Hledáte recepty na kapra na másle, protože potřebujete inspiraci?
Nechcete každý rok o Vánocích připravovat pořád dokola stejné jídlo?
Prozkoumejte následující recepty, které jsou plné rozmanitých chutí, a na své si v nich přijde skutečně každý!
Kapří pochoutka na másle a česneku
Milujete silnou chuť česneku a jemnou strukturu másla?
Pak vyzkoušejte následující recept, který je úžasnou kombinací těchto, a dalších skvělých surovin!
Ingredience
- 1 očištěný kapr bez hlavy
- 1,5 čajové lžičky koření na ryby (např. značky Knorr nebo Vitana)
- 1 stroužek česneku
- snítka tymiánu
- 2 snítky kopru
- 3 polévkové lžíce mouky
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce oleje na smažení
- 400 g brambor (uvařených ve slupce)
Postup
- Česnek prolisujte, přidejte 10 dekagramů měkkého másla a rozetřete spolu s nasekanými bylinkami a špetkou soli.
- Z másla vytvořte váleček, zchlaďte ho a poté jej nakrájejte na plátky.
- Kapra očistěte, omyjte, nakrájejte na kolečka a osušte papírovou utěrkou.
- Kapra posypte kořením na ryby a obalte v mouce.
- Na pánvi rozehřejte olej a přidejte máslo. Kapra osmažte z obou stran na mírném ohni dozlatova. Po usmažení jej na chvíli položte na papírovou utěrku, aby se odstranil přebytečný tuk. Poté na stejném tuku osmažte, na plátky nakrájené, brambory, dokud nezezlátnou.
- Smaženého kapra podávejte s brambory. Na rybu položte plátky bylinkového másla, aby se pomalu rozpouštělo a dodalo pokrmu chuť a vůni.
Podívejte se také na další chutné recepty na vánočního kapra, po kterých se budete olizovat!
Nejlepší pečený kapr na másle a kmíně
Je chuť kmínu to, po čem toužíte?
Chcete svůj klasický vánoční recept oživit něčím zajímavým?
Pusťte se do přípravy kapra, jehož chuť zajímavě podtrhuje právě kmín!
Ingredience
- 1 filet kapra
- 3 polévkové lžíce vinného octa
- 2 vejce
- 3 polévkové lžíce mléka
- 1 sklenice strouhanky
- ½ čajové lžičky mletého kmínu
- sůl
- pepř
- 10 dkg másla
- olej na smažení
Postup
- Rybí filety omyjte, osušte papírovou utěrkou, pokapejte vinným octem, posypte solí, pepřem a mletým kmínem. Odložte na 1/2 hodiny na chladné místo.
- Filety z kapra s kmínovou polevou foto
- Vejce rozklepněte do misky, přidejte mléko a špetku soli a vidličkou rozšlehejte. Kapří filety poprašte moukou, namočte do vajec a obalte ve strouhance.
- Kapří filety obalte v kmínovém těstíčku na fotografii.
- Smažte z obou stran dozlatova na rozpáleném oleji s máslem.
- Usmažené filety osušte od přebytečného tuku na papírové utěrce. Rybu podávejte s chlebem nebo s brambory a salátem.
Na Vánoce si rybičku lovíte sami, nebo vám ji vždy uloví někdo z vašeho okolí? Pokud chcete sobě nebo člověku, který vám kapříka dodává, udělat radost, můžete ho potěšit nějakým dárkem pro rybáře. Inspirujte se!
Objevte další recepty
Kapr na zelenině a másle
Vánoce jsou nejen o rodině, přátelích, dárcích a pohodové atmosféře. Jsou také hodně o jídle.
Strachujete se, že budete zase přejedení? Pak pro vás máme skvělý lehoučký recept, který je chutný, zdravý, a po kterém nebudete přesyceně oddychovat.
Ingredience
- 1 kus vykuchaného kapra
- 1 kus pórku
- 1 kus cibule
- 1 mrkev
- sůl a pepř
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévkové lžíce másla
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
Postup
- Cibuli nakrájejte na kostičky, pórek na kolečka, mrkev nastrouhejte na velkém struhadle a zeleninu osmahněte na másle.
- Rybu opláchněte, osušte a nakrájejte na požadované kusy. Osolte a opepřete.
- Vymažte nádobu na pečení olivovým olejem a střídavě pokládejte kousky ryby na zeleninu, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
- Kousky kapra položte tak, aby se překrývaly. Zalijte vývarem a vložte do trouby, předehřáté na 180 °C. Pečte přibližně 30 minut.
- Dobrou chuť!
Chcete zkusit něco neobvyklého? Pak vyzkoušejte některý z receptů na kapří jikry!
Pečený kapr na másle v troubě
Pátráte-li po jednoduchém receptu, který chuť kapra nijak “nezabíjí”, ale naopak ji vyzdvihuje, je tento recept to pravé pro vás.
Připravte si toto vynikající jídlo a nechte si chutnat!
Ingredience
- 1 čerstvý vykuchaný kapr (7–8 kusů z 1,8 kg ryby)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- mouka
- olej na smažení
- 50 ml vody
- 50 g másla
Postup
- Kapra omyjte, odřízněte mu hlavu a uložte ji bokem pro přípravu rybí polévky, pokud chcete.
- Kapra nakrájejte na podkovy, osušte je papírovou utěrkou, osolte, okořeňte čerstvě mletým pepřem a obalte v mouce. Odstavte na několik minut.
- Kroužky smažte po částech dozlatova v rozpáleném oleji a ihned je vložte do zapékací misky, ve které budete kapra servírovat na stůl. Na dno misky nalijte asi 50 ml vody, navrch položte máslo, případně naaranžujte snítky petrželky.
- Mísu přikryjte pokličkou nebo alobalem a vložte do trouby, předehřáté na 200 °C a přikryté pečte přibližně 30 minut.
- Poté sejměte pokličku, odstraňte petrželku a kapra pečte dalších 10 minut, dokud nebude na povrchu křupavý.
- Podávejte posypané čerstvou petrželkou nebo nahrubo mletým chilli.
- Hotového kapra můžete podávat pouze s oblíbeným pečivem nebo k němu můžete přidat brambory vařené ve slupce.
S kaprem je neodmyslitelně spojena Třeboň. Zjistěte, co vám mohou nabídnout třeboňské vánoční trhy!
Podívejte se na video návod na kapra smaženého na pánvi podle Nadi Konvalinkové!
Naše recepty na kapra na másle, jak můžete vidět výše, jsou skutečně rozmanité.
Kapra můžete nejen smažit, ale také péct v troubě a ochutit jej můžete solí, pepřem, rybím kořením, kmínem nebo například česnekem.
Ke kaprovi můžete podávat brambory vařené ve slupce, salát, ale také jej připravit na zelenině.