Vinná klobása, pokrm, který v dnešní době nechybí na řadě svátečních tabulích.
Tento tradiční vánoční chod se v české kuchyni objevuje už od 19. století.
Víte, proč se tento typ klobásy nejčastěji podává stočený do spirály? Je to z historického hlediska, kdy stočená vinná klobása symbolizovala slunovrat.
Vinná klobása v těstíčku s křenovou bramborovou kaší
Suroviny:
- 800 g vinné klobásy
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 50 g hladké mouky
- 1 jablko
- petržel
- 200 ml oleje
- 1 kg brambor
- 200 ml mléka
- 50 g másla
- 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
- sůl
- pepř
Postup:
- Vinnou klobásu stočte do spirály, propíchněte špejlí a jemně poprášejte moukou.
- Mezitím oloupejte brambory a dejte je vařit.
- V misce smíchejte vejce s moukou, nastrouhaným jablkem, česnekem a petrželí.
- Do směsi vložte klobásy a obalte je.
- Po obalení v těstíčku vložte klobásu do rozehřátého oleje na pánvi. Smažte dozlatova z obou stran.
- Uvařené brambory rozmačkejte, přidejte mléko, máslo a sůl, pepř a křen. Kaši dobře promíchejte.
- Můžete podávat!
Vinná klobása na černém pivě
Suroviny:
- 600 g vinné klobásy
- slunečnicový olej
- 50 g anglické slaniny
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g krájených rajčat v rajčatové šťávě
- 100 ml černého piva
- sůl
- mletý pepř
Postup:
- Vinnou klobásu rozdělte na čtyři části, srolujte do tvaru šneka, upevněte špejlemi a rychle je z obou stran osmažte na oleji.
- Poté je vložte do zapékací misky.
- Na pánvi několik minut opékejte nakrájenou slaninu a poté přidejte nakrájenou cibuli, utřený česnek a pivo. Přidejte sůl a pepř a nechte tekutinu ještě chvíli vařit, dokud nezačne houstnout.
- Směsí přelijte klobásy a pečte 15 minut při 180 °C v předehřáté troubě.
- Dobrou chuť!
Vinná klobása s glazovanými cibulkami
Suroviny:
- 600 g vinné klobásy
- 4 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 400 g šalotky
- 75 g másla
- 3 lžíce třtinového cukru
- 100 ml balzamikového octa
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Vinnou klobásu vytvarujte do tvaru šneka, pomocí špejle upevněte a poprašte moukou. Z obou stran je potřete olejem a vložte na plech.. Pečte zhruba 25 minut dozlatova.
- Mezitím si připravte glazovanou šalotku.
- Šalotku oloupejte a nakrájejte na poloviny. Smažte na rozehřátém másle v hluboké pánvi.
- Když začne místy hnědnout, zasypte ji cukrem a nechte ho zkaramelizovat.
- Rozpuštěný a zkaramelizovaný cukr podlijte balzamikem.
- Hotové vinné klobásy s cibulkou můžete podávat s bramborovou kaší, dobrou chuť!
Glazovaná cibulka se také výborně hodí k pečené šunce. Přečtěte si článek s recepty na lahodnou pečenou vánoční šunku.
Objevte další recepty
Pečená vinná klobása se zeleninou
Suroviny:
- 300 g vinné klobásy
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 papriky
- 1/2 velké cibule
- 3 plátky slaniny
- 6 brambor
- hladká mouka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- čerstvé bylinky (dle vašich preferencí)
- olivový olej
Postup:
- Zeleninu nakrájejte na tenké plátky a osmažte na olivovém oleji dozlatova.
- Brambory omyjte, nakrájejte na tenké plátky a vařte deset minut v osolené vodě.
- Z klobásy vytvořte spirály, každou z nich zpevněte špejlí a obalte v hladké mouce.
- Připravte si plech s pečícím papírem, který lehce potřete olejem.
- Na plech pak položte klobásy a na ty přidejte hotovou zeleninu.
- Nakrájejte brambory na plátky a přidejte na plech.
- Vše posypte pepřem a bylinkami.
- Pečte asi 30-35 minut dozlatova v troubě připravené na 200 °C.
Vinná klobása s jablky a cibulí
Suroviny:
- 400 gramů vinné klobásy
- 4 cibule
- 5 jablek
- 2 lžíce sádla
- třtinový cukr
- balzamikový ocet
- čerstvý tymián
- sůl
- mletý pepř
Postup:
- Vinnou klobásu rozdělte na čtyři stejně dlouhé díly, stočte do spirály a zajistěte dvěma špejlemi, které umístíte do kříže.
- Následně si oloupejte připravené cibule, rozkrojte je na poloviny a poté je nakrájejte na půl centimetru silné klínky. Jablka si omyjte, rozkrojte na čtvrtiny a poté je rozkrojte na menší půlměsíčky.
- Troubu si rozehřejte na 180 °C.
- Ve větší pánvi si na střední teplotu rozpalte lžíci sádla. Následně každou vinnou klobásu opečte dozlatova.
- Hotové klobásy vyjměte ji a do uvolněné pánve přidejte ještě lžíci sádla, cibuli, trochu ji osolte a opepřete a následně přidejte čerstvý tymián. Na vyšší teplotu vše opékejte zhruba po dobu 8–10 minut.
- K opečené cibuli přidejte 1 lžíci třtinového cukru, 3 lžíce balzamikového octa a vše promíchejte. Nakonec přisypte připravená, nakrájená jablka. Zlehka je ve směsi promíchejte.
- Směs pak vložte do pekáče a rozložte na ni vinné klobásy. Vložte do rozehřáté trouby.
- Pečte zhruba 10-15 minut.
- Můžete podávat!
Čočková polévka s vinnou klobásou
Suroviny:
- 2 polévkové lžíce sádla
- 100 g vinné klobásy
- 35 g celeru
- 30 g mrkve
- 35 g petržele
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 2 polévkové lžíce mleté papriky
- 100 g čočky
- 1 l drůbežího vývaru
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- listová petržel na ozdobu
Postup:
- Čočku zalijte vodou tak, aby byla ponořená a nechte ji 2 hodiny odstát.
- Na rozpuštěném sádle orestujeme nakrájenou klobásu, dále přidejte na kousky nakrájenou mrkev, celer a petržel, najemno nasekanou cibuli, česnek a restujte na středním plameni 5-10 minut.
- Směs dochutíte rajčatovým protlakem, bobkovým listem a mletou paprikou.
- Krátce orestujte a přidejte namočenou čočku, podlijte vývarem a vařte 15-20 minut.
- Připravte si máslovou jíšku a před koncem polévku zahustěte.
- Hotovou polévku osolte a opepřete.
- Při podávání ji můžete ozdobit nasekanou petrželí a podávat s krajícem chleba.
- Dobrou chuť!
Pokud se o Štědrém dni chcete postit a vidět zlaté prasátko, ideální volbou je houbový kuba. Inspirujte se v článku čtyřmi recepty na lahodného kubu.
Vinnou klobásu můžete podávat kromě Štědrého dne také na 2. svátek vánoční, nejlépe s bramborovým salátem nebo bramborovou kaší.