Komu by se chtělo trávit sváteční časy náročným a zdlouhavým pečením?
Pokud si tentokrát chcete připravit něco jednoduchého, ale zároveň efektního, vyzkoušejte naše recepty na vánoční crinkles.
Tyto speciální sušenky vypadají i chutnají naprosto luxusně a z talířů zmizí mezi prvními.
Kterou variantu si letos upečete?
Mandlové crinkles se skořicí
Výborné mandlové cukroví s chutí skořice a javorového sirupu krásně voní a oblíbí si ho celá rodina. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 4 lžíce javorového sirupu
- 60 g třtinového cukru
- 3 lžíce rostlinného oleje
- ¼ lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 1 velký žloutek
- 150 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 60 g moučkového cukru
Postup
- Do mísy stolního mixéru s lopatkovým nástavcem dejte javorový sirup, třtinový cukr, olej, skořici, sůl a vaječný žloutek a mixujte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a jedlou sodu a míchejte, dokud nezískáte měkké těsto.
- Těsto dejte chladit do lednice asi na hodinu.
- Předehřejte troubu na 170 stupňů a plechy vyložte pečicím papírem.
- Z těsta tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a obalujte je v moučkovém cukru.
- Crinkles rozložte na plechy a pečte 10 – 14 minut, dokud nepopraskají.
- Nechte při pokojové teplotě zcela vychladnout a užijte si je!
Máme pro vás i úžasné recepty na cukroví z mandlové mouky. Je měkké, vláčné a vlhké a předčí veškerá vaše očekávání!
Vánoční sušenky á la Grinch
Luxusní mandlové crinkles s úžasně měkoučkým máslovým vnitřkem si zamilují nejen vaše děti. A jejich příprava je přitom tak jednoduchá!
Co budete potřebovat
- ½ šálku cukru
- ¼ šálku třtinového cukru
- ½ šálku másla pokojové teploty
- 2 vejce pokojové teploty
- 2 lžičky mandlového extraktu
- 1 a ¾ šálku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- zelené potravinářské barvivo
- ¼ šálku krystalového cukru
- ½ šálku moučkového cukru
- červená poleva nebo červená cukrová srdíčka (volitelně)
Postup
- Cukr, třtinový cukr a máslo šlehejte do krémova (asi 3 minuty na střední rychlost).
- Po jednom přidejte vejce a mandlový extrakt.
- Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchejte v míse a postupně přidávejte do mixéru.
- Postupně přidávejte potravinářské barvivo, dokud nezískáte požadovanou zelenou barvu.
- Zakryjte a dejte těsto na 2 hodiny do chladu.
- Až budete připraveni crinkles péct, předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia,
- Těsto vyndejte z lednice a z 1,5 lžíce těsta udělejte kuličku.
- Kuličku obalte v krystalovém cukru a poté v moučkovém cukru.
- Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Obalené kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem cca 5 cm od sebe.
- Pečte na horním roštu trouby 10–13 minut.
- Nechte úplně vychladnout.
- Ozdobte crinkles červenými cukrovými srdíčky nebo na ně pomocí červené polevy namalujte srdíčka (viz foto níže).
- Nechte si chutnat!
Čokoládové crinkles
Dokonale čokoládové popraskané sušenky s kakaem a čokopecičkami mají úžasnou texturu, delikátní chuť a krásně vypadají. Budou se skvěle vyjímat na vaší sváteční tabuli!
Co budete potřebovat
- 1 a ¼ šálku plus 2 lžíce hladké mouky
- ⅔ šálku kakaa, prosátého
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- ½ šálku másla, rozpuštěného a chlazeného alespoň 20 minut
- 1 šálek cukru
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek čokopeciček
Na obalení:
- ¼ šálku cukru
- 1 šálek moučkového cukru
Postup
- V mikrovlnné trouby rozpusťte máslo a nechte ho 20 minut vychladnout na lince.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a vyložte dva plechy pečicím papírem.
- Dejte stranou.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, kakao, kukuřičný škrob, jedlou sodu a sůl.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse šlehejte rozpuštěné a vychladlé máslo spolu s cukrem, vejci a vanilkovým extraktem, dokud se vše zcela nespojí.
- Přidejte moučnou směs a pomocí silikonové stěrky ji jemně vmíchejte do mokrých surovin.
- Poté vmíchejte čokopecičky.
- Cukr a moučkový cukr dejte do dvou samostatných malých misek.
- Naberte vždy 1,5 lžíce těsta a tvořte kuličky.
- Každou kuličku lehce obalte v cukru a poté bohatě v moučkovém cukru.
- Položte na připravené plechy.
- Pečte 9–11 minut, nebo dokud se sušenky nenafouknou a nepopraskají.
- Sušenky nechte 10 minut chladnout na plechu, poté je přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Nesnězené sušenky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě na pultu po dobu až 7 dnů.
Chcete si letos pořídit umělý vánoční stromeček a netušíte, který si máte vybrat? Podívejte se naše recenze jednotlivých typů umělých vánočních stromečků. Třeba vám to pomůže v rozhodování.
Objevte další recepty
Vánoční pomerančové popraskané sušenky
Tyto sváteční crinkles jsou plné chuti pomerančů a můžete si je jednoduše připravit naprosto kdykoli, nejen během vánočních svátků.
Co budete potřebovat
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 šálku změklého másla
- 1 šálek krystalového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
- 1 lžička pomerančové kůry
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 1/2 šálku moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Ve střední míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse stolního mixéru šlehejte máslo a cukr na středně vysokou rychlost, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs, asi 4–5 minut.
- Ztlumte mixér na minimum a přidejte vanilkový extrakt, vejce, pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu.
- Míchejte, dokud se vše nespojí, a poté na minutku zvyšte rychlost na středně vysokou.
- Oškrábejte stěny mísy a ztlumte opět mixér na minimum.
- Pomalu přidávejte moučnou směs a míchejte, dokud se nezapracuje.
- Do malé misky dejte moučkový cukr.
- Odměřte vrchovatou lžičku těsta a vyválejte ji do koule, kterou obalte v moučkovém cukru.
- Položte na plech a opakujte se zbývajícím těstem.
- Pečte 10–14 minut, nebo dokud nezačnou spodky sušenek lehce hnědnout a sušenky nejsou popraskané.
- Vyjměte z trouby a nechte několik minut chladit na plechu.
- Poté přesuňte na chladící mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Dobrou chuť!
Třešňové crinkles s čokoládou
Kombinace třešní a čokolády je jednoduše dokonalá! Tyto popraskané sušenky nejen že krásně vypadají, ale i luxusně chutnají. Skvělý tip na letošní originální vánoční cukroví.
Co budete potřebovat
- ½ šálku másla
- ¾ šálku krystalového cukru (do těsta)
- 1 velké vejce
- ⅓ C třešňového džemu nebo marmelády
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 1 lžička červeného potravinářského barviva
- ¾ šálku nahrubo nasekané 35 – 60% tmavé čokolády
- ½ šálku sušených třešní, nahrubo nasekaných
- 1 + ¾ šálku hladké mouky
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- ½ šálku krystalového cukru (na obalení)
- ½ šálku moučkového cukru (na obalení)
Postup
- Ve velké míse (nebo míse stolního mixéru) šlehejte máslo s krystalovým cukrem, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs.
- Všlehejte vejce, třešňový džem, vanilkový extrakt, mandlový extrakt a červené potravinářské barvivo
- Postupně přidávejte suché ingredience (mouku, prášek do pečiva a sůl), dokud se vše dobře nespojí a nevytvoříte těsto.
- Vmíchejte čokoládu a sušené třešně.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice vychladit alespoň na 30 minut.
- Předehřejte troubu na 190° C a vyložte plechy pečícím papírem.
- Těsto nabíráme na porce o velikosti 1 polévkové lžíce a tvořte koule.
- Každou kuličku nejprve ponořte do krystalového cukru, aby se obalila, a poté do moučkového cukru.
- Přebytečný moučkový cukr setřeste.
- Na vyložené plechy pokládejte obalené kuličky cca 5 cm od sebe.
- Pečte 13–15 minut, dokud crinkles nepopraskají.
- Crinkles nechte pár minut vychladnout na plechu a poté přendejte na mřížku, aby úplně vychladly.
- Vychlazené crinkles skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu až 3–4 dnů.
Už vás nebaví stále stejné a okoukané venkovní vánoční dekorace, které může mít doma úplně každý?
Zkuste si vyrobit vlastní originální ozdoby pro váš dům i zahradu! Nevíte, jak začít? Máme pro vás hned několik nápadů, stačí se inspirovat.
Popraskané zázvorové sušenky
Milujete vůni Vánoc? Pak vyzkoušejte tyto vánoční crinkles se zázvorem, skořicí a novým kořením, které vám provoní celou domácnost. Navíc jsou úžasně měkké a křehké, s příjemně křupavým okrajem.
Co budete potřebovat
- 2 a ½ šálků hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky nového koření
- ½ lžičky soli
- 170 g změkčeného másla
- ⅔ šálku třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ šálku třtinové melasy
- 1 vejce, rozšlehané
- 1 šálek moučkového cukru
Postup
- Ve velké míse promíchejte mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, zázvor, nové koření a sůl.
- V mixéru šlehejte máslo s cukrem po dobu 3 minut nebo do světlé a nadýchané hmoty.
- Mixér ztlumte na nízký výkon, přidejte melasu, vanilkový extrakt a vejce a promíchejte.
- Přidejte moučnou směs ve 3 přídavcích a míchejte, dokud se nezapracuje do směsi.
- Nezapomeňte oškrábat dno a boky mísy, aby se všechny ingredience zapracovaly do měkkého těsta.
- Z těsta tvořte cca 5 cm kuličky a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem 5 cm od sebe.
- Zakryjte potravinářskou fólií a nechte 2 hodiny chladit.
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Každou kuličku vyválejte v moučkovém cukru.
- Pokládejte obalené kuličky zpět na plech 5 cm od sebe.
- Pečte 10 – 12 minut do ztuhnutí.
- Crinkles nechte na plechu chladit 5 až 7 minut, aby ztuhly, a poté je přesuňte na mřížku, aby úplně vychladly.
- Užijte si to!
Tipy na ty nejlepší crinkles
- Těsto předem vychlaďte. Studené těsto se uvnitř bude déle péct, zatímco zevnějšek se upeče krásně dokřupava.
- Těsto nejprve obalte v krystalovém cukru a poté v moučkovém cukru. Cukr přitahuje vodu, takže nasává vlhkost zevnitř, díky tomu na vnější straně získáte ten krásný zvrásněný efekt. Je dobré použít nejprve krystalový cukr a až poté moučkový, aby se moučkový cukr přilepil a neroztekl se při pečení.
- Použité máslo by mělo být zcela vychladlé. Tento krok nepřeskakujte, sušenky by se mohly příliš roztáhnout.
A jak se vám naše dnešní recepty na vánoční crinkles líbily? Napište nám do komentářů!