Tvarohové mohou být nejen buchty.
Přesvědčte se o tom s našimi recepty na tvarohové rohlíčky.
Jsou jemné, křehké a nadýchané.
Tvaroh můžete přidat do těsta nebo z něj vytvořit tradiční náplň.
Skvěle chutnají ke kávě, čaji nebo jen tak.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, nebudete litovat.
Tvarohové rohlíčky s povidly
Jemné sladké pečivo, které se skvěle hodí k snídani i svačině. Kromě povidel je můžete snadno naplnit mákem, jablky či ořechy.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 125 g tvarohu
- 100 g másla
- 100 g švestkových povidel
- 75 cukru
- 50 ml vlažného mléka
- 2 vejce + 1 žloutek
- 25 g čerstvého droždí
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka soli
- perlový cukr na ozdobu
Postup:
- Do mísy nasypte mouku a vanilkový cukr.
- Přidejte nakrájené a změklé máslo, jedno vejce a žloutek navíc, cukr a špetku soli.
- Začněte hníst a postupně přidávejte droždí rozpuštěné ve vlažném mléce a tvaroh.
- Těsto důkladně promíchejte a propracujte.
- Následně nechte těsto kynout v zakryté míse, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí těsto rozdělte na dvě stejné části.
- Každou část rozválejte tak, abyste vytvořili kruh o průměru asi 40 cm.
- Kruh rozdělte na 12 stejných trojúhelníků a potřete je švestkovými povidly.
- Trojúhelníky srolujte.
- Rohlíčky položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypejte perlovým cukrem.
- Nechte tvarohové rohlíčky ještě 45 minut kynout.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 10 minut.
Tvaroh můžete použít jako ingredienci nejen do rohlíčků, ale také rozmanitých druhů tvarohového cukroví.
Lahodné rohlíčky z tvarohového těsta
Nebojte se experimentovat, tvaroh v tomto receptu můžete nahradit jogurtem a pomerančovou kůru kůrou citronovou nebo mandarinkovou.
Ingredience:
- 2 šálky + 3 PL hladké mouky
- 1/4 šálku tvarohu
- 1/4 šálku cukru
- 1 vejce
- 3 PL vlažného mléka
- 1 a 1/2 PL slunečnicového oleje
- 1 čajová lžička sušeného droždí
- kůra z poloviny pomeranče
- 1/4 čajové lžičky soli
Na potření
- 1 vejce
- 1 PL mléka
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Do misky dejte vlažné mléko a droždí, nechte 5 minut odstát a promíchejte.
- V jiné míse promíchejte prosátou mouku, sůl a pomerančovou kůru.
- Uprostřed udělejte důlek a přidejte vejce, tvaroh, olej, cukr a směs droždí.
- Důkladně pro míchejte a prohněťte, dokud není těsto hladké a kompaktní.
- Z těsta vytvarujte kouli, vložte do mísy a překryjte potravinovou fólií a utěrkou.
- Nechte kynout přibližně 2 hodiny nebo do zdvojnásobení objemu.
- Vykynuté těsto rozválejte do kruhu a nakrájejte na 8 víceméně stejných trojúhelníků.
- Ve spodní části trojúhelníku udělejte zářez, konce jemně stáhněte trochu od sebe a srolujte.
- Tvarohové rohlíčky odložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě přibližně hodinu kynout překryté utěrkou.
- V mezidobě v misce rozšlehejte vejce a lžíci mléka, dokud se dobře nespojí.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Rohlíčky před vložením do trouby potřete vajíčkem a pečte asi 15-20 minut.
Tvarohové rohlíčky nechte mírně vychladnout a následně je můžete posypat moučkovým cukrem.
Máte pro rohlíčky slabost? Inspirujte se našimi recepty na svatomartinské rohlíčky.
Objevte další recepty
Křehké rohlíčky s tvarohem
Tyto tvarohové croissanty bez másla se snadno připravují, jsou nadýchané a chutné. Skvěle se hodí k naplnění lahodným džemem nebo krémem.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g tvarohu
- 100 g cukru
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 80 ml slunečnicového oleje
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 15 g čerstvého droždí
- kůra z jednoho citronu
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Do velké mísy nasypejte obě prosáté mouky.
- Promíchejte a vytvořte důlek, do kterého přidejte vejce, olej, tvaroh, citronovou kůru, vanilkový extrakt a cukr.
- Mléko mírně ohřejte a rozpusťte v něm kvasnice.
- Směs nalijte do mísy s ostatními přísadami.
- Důkladně promíchejte a začněte ruka hníst.
- Hněťte, dokud nezískáte měkké a kompaktní těsto.
- Jakmile je těsto hotové, vložte ho do mísy s lehce pomoučeným dnem, přikryjte potravinovou fólií a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí objem, přibližně dvě hodiny.
- Následně těsto rozdělte na dva díly, z každého dílu vyválejte kruh.
- Kruh nožem rozdělte na 8 trojúhelníčků, které srolujte od základny ke špičce, čímž získáte klasický tvar rohlíčku.
- Pečivo odkládejte na plech s pečicím papírem, kde ho nechte ještě hodinu kynout.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25-20 minut.
- Po upečení nechte tvarohové rohlíčky dobře vychladnout a posypte je moučkovým cukrem.
Nadýchané croissanty z tvarohu
Když se řekne croissant, vybaví se nám především ty máslové. Připravit je ale můžete i s pomocí tvarohu. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g tvarohu
- 130 g cukru
- 20 ml slunečnicového oleje
- 15 g medu
- 7 g sušeného droždí
- 1 vejce
- 1/2 vanilkového lusku
- kůra z 1 citronu
- 1/2 čajové lžičky soli
Na potření
- 1 vejce
- 1 PL mléka
Postup:
- V míse kuchyňského robota smíchejte obě mouky, cukr, droždí a vejce.
- Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, vanilková semínka a med.
- Důkladně robotem vymíchejte dohladka.
- Teprve poté přidejte olej a sůl.
- Následně hněťte asi 10 minut, výsledkem bude hladké a pružné těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte kynout asi 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Po uplynutí této doby těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a pomocí válečku ho rozválejte na obdélník o tloušťce 5 mm.
- Obdélník podélně rozřízněte na polovinu a z každé části vykrájejte 10 trojúhelníků.
- Následně trojúhelníky srolujte do podoby rohlíčku.
- Croissanty položte na plechy vyložené pečicím papírem a nechte je 30-40 minut kynout přikryté utěrkou.
- Poté je potřete rozšlehaným vejcem, do kterého jste přidali mléko.
- Pečte v troubě přehřáté na 180 °C přibližně 15-18 minut.
Recepty na tvarohové rohlíčky můžete následně oživit tím, že pečivo naplníte rozmanitými krémy. Načerpejte inspiraci z našich receptů na náplně nejen do cukroví.
Kynuté rohlíčky s tvarohovou náplní
Tvarohovou náplň můžete použít nejen do buchet, ale také do rohlíčků. Je to velmi snadné!
Ingredience:
- 4 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku teplé vody
- 1/2 šálku másla + na potření
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku mléka
- 2 vejce
- 1 PL sušeného droždí
- 1/2 čajové lžičky soli
Tvarohová náplň
- 250 g tvarohu
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 čajové lžičky skořice
Postup:
- Droždí rozpusťte ve vodě a dejte stranou.
- V mixéru smíchejte rozpuštěné máslo, cukr a sůl.
- Rozšlehejte vejce a přidejte je do máslové směsi.
- Vmíchejte mléko a směs droždí.
- Přidejte mouku a vypracujte v těsto.
- Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do mísy.
- Nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- V mezidobě si připravte tvarohovou náplň.
- V míse jednoduše důkladně smíchejte tvaroh, cukr, vejce, vanilkový cukr a skořici.
- Vykynuté těsto rozdělte na čtyři stejně velké části.
- Každou část rozválejte do kruhu a ten nakrájejte na trojúhelníky.
- Na konec každého trojúhelníku dejte lžíci tvarohové náplně a srolujte směrem ke špičce.
- Položte na plech na pečení a nechte ještě přibližně 20 minut kynout.
- Před vložením do trouby rohlíčky potřete rozpuštěným máslem.
- Pečte v troubě předehřáté na 170°C dozlatova, přibližně 10 minut.
Několik pravidel pro přípravu tvarohových rohlíčků
Pokud chcete, abyste s výsledkem vašeho pečení byli spokojeni, vyplatí se vám dodržet několik následujících pravidel. Recepty na tvarohové rohlíčky mohou být velmi rozmanité, ale většinu těchto zásad je možné aplikovat vždy.
- Jaký tvaroh použít? Obecně platí, že byste se měli vyhnout odtučněným variantám tvarohu. Pokud tvaroh přidáváte do těsta, bude se vám lépe pracovat s tím jemnějším ve vaničce, naopak do náplně se doporučuje klasický tvaroh v kostce.
- Mouku používejte buď hladkou, nebo hladkou a polohrubou dohromady. Tvarohové rohlíčky pouze z hladké mouky budou o něco jemnější.
- Cukr používejte jemný krupicový.
- Jak mouku, tak cukr a případně i další sypké ingredience před použitím prosejte.
- Používejte pravé máslo, nikoli jeho náhražky, vhodné je máslo pře použitím rozpustit.
- Kynuté těsto je nutné důkladně vypracovat ručně či za pomoci kuchyňského robota.
- Nebojte se přidat do těsta špetku soli, dodá mu lepší chuť. Jen dejte pozor, aby se sůl nedostala do kvásku.