Láká vás houbový kuba?
Ptáte se, jak připravit tuto staročeskou klasiku?
Vyberte si ze čtyř lahodných receptů a pochutnejte si na tradičním pokrmu našich předků!
Pravý vánoční houbový kuba
Vánoční kuba se také někdy nazývá houbový kuba nebo černý kuba. Podle toho receptu na vánočního kubu s houbami připravíte tradiční staročeský pokrm. Pokud nemáte rádi kroupy, můžete je nahradit houskami (strouhanými nebo nakrájenými). Tento recept počítá i s touto variantou.
Ingredience pro tradičního černého kubu:
- 25 dkg krup
- 6 dkg sádla
- asi ¾ litru vody
- 2 hrstky sušených hub
- malá cibulka
- kousek utřeného česneku
- špetka majoránky, pepře a kmínu
- sůl
Postup:
- Houby předem namočte do vody.
- Oprané krupky opražte na sádle, podlijte osolenou vodou a vařte.
- Na tuku opražte cibulku, přidejte pokrájené houby (vymačkejte z nich vodu), kmín a duste asi 15 minut.
- Přidejte dušené houby do krupek i s kořením.
- Když krupky změknou, nalijte je do vymaštěného pekáče vysypaného houskou, pomastěte navrch a pečte asi půl hodiny.
- Podává se s celerovým salátem, červenou řepou nebo se zeleným salátem.
V případě, že chcete nahradit kroupy houskou, budete muset udělat trochu úprav.
- Místo krup použijte strouhané nebo nakrájené housky.
- Přidejte 4 vejce.
- Hub dejte na 8 housek dvojnásobné množství.
- Ke koření přidejte i trochu nového koření.
Houbový kuba z krup
Tento recept se hodí pro přípravu houbového kuby z čerstvých hub. Tradičnější je ale ze sušených hub. V zimě se čerstvé houby přece jen těžko shánějí. Dejte si pozor u množství. Čerstvých hub potřebujete více než sušených. Příprava trvá 1 hodinu. Množství uvedené v receptu odpovídá porcím pro šest osob.
Ingredience:
- 30 dkg krupek
- 4 dkg vepřového nebo husího sádla
- 3 dkg cibule
- sůl
- ¾ litru vody
- 20 dkg čerstvých nebo 2 dkg sušených hub
- 2 dkg sádla
- kmín
- stroužek česneku
- majoránka
- trocha sádla na pokropení hotového jídla
Postup receptu:
- Nejprve vyperte krupky ve studeně vodě. Nechte okapat.
- V hrnci rozpustťe 4 dkg sádla.
- Na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte krupky, mírně opražte, osolte a zalijte vodou.
- Přikryjte pokličkou a do měkka vařte, nejlépe v troubě.
- Nyní se věnujte houbám. Ty čerstvé bude nutné očistit a nakrájet na plátky. Sušené předem namočte do mléka.
- Takto připravené houby poduste s kmínem na sádle asi 15 minut. Po té zamíchejte s uvařenými krupkami.
- Okořeňte strouhaným česnekem a majoránkou. Můžete si dovolit i trošku pepře.
- Směs vložte do vymaštěného pekáče, pokropte povrch lehce sádlem a zapékejte v troubě cca 20-25 minut.
Objevte další recepty
Původní staročeský kuba z trouby
- Krupky s česnekem, solí, kmínem a lžící sádla uvařte do měkka.
- Zvlášť uvařte suché houby a nasekejte.
- Do vymaštěného pekáče pak naklaďte vždy střídavě vrstvu uvařených krupek a vrstvu uvařených hub. Poslední vrstva musí být krupky.
- Povrch pokropte rozpuštěným sádlem.
- Pečte v troubě asi 25 minut.
Houbový kuba s uzeným masem
Recept na vánočního kubu můžete ozvláštnit uzeným masem. Není to sice tradiční staročeský pokrm, neboť se v něm objevuje masitá složka, ale pokud se bez masa prostě neobejdete, můžete ho přidat.
Ingredience:
- 300 g krup
- 300 g uzeného masa
- 1 hrst sušených hub
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 stroužky česneku
- 3 vejce na zalití
- sůl
Postup:
- Uzené maso uvařte ve vodě. Až bude uvařené, vyndejte ho.
- Odeberte si trochu vývaru, do něj dejte dusit houby.
- Do vývaru po masu dejte vařit kroupy.
- Až budou měkké, sceďte a propláchněte.
- Smíchejte kroupy a na kostičky nakrájené uvařené maso. Přidejte také cibuli, houby, česnek a sůl.
- Do vymazaného pekáče vložte připravenou směs.
- Pečte v troubě zhruba půl hodiny.
- Nakonec můžete zalít kubu mlékem s rozkvedlanými vejci a dopéct dalších 15 minut.
- Nebo poslední bod nahraďte pokapáním sádlem jako u receptů výše.
Proč naši předkové jedli na Vánoce houby?
Složení jídel u katolíků ovlivňoval Štědrovečerní půst. To znamenalo nejíst pokrmy ze zvířat. Výjimkou jsou vodní živočichové. Proto se jedli hlavně obiloviny, zelenina, ovoce a houby. Houby jednak zastupují maso, jednak jsou symbolem hojnosti, protože jsou charakteristické svou vysokou plodivostí. Houby nalezneme nejen v české štědrovečerní kuchyni, ale také v polské, ukrajinské či litevské.