Už teď přemýšlíte nad tím, jaké vánoční cukroví letos budete péct?
Možná je na čase vrátit se ke klasice.
Dnes pro vás totiž máme 3 fantastické recepty na staročeské Masarykovo cukroví, které údajně miloval sám prezident Masaryk.
A my bychom se tomu vůbec nedivili.
Je totiž vynikající!
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa!
Co budete potřebovat
- 170 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 110 g studeného másla
- 100 g lískových ořechů natural se slupkou
- 1 vaječný žloutek
- ½ lžičky vanilkové pasty
- ½ šálku moučkového cukru na posypání
- vanilkový lusk (volitelně )
Postup
- Nejprve dejte celé lískové ořechy do hrnku a zalijte vlažnou vodou.
- Nechte je asi hodinu stát.
- Ořechy ve vodě lehce změknou.
- Do velké mísy přidejte mouku, cukr, vanilkovou pastu, žloutek a máslo nakrájené na menší kousky a promíchejte.
- Máslo do těsta důkladně zapracujte.
- Ořechy sceďte a jemně je osušte kuchyňskou utěrkou.
- Přidejte je do mísy k ostatním surovinám.
- Vypracujte těsto.
- Vyklopte na pracovní plochu a rukama zpracujte na hladké, lehce lepivé těsto.
- Těsto nehněťte příliš dlouho, jakmile budete mít hladké těsto, přestaňte s ním pracovat.
- Těsto rozdělte na polovinu a z každé poloviny vyválejte podlouhlý váleček o průměru asi 5 cm.
- Zabalte válečky do potravinářské fólie a nechte asi hodinu ztuhnout v lednici.
- Ostrým nožem krájejte vychladlé válečky těsta na kolečka o tloušťce asi 0,6 cm.
- Lehce vymazaný plech vyložte pečícím papírem.
- Kolečka položte na vyložený plech a pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 13 minut.
- Cukroví nechte asi 5 minut vychladnout.
- Ještě teplé jej obalujte v moučkovém cukru, ovoněném vanilkovým luskem (volitelně).
Je libo i další vánoční staročeskou klasiku? Pak se nezapomeňte podívat na naše recepty na domácího houbového kubu jako od babičky!
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví!
Co budete potřebovat
- 1 a 1/2 šálku vlašských ořechů
- 2 šálky medoviny
- 1 šálek másla
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1 žloutek
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce holandského kakaa
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Vlašské ořechy namočte přes noc do medoviny.
- Ráno ořechy nakrájejte nahrubo.
- Dobře smíchejte máslo, krupicový cukr a žloutek.
- Směs rozdělte na polovinu.
- Do jedné poloviny dejte 1 šálek mouky, kakao a 3/4 šálku vlašských ořechů a dobře promíchejte.
- Vytvořte poleno o tloušťce 4 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte přes noc v lednici odpočinout.
- Do druhé poloviny směsi dejte 1 šálek mouky, vanilkový extrakta 3/4 šálku vlašských ořechů a postup opakujte.
- Druhý den předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Vyndejte kakaová a vanilková polena z lednice a nakrájejte je na 0,5 cm kolečka.
- Kolečka položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 10 minut.
- Ještě horké je pořádně poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Objevte další recepty
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr.
Co budete potřebovat
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 200 g lískových oříšků
- rum pro vůni
Postup
- Ořechy dejte asi na hodinu do rumu.
- Potom je v kuchyňském robotu nasekejte na hrubo.
- Všechny suroviny smíchejte a nechte uležet do druhého dne.
- Těsto vyválejte a vykrajujte různé tvary.
- Cukroví dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte ho v troubě předehřáté na 150 stupňů Celsia, dokud není zlatavé.
- Nechte vychladnout a obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
- Nechte si chutnat!
Hledáte perfektní outfit na vánoční svátky? Který nejen skvěle vypadá, ale také zahřeje? Pak se podívejte na naši recenzi originálních vánočních svetrů a užijte si stylové Vánoce!
Zajímavosti o Masarykově cukroví
Tradiční recept na Masarykovo cukroví pochází z 20. let 20. století, kdy vzniklo Československo a prvním prezidentem se stal T. G. Masaryk. Traduje se, že toto cukroví bylo jeho nejoblíbenějším a proto po něm získalo své jméno. Údajně mu ho v Lánech dělávala jeho maminka, tenkrát ještě bylo známé jako oříškové cukroví.
Masarykovo cukroví je neuvěřitelně jednoduché na přípravu a přitom naprosto skvěle chutná. Lidé ho mají v oblibě pro svou máslovou křehkost a neuvěřitelnou vůni ořechů. Nejčastěji se používají lískové oříšky, ale můžete je vyměnit třeba za oříšky vlašské či mandle.
A jak se vám naše dnešní recepty na Masarykovo cukroví líbily? Napište nám do komentářů!