Také si myslíte, že burské oříšky jsou dobré pouze jako slaná pochoutka při sledování televize?
Nemáte tak úplně pravdu.
Velmi jednoduše je totiž lze využít i při pečení.
Stejně jako mandle nebo vlašské ořechy.
Vyzkoušejte naše recepty na arašídové cukroví.
Kterou verzi ochutnáte jako první?
Arašídové cukroví se slaným karamelem
Při vánočním pečení můžete využívat jak samotné burské oříšky, tak arašídové máslo či mouku, jako v tomto receptu.
Ingredience:
Těsto
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku krémového arašídového másla
- 1/2 šálku másla
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1/4 šálku cukru krystal
- 1 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
Náplň
- 1 šálek krémového arašídového másla
- 1/2 šálku moučkového cukru
- 1/2 čajové lžičky soli
Postup:
- Nejprve si připravte náplň.
- V míse smíchejte arašídové máslo a moučkový cukr a důkladně promíchejte.
- Vytvarujte do podoby malých kuliček, které vložte do mrazáku.
- Pomocí kuchyňského robota vyšlehejte arašídové máslo, máslo a oba dva cukry do nadýchané směsi.
- Přidejte vejce a vanilku a míchejte, dokud se nespojí.
- Na závěr přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Naberte vrchovatou polévkovou lžíci těsta, položte na plech s pečicím papírem a zploštěte ho do tvaru kruhu.
- Navrch položte kuličku mraženého arašídového krému.
- Okraje těsta obtočte kolem kuličky a přitiskněte okraje k sobě, aby se utěsnily.
- Plněné arašídové cukroví obalte v cukru krystal a položte zpět na plech.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte přibližně 12-15 minut dozlatova.
Karamel samozřejmě nemusí být jen slaný. Načerpejte další inspiraci z našich receptů na vánoční cukroví s karamelem.
Nepečené arašídovo-datlové brownies s čokoládou
Velmi jednoduché a chutné cukroví z pouhých pěti ingrediencí. Vyzkoušejte, mile vás překvapí.
Ingredience:
Těsto
- 150 g krémového arašídového másla
- 20 g datlí bez pecky
- 45 g neslazeného kakaového prášku
- špetka soli
Krém
- 100 g krémového arašídového másla
- 1 PL javorového sirupu
- špetka soli
Poleva
- 100 g rozpuštěné hořké čokolády
Postup:
- Zapékací misku nebo vyšší plech vyložte pečicím papírem.
- Datle a arašídové máslo vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladké směsi.
- Přidejte kakaový prášek a sůl a znovu rozmixujte.
- Vzniklou směs přeneste do připravené zapékací misky či plechu a rovnoměrně ji rozložte.
- V míse smíchejte arašídové máslo s javorovým sirupem a solí.
- Vzniklý arašídový krém rovnoměrně rozetřete na brownies.
- Na závěr vše přelijte rozpuštěnou čokoládou a dejte na 30 minut do mrazáku.
Toto arašídové cukroví můžete skladovat v ledničce nebo v mrazáku.
Recepty na arašídové cukroví nejsou jedinými, ve kterých využijete datle. Objevte i další recepty na datlové vánoční pečivo.
Vánoční sušenky z arašídů
Tyto lahodné arašídové sušenky chutnají skvěle především s šálkem černého čaje.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 120 g čerstvě vyloupaných arašídů
- 120 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 2 PL třtinového cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky soli
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Vyloupané arašídy položte na plech s pečicím papírem a pečte přibližně 10 minut.
- Nechte vychladnout.
- Následně je společně s 50 gramy mouky nasypte do kuchyňského robota a rozmixujte najemno.
- Máslo s cukrem vyšlehejte do podoby krému, poté přidejte vanilku.
- Do máslového krému přidejte prosátou mouku, sůl a prášek do pečiva.
- Promíchejte a následně přidejte namleté arašídy.
- Nemíchejte více, než je nutné.
- Těsto přeneste na pracovní plochu, krátce ho prohněťte a vytvořte kouli.
- Tu zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do ledničky.
- Předehřejte si troubu na 180°C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Vychlazené těsto rozválejte válečkem na tloušťku přibližně půl centimetru.
- Vykrajovátky vykrájejte různé tvary.
- Arašídové cukroví odkládejte na plech a před vložením do trouby posypejte třtinovým cukrem.
- Pečte dozlatova po dobu přibližně 15 minut.
Objevte další recepty
Arašídové koule s ovesnými vločkami a semínky
Pokud hledáte rychlé a zdravé vánoční cukroví, můžete vyzkoušet tyto nepečené kuličky z arašídů.
Ingredience:
- 2/3 šálku krémového arašídového másla
- 1 šálek ovesných vloček
- 1/4 šálku lněných semínek
- 1/2 šálku arašídového másla
- 1/4 šálku čokoládových lupínků
- 1 a 1/2 PL medu
Postup:
- Ve velké míse smíchejte ovesné vločky a lněné semínko.
- V hrnci na mírném ohni smíchejte arašídové máslo s medem.
- Směs nechte zchladnout.
- Následně ji přidejte do mísy společně s čokoládovými lupínky.
- Důkladně promíchejte, dokud se vše nespojí.
- Překryjte potravinovou fólií a vložte alespoň na 30 minut do ledničky.
- Poté si potřete dlaně olejem a z těsta vytvarujte přibližně 2-3 cm velké kuličky.
Vánoční arašídy v cukru
Velmi originálním cukrovím mohou být burské oříšky obalené v kombinaci vanilky a skořice.
Ingredience:
- 2 šálky čerstvě vyloupaných arašídů
- 1 šálek cukru krystal
- 1/2 šálku vody
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička mleté skořice
Postup:
- Předehřejte troubu na 150 °C a plechy pokryjte pečicím papírem.
- Do hrnce přidejte cukr a vodu a na mírném ohni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte arašídy, vanilku a skořici.
- Za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud se arašídy zcela neobalí směsí cukru a koření a na dně hrnce nezůstane žádná tekutina.
- Odstavte z ohně a směs přendejte na připravený plech.
- Arašídy rozložte do co nejrovnoměrnější vrstvy.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut.
- Během pečení alespoň jednou promíchejte.
Po upečení nechte arašídové cukroví zcela vychladnout a následně jej uložte do vzduchotěsné nádoby.
Dáváte přednost spíše mandlím v cukru? Inspirujte se našimi rozmanitými recepty cukroví z mandlové mouky!
Roztomilí sobi z arašídového másla
Vánoční cukroví nemusí mít vždy jen tvar koleček, hvězdiček či rohlíčků. Nejen děti si zamilují tyto vánoční soby.
Ingredience:
Těsto
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 3/4 šálku krémového arašídového másla
- 1/2 šálku másla
- 1/2 šálku cukru
- 1 vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky soli
Zdobení
- půlky preclíků na parohy
- lentilky či jiné červené bonbony na nosy
- cukrové oči nebo čokoládové lupínky na oči
- čokoládová poleva
Postup:
- V kuchyňském robotu vyšlehejte arašídové máslo, obyčejné máslo a cukr do nadýchaného krému.
- Následně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
- V míse smíchejte prosátou hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Po částech tuto směs přidávejte do arašídového krému, dokud se vše důkladně nespojí.
- Ze vzniklého těsta vyválejte kuličky o velikosti přibližně dva centimetry a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Kuličky zploštěte a veprostřed mírně stlačte, aby arašídové cukroví dostalo tvar sobí hlavy.
- Na závěr vtiskněte preclíky, abyste vytvořili parohy.
- Předehřejte troubu na 170°C a pečte přibližně 10 minut dozlatova.
- Nechte vychladnout a poté čokoládovou polevou nakreslete ústa a polevu použijte též pro „přilepení“ očí a nosu.
Arašídy v kuchyni
Většina z nás konzumuje burské oříšky pražené a solené. To je ale ta nejhorší možnost. Tyto plody podzemnice olejné, které ve skutečnosti nepatří mezi ořechy, ale mezi luštěniny, jsou totiž jinak velmi zdravé. Obsahují velké množství bílkovin, nenasycených masných kyselin, vitamínů skupiny B i minerálních látek.
V receptech na arašídové cukroví se nejčastěji používají čerstvě vyloupané arašídy, které se následně většinou melou do podoby arašídové mouky. Burské oříšky lze ale použít i na přípravu smoothie, často se přidávají též do asijských masových směsí.
Jak si připravit domácí arašídové máslo?
Druhou skupinu receptů na arašídové cukroví pak tvoří ty, které vyžadují arašídové máslo. To lze nejen koupit, ale poměrně jednoduše si ho můžete připravit i vy sami doma.
Stačí čerstvě vyloupané arašídy opražit na pánvi a následně společně s malým množstvím soli mixovat tak dlouho, dokud nevznikne krémová konzistence.