Vánoce za dveřmi a vy opět nestíháte?
Vyzkoušejte naše luxusní recepty na ořechové kuličky, které jsou jednoduché, chutné a krásně vypadají.
Vybrat si můžete pečené i nepečené verze.
Zvládne je i úplný začátečník!
Vánoční kuličky z pekanových ořechů
Neuvěřitelně jednoduché vánoční cukroví, na kterém si pochutná celá rodina. Opečené pekanové oříšky mu navíc dodávají úplně nový rozměr!
Co budete potřebovat
- 1 šálek hladké mouky
- 110 g změklého másla
- 1 šálek jemně nasekaných opečených pekanových ořechů
- 3 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek moučkového cukru
Postup
- Nejprve si opečte pekanové ořechy.
- Dejte je na nevymazaný pekáč a pečte při 175° Cpo dobu 8-10 minut.
- Hlídejte, aby se nespálily.
- Nechte vychladnout a poté je nasekejte.
- Ochlaďte, pak nakrájejte.
- Všechny ingredience kromě moučkového cukru dejte do velké mísy.
- Důkladně ručně promíchejte, zakryjte igelitem a dejte na 30 minut do lednice.
- Předehřejte troubu na 175° C.
- Těsto vyndejte z lednice a válejte kuličky o průměru cca 2,5 cm.
- Kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem cca 2,5 cm od sebe.
- Pečte 15 minut nebo dokud neztuhnou, ale nezhnědnou.
- Nechte na plechu asi 2 minuty odstát a poté každou kuličku jemně obalte v moučkovém cukru.
- Nechte vychladnout.
- Jakmile kuličky vychladnou (15-20 minut), znovu je jemně obalte v moučkovém cukru.
- Skladujte volně zakryté.
Podívejte se také na naši recenzi ozdob na stromeček! Připravili jsme pro vás ty nejkrásnější vánoční ozdoby z různých materiálů. Dřevěné, skleněné, plastové, kovové, slaměné, porcelánové i háčkované.
Medové kuličky s ořechy
Pokud jste milovníci medových řezů, nezapomeňte si letos připravit tyto jednoduché vánoční kuličky z medu, karamelového salka a vlašských ořechů. Jsou vynikající!
Co budete potřebovat
Na 2 menší medové pláty:
- 25 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 velké vejce
- 2 lžíce medu
- 230 g hladké mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžíce mléka
Další ingredience:
- 1 plechovku karamelového Salka
- 100 g másla
- 2 lžíce medu
- 3 hrsti najemno rozmixovaných vlašských ořechů
- směs rozmixovaných ořechů a rozmixovaného medového plátu na obalování (odeberte si malou část z rozmixovaných plátů)
Postup
- Nejprve si připravte medové pláty.
- V hrnci nad párou zahřívejte za stálého míchání máslo, cukr, vejce, med, mléko.
- Samostatně si v misce smíchejte mouku a jedlou sodu a horkou směs pomalu přimíchávejte k této sypké směsi.
- Těsto bude trochu lepkavé, ale dá se s ním pracovat.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a těsto rozdělte na dvě část.
- Rozválejte dvě části těsta mezi 2 kusy pečícího papíru na dva plechy.
- Těsta dejte postupně do trouby a pečte cca 8 minut.
- Nechte vychladnout a pláty na jemno rozmixujte.
- Do misky dejte rozmixované pláty, karamelové salko, změklé máslo, med a rozmixované oříšky.
- Vypracujte pevnější těsto a dejte do lednice na 2 hodiny.
- Ztuhlé těsto vyndejte z lednice a tvarujte kuličky, které obalujte ve směsi, jenž jste si připravili smícháním rozmixovaných plátů a oříšků.
- V chladu a v uzavřeném obalu vydrží i několik dní.
A co naše další recepty na nepečené kuličky? Potěší všechny generace od dětí až po prarodiče!
Objevte další recepty
Datlovo-ořechové kuličky s čokoládou
Na těchto kuličkách s datlemi, ořechy a čokoládou si můžete během svátků pochutnat naprosto bez výčitek. Obsahují totiž pouze jednoduché ingredience a žádné rafinované cukry. Přesto jsou extrémně požitkářské!
Co budete potřebovat
Na kuličky:
- 200 g vypeckovaných datlí
- 20 g kakaa
- 50 g mletých lískových oříšků
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce studené vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- 30 g mletých vlašských a lískových ořechů
- 20 g rozpuštěné tmavé čokolády
Postup
- Datle nechte 30 minut máčet ve vodě.
- Do kuchyňského robota nebo mixéru přidejte všechny ingredience a mixujte, dokud nezískáte lepkavou směs.
- Polévkovou lžící nabírejte směs a tvořte kuličky.
- Mírně si namočte ruce, aby se vám těsto nelepilo na ruce.
- Uchovávejte v lednici, zatímco rozpouštíte hořkou čokoládu.
- Mleté lískové a vlašské ořechy dejte do malé misky.
- Každou kuličku vyválejte v ořechové směsi a pokapejte hořkou čokoládou.
- Nechte asi hodinu vychladit pro pevnější texturu a ztuhnutí čokolády.
- Užijte si to!
Nepečené kuličky z arašídového másla
I z arašídového másla se dá připravit výborné a jednoduché cukroví. A tento recept je toho příkladem. Vychutnejte si je jen tak samotné, ozdobte je moučkovým cukrem, kokosem či posypkami nebo si je namočte do rozpuštěné čokolády.
Co budete potřebovat
Na kuličky:
- 110 g másla, pokojové teploty
- 520 g krémového arašídového másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 400 g moučkového cukru, prosetého
- ¼ lžičky soli
Volitelně na ozdobu:
- moučkový cukr
- strouhaný kokos
- posypky
- jemně nasekané ořechy
- rozpuštěná čokoláda
Postup
- Velký plech vyložte pečicím papírem.
- Ve stolním mixéru vybaveném lopatkovým nástavcem nebo ve velké míse s elektrickým mixérem na střední rychlost míchejte máslo, arašídové máslo a vanilku, dokud se vše důkladně nespojí.
- Ztlumte mixér na nízkou rychlost a postupně přidávejte moučkový cukr a sůl a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Nastavte mixér na střední stupeň a šlehejte asi 2 minuty.
- Naberte těsto na polévkovou lžící a vytvořte kuličku.
- Takto spotřebujte všechno těsto.
- Kuličky pokládejte na připravený plech a dejte na hodinu do lednice.
- V případě potřeby vychlazené kuličky rychle rolujte v dlaních, abyste vyhladili vnější strany.
- Pokud chcete, kuličky obalte ve strouhaném kokosu, moučkovém cukru, posypkách nebo jemně nasekaných oříšcích.
- Kuličky lze také namáčet v čokoládě.
- Nechte si chutnat!
Máme pro vás i další neotřelé recepty na vánoční cukroví z arašídů. Vyzkoušejte všech 6 lahodných variant!
Vánoční kuličky 4x jinak
Tak tento recept je naprostá bomba! Jedno základní těsto a 4 luxusní příchutě. Příprava vánočního cukroví už nemůže být jednodušší. Navíc je zdravé, dodá energii a nádherně vypadá.
Co budete potřebovat
Na kuličky:
- 250 g kešu ořechů (namočených na několik hodin ve vodě)
- 250 g datlí Medjool
- 50 g ovesných vloček
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce raw medu
- špetka himalájské růžové soli
Na dochucení:
- 15 g sušených brusinek, nasekaných
- kůra z ½ bio pomeranče, jemně nastrouhaná
- 3 lžičky brusinkového prášku
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- špetka mletého hřebíčku
- ⅛ lžičky mleté skořice
- 10 g pistáciových oříšků, hrubě namletých
- 15 g strouhaného kokosu + 2 lžičky navíc
- 2 lžičky kakaa
- ½ lžičky maca prášku
- špetka himalájské růžové soli
- 20 g kvalitní čokolády s příchutí slaného karamelu
Postup
- Ořechy omyjte a sceďte.
- Vložte je spolu s ostatními ingrediencemi na kuličky do mixéru nebo kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebudete mít hladkou pastu.
- Směs rozdělte do 4 misek.
- Do jedné misky přidejte nasekané sušené brusinky a pomerančovou kůru.
- Vyválejte směs do kuliček, které pak obalte v brusinkovém prášku.
- Do směsi v druhé misce vmíchejte koření.
- Opět vyválejte do kuliček, které tentokrát obalte mletými pistáciemi.
- Do třetí mísy vmíchejte sušený kokos.
- Vyválejte kuličky, které obalte dalším kokosem.
- Do poslední misky přidejte kakao a maca prášek.
- Vytvarujte kuličky a obalte nastrouhanou čokoládou.
- Uchovávejte na chladném místě a spotřebujte do týdne.
A jak se vám naše dnešní recepty na ořechové kuličky líbily? Napište nám do komentářů!