Už jste někdy zkusili do těsta přidat ocet?
Dodá mu skvělou pružnost a správný šmrnc.
Vyzkoušejte naše recepty na octové cukroví v 6 různých variantách a budete nadšení!
Máme pro vás perníčky, rohlíčky nebo třeba lanýže.
Tak se na to společně pojďme podívat!
Křehké vánoční cukroví s octem
Toto dokonale křehké cukroví skvěle drží tvar a jednoduše se připravuje. Můžete ho ozdobit moučkovým cukrem, polevou, do které dle fantazie kápněte trochu potravinářského barviva, nebo posypkami.
Budete potřebovat:
- 1 šálek Hery, změklé
- 2 šálky krystalového cukru
- 4 velká vejce
- 7 – 8 šálků hladké mouky + 1 další na pomoučení pracovní plochy
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 2 lžičky vanilky
- 1 šálek mléka
- 1 lžíce octa
Na polevu:
- ½ šálku másla, pokojové teploty
- 3 – 4 lžíce smetany ke šlehání, pokojové teploty
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 2,5 – 3 šálky moučkového cukru
Postup:
Cukroví:
- Změklou Heru a cukr šlehejte společně ve střední misce, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs, asi 3 minuty.
- Přidejte vejce a promíchejte.
- Přidejte vanilku a znovu promíchejte.
- Do mísy přidejte 3 šálky mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl a dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Mléko a ocet smíchejte a přidejte do těsta.
- Dobře promíchejte.
- Přidejte zbývající 4 šálky mouky a míchejte, dokud se nezapracuje do těsta.
- Pokud vezmete těsto do prstů, nemělo by se k nim lepit, ačkoliv je velmi měkké.
- Podle potřeby přidejte až 1 šálek další mouky.
- Najednou pracujte vždy s ¼ těsta.
- Rozválejte ho na dobře pomoučené ploše na tloušťku cca 0,5 – 1 cm.
- Pomocí vykrajovátek na cukroví vykrajujte tvary a ty přeneste na lehce vymazaný plech.
- Pečte při 175 stupních Celsia asi 10 minut.
- Opakujte se zbývajícím těstem.
Poleva:
- Přidejte máslo a smetanu do mísy stolního mixéru.
- Mixujte na střední rychlost pomocí šlehacího nástavce, dokud se máslo a smetana nespojí.
- Zvyšte rychlost na vysokou a míchejte 3 až 5 minut, dokud není směs lehká a nadýchaná.
- Během míchání mixér zastavte, abyste jednou nebo dvakrát seškrábali strany.
- Přidejte vanilku a 2,5 šálku moučkového cukru.
- Mixujte na nízké úrovni, dokud se vše nespojí, a poté zvyšte rychlost na střední a šlehejte 1 až 2 minuty.
- Pokud je poleva moc hustá, vmíchejte trochu smetany.
- Pokud moc řídká, přidejte ¼ šálku moučkového cukru a šlehejte, dokud nebude dostatečně hustá.
- Vychladlé cukroví zdobte polevou a posypkami dle fantazie.
Chystáte sobě nebo svému blízkému pořídit adventní kalendář? Pak se inspirujte našimi recenzemi těch nejzajímavějších adventních kalendářů pro letošní rok!
Vanilkové rohlíčky s octem
Zkuste přidat do svých oblíbených vánočních rohlíčků lžičku octa a pocítíte ten rozdíl. Dodá totiž těstu pružnost a díky tomu se s ním skvěle pracuje. Tak jdeme na to!
Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 100 g mletých ořechů
- 60 g moučkového cukru
- 2 vaječné žloutky
- 180 g tuku
- 1 lžička octa
- 1 špetka soli
Postup:
- Do mouky přidejte ořechy, cukr, žloutky, tuk, sůl a ocet a těsto zamíchejte.
- Těsto nechte v chladu ztuhnout.
- Vychladlé těsto promíchejte, vytvarujte dlouhý, úzký váleček a ten nakrájejte na malé kousky, které zformujte na rohlíčky.
- Rohlíčky klaďte vedle sebe na vymazaný plech a znovu nechte ztuhnout.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia cca 8 minut.
- Ještě horké rohlíčky obalujte v moučkovém cukru promíchaném s vanilkovým cukrem.
- Užijte si to!
Vyzkoušej i naše recepty na voňavé rohlíčky s mandlemi, na kterých si pochutná každý. Máme i bezlepkové varianty!
Čokoládové lanýže s balzamikovým octem
Hořká čokoláda v kombinaci se sladkou chutí balzamika tvoří jedinečné vánoční cukroví, které je navíc jednoduché na přípravu i ingredience. Žhavý favorit letošní vánoční tabule!
Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 290 g hořké čokolády, nasekané
- 60 ml smetany
- 10 ml balzamikového octa
- 65 g kakaového prášku
Postup:
- Čokoládu a smetanu rozpusťte v žáruvzdorné misce umístěné nad hrncem s horkou, ale ne vroucí vodou.
- Do malé misky dejte rozpuštěnou čokoládovo-smetanovou směs.
- Vmíchejte balzamikový ocet.
- Čokoládovou směs nechte alespoň 1 hodinu v lednici chladit.
- Vyjměte z lednice a nechte 2 hodiny uležet při pokojové teplotě, dokud směs neztuhne, ale nebude tvarovatelná.
- Lžičkou vždy naberte čokoládovou směs a pomocí konečku prstů tvarujte kuličku o velikosti třešně.
- Čokoládové kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Kakaový prášek dejte do malé mělké misky.
- Do kakaového prášku položte 6 kuliček najednou, pořádně je obalte a vraťte zpět na plech.
- Pokračujte se zbývajícími kuličkami.
- Kuličky dejte do servírovací misky a nechte si chutnat!
Objevte další recepty
Jednoduché vánoční perníčky s octem
Perníčky miluje snad každý z nás a tento recept je navíc opravdu jednoduchý. Ocet pomáhá perníčky udržovat měkké a zároveň jim dodává perfektní říz. Zdobte dle fantazie!
Budete potřebovat:
Na perníčky:
- 1/2 šálku Hery
- 1/2 šálku cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 3/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 šálku třtinové melasy
- 1 vejce
- 1 lžíce octa
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
Na polevu:
- 1 vaječný bílek
- 1 šálek prosátého moučkového cukru
Postup:
- Heru šlehejte na střední rychlost asi 45 sekund, dokud nebude lehká a nadýchaná.
- Přidejte cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření.
- Šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte melasu, vejce a ocet.
- Šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte 2 šálky mouky a šlehejte, dokud se nezapracují do směsi.
- Přidejte i zbytek mouky a promíchejte.
- Těsto přikryjte a nechte alespoň 3 hodiny chladit (můžete nechat i přes noc).
- Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte polovinu těsta na tloušťku cca 0,3 cm.
- Vykrajujte libovolné tvary, které pokládejte na vymazaný plech.
- Opakujte se zbylým těstem.
- Perníčky pečte při 190 stupních Celsia 5 až 6 minut.
- Nechte vychladnout.
- Vložte bílek do čisté suché mísy a šlehejte elektrickým šlehačem, dokud se nevytvoří měkké špičky.
- Postupně přidávejte moučkový cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Lžící naneste polevu do malého cukrářského sáčku.
- Ustřihněte konec jednoho rohu sáčku a polevu naneste na vychladlé perníčky.
- Nechte ztuhnout.
- Dobrou chuť!
Podívejte se s námi do světa a poznejte netradiční oslavy Vánoc. Máme pro vás kompletní informace o tom, jaké se v různých zemích mimo Evropu dodržují vánoční tradice a zvyky.
Octové cukroví v mléčné čokoládě
Výborné nepečené čokoládové cukroví, které zachutná malým i velkým. Navíc na něj potřebujete pouhých pár ingrediencí.
Budete potřebovat:
- 1 šálek cukru
- 1 šálek tmavého kukuřičného sirupu
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce jedlé sody
- 500 g peciček mléčné čokolády, rozpuštěných
Postup:
- Vymažte máslem plech o rozměrech 33×23 cm
- Dejte stranou.
- V hrnci smíchejte cukr, kukuřičný sirup a ocet.
- Vařte na středním plameni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí.
- Vařte bez míchání, dokud teplota směsi nedosáhne 150°C.
- Nepřevařujte.
- Sundejte z plotny a rychle vmíchejte jedlou sodu.
- Nalijte na připravený plech.
- Když směs vychladne, nakrájejte ji na kousky o velikosti sousta.
- Kousky ponořte do rozpuštěné čokolády a poté pokládejte na pečící papír.
- Nechte odležet, dokud čokoláda neztuhne.
- Cukroví skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Vánoční cookies s čokoládou
Křupavé sušenky v měkoučkým vnitřkem si zamilujete pro jejich jednoduchost a lahodnou chuť. Navíc si je můžete připravit i kdykoli během roku.
Budete potřebovat:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek másla, mírně rozpuštěného, ale ne zcela tekutého
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1/2 šálku cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička jablečného octa
- 1 vejce
- 1 šálek mléčných čokopeciček
- 1 šálek hořkých čokopeciček
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- V malé misce smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- Ve střední misce smíchejte máslo, třtinový cukr, bílý cukr, vanilkový extrakt a jablečný ocet.
- Přidejte vejce a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte mouku a míchejte, dokud se nezapracuje do těsta.
- Vmíchejte čokopecičky.
- Pomocí naběračky na sušenkové těsto nabírejte těsto a pokládejte na plech ve vzdálenosti asi 2 cm od sebe.
- Vložte plech do předehřáté trouby a pečte 7-9 minut.
- Vyjměte z trouby a před přesunem na chladicí mřížku nechte mírně vychladnout.
- Nechte si chutnat!
A co naše recepty na vánoční cukroví s důlky? Pochválí vám je naprosto každý. Přesvědčte se sami!
A jak se vám naše dnešní recepty na vánoční octové cukroví líbily? Napište nám do komentářů!