Jednou z nejpůsobivějších skutečností rumunských Vánoc je to, že dokázaly spojit staré pohanské zvyky a křesťanské tradice.
Výsledkem jsou skutečně zajímavé rituály.
Kdy a proč se koná vánoční zabijačka?
Jak vypadá tradiční vánoční koledování?
Co je to cazonac?
Pojďme společně odhalit, jak se slaví Vánoce v Rumunsku.
Kdy se slaví Vánoce v Rumunsku?
Vánoční období v Rumunsku začíná hned po svátku svatého Ondřeje (30. listopadu), kdy podle místních legend vycházejí na světlo upíři a zlí duchové. Období před Vánocemi je naplněno mnoha oslavami, včetně rumunského státního svátku (1. prosince) a svátku svatého Mikuláše (Mos Nicolae), kdy všechny děti dostávají dárky.
Skutečné vánoční oslavy začínají na Štědrý den 24. prosince. V rumunštině se Štědrý den nazývá Ajunul Craciunului a veselé Vánoce se řeknou Crăciun Fericit.
Velmi oblíbenou součástí Vánoc v Rumunsku je zpívání koled, známé jako colindatul. Na Štědrý den chodí děti zpívat koledy od domu k domu a vystupují před dospělými. Obvykle také tančí. Za to dostávají sladkosti, ovoce, tradiční koláče zvané cozonac a někdy i peníze.
Znáte rumunské vánoční tradice?
Jednou z rumunských tradic je dodržování vánočního půstu, který trvá od 14. listopadu do 24. prosince. Během těchto 40 dní před Vánocemi nesmí nikdo jíst maso, vejce ani mléko, až na několik výjimek, kdy jsou povoleny ryby.
Dalším zvykem, především na venkově, je pořádání vánoční zabijačky. Každý rok na den svatého Ignáce (20. prosince) obětují rumunské rodiny na venkově prasata, aby měly na Vánoce bohaté jídlo. Zabijačka je velmi složitým „obřadem“, který je součástí místních zvyků již mnoho staletí. Vše začíná brzy ráno samotnou zabijačkou a pokračuje řadou procedur, při nichž se pečlivě připravuje veškeré maso.
Po zabití prasete se členové rodiny podělí o pokrm zvaný Pomana Porcului (vepřové milodary), který se tradičně vaří v kotli a skládá se z různých kousků vepřového masa (bůček, plecko, játra, ledvinky) v česnekové omáčce a podává se s polentou.
V mnoha částech Rumunska je vánoční tradicí 25. prosince, že se někdo převlékne za kozu s pestrobarevnou maskou a obchází se zpěváky koled. Koza se nazývá Capra, poskakuje, tančí a dělá spoustu neplechy.
Další tradicí na Boží hod vánoční je bubenická skupina neboli dubasi. Tu obvykle tvoří svobodní muži. V jedné kapele může být až 50 nebo 60 mužů. Kromě bubnů se často hraje na saxofon a housle. Kapela obchází po obci a muži dostávají koledu.
Kdo nosí dětem dárky?
Svatý Mikuláš, Sfantul Nicolae neboli Moş Nicolae, se s velkým ohlasem a spoustou dárků slaví 6. prosince. V předvečer svatého Mikuláše si všechny rumunské děti vyčistí holínky, položí je ke dveřím nebo k oknu a jdou spát v očekávání, že je Moş Nicolae naplní dárky.
Ráno ty nejposlušnější z nich objeví v botách zastrčenou spoustu překvapení, většinou sladkostí, zatímco ty zlobivé najdou jen symbolický proutek.
Vánoce v Rumunsku byly v minulosti spojeny s Dědou Mrázem neboli Moş Gerilă, toho nahradil Moş Crăciun čili Děda Vánoc. Dárky dětem přiváží na saních tažených koňmi v noci mezi 24. a 25. prosincem.
Kdo a kde nechává dárky estonským dětem? Dozvěďte se více o tom, jak se slaví Vánoce v Estonsku.
Objevte podobné tipy
Co se jí v Rumunsku o Vánocích?
Příprava štědrovečerní večeře svým způsobem začíná porážkou prasete, kdy se značná část zvířete promění v uzenou šunku, slaninu, jitrnice a další chutné pokrmy, z nichž mnohé se objeví na vánočním stole.
Na Štědrý den ráno ženy připravují sarmale, masovo-rýžové závitky zabalené do zelného listu, podávané s polentou, pálivou paprikou a zakysanou smetanou, a pečou cozonac, jakýsi piškotový koláč s ořechy, kakaem a kandovaným ovocem.
Štědrovečerní večeře je bohaté jídlo o několika chodech, k jehož vrcholům patří pečené vepřové maso, nakládaná zelenina, vynikající salát boeuf. Tradicí je také ciorba de perisoare, což je mírně kyselá zeleninová polévka z kvašených otrub a kuličkami z vepřového mletého masa.
Kromě cozonac jsou dalším vánoční sladkostí také koblihy zvané gogosi. Podle tradice by se na štědrovečerním menu objevilo dvanáct různých druhů jídel, které symbolizují dvanáct měsíců v nadcházejícím roce.
Jak si připravit vlastní sarmale?
Sarmale jsou pro Vánoce v Rumunsku typickým pokrmem. V podstatě se jedná o závitky z nakládaných zelných nebo vinných listů blanšírovaných v osolené vodě, které obsahují směs mletého masa, rýže a lehce osmažené cibule. Existuje mnoho variant, které závisí také na rodinách a oblastech původu.
Ingredience:
- 400 g vepřového masa
- 400 g zelí
- 200 ml rajčatového pyré
- 200 g rýže
- 1 cibule
- 80 ml oleje
- 1 kostka bujonu
- sůl
- pepř
- paprika
Postup:
- Listy zelí oloupeme jeden po druhém a dobře je omyjeme vodou.
- Na sporák dáme trochu vody, a když začne vřít, vložíme do ní na několik sekund listy zelí, dokud nezměknou.
- Poté necháme listy vychladnout.
- Mezitím v hrnci na oleji osmahneme nakrájenou cibuli.
- Maso, rýži, sůl, pepř, papriku a cibuli dáme do mísy a všechny ingredience promícháme.
- Vezmeme list hlávkového zelí, dáme na něj trochu připravené masové směsi a srolujeme.
- Závitky vkládáme do hrnce a snažíme se je dát velmi pevně k sobě, aby se během vaření neotevřely.
- Když vložíme všechny závitky, zalijeme je velkým množstvím vody a vaříme na mírném ohni.
- Když se začne voda vařit, přidáme bujón.
- Vaříme přibližně hodinu, po 45 minutách přidáme rajčatové pyré.
Podíváme s polentou, feferonkou a zakysanou smetanou.
Jaká místa v Rumunsku o Vánocích navštívit?
Krásná rumunská příroda každoročně láká čím dál tím více turistů. I Vánoce v Rumunsku ale mají své specifické kouzlo, které může poznat například při návštěvě některých známých měst.
- Sibiu – město v kontinentální části Rumunska je známé zejména svým historickým centrem, které postavili němečtí osadníci ve středověku. O Vánocích se tu konají krásné adventní trhy s mnoha rozmanitými aktivitami pro děti a klasickými rumunskými vánočními pochoutkami.
- Brašov – oblíbenou destinací pro vánoční svátky je i město Brašov, které leží v blízkosti hor a známého lyžařského střediska Poiana Brașov. I zdejší gotické centrum je krásně vánočně zdobené a konají se zde trhy, kde najdete nejrůznější dárky, potraviny, řemeslné výrobky a dekorace.
- Bukurešť – nejvíce vyzdobené je samozřejmě rumunské hlavní město. Koná se tu i velkolepý vánoční trh, které je uspořádán a vyzdoben ve vídeňském stylu.