Vytvořit perfektní pusinky z bílků je hotové kulinářské umění.
Tyto lehké, vzdušné a sladké kousky jsou oblíbené po celém světě a u nás často nechybí ani na vánoční tabuli.
My jsme si pro vás tentokrát připravili luxusní recepty na kokosové pusinky 6x jinak, které si zamilují malí i velcí strávníci pro jejich úžasnou vůni, chuť i texturu.
Dovolte nám ukázat vám, jak na to!
Vánoční kokosové pusinky
Dokonalé sněhové pusinky s kokosem jsou nádherným a lahodným cukrovím na každý vánoční stůl. Můžete si je ozdobit dle své volby. Krásně vypadají například posypané bílými, stříbrnými a měděnými perličkami, které jim dodávají šik a elegantní vzhled.
Budete potřebovat:
- 300 g moučkového cukru
- 150 g vaječných bílků (zhruba 5 středních vajec)
- 6 lžic strouhaného kokosu
- posypky na ozdobu (volitelně)
Postup:
- Moučkový cukr dejte do zapékací misky a vložte do trouby rozehřáté na 220 stupňů Celsia zhruba na 5 minut, dokud nebude cukr horký, ale ne úplně rozpuštěný.
- Vyndejte cukr z trouby a okamžitě začněte šlehat bílky ve velké míse.
- Jakmile bílky vytvoří tuhé špičky, zvyšte rychlost šlehače na maximum a po lžících přidávejte teplý cukr.
- Vždy než přidáte další lžíci cukru, ujistěte se, že bílky opět tvoří tuhé vrcholy.
- Jakmile do směsi přidáte všechen cukr, přidejte strouhaný kokos a ještě 5 minut šlehejte na nejvyšší stupeň, aby byly bílky husté, pevné a lesklé.
- Směsí naplňte cukrářský sáček a ve spodní části sáčku vyřízněte velký otvor.
- Na velký plech pomocí malého množství pusinek přilepte pečící papír.
- Na pečící papír opatrně tvořte malé pusinky.
- Volitelně posypte posypkami vhodnými do trouby (tj. takové, které se v troubě nerozpustí).
- Pusinky pečte ve středu trouby po dobu 30 – 45 minut při 100 stupních Celsia nebo dokud se pusinky nedají odlepit z pečícího papíru, aniž by na něm zůstala jejich spodní část.
- Před konzumací nechte zcela vychladnout.
- Užijte si to!
Santovy pusinkové čepičky
Tímto cukrovím ohromíte nejednoho hosta! Nejenže nádherně vypadá, ale ještě lépe chutná. A přitom je tak jednoduché na přípravu. Přesvědčte se sami.
Budete potřebovat:
- 4 velké vaječné bílky
- 1 špetka soli
- ½ lžičky vinného kamene
- 1 šálek moučkového cukru
- červené gelové potravinářské barvivo
- 280 g bílé čokolády, jemně nasekané
- 1 a ½ šálku strouhaného kokosu
Postup:
- Rozehřejte troubu na 110°C a vyložte 2 velké plechy pečicím papírem.
- Pomocí elektrického šlehače šlehejte bílky a sůl ve velké míse při středně vysoké rychlosti, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy, 5 až 7 minut.
- Přidejte vinný kámen, zvyšte rychlost na vysokou a postupně přidávejte po 1 lžíci cukr.
- Mezi každým přidáním cukru počkejte 4 až 5 sekund, dokud pusinky nevytvoří tuhé lesklé vrcholy.
- Přendejte 1/3 šálku pusinek do malého cukrářského sáčku s kulatou špičkou.
- Nechte šlehač zapnutý a do zbylých pusinek přidejte potravinářské barvivo.
- Přeneste červenou směs do velkého zdobícího sáčku s velkou hvězdicovou špičkou.
- Na připravené plechy nanášejte čepičky ve vzdálenosti cca 4 cm od sebe.
- Na vrchol každé čepičky naneste trochu bílých pusinek (viz foto níže).
- Pečte v předehřáté troubě (v polovině pečení otočte) cca 60 až 65 minut.
- Nechte úplně vychladnout na plechu.
- Jakmile pusinky vychladnout, rozpusťte bílou čokoládu v mikrovlnné troubě.
- Ponořte spodní centrimetr každé čepičky do rozpuštěné čokolády, setřeste přebytek a poté okamžitě obalte kokosem.
- To samé udělejte s bílým vrškem čepice.
- Přeneste zpět na plechy vyložené pečicím papírem a nechte ztuhnout.
- Nechte si chutnat!
Vánoce patří mezi nejkouzelnější období v roce. Tu pravou vánoční atmosféru často dotváří i maličkosti. Rozmanité svítící dekorace patří mezi nejoblíbenější vánoční výzdobu. Přemýšlíte, jaké si letos pořídíte? Načerpejte inspiraci v naší recenzi vánočních světelných dekorací!
Keto pusinky s kokosem
I dietáři si u nás přijdou na své. Tento recept na sněhové kokosové pusinky je totiž nízkosacharidový a tak si ho můžete užít naprosto bez výčitek.
Budete potřebovat:
- 3 bílky, pokojové teploty
- ½ šálku moučkového erythritolu
- ⅓ šálku strouhaného kokosu (bez přidaného cukru)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky kokosového extraktu
- ¼ lžičky vinného kamene
- špetka soli
Postup:
- Předehřejte troubu na 110°C.
- Do čisté a suché mísy stolního mixéru přidejte bílky a šlehejte, dokud nebudou mít měkké vrcholky.
- Přidejte vinný kámen a pomalu šlehejte, dokud nebudete mít tuhé špičky.
- Přidejte sůl a vanilkový a kokosový extrakt.
- Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Vmíchejte strouhaný kokos.
- Těsto nabírejte dvěma lžícemi a nanášejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte 30-40 minut nebo do mírně zlatavé barvy.
- Troubu vypněte a nechte pusinky ještě hodinu v troubě odležet.
- Skladujte při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě po dobu 2 – 5 dnů.
Objevte další recepty
Slepované sněhové pusinky
Tak tohle je naprostá delikatesa! Sněhové pusinky s kokosem plněné nadýchanou šlehačkou a brusinkami bude milovat celá vaše rodina.
Budete potřebovat:
- 3 velké vaječné bílky
- 120 g cukru krupice
- 75 g moučkového cukru, prosátého
- ½ lžičky kukuřičné mouky
- ½ lžičky bílého vinného octa
- 1 vanilkový lusk (rozpulte ho podélně a semínka vyškrábejte)
- 45 g strouhaného kokosu
- 200 g čerstvých brusinek
- 75 ml pomerančové šťávy
- 150 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Předehřejte troubu na 120˚C.
- 2 velké plechy vyložte pečicím papírem.
- V čisté míse šlehejte pomocí elektrického šlehače bílky, špetku soli a 75 g moučkového cukru, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Přidejte krupicový cukr a šlehejte při vysoké rychlosti 3-4 minuty, dokud se nevytvoří velmi hustá, lesklá pusinka.
- Přidejte kukuřičnou mouku, ocet a vanilková semínka.
- Krátce prošlehejte, aby se vše rovnoměrně spojilo.
- Lžící nalijte polovinu pusinek do zdobícího sáčku s kulatou špičkou (případně můžete použít na tvorbu pusinek 2 čajové lžičky).
- Na plechy naneste asi 60 mini pusinek (30 na plech).
- 30 g sušeného kokosu rovnoměrně rozetřete na vršky pusinek.
- Pečte 50 – 60 minut, plechy v polovině vyměňte, dokud nebudou pusinky pevné na dotek.
- Vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte pusinky uvnitř, dokud nevychladnou.
- Mezitím vložte brusinky do hrnce spolu s pomerančovou šťávou, vanilkovým luskem a zbývajícími 45 g krupicového cukru.
- Za častého míchání přiveďte k varu a vařte 15 minut, dokud směs nezhoustne.
- Nechte zcela vychladnout.
- Ze směsi vyjměte vanilkový lusk.
- Jemně ušlehejte smetanu a vmíchejte do ní zbývajících 15 g kokosu.
- Pusinky k sobě přilepte smetanou a brusinkovou směsí.
- Pusinky obložíme spolu se smetanou a brusinkami.
- Podávejte, dokud pusinky nezměknou.
- Neslepované pusinky vydrží ve vzduchotěsné nádobě 1 týden.
Vánoční otevírací doba se výrazně liší od běžných dnů. Proto jsme si pro vás připravili přehledné informace o otevírací době obchodů o Vánocích. Nakupte s předstihem a vyhněte se zbytečnému stresu a přeplněným obchodům!
Vánoční pusinky s kokosem, mandlemi a bílou čokoládou
Úžasné pusinky s domácí mandlovou moukou, namočené v bílé čokoládě a obalené strouhaným kokosem mají naprosto dokonalou texturu i chuť. To prostě musíte vyzkoušet!
Budete potřebovat:
- 4 bílky, pokojové teploty
- 240 g prosátého moučkového cukru
- 80 g mandlí natural
- 350 g kvalitní bílé čokolády na vaření
- 250 g strouhaného kokosu
Postup:
Příprava mandlí a cukru:
- Předehřejte horkovzdušnou troubu na 200°C.
- Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte mandle v troubě cca 5 minut, dokud nebudou zlatohnědé a lehce aromatické.
- Dávejte na ně dobrý pozor, protože se snadno spálí.
- Po vychladnutí velmi jemně nasekejte nebo rozdrťte v kuchyňském robotu.
- Hluboký pekáč vyložte pečicím papírem a nasypte do něj cukr.
- Pečte 5 minut, dokud se okraje nezačnou rozpouštět.
- Vyjměte cukr z trouby a snižte teplotu na 100°C.
Příprava sněhových pusinek:
- Vytřete misku mixéru.
- Vlijte bílky a šlehejte na nízkou rychlost 2 minuty, dokud se nevytvoří malé bublinky.
- Zapněte šlehač na střední/vysokou rychlost a šlehejte 5–8 minut, dokud se nevytvoří velmi tuhé špičky.
- Nechte šlehač zapnutí a postupně po lžících přidávejte cukr.
- Mezi každým přidáním dobře prošlehejte, aby se cukr rozpustil.
- Jakmile je všechen cukr zapracován, pokračujte ve šlehání dalších 5-7 minut, dokud se cukr nerozpustí.
- To zjistíte tak, že zkusíte vzít trochu pusinek mezi palec a ukazováček a promnete.
- Pokud cítíte cukr, pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs hladká a lesklá.
- Pomocí velké špachtle velmi jemně vmíchejte rozdrcené mandle do pusinek.
- Jemně lžící nabírejte pusinky do velkého zdobícího sáčku s kulatou tryskou o průměru 1 cm a nanášejte pusinky na vyložený plech.
- Chcete-li mít přibližně 40 pusinek, průměr základny pusinky by měl být asi 4-5 cm.
- Při nanášení pusinek držte trysku blízko plechu a při stlačení ji mírně zvedněte, aby pusinka mohla vytvořit vrchol.
- Pusinky pečte 45 minut až 1 a 1/2 hodiny, v závislosti na vaší troubě, dokud se nezdají být křupavé a lehce zlaté.
- Zkuste jednou pusinkou jemně poklepat o plech.
- Pokud zní dutě, vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte v troubě pomalu vychladnout.
Příprava čokolády:
- Nalámanou bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
- Neustále seškrabujte čokoládu ze stěn misky, aby se nepřipálila.
- Jakmile je téměř všechna čokoláda rozpuštěna, stáhněte ji z ohně a pokračujte v míchání, dokud se úplně nerozpustí.
- Čokoládu nechte mírně vychladnout, asi 5 minut.
- Základ vychladlých pusinek ponořte do čokolády a jemně jimi protřepejte.
- Můžete je ponořit tak hluboko, jak chcete.
- Pak jemně ponořte každou pusinku do kokosu tak, aby přilnul k bílé čokoládě.
- Obalené pusinky vraťte na čerstvě vyložené plechy a nechte vychladnout, dokud čokoláda neztuhne.
- Dobrou chuť!
Inspirujte se i našimi dalšími recepty na vánoční pusinky z mandlí. Určitě si pochutnáte!
Pusinky s čokoládovým krémem a kandovaným kokosem
Těmito nádhernými pusinkami uděláte před svou rodinou i hosty velkou parádu. Křehoučké pusinky jsou slepeny lahodným čokoládovým krémem a obalené domácím kandovaným kokosem, který si zvládne připravit úplně každý.
Budete potřebovat:
Na pusinky:
- 2 bílky
- 130 g moučkového cukru
- 1 lžička kakaového prášku, prosátého
Na čokoládový krém:
- 60 g 70% čokolády
- 2 lžíce smetany
- 275 ml šlehačky
Na ozdobu:
- 225 g strouhaného kokosu
- 10 lžic základního cukrového sirupu
Postup:
Kandovaný kokos:
- Předehřejte troubu na 120°C.
- Kokos promíchejte se sirupem, aby byl dobře obalený.
- Rozetřete na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte, dokud kokos přestane být mokrý, občas vidličkou kokos promíchejte.
- Nechte vychladnout.
Pusinky:
- Předehřejte troubu na 150°C.
- Vyložte dva plechy pečícím papírem.
- V čisté míse elektrického mixéru vyšlehejte všechen moučkový cukr s bílky.
- Šlehejte na plnou rychlost, dokud směs nevytvoří tuhé špičky.
- Jemně přimíchejte kakaový prášek a přendejte do zdobícího sáčku s kulatou špičkou.
- Tvarujte malé špičaté tvary a pečte 45 minut nebo dokud neztuhnou, nebudou křupavé a snadno se neodlepí od pečícího papíru.
- Nechte vychladnout.
- Dále si připravte čokoládový krém.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
- Když je čokoláda rozpuštěná, stáhněte ji z ohně a vmíchejte 2 lžíce smetany a promíchejte, aby vznikla hladká lesklá ganache.
- Do ganache ve třech fázích opatrně vmíchejte šlehačku.
- Pokud to neuděláte opatrně, studená šlehačka způsobí, že ganache zhoustne a vytvoří pruhy v celém krému.
- Čokoládový krém nalijte do čistého zdobícího sáčku s kulatou špičkou.
- Na základ jedné sněhové pusinky naneste malé množství čokoládového krému a přiklopte další pusinkou.
- Okraj všech slepených pusinek obalte kandovaným kokosem tak, aby se přilepil na čokoládový krém, který se vytlačí ze středu.
- Pusinky naaranžujte na pěkný stojánek a podávejte s jemně ušlehanou smetanou.
Přinášíme vám také všechny potřebné informace o prodeji kaprů. Kde koupit toho nejlepšího? Za kolik kapra pořídit a jak vybrat správnou velikost? To vše a mnohem více se u nás dozvíte.
TIpy na ty nejlepší pusinky
Přínášíme vám několik tipů, jak si připravit ty nejvymazlenější pusinky a to naprosto jednoduše!
- Používejte čerstvé bílky. Staré bílky se mohou srazit, když se k nim přidají další ingredience.
- Používejte vejce pokojové teploty. Studené vaječné bílky mají tendenci zmenšovat objem pusinek.
- Nikdy nedovolte, aby se žloutek dostal do bílků.
- Vaječné bílky nepřešlehejte. Když chcete šlehat bílky, vždy nejprve zapněte šlehač na nízkou až střední rychlost. Šlehejte je do pěny a teprve poté zvyšte rychlost na středně vysokou a pak na vysokou. Pokud se na začátku bílky ušlehají příliš rychle, struktura pěny nebude tak pevná a později bílky nebudou vyšlehané tak, jak by měly.
- Na začátku šlehání lze do směsi přidat malé množství vinného kamene nebo octa, což pomůže stabilizovat pěnu a sníží pravděpodobnost, že se bílky srazí.
- Vždy nejprve vyšlehejte pěnu a až poté začněte pomalu přidávat cukr.
- Nepoužívejte plastové misky.
- Pusinky pečte při nízkých teplotách, protože mají tendenci rychle hnědnout. Doporučujeme 95°C po dobu 1 hodiny nebo do zaschnutí. Čas závisí na velikosti pusinky.
- Upečené pusinky po upečení nechte v troubě, aby pomalu vychladly a nepopraskaly.
- Upečené pusinky by měly být skladovány ve vzduchotěsných nádobách bez vlhkosti. Obvykle vydrží v mrazáku až měsíc.
A jak se vám naše dnešní recepty na vánoční kokosové pusinky líbily? Napište nám do komentářů!