Recept na bezlepkové perníčky zachutná všem, a to i těm největším skeptikům.
Sladkosti a vánoční cukroví, které je gluten free neznamená, že se na něm nepochutnáte.
Naopak můžete mlsat o sto šest!
A jaké vlastně známe gluten free mouky? To se dozvíte na konci článku.
Bezlepkové perníčky s cukrovou polevou
Vychutnejte si naši verzi cukroví bez lepku. Můžete je vykrájet do tvaru hvězd a darovat, jako vánoční dárek, nebo je můžete použít k ozdobení vašeho stromečku.
Co budeme potřebovat
- 100 g slaného másla
- 3 lžíce javorového sirupu
- 100 g tmavého cukru
- ½ lžičky sody
- 1½ lžíce mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 225 g bezlepkové hladké mouky
Na polevu
- 50 g moučkového cukru
Postup
- V malém hrnci rozehřejte máslo, sirup a cukr, dokud se nerozpustí.
- Ve velké míse smíchejte sodu, zázvor, skořici a mouku.
- Zalijte směsí rozpuštěného másla a promíchejte a rukama vypracujte těsto.
- Těsto rozválejte na 1/2 cm tlusté a dejte na 1 hodinu do lednice ztuhnout.
- Troubu rozehřejte na 170 stupňů a velký plech vyložte papírem na pečení.
- Vyválené těsto vyndejte z lednice a vykrajujte perníčky.
- Dejte do trouby a pečte 10 – 15 minut, podle potřeby.
- Mezitím si připravte polevu, smíchejte moučkový cukr s 1 – 2 lžícemi vody.
- Vychladlé bezlepkové perníčky ozdobte.
Nevíte, jaké jsou ty správné vánoční tvary? Nebo nemáte více než jedno vykrajovátko a chcete své vánoční cukroví udělat pestřejší? Pořiďte si sadu vánočních vykrajovátek, které jsme pro vás zrecenzovali.
Objevte další recepty
Perníčky bez lepku z mandlové mouky
S tímto receptem na gluten free perníčky dodáte tradičnímu vánočnímu cukroví dokonalou texturu a chuť. Vychutnejte si tyto bezlepkové sušenky samostatně, posypané moučkovým cukrem, nebo je ozdobte polevou.
Co budeme potřebovat
- 350 g bezlepkové hladké mouky
- 100 g mandlové mouky
- 1/2 lžičky xanthanové gumy
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 1/2 lžičky zázvoru
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky hřebíčku
- 85 g másla
- 110 g hnědého cukru
- 1 velké vejce
- 170 g melasy
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Postup
- Prvních 8 ingrediencí prošlehejte ve střední misce.
- Ušlehejte máslo a hnědý cukr do světlé a nadýchané hmoty.
- Přidejte vejce, melasu a vanilku a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte suché ingredience a mixujte.
- Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice na 1 až 2 hodiny nebo přes noc vychladit.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vyjměte těsto z chladničky a vyválejte jo.
- Vykrajujte z těsta různé vánoční tvary a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Plechy s vykrájeným těstem před pečením dejte asi na 10 minut chladit.
- Poté pečte 15 minut.
- Před zdobením polevou a posypkou nebo sušeným ovocem nechte úplně vychladnout.
Bezlepkovému těstu vždy prospěje odpočinek přes noc v lednici, takže pokud jste schopni připravit těsto den dopředu, doporučujeme tak učinit.
Jaké jsou bezlepkové mouky?
Mandlová mouka je vyrobena z mletých mandlí a je jednou z nejoblíbenějších bezlepkových mouk. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky.
Kokosová mouka se získává ze sušeného a mletého kokosu. Je bohatá na vlákninu a má příjemnou chuť. Kokosová mouka je často kombinována s jinými bezlepkovými moukami, protože má tendenci být hustčí.
Tapioková mouka je vyrobena z kořene manioku. Má jemnou texturu a často se používá jako přísada ke zlepšení konzistence a elasticity pečiva, které je vyrobeno z dalších typů bezlepkových mouk.
Kukuřičná mouka je vyrobena z mletého sušeného kukuřičného zrna. Má lehce sladkou chuť a je vhodná pro pečení chleba, sušenek a koláčů.
Quinoová mouka je vyrobena z mletých quinoových zrn. Je bohatá na bílkoviny a vlákninu. Má jemnou texturu a je velice dobrá pro všechny druhy pečení.