Obohaťte si vaši vánoční tabuli recepty na ovocný chlebíček. Není to jen vánočce a cukroví!

K vánočním svátkům patří kromě kapra a bramborového salátu také sladké pečivo.

Upečte si moučník, kterým potěšíte nejen váš žaludek, ale i oko.

Recepty na biskupský chlebíček jsou jednoduché, voňavé a chutné.

Kombinaci kandovaného ovoce, rozinek, mandlí a ořechů neodoláte.

Inspirujete se!

Klasický biskupský chlebíček s kandovaným ovocem


Toto vánoční pečivo je charakteristické nejen svou lahodnou chutí, ale také vůní. K té kromě kandovaného ovoce a koření přispívá také malé množství alkoholu, dá se ale připravit i bez něj.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek másla
  • 4 vejce
  • 2 hrnky kandovaného ananasu
  • 1 hrnek červených kandovaných třešní
  • 1 hrnek zelených kandovaných třešní
  • 1 a 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1 šálek rozinek
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • kůra a šťáva z jednoho pomeranče
  • 3 PL vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 150°C.
  2. Ve větší míse smíchejte kandované ovoce, rozinky a vlašské ořechy.
  3. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny.
  4. Poté vmíchejte vejce, vanilkový extrakt, citronovou a pomerančovou kůru a šťávu.
  5. Smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl a přidejte do krémové směsi.
  6. Důkladně promíchejte.
  7. Těsto nalijte do směsi ovoce a ořechů.
  8. Opět důkladně promíchejte.
  9. Připravte si formu, vymažte ji tukem a vysypejte hrubou moukou.
  10. Těsto nalijte do formy a vložíte do trouby.
  11. Pečte přibližně 2 hodiny.
  12. Po vyjmutí z trouby nechte moučník 10 minut vychladnout a poté ho vyklopte.
Nakrájený ovocný chlebíček s kandovaným ovocem.
zdroj: themountainkitchen.com

Forma na biskupský chlebíček není k pečení tohoto dezertu nutností, můžete ho upéct i ve formě na bábovku. Ještě jednodušší variantou pak může být biskupský chlebíček na plech.

Hrníčkový biskupský chlebíček s mandlemi a sušeným ovocem

Kromě kandovaného ovoce je častou součástí chlebíčku také ovoce sušené, především meruňky, fíky a datle.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku másla
  • 3/4 hrnku cukru
  • 5 vajec
  • 1 a 1/2 hrnku rozinek
  • 1 hrnek sušených meruněk
  • 1 hrnek sušených fíků
  • 1 hrnek kandovaného ovoce
  • 1/2 hrnku sušených švestek
  • 1 a 1/2 hrnku rozinek
  • 3/4 hrnku mandlí
  • 1 oloupané a nahrubo nastrouhané jablko
  • 1/2 hrnku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 3/4 hrnku rumu
  • 1 PL čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • 1 PL čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte sušené ovoce, rozinky a kandované ovoce.
  2. Přidejte tmavý rum, přikryjte a nechte směs namočenou při pokojové teplotě minimálně 12 hodin.
  3. Předehřejte troubu na 150 °C.
  4. Ve středně velké míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, koření a sůl.
  5. Pomocí mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do pěny.
  6. Následně snižte rychlost a přidávejte vejce jedno po druhém.
  7. Při nízkých otáčkách pomalu přidávejte do mixéru též směs mouky.
  8. Následně mísu z mixéru vyjměte a přidejte citronovou kůru, pomerančovou kůru a šťávu, nastrouhané jablko, plátky mandlí.
  9. Naposledy přidejte též namočenou směs ovoce spolu s veškerou tekutinou, pokud se již nevstřebala.
  10. Těsto důkladně promíchejte a nalijte do vymazané a vysypané formy.
  11. Pečte přibližně hodinu a půl.
  12. Před vyjmutím z formy vyjměte moučník vychladnout.

Vánoční chlebíček můžete na závěr potřít meruňkovou marmeládou a ozdobit půlkami vlašských ořechů.

Tmavě zbarvený biskupský chlebíček.
zdroj: thepioneerwoman.com

Dalším oblíbeným vánočním moučníkem je ten, se kterým se můžete setkat u našich západních sousedů. Inspirujte se chutnými recepty na vánoční štolu.


Bílkový chlebíček

Pokud toužíte po tom, aby byl váš dezert s kandovaným ovocem nadýchaný, použijte místo celých vajec pouze bílky.

Ingredience:

  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 3/4 hrnku másla
  • 6 vaječných bílků
  • 3 PL mléka
  • 2 hrnky rozinek
  • 1 a 1/2 hrnku plátkovaných mandlí
  • 1 hrnek kandovaného ovoce
  • 1/2 hrnku kandovaného ananasu
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 čajová lžička pomerančové kůry
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 150 °C a vymažte a vysypejte pečicí formu.
  2. Rozinky namočte na 10 minut do mísy s vodou.
  3. Vodu slijte a rozinky osušte.
  4. Rozinky a kandované ovoce pokrájejte a dejte do misky.
  5. Přidejte mandle a čtvrtinu mouky.
  6. Promíchejte a dejte stranou.
  7. V jiné míse prosejte zbývající mouku, jedlou sodu a sůl.
  8. Pomocí elektrického mixéru vyšlehejte cukr s máslem.
  9. Směs mouky společně s mlékem, pomerančovou a citronovou kůrou přidejte k vyšlehanému cukru s máslem.
  10. Promíchejte a přidejte kandované ovoce a strouhaný kokos.
  11. Na závěr do těsta vmíchejte bílky vyšlehané do tuhého sněhu.
  12. Nalijte do pečicí formy a pečte přibližně po dobu jedné hodiny.
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem.
zdroj: rockrecipes.com

Po upečení ho můžete ozdobit například čokoládovou či citronovou polevou. Vyzkoušejte je s pomocí našich receptů na polevy nejen na vánoční cukroví.

Tvarohový chlebíček s ořechy

Pokud dáváte přednost vláčným moučníků, přidejte do těsta tvaroh nebo případně též zakysanou smetanu. Odměnou vám bude i jemnější chuť.  

Ingredience:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 hrnky vody
  • 1 hrnek másla
  • 1 hrnek cukru
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku tvarohu
  • 1 a 1/2 hrnku kandovaného ovoce
  • 1 hrnek sušených meruněk
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 160 °C.
  2. Formu, ve které chcete chlebíček péct, vymažte tukem a vysypejte moukou.
  3. Rozinky a sušené meruňky namočte do vody, přidejte čtvrt hrnku cukru a za občasného míchání povařte v hrnci, přibližně 30 minut.
  4. Poté nechte směs zcela vychladnout.
  5. V mezidobě smíchejte tvaroh s rozpuštěným máslem, zbylým cukrem a vanilkovým extraktem.
  6. Do vzniklé směsi přidejte vejce a vše důkladně promíchejte.
  7. Přidejte též vychladlou směs rozinek a meruněk a promíchejte.
  8. Postupně přimíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva.
  9. Jako poslední pak do těsta přidejte kandované ovoce a vlašské ořechy.
  10. Vzniklé těsto poté nalijte do formy.
  11. Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně po dobu jedné hodiny.
Plátky ovocného chlebíčku s ořechy a kandovaným ovocem.
zdroj: totallychefs.com

Máte pro ořechy, ať již vlašské nebo lískové, slabost? Recepty na biskupský chlebíček nejsou jediné, kde je využijete. Vyzkoušejte také naše ořechových košíčky v mnoha různých variantách.

Vánoční moučník s kandovaným ovocem

Kapka alkoholu dodá této pochoutce ještě více vůní a chutí. Kromě tradičního rumu můžete použít také brandy, sherry nebo i whisky.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku másla
  • 1/4 hrnku tmavého cukru
  • 1/4 hrnku melasy
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku sušených brusinek
  • 1/2 hrnku sušených meruněk
  • 1/2 hrnku rozinek
  • 1/4 hrnku kandovaného citronu
  • 1/4 hrnku vlašských nebo pekanových ořechů
  • 1/4 hrnku rumu na namočení ovoce + 3 PL rumu do těsta
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Ve velké misce smíchejte veškeré ovoce a přilijte čtvrt hrnku rumu.
  2. Pevně přikryjte a skladujte při pokojové teplotě nejméně 24 hodin.
  3. Následující den si předehřejte troubu na 160°C a vymažte formu na pečení.
  4. Máslo a tmavý cukr vyšlehejte do podoby krému.
  5. Následně všlehejte též vejce.
  6. V samostatné míse smíchejte mouku, sůl, skořici a jedlou sodu.
  7. Moučnou směs přidávejte po malých částech společně s melasou do máslové směsi, po každém přidání těsto krátce vyšlehejte.
  8. Vmíchejte namočené ovoce a ořechy.
  9. Těsto nalijte do připravené formy.
  10. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut.
  11. Vyjměte moučník z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout.
  12. Následně moučník pokapejte třemi polévkovými lžícemi rumu.
Vánoční moučník v podobě biskupského chlebíčku.
zdroj: simplyrecipes.com

Jak se dělá biskupský chlebíček?

Toto vánoční pečivo je oblíbené zejména v anglicky mluvících zemích. Nejdůležitější ingrediencí je sušené a kandované ovoce a ořechy či mandle. K ozvláštnění chutě i vůně se poté používá rozmanité koření, zejména skořice a muškátový oříšek, a také alkohol.

Pokud jde o sušené ovoce, kromě rozinek se nejčastěji používají meruňky, brusinky, fíky a datle, z kandovaného ovoce se používají především zelené a červené třešně, případně také ananas a citrusová kůra.

Jak dlouho vydrží biskupský chlebíček?

Vzhledem k ingerencím, zejména kandovanému ovoci, ořechům a alkoholu, je bílkový chlebíček jedním z dezertů, který můžete bez problémů skladovat několik měsíců.

Pokud jde o ideální formu uchování, často se doporučuje po vychladnutí biskupských chlebíček pokapat malým množstvím alkoholu, například rumu či brandy, zabalit do pergamenového papíru a plastového sáčku na zip.

V chladu pak ovocný chlebíček takovýmto způsobem bez potíží vydrží 6-8 týdnů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.