Co patří k Vánocům víc než vůně perníčků!
Pokud už se vám klasické perníčky omrzely, vyzkoušejte naše luxusní recepty na perníkové kuličky v 6 různých variantách.
Na své si přijdou i vegani, celiaci či příznivci nízkosacharidového stravování.
Oživte letos svou vánoční tabuli novými druhy cukroví!
Veganské nepečené perníkové kuličky
I vegani či celiaci si mohou užít lahodné cukroví, které je navíc extrémně jednoduché na přípravu! Přesně takové jsou tyto kuličky z mandlí, ovesných vloček, konopných semínek, oříškového másla, datlí a perníkového koření, které jsou super zdravé, ale i super chutné.
Co budete potřebovat
- 1 šálek celých natural mandlí
- 1 šálek ovesných vloček
- 1/4 šálku konopných semínek
- 5 lžic třtinové melasy
- 2 lžíce mandlového nebo kešu másla
- 12 datlí bez pecek
- 1 lžička vanilky
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/8 lžičky hřebíčku
- špetka mořské soli
- 2-4 lžíce neslazeného mandlového mléka
- mleté a/nebo najemno nasekané mandle na obalení
- konopná semínka na obalení
Postup
- Vložte mandle a ovesné vločky do kuchyňského robotu a mixujte, dokud směs nebude připomínat velmi jemnou drobenku.
- Přidejte konopná semínka, melasu, mandlové nebo kešu máslo, datle, vanilku, skořici, zázvor, hřebíček a mořskou sůl.
- Mixujte, dokud se vše dobře nespojí, přičemž v polovině seškrábejte strany mísy gumovou stěrkou.
- Přidávejte po jedné lžíci mandlové mléko, dokud se směs neslepí a nepůjdou z ní snadno tvořit kuličky.
- 2 lžičky směsi vyválejte dlaněmi do kuličky a každou kuličku obalte buď v mletých mandlích, nasekaných mandlích nebo konopných semínkách.
- Dejte stranou a opakujte, dokud nespotřebujete veškerou směs.
- Uchovávejte v zakryté nádobě v lednici po dobu 1 týdne nebo v mrazáku po dobu až 2 měsíců.
Máme pro vás i další výtečné recepty na vánoční cukroví pro vegany. Zamiluje si je celá vaše rodina!
Vánoční kuličky v čokoládě s vůní perníku
Tyto nepečené kuličky s bílou čokoládou obalené v hořké čokoládě si užijí hlavně milovníci čokolády. Skořice, zázvor a hřebíček jim dodávají úžasnou perníkovou chuť a kandovaný zázvor pak závěrečný šmrnc.
Co budete potřebovat
- 400 g bílé čokolády na vaření, nasekané
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 280 g čokopeciček z hořké čokolády
- 5 lžiček Hery
- 3 lžíce nasekaného kandovaného zázvoru
Postup
- Do malé misky dejte nasekanou bílou čokoládu.
- V malém hrnci přiveďte k varu smetanu ke šlehání.
- Horkou smetanou přelijte bílou čokoládu a vyšlehejte do hladka.
- Vmíchejte skořici, zázvor a hřebíček.
- Za občasného míchání ochlaďte na pokojovou teplotu.
- Přikryjte a nechte chladit do ztuhnutí, asi 3 hodiny.
- Tvarujte směs do cca 2 cm kuliček.
- Kuličky pokládejte na plechy vyložené pečícím papírem.
- Dejte do lednice alespoň na 1 hodinu.
- V mikrovlnné troubě rozpusťte čokopecičky společně s Herou a promíchejte do hladka.
- Kuličky namáčejte v rozpuštěné hořké čokoládě a přebytek nechte okapat.
- Kuličky v čokoládě pokládejte na pečící papír.
- Posypte kandovaným zázvorem.
- Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
Perníkové kuličky s povidly a vaječným likérem
Tohle vánoční cukroví si zamilujete! Kombinace perníku, povidel, čokolády a vaječného likéru je neuvěřitelně návyková a stane se vaší sváteční tradicí.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 125 g másla
- 250 g třtinového cukru
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce švestkových povidel
- 300 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
Na kuličky:
- 200 ml vaječného likéru
- 4 lžíce švestkových povidel
- 100 g čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- strouhaný kokos na obalení
Postup
- Do hrnce dejte máslo, cukr a med.
- Směs nechte rozpustit a přidejte švestková povidla.
- V misce vidličkou rozšlehejte vajíčka, přidejte mléko a promíchejte.
- Do misky s vajíčky a mlékem přidejte rozpuštěné máslo s cukrem a medem.
- Nakonec přimíchejte všechny předem promíchané sypké suroviny na těsto.
- Hotové těsto nalijte na vymazaný plech.
- Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C asi 35 minut.
- Upečené těsto vyjměte z trouby.
- Nechte těsto vychladnout a nakrájejte ho na malé kousky.
- Kousky přendejte do větší misky.
- Čokoládu rozpusťte v horké smetaně ke šlehání.
- Postupně do misky s kousky těsta přidejte švestková povidla, vaječný likér a rozpuštěnou čokoládu se smetanou.
- Vzniklou hmotu pořádně rukama promačkejte a tvarujte z ní kuličky, které obalte v kokosu.
- Dobrou chuť!
Na adventní stůl rozhodně patří vánoční ubrus. Proto jsme si pro vás připravili recenzi těch nejkrásnějších ubrusů s vánoční tématikou. Zvolíte klasiku nebo raději elegantní běhoun či kulatý ubrus s výšivkami?
Objevte další recepty
Čokoládové lanýže s perníkovým kořením
Vychutnejte si každé sousto těchto božských lanýžů z hořké čokolády a perníkového koření, obalených v rozdrcených zázvorových sušenkách a ozdobených vanilkovou polevou. Mňam!
Co budete potřebovat
- 2 lžičky mletého nového koření
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky soli
- 450 g 35 – 65% hořké čokolády, nasekané
- 235 ml smetany ke šlehání
- 170 g jemně rozdrcených zázvorových sušenek
- 115 g moučkového cukru
- 1 lžíce (nebo více) plnotučného mléka
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Ve střední misce promíchejte nové koření, skořici, zázvor, hřebíček, muškátový oříšek, pepř a sůl.
- Na vrch směsi koření přidejte nasekanou čokoládu.
- V malém hrnci na mírném ohni zahřejte smetanu (nesmí se začít vařit).
- Čokoládu a koření přelijte horkou smetanou.
- Nechte 5 minut odležet a poté promíchejte do hladka.
- Směs nalijte do pekáče o rozměrech 20×20 cm a uhlaďte do rovnoměrné vrstvy.
- Na povrch čokoládové směsi přitiskněte plastovou fólii a nechte chladit do ztuhnutí, asi 1 hodinu.
- Rozdrcené zázvorové sušenky dejte do malé misky.
- Plech vyložte pečícím papírem.
- Z čokoládové směsi tvarujte kuličky, které obalujte v rozdrcených zázvorových sušenkách.
- Kuličky ještě jednou obalte v rozdrcených sušenkách a přendejte na připravený plech.
- V malé misce smíchejte moučkový cukr, mléko a vanilku a v případě potřeby po 1 lžičce přidávejte další mléko, dokud nebude mít směs konzistenci polevy.
- Přeneste polevu do cukrářského sáčku se špičkou o průměru 0,5 cm (nebo použijte plastový sáček s odříznutým rohem).
- Naaranžujte kuličky na talíř a ozdobte polevou.
- Užijte si to!
Švédské perníkové kuličky
Vyzkoušejte letos zase něco nového. Tyto nepečené kuličky z mandlové pasty, másla, ovesných vloček a perníkového koření jsou jednoduché na přípravu a když je obalíte v perlovém cukru, okouzlíte všechny své hosty.
Co budete potřebovat
- 200 g mandlové pasty
- 100 g másla
- 300 g ovesných vloček
- ½ lžíce mletého zázvoru
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1 špetka soli
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- perlový cukr
Postup
- Máslo zahřejte tak, aby bylo měkké, ale nerozpustilo se.
- Nastrouhejte mandlovou pastu.
- Všechny ingredience důkladně promíchejte.
- Na talíř nasypte perlový cukr.
- Z těsta válejte malé kuličky, které obalte v perlovém cukru.
- Nechte si chutnat!
Vánoční nízkosacharidové kuličky s perníkovým kořením
Ani na nízkosacharidové dietě nemusíte o Vánocích hladovět. Máme pro vás totiž luxusní recept na nepečené kuličky z mascarpone, kokosu, mandlového másla a perníkového koření, které jsou plněné praženými mandlemi a obalené v hořké čokoládě. Delikatesa!
Co budete potřebovat
- 100 g mascarpone
- 5 lžic strouhaného kokosu
- 2 lžíce mandlového másla
- 2-3 lžičky perníkového koření bez cukru
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
- 12-15 ks mandlí
- xylitol nebo erythritol podle chuti (volitelně)
- 50 g hořké čokolády (min. 85%)
- 1 lžička kokosového oleje
Postup
- Mandle dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 ° C cca 5 – 8 minut, případně je můžete i na sucho opražit na pánvi.
- Nechte vychladnout.
- V misce smíchejte kokos, mascarpone, mandlové máslo, perníkové koření, pomerančovou kůru a případně sladidlo.
- Ze směsi formujte malé kuličky.
- Dovnitř každé kuličky vložte upraženou mandli.
- Kuličky dejte alespoň na 20 minut do lednice ztuhnout.
- Hořkou čokoládu rozpusťte spolu s kokosovým olejem.
- Ztuhlé kuličky obalte v čokoládě a ozdobte podle sebe.
- Dejte do lednice na 30 minut.
- Dobrou chuť!
Zajímá vás, jaké budou v Česku letos adventní trhy? Máme pro vás veškeré informace na jednom místě!
A jak se vám naše dnešní recepty na perníkové kuličky líbily? Napište nám do komentářů!