Tipnete si, kdy se nutellový krém začal poprvé vyrábět?
Bylo to roku 1946, ovšem tehdejší Nutella měla trochu jinou podobu – místo natírání se krájela a pokládala na chleba.
Nutella obsahuje celkem dost prospěšných látek našemu tělu – bílkoviny, železo, vlákninu a vápník.
Vánoční nutellové cukroví zbožňují hlavně děti!
Rohlíčky z Nutelly
Vánoční rohlíčky z Nutelly jsou skvělou alternativou, pokud vás již klasické rohlíčky omrzely.
Budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 200 g Nutelly
- 100 g másla
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 vejce
- 2 balíčky vanilkového cukru
- ½ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
Postup přípravy:
- Nutellu, cukr a máslo utřete dohromady.
- Poté přidejte vejce, vanilkový cukr, sůl a dobře promíchejte.
- Nakonec do směsi přimíchejte prosátou mouku a kypřící prášek do pečiva.
- Vytvořte hutné nelepivé těsto, které vložte na 2 hodiny do lednice.
- Poté si rozehřejte troubu na 180 stupňů.
- Z těsta pokojové teploty tvořte malé rohlíčky, které skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte na 180 stupňů do doby, než rohlíčky začnou růžovět a vonět – hlídejte je, doba pečení závisí od druhu trouby.
- Nechte je chvíli vychladnout a poté je obalte v moučkovém cukru.
- Skladujte v chladnu a temnu.
Upečte si vynikající recepty na čokoládové vánoční cukroví, které potěší každý mlsný jazýček.
Linecké cukroví s Nutellou
Obměňte linecké cukroví plněné marmeládou vánočním lineckým cukrovím z Nutelly.
Budete potřebovat:
- ¼ kg změklého másla (Hera)
- 150 g mletého cukru
- 4 žloutky
- 500 g hladké mouky
- citronová nastrouhaná kůra
Postup přípravy:
- Všechny ingredience smíchejte dohromady tak, aby vzniklo nelepivé těsto.
- Hotové těsto vložte přes noc do lednice.
- Další den vyválejte z těsta plát asi 3-5 milimetrů silný a vykrajujte požadované tvary.
- Pečte při teplotě 170 stupňů do doby, než cukroví začne růžovět.
- Vychladlé cukroví slepujte Nutellou – vždy dva kusy k sobě.
- Skladujte v chladném a tmavém místě.
Objevte další recepty
Nutellové pralinky s kokosem
Pro příznivce velmi jednoduchého a rychlého vánočního cukroví jsou nutellové pralinky ideální variantou.
Budete potřebovat:
- 150 g jemně nastrouhaného kokosu
- 50 g cukru krystal
- 1 vejce
- 160 g Nutelly
Postup přípravy:
- Nejdříve si odvažte 90 g kokosu, které smíchejte s vejcem a cukrem.
- Vytvarujte z této směsi kuličky, které vložte na 4 minuty do trouby.
- Takto připravené kuličky rozpulte, vytvořte uvnitř důlek, který naplňte Nutellou.
- Posléze obě půlky kuličky k sobě zase zpátky přitiskněte – Nutellou se slepí.
- Kuličky dejte ztuhnout do lednice.
- Připravte si vodní lázeň, ve které nechte rozpustit 100 g Nutelly.
- Jakmile je Nutella tekutá, začněte v ní obalovat kuličky.
- Obalené kuličky dejte zpět na 30 minut do lednice a posléze je obalte v kokosu.
- Uchovávejte v po celou dobu v lednici.
Lahodné krémy z Nutelly
Krémy z Nutelly můžete využít jak na náplň vánočního cukroví, tak do různých řezů či dortů.
Čokoládový krém s Nutellou
Mezi vynikající náplně do vánočního cukroví patří jednoznačně tento čokoládový krém.
Budete potřebovat:
- 2 balíčky čokoládového pudinku
- 0,5 l mléka
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 4 polévkové lžíce Nutelly
- 5 kostek hořké čokolády
- 350 g másla
- 4 polévkové lžíce moučkového cukru
Postup přípravy:
- Nejdříve si uvařte pudink z mléka a cukru krupice.
- Do horkého hotového pudinku přidejte Nutellu a kostky čokolády.
- Směs míchejte do doby, dokud se Nutella a čokoláda zcela nerozpustí.
- Nakonec nechte vychladnout – aby se nevytvořil škraloup, občas promíchněte.
- Mezitím, než krém vychladne, vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem.
- Nakonec všechny směsi smíchejte dohromady v jemný krém.
- Cukroví plněné krémem uchovávejte v lednici.
Mnoho oblíbených druhů cukroví se bez náplně neobejde. Objevte další vynikající náplně do vánočního cukroví.
Nutellový krém s vaječným koňakem
Krém s alkoholem je vždy velmi lahodný, ale také hlavně jednoduchý.
Budete potřebovat:
- 250 g Nutelly
- 100 g másla
- 2 polévkové lžíce vaječného likéru
Postup přípravy:
- Nejdříve si z lednice vytáhněte máslo, aby mělo při jeho zpracování pokojovou teplotu.
- Do misky vložte měkké máslo, Nutellu a vaječný likér.
- Všechny ingredience společně ušlehejte, aby vám vznikl jemný a nadýchaný krém.
- Skladujte v lednici.
Věříme, že jsme vám navodili chuť na některý z receptů na vánoční cukroví, který okouzlí členy rodiny i známé.