Recepty na domácího houbového kubu jako od babičky. Ochutnejte vánoční staročeskou klasiku

Láká vás houbový kuba?

Ptáte se, jak připravit tuto staročeskou klasiku?

Vyberte si ze čtyř lahodných receptů a pochutnejte si na tradičním pokrmu našich předků!

Pravý vánoční houbový kuba


Vánoční kuba se také někdy nazývá houbový kuba nebo černý kuba. Podle toho receptu na vánočního kubu s houbami připravíte tradiční staročeský pokrm. Pokud nemáte rádi kroupy, můžete je nahradit houskami (strouhanými nebo nakrájenými). Tento recept počítá i s touto variantou.

Ingredience pro tradičního černého kubu:

  • 25 dkg krup
  • 6 dkg sádla
  • asi ¾ litru vody
  • 2 hrstky sušených hub
  • malá cibulka
  • kousek utřeného česneku
  • špetka majoránky, pepře a kmínu
  • sůl

Postup:

  • Houby předem namočte do vody.
  • Oprané krupky opražte na sádle, podlijte osolenou vodou a vařte.
  • Na tuku opražte cibulku, přidejte pokrájené houby (vymačkejte z nich vodu), kmín a duste asi 15 minut.
  • Přidejte dušené houby do krupek i s kořením.
  • Když krupky změknou, nalijte je do vymaštěného pekáče vysypaného houskou, pomastěte navrch a pečte asi půl hodiny. 
  • Podává se s celerovým salátem, červenou řepou nebo se zeleným salátem.

V případě, že chcete nahradit kroupy houskou, budete muset udělat trochu úprav.

  • Místo krup použijte strouhané nebo nakrájené housky. 
  • Přidejte 4 vejce.
  • Hub dejte na 8 housek dvojnásobné množství.
  • Ke koření přidejte i trochu nového koření.
Houbový kuba v misce se lžící připravený k jídlu
Zdroj: 196flavors com

Houbový kuba z krup

Tento recept se hodí pro přípravu houbového kuby z čerstvých hub. Tradičnější je ale ze sušených hub. V zimě se čerstvé houby přece jen těžko shánějí. Dejte si pozor u množství. Čerstvých hub potřebujete více než sušených. Příprava trvá 1 hodinu. Množství uvedené v receptu odpovídá porcím pro šest osob.

Ingredience:

  • 30 dkg krupek
  • 4 dkg vepřového nebo husího sádla
  • 3 dkg cibule
  • sůl
  • ¾ litru vody
  • 20 dkg čerstvých nebo 2 dkg sušených hub
  • 2 dkg sádla
  • kmín
  • stroužek česneku
  • majoránka
  • trocha sádla na pokropení hotového jídla

Postup receptu:

  • Nejprve vyperte krupky ve studeně vodě. Nechte okapat.
  • V hrnci rozpustťe 4 dkg sádla.
  • Na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přidejte krupky, mírně opražte, osolte a zalijte vodou. 
  • Přikryjte pokličkou a do měkka vařte, nejlépe v troubě.
  • Nyní se věnujte houbám. Ty čerstvé bude nutné očistit a nakrájet na plátky. Sušené předem namočte do mléka.
  • Takto připravené houby poduste s kmínem na sádle asi 15 minut. Po té zamíchejte s uvařenými krupkami.
  • Okořeňte strouhaným česnekem a majoránkou. Můžete si dovolit i trošku pepře.
  • Směs vložte do vymaštěného pekáče, pokropte povrch lehce sádlem a zapékejte v troubě cca 20-25 minut.
Kroupový kuba na talíři ozdobený čerstvou petrželkou
Zdroj: tresbohemes.com

Původní staročeský kuba z trouby

  • Krupky s česnekem, solí, kmínem a lžící sádla uvařte do měkka.
  • Zvlášť uvařte suché houby a nasekejte.
  • Do vymaštěného pekáče pak naklaďte vždy střídavě vrstvu uvařených krupek a vrstvu uvařených hub. Poslední vrstva musí být krupky.
  • Povrch pokropte rozpuštěným sádlem.
  • Pečte v troubě asi 25 minut.
Houbový kuba při přípravě na pekáči
Zdroj: macromagician.wordpress.com

Houbový kuba s uzeným masem

Recept na vánočního kubu můžete ozvláštnit uzeným masem. Není to sice tradiční staročeský pokrm, neboť se v něm objevuje masitá složka, ale pokud se bez masa prostě neobejdete, můžete ho přidat. 

Ingredience:

  • 300 g krup
  • 300 g uzeného masa
  • 1 hrst sušených hub
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 stroužky česneku
  • 3 vejce na zalití
  • sůl

Postup:

  • Uzené maso uvařte ve vodě. Až bude uvařené, vyndejte ho.
  • Odeberte si trochu vývaru, do něj dejte dusit houby.
  • Do vývaru po masu dejte vařit kroupy.
  • Až budou měkké, sceďte a propláchněte.
  • Smíchejte kroupy a na kostičky nakrájené uvařené maso. Přidejte také cibuli, houby, česnek a sůl.
  • Do vymazaného pekáče vložte připravenou směs.
  • Pečte v troubě zhruba půl hodiny.
  • Nakonec můžete zalít kubu mlékem s rozkvedlanými vejci a dopéct dalších 15 minut.
  • Nebo poslední bod nahraďte pokapáním sádlem jako u receptů výše.
Houbový kuba na talíři s uzeným masem a kyselými okurkami
Zdroj: radkahoraczech.com

Proč naši předkové jedli na Vánoce houby?

Složení jídel u katolíků ovlivňoval Štědrovečerní půst. To znamenalo nejíst pokrmy ze zvířat. Výjimkou jsou vodní živočichové. Proto se jedli hlavně obiloviny, zelenina, ovoce a houby. Houby jednak zastupují maso, jednak jsou symbolem hojnosti, protože jsou charakteristické svou vysokou plodivostí. Houby nalezneme nejen v české štědrovečerní kuchyni, ale také v polské, ukrajinské či litevské.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.