Naše recepty na sýrovou pomazánku na chlebíčky si jednoduše zamilujete!
Ať se již jedná o jakoukoliv oslavu, tak vám přijdou vždy vhod.
A nevíte si rady jaký sýr použít? Na konci článku pro vás máme hned několik tipů.
Sýrová pomazánka s česnekem na chlebíčky
Tato snadná domácí pomazánka je perfektní předkrm, který se podává na měkké vece. A je naprosto neodolatelná!
Co budeme potřebovat
- 225 g smetanového sýra
- 115 g másla
- 2 až 3 stroužky česneku
- 2 lžíce směsi bylinek
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- špetka soli
Postup
- Smíchejte měkké máslo a smetanový sýr.
- Přidejte nasekaný česnek, nastrouhaný parmazán a bylinky. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí a směs nebude mít jemnou, nadýchanou texturu.
- Případně dochutíme solí a pepřem.
Pikantní pomazánka na chlebíčky se sýrem
Vychutnejte si ostřejší chuť sýrové pomazánky na svátečních chlebíčcích. Nejlepší je, že si pikantnost můžete přizpůsobit podle vašich preferencí.
Co budeme potřebovat
- 3 stroužky česneku
- 50 g olivového oleje
- 1/2 chilli papričky
- 1/2 lžičky chilli prášku
- 400 g sýra feta
- 200 g jogurtu
Postup
- Do mixéru přidejte česnek, olivový olej, chilli prášek a nadrobno nakrájenou chilli papričku.
- Míchejte, dokud se všechny ingredience zcela nespojí.
- Do mísy přidejte nahrubo nakrájenou fetu a jogurt. Důkladně promíchejte lžící.
- Na ozdobu přidejte chilli vločky, jemně nasekanou chilli papričku a čerstvé bylinky.
Objevte další recepty
Mrkvovo-sýrová pomazánka
A už jste vyzkoušeli jednohubky z listového těsta? Připravte si je podle nás.
Co budeme potřebovat
- 250 g mrkve
- 125 g měkkého kozího sýra
- Špetka muškátového oříšku
- sůl
- černý pepř
- špetka kajenského pepře
- trocha citronové šťávy
Postup
- Nakrájejte 250 g mrkve a vařte v páře 12–15 minut do změknutí.
- Uvařenou mrkev vložte do mixéru se 125 g kozího sýra, špetkou muškátového oříšku, kořením a špetkou kajenského pepře.
- Přidejte šťávu z citronu.
- Mixujte, aby vzniklo hladké pyré.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.
Chlebíčková pomazánka z tvrdého sýra
Chutná sýrová pomazánka s tvrdým sýrem jako je čedar se dát rychle připravovat a je výborná, když se servíruje jako základ chutného vánočního chlebíčku.
Co budeme potřebovat
- 1 malý stroužek česneku
- 220 g sýra čedar (strouhaného)
- 100 g smetanového sýra
- 60 g zakysané smetany
- 60 g šálku majonézy
- ¼ lžičky papriky nebo uzené papriky
- ¼ lžičky chilli
- špetka kajenského pepře
- špetka cibulového prášku
Postup
- Jemně nasekejte česnek.
- Přidejte nastrouhaný sýr, smetanový sýr, zakysanou smetanu, majonézu, papriku, chilli, kajenský pepř a cibulový prášek.
- Míchejte, dokud směs nebude hladká a krémová.
- Ochutnejte a upravte koření podle libosti.
Tipy pro dokonalou sýrovou pomazánku
Experimentujte s různými druhy sýrů, jako je čedar, eidam, gouda nebo kozí sýr, abyste dosáhli zajímavých chuťových kombinací a různorodých textur.
Přidejte do pomazánky čerstvé bylinky jako je petržel, tymián, bazalka nebo rozmarýn, které jí dodají výraznější aroma a svěží chuť. Také strouhaná citronová kůra může být skvělou ingrediencí.
Pro získání krémové textury můžete do pomazánky přidat i lžíci zakysané smetany nebo řeckého jogurtu.
Pokud je to možné, nechte pomazánku po dokončení její přípravy odležet v lednici. Během tohoto času se chutě propojí a pomazánka bude mít ještě bohatší chuť.
A pokud vám nějaká pomazánka zbyde, uložte ji do uzavíratelné nádoby a do lednice.