Provoňte si vánoční svátky těmito recepty na mandlové rohlíčky.
Pochutnají si na nich úplně všichni, protože jsou bez lepku!
A jak toto cukroví skladovat, aby vám vydrželo čerstvé co nejdéle?
To vám prozradíme na konci článku.
Mandlové rohlíčky s vanilkou
Pro tradiční vanilkové rohlíčky se podívejte na náš web a načerpejte inspiraci!
Co budeme potřebovat
- 210 g změklého másla
- 200 g hladké mouky
- 70 g krystalového cukru
- 140 g nasekaných mandlí
- 180 g moučkového cukru (na posypání)
- pytlíček vanilkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Ve velké míse smíchejte máslo a cukr.
- Přidejte mouku a mandle a vypracujte těsto.
- Těsto zabalte do plastové fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice.
- Z těsta tvarujte rohlíčky.
- Pečte v troubě na 180 stupňů po dobu 8-10 minut.
- Nechte lehce vychladnout a poté je dejte do misky s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem a obalte.
Vanilkové rohlíčky z mandlové mouky
Bezlepkové mandlové rohlíčky jsou tradičním rakouským svátečním cukrovím. Jsou jemné, s texturou, která se rozpadá v ústech.
Co budeme potřebovat
- 200 g mandlové mouky (nebo jiné bezlepkové mouky)
- lžička xanthanové gumy
- 80 g moučkového cukru
- 80 g jemně mletých mandlí
- ½ lžičky soli
- 10 g vanilkového cukru
- 135 g másla (pokojové teploty)
- 2 velké žloutky
- 1-2 lžíce mléka
- 120 g moučkového cukru (k obalení)
- 10 g vanilkového cukru (k obalení)
Postup
- V míse smíchejte bezlepkovou mouku, moučkový cukr, mandle, vanilkový cukr a sůl.
- Přidejte máslo nakrájené na malé kostičky a míchejte dokud se nezačne drobit.
- Přidejte vaječné žloutky.
- Přidejte 1-2 lžíce mléka.
- Těsto přendejte na čistou, lehce pomoučenou kuchyňskou linku a rukama jej prohněťte, dokud nebude hladké.
- Jakmile je těsto hladké, zabalte ho a dejte do chladničky alespoň na 2 hodiny až 5 dní.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů a vyložte plechy pečicím papírem.
- Do misky prosejte moučkový cukr a vanilkový cukr.
- Z těsta vytvarujte rohlíčky.
- Pečte na 180 stupňů, po dobu asi 9 -10 minut.
- Upečené sušenky vyjměte z trouby a nechte je na plechu 2 minuty vychladnout.
- Rohlíčky dejte do mísy s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem a rovnoměrně je obalte.
Slaďte svou domácnost do posledního detailu! K tomu vám pomůžou krásné vánoční závěsy, které najdete v naší recenzi!
Objevte další recepty
Mandlové cukroví s kokosem a čokoládou
Pokud máte rádi mandle v čokoládě, máte se na co těšit. A co takhle pařížské rohlíčky s polevou? Připravte si je podle našich receptů.
Co budeme potřebovat
- 280 g másla (změkčeného)
- 80 g cukru
- 360 g jemně nasekaných mandlí
- 1-1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 300 g hladké mouky
- 60 g kakaa
- špetka soli
- 150 g čokolády (rozpuštěné)
- 1 až 2 lžíce moučkového cukru
- slazený strouhaný kokos
Postup
- Ve velké míse vyšlehejte máslo a cukr.
- Zašlehejte mandle a vanilku.
- V jiné míse prošlehejte mouku, kakao a sůl, postupně zašlehejte do směsi másla a cukru.
- Nechte v lednici zakryté odpočinout alespoň 2 hodiny.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vytvarujte rohlíčky, které umístěte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte 10–12 minut.
- Polovinu mandlových rohlíčků namáčejte v rozpuštěné čokoládě a posypte kokosem.
- Nenamočené konce poprašte cukrem.
Jak nejlépe skladovat vánoční rohlíčky?
Rohlíčky skladujte na chladném a suchém místě, jako je například skříň nebo spíž. Teplota by měla být ideálně mezi 15-20 °C.
Umístěte je do vzduchotěsných obalů, jako jsou uzavíratelné plastové nádoby.
Pokud máte cukroví různých druhů, skladujte je odděleně, aby se předešlo přenosu vůní a chutí mezi jednotlivými druhy.
Pokud se vám rohlíčky nevejdou do jedné vrstvy, dejte mezi ně alobal nebo pečicí papír. Tím se zabrání přilepení.