Zajímali jste se někdy, proč se kolem vánočního cukroví nadělá tolik povyku?
Jeho historie sahá až k době pohanské, kdy pro lidi mělo velmi mocnou sílu.
Lidé vykrajovali zvířátka – symbol zvířat ve chlévě, z těsta tvořili kuličky, které potom věšeli na ovocné stromy – to mělo stromům dodat sílu.
Jak vnímáte plněné vánoční cukroví vy?
Je to pro vás jenom kus něčeho dobrého, nebo se v něm odráží kus tradice a historie?
Ať už je to jakkoliv, tak se inspirujte našimi recepty! Určitě si pochutnáte.
Plněné vánoční ořechy
Ořechová náplň do vánočního cukroví je asi nejtypičtější náplní.
Už jste vyzkoušeli plněné vánoční ořechy?
Inspirujte se receptem na toto lahodné cukroví, které je hned po upečení krásně měkké.
Budete potřebovat:
- 180 g hladké mouky
- 130 g másla pokojové teploty
- 40 g vlašských ořechů
- 30 g kakaa
- 90 g cukru moučka
- 1 žloutek
- citronová kůra
- mletá skořice
Postup přípravy:
- Vlašské ořechy umelte najemno.
- Mouku, cukr a kakao prosijte a přidejte pomleté ořechy spolu s ostatními ingrediencemi.
- Vypracujte těsto, které vložíte přes noc do lednice.
- Další den těsto vyndejte z lednice a nechte při pokojové teplotě alespoň půl hodiny.
- Poté plňte do formiček tvaru vlašského ořechu a pečte na 170 stupňů asi 6 minut – jakmile začnou ořechy vonět, jsou hotové.
- Po vychladnutí oříšky z formiček vyklepněte a nechte je zcela vychladnout.
- Připravte si krém dle libosti a jím začněte slepovat oříšky k sobě.
- Na závěr můžete plněný ořech dozdobit dle vaší fantazie.
- Skladujte v chladném a tmavém místě.
Sněhové koule plněné čokoládou
Vánoční cukroví nemusí být plněno krémem, stačí i obyčejná čokoláda.
Budete potřebovat:
- 115 g másla
- 30 g cukru
- 5 ml vanilkového extraktu
- trochu soli
- 125 g hladké mouky
- 100 g pekanových ořechů
- 120 g čokolády
- 120 g cukru moučka
Postup přípravy:
- Ze všeho nejdřív si čokoládu spolu s pekanovými ořechy najemno nastrouhejte nebo pomelte.
- Ve velké misce smíchejte máslo pokojové teploty spolu s cukrem, aby vznikla lehká krémová hmota.
- Přidejte sůl a vanilkový extrakt a pokračujte v míchání až do doby, než se spojí.
- Začněte postupně přidávat mouku spolu s oříšky.
- Z celé směsi vytvořte tuhé těsto, které vložte na 30 minut do lednice.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů a plechy vyložte pečícím papírem.
- Vezměte si kousek těsta, do kterého vložte kousek čokolády a zabalte ta, aby čokoláda byla uvnitř.
- Cukroví pokládejte na plech a pečte při teplotě 180 stupňů asi 12-13 minut.
- Jakmile jsou bochánky hotové, nechte je asi 5 minut vychladnout.
- Do misky nasypte půl šálku cukru moučka a v něm bochánky obalte.
- Nakonec je nechte zcela vychladnout a poté je uložte na chladné a tmavé místo.
Plněné košíčky krémem z perníku
Plněné košíčky patří mezi tradiční české vánoční cukroví.
Někdo dá přednost klasickým ořechovým a jiný zase košíčkům ovocným.
Vyzkoušejte košíčky, které jsou plněny vynikajícím lahodným perníkovým krémem.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 210 g změklého másla
- 310 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
Krém:
- 100 g másla
- 40 g cukru moučka
- 120 g strouhaného perníku
- 60 g vlašských ořechů
- 1 lžíce kakaa
Postup přípravy:
- Mouku s moučkovým cukrem prosijte.
- Přidejte ostatní sypké suroviny, které promíchejte.
- K sypké směsi přimíchejte zbylé ingredience a vytvořte hutné těsto, které vložte přes noc do lednice – těsto si odpočine.
- Další den těsto z lednice vytáhněte alespoň půl hodiny před plánovaným zpracováním.
- Plňte těsto do formiček na košíčky – velikost košíčků závisí na vás.
- Pečte při teplotě 170 stupňů do doby, než začnou okraje růžovět.
- Hotové košíčky opatrně z formičky vyklepněte a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte krém.
- Nejdříve si umelte ořechy a pokud kupujete perník vcelku, nastrouhejte ho na jemno.
- Máslo s cukrem utřete a postupně přidejte zbylé ingredience.
- Pomocí cukrářského sáčku začněte krémem plnit košíčky.
- Podle libosti je nakonec můžete přelít čokoládou nebo jen lehce posypat nasekanými ořechy nebo mandlemi.
- Uchovávejte v lednici.
Objevte další recepty
Plněné trubičky zdobené čokoládou
Plněné trubičky připravovaly na Vánoce jak naše babičky, tak i jejich babičky.
Za ta léta recept prošel mnoha změnami a úpravami.
Pečete trubičky podle babiček nebo podle novinek?
Budete potřebovat:
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 70 g vlašských mletých ořechů
- 180 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
Krém:
- 100 g másla
- 100 ml smetany
- 5 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- 3 žloutky
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte formičky – trubičky na cukroví.
- Začněte s ořechy – požadované množství na jemno umelte a máslo nechte stát při pokojové teplotě.
- Ze všech ingrediencí na těsto vytvořte klasické vánoční hutné těsto, které vložte alespoň na jednu hodinu do lednice.
- Posléze jej vyválejte a nakrájejte na plátky, které namotejte na formičky.
- Pečte při teplotě 180 stupňů do zlatova.
- Hotové trubičky nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte krém.
- Připravte si vodní lázeň, do které vložte žloutky, smetanu, zrníčka z vanilkového lusku a cukr.
- Směs vyšlehejte a nechte vychladnout.
- Poté postupně zašlehávejte máslo – do pěny.
- Hotovým krémem naplňte trubičky a jejich okraje namočte do čokolády.
- Uchovávejte v lednici.
Naše babičky používaly při pečení namísto másla poměrně často sádlo, vyzkoušejte zapomenuté druhy sádlového cukroví.
Křehké plněné rohlíčky
I plněné rohlíčky připravovali dávno před námi naši předci, dopřejte si je také!
Patří tento recept na ořechové vánoční cukroví mezi vaše oblíbence na vánočním stole?
Budete potřebovat:
Těsto:
- 200 g másla
- 300 g polohrubé mouky
- 140 g moučkového cukru
- 90 g mletých ořechů
- 1 lžička holandského kakaa
Krém:
- máslo – záleží na počtu rohlíčků
- moučkový cukr – dle chuti
- kakao
Postup přípravy:
- Nejdříve si předehřejte troubu na 170 stupňů.
- Smíchejte všechny ingredience na těsto a vypracujte z nich hutné těsto.
- Hotové těsto vložte alespoň na jednu hodinu do lednice.
- Připravte si formičky, do kterých začněte těsto plnit.
- Pečte asi 11 minut – do doby, než začnou okraje růžovět.
- Nechte chvilku vychladnout a poté rohlíčky opatrně z formiček vyklepněte.
- Připravte si krém.
- Máslo s cukrem a kakaem vyšlehejte do pěny.
- Na vychladlý rohlíček nastříkejte krém a přiklopte rohlíčkem druhým.
- Takto připravené plněné rohlíčky můžete dozdobit bílou nebo tmavou čokoládou.
Plněné mušle ořechovou nádivkou
Plněné mušle jsou velmi oblíbeným vánočním cukrovím zejména u dětí.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 250 g másla (může být Hera)
- 1 vejce
Nádivka:
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 1 vejce
Postup přípravy:
- Mouku prosijte a smíchejte společně s máslem a vejcem.
- Vytvořte těsto, které vložte alespoň na jednu hodinu do lednice.
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
- Připravte si nádivku – všechny suroviny smíchejte dohromady.
- Poté z těsta vyválejte plát silný asi 3 milimetry a vykrajujte kolečka – velikost závisí na vás.
- Na každé kolečko vložte malý kousek ořechové nádivky a kolečko k sobě přitlačte – tak, aby vznikl tvar mušle.
- Hotové mušličky vložte do trouby, kde se samy otevřou přesně tak, jak to mušle dělají.
- Ještě teplé je obalte v prosátém moučkovém cukru.
- Skladujte v chladném a tmavém místě.
Už se těšíte na tác plný vánočního cukroví? Nebo dáte přednost cukroví, které není tak sladké – například recept na škvarkové vánoční cukroví?
Recepty na vynikající krémy
Kávový krém z bílé čokolády
Budete potřebovat:
- 1 vanilkový pudink
- 1 lžička rozpustné kávy
- 100 g cukru
- 100 g bílé čokolády
- 250 g másla
- 300 ml mléka
Postup přípravy:
- Mléko nalijte do hrnce, přisypte cukr a začněte ho pomalu za stálého míchání zahřívat.
- V misce smíchejte pudinkový prášek s trochou mléka a jakmile se mléko bude blížit k varu, směs pudinku do něj vlijte a míchejte, dokud nevznikne hustý pudink.
- Hotový pudink nechte chvilku vychladnout.
- Ještě do teplého pudinku zašlehejte kostky čokolády.
- Vzniklou směs nechte vychladnout úplně.
- Jakmile je pudink studený, po trochách do něj zašlehejte máslo – máslo musí mít pokojovou teplotu.
- Nakonec hotový krém vložte do lednice, aby ztuhl.
Krém s koňakem
Budete potřebovat:
- 100 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- 200 g bílé čokolády
- 3 lžíce vaječného koňaku
Postup přípravy:
- Čokoládu nalámejte na kousky a vložte do hrnce nebo misky.
- Připravte si vodní lázeň pod nádobu, ve které je čokoláda.
- Čokoládu mícháním a zahříváním zcela rozpusťte.
- Jakmile je čokoláda tekutá, odstavte ji a pokud je horká, malou chvilku nechte vychladnout.
- Pak do ní po částech zašlehejte koňak, smetanu a máslo.
- Šlehejte tak dlouho, dokud není hmota naprosto hladká.
- Hotový krém skladujte v lednici.
Arašídový krém
Budete potřebovat:
- 100 g loupaných nesolených arašídů
- 50 g bílé čokolády
- 1 lžíci oleje
Postup přípravy:
- Nejdříve si rozehřejte pánev a na ní jemně opražte arašídy.
- Opražené arašídy vložte do mixéru společně s jednou lžící oleje a rozmixujte na kaši.
- Připravte si vodní lázeň a v ní rozpusťte bílou čokoládu.
- Jakmile je čokoláda tekutá, vmíchejte do ní arašídovou kaši a umíchejte v jemný krém.
- Skladujte v lednici.
Jak se vám líbí tyhle recepty na vynikající náplně do vánočního cukroví?