrobit čokoládové větvičky.
Čokoládové větvičky:
- Chcete-li si vyrobit čokoládové větvičky, otočte plech na pracovní plochu dnem vzhůru a polijte zbylou čokoládou.
- Rozprostřete čokoládu tence až k okraji.
- Nechte ji jen lehce ztuhnout, nesmí být příliš tvrdá, jinak s ní nepůjde pracovat.
- Chytněte plech pevně za okraj, aby se nesmýkal a čepelí velkého kuchařského nože pomalu a opatrně tvořte větvičky pojížděním po povrchu čokolády směrem k sobě.
- Čokoládové větvičky položte na plech a nechte ztuhnout.
- Poté je uložte do vzduchotěsné nádoby.
Jablečný sníh:
- Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a odstraňte jádřince.
- Čtvrtky jablek nakrájejte na tenounké plátky a vložte je do hrnce spolu se 2 lžičkami vody, cukrem a extrakty, pokud používáte.
- Vařte přikryté na mírném ohni 5–10 minut, dokud jablka nezměknou.
- Hrnec položte do mísy nebo dřezu se studenou vodou, abyste urychlili proces chlazení.
- Když jsou jablka studená, rozmixujte je na hladké pyré.
- Nechte zcela vychladnout.
- Šlehejte smetanu, dokud nebude držet tvar.
- Smetanu vmíchejte do jablečného pyré a dejte do lednice, dokud nebudete sníh potřebovat.
- Nakonec k sobě přilepte vždy dvě pusinky pomocí jablečného sněhu a ozdobte několika větvičkami čokolády.
- Nechte si chutnat!
Zajímá vás, jaké jsou nejprodávanější dárky tohoto roku? Přinášíme vám všechny letošní hity Vánoc přehledně a na jednom místě!
Vánoční pusinky s praženými lískovými oříšky
Křupavoučké pusinky se skořicí a praženými lískovými oříšky potěší celou vaši rodinu i přátele. Kdo by se nezamiloval do jemné textury pusinek, které se doslova rozplývají v ústech, příjemného doteku skořice a nasekaných lískových oříšků, které vše skvěle doplňují? Tak si je společně pojďme připravit!
Co budete potřebovat
- 4 bílky, pokojové teploty
- ¼ lžičky vinného kamene
- ⅛ lžičky jemné soli
- ½ šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ šálku moučkového cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 šálek opražených lískových oříšků zbavených slupky a nasekaných na kousky o velikosti hrášku
Postup
Pražené lískové oříšky:
- Nejprve si připravte lískové oříšky.
- Předehřejte troubu na 175° C.
- Lískové ořechy rozložte na plech a pečte 8–12 minut.
- Horké lískové ořechy opatrně přeneste na čistou kuchyňskou utěrku, přikryjte a nechte uležet, dokud nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat, asi 5 minut.
- To zabrání tomu, aby se ořechy dále pekly, připalovaly na plechu.
- V kuchyňské utěrce se navíc spaří a slupka půjde krásně odloupnout.
- Utěrkou přetřete povrch ořechů, abyste odstranili slupky.
- Ne všechny slupky se odstraní, ale to nevadí.
- Přeneste čisté ořechy na prkénko a nakrájejte na 0,6 cm kousky.
- Před použitím do pusinek nechte úplně vychladnout.
Pusinky:
- Předehřejte troubu na 120°C.
- 2 plechy vyložte pečicím papírem.
- Připravte si cukrářský sáček s velkou hvězdicovou nebo kruhovou špičkou.
- Ujistěte se, že je špička dostatečně velká, aby jí prošly nasekané ořechy.
- Do čisté kovové mísy dejte bílky, vinný kámen a sůl a pomocí elektrického šlehače šlehejte směs na střední rychlost, nebudou bílky napěněné, asi 2 – 3 minuty.
- Zvyšte rychlost na vysokou a pomalu přidávejte krystalový cukr (po 1 polévkové lžíci).
- Šlehejte, dokud nejsou bílky tuhé a lesklé.
- Vmíchejte vanilkový extrakt.
- Do směsi prosejte moučkový cukr a skořici.
- Opatrně vmíchejte.
- Nakonec vmíchejte nasekané lískové ořechy.
- Bílkovou směs přendejte do připraveného cukrářského sáčku. S
- Nanášejte pusinky na připravené plechy ve vzdálenosti cca 4 cm od sebe.
- Pečte 1 hodinu, poté troubu vypněte a nechte pusinky v zavřené troubě vychladnout ještě 1 a ½ – 2 hodiny.
- Dobrou chuť!
Sněhové pusinky plněné skořicovou šlehačkou
Lahodné pusinky s třtinovým cukrem plněné lehoučkým šlehačkovým krémem se skořicí a pokapané rozpuštěnou čokoládou si vás získají hned během prvního ochutnání. Nevěříte? Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 2 vaječné bílky
- 65 g světlého třtinového cukru
- 50 g moučkového cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- ¼ lžičky mleté skořice
- 50 g hořké čokolády, nasekané (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 110°C.
- Velký plech vyložte pečícím papírem.
- Bílky šlehejte elektrickým šlehačem ve velké míse, dokud nejsou tuhé a mísu lze otočit dnem vzhůru, aniž by se bílky pohnuly.
- V misce smíchejte 50 g třtinového cukru s moučkovým cukrem a poté postupně po lžičkách zašlehejte do bílků.
- Pokračujte ve šlehání další 1–2 minuty, dokud nebude směs velmi hustá a lesklá.
- Pomocí dvou dezertních lžiček nabírejte pusinky do úhledného oválu a opatrně je přenášejte na plech.
- Pokračujte, dokud nebudete mít na plechu všechny pusinky.
- Pusinky pečte 1 až 1 a ¼ hodiny, nebo dokud je nelze snadno sundat z pečícího papíru.
- Nechte vychladnout.
- Smetanu ke šlehání nalijte do mísy, přidejte zbylý třtinový cukr a skořici a šlehejte, dokud se ve směsi nevytvoří jemné víry.
- Pusinky pak touto šlehačkovou směsí slepujte k sobě.
- Pokud používáte čokoládu, dejte ji do žáruvzdorné mísy nad hrnec s téměř vroucí vodou a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Pusinky pokapejte čokoládou a můžete mlsat!
Máme pro vás i 7 skvělých návodů na výrobu vánočních přání pro své nejbližší. A s námi to navíc bude úplná hračka!
A jak se vám naše dnešní recepty na vánoční skořicové pusinky líbily? Napište nám do komentářů!