K vánočnímu pečení neodmyslitelně patří nejen ořechy a mandle, ale také kokos.
Můžete ho použít nejen na ozdobu nebo jako ingredienci na nepečené cukroví.
Načerpejte inspiraci z našich receptů na kokosové rohlíčky!
Jsou křehké, lahodné, nadýchané a jejich příprava není složitá.
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Křehké kokosové rohlíčky
Klasikou jsou zejména vanilkové rohlíčky, nicméně tento recept vás snadno přesvědčí o tom, že nahradit ořechy kokosem není vůbec špatný nápad.
Ingredience:
- 4 šálky jemného strouhaného kokosu
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku cukru
- 1/3 šálku mléka
- 220 g měkkého másla
- 2 vejce
- 1 PL vanilkového cukru
- 1 PL prášku do pečiva
- moučkový cukr na obalení
Postup:
- V kuchyňském robotu vyšlehejte změklé máslo.
- Přidejte všechny zbývající přísady, tedy kokos, mouku, cukr, vejce, mléko, prášek do pečiva a vanilkový cukr, a zpracovávejte.
- Když vznikne kompaktní a měkké těsto, přeneste ho na vál poprášený moukou.
- Těsto by se nemělo lepit na ruce, a když ho vyválíte do válečku a ohnete, nemělo by praskat.
- Pokud praská, přidejte ještě trochu mléka. Pokud se vám těsto lepí na ruce, použijte více mouky.
- Z těsta odlamujte malé kousky, vytvarujte je v dlaních do kuličky a poté rozválejte mezi dlaněmi na válečky.
- Ty poté ohněte tak, abyste vytvořili tvar rohlíčku.
- Kokosové rohlíčky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Předehřejte si troubu na 170°C.
- Pečte přibližně 20-25 minut v závislosti na velikosti rohlíčků, dokud spodní část nezačne zlátnout.
- Vyjměte cukroví z trouby a nechte mírně vychladnout.
- Ještě teplé rohlíčky na závěr obalte v moučkovém cukru
Lahodné rohlíčky z kokosu, vanilky a ananasu
Toto nevšední vánoční cukroví se v ústech přímo rozplývá. Nebojte se nevšední kombinace s ananasem. Vyzkoušejte, uvidíte, že si ji zamilujte!
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 3/4 šálku jemného strouhaného kokosu
- 1 šálek másla
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku kousků ananasu ve sladkém nálevu
- 1/4 šálku kukuřičného škrobu
- 1 čajová lžička vanilky
- 1/2 čajové lžičky soli
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C a plechy vyložte pečicím papírem.
- V míse vyšlehejte máslo, cukr a vanilku do krémové konzistence.
- V jiné míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob a sůl.
- Do máslové směsi přidejte kousky ananasu a kokos a důkladně rozmixujte.
- Postupně přidávejte moučnou směs do máslové směsi, dokud se dobře nespojí.
- Vzniklé těsto uložte alespoň na 1 hodinu do ledničky.
- Předehřejte troubu na 170°C stupňů.
- Z těsta vytvarujte rohlíčky a položte je na plech s pečicím papírem.
- Pečte přibližně 20 minut dozlatova.
Kokosové rohlíčky nechte mírně vychladnout a následně je obalte v moučkovém cukru.
Recepty na kokosové rohlíčky nejsou jediné. Cukroví z kokosu může mít mnoho podob, například kuličky, pusinky či linecké. Načerpejte inspiraci i na další druhy z našich receptů na cukroví s kokosem.
Kokosové rohlíčky do formiček máčené v čokoládě
Nechce se vám s rohlíčky ručně tvarovat a chcete mít jeden kousek jako druhý? Upečte si je s pomocí formiček.
Ingredience:
- 180 g jemně strouhaného kokosu
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla pokojové teploty
- 100 g cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- čokoládová poleva
Postup:
- Všechny ingredience s výjimkou čokoládové polevy vložte do velké mísy.
- Ručně zpracovávejte tak dlouho, dokud se vše dobře nespojí do podoby homogenního těsta.
- Malé kousky těsta vtlačujte do máslem vymazaných formiček rohlíčků.
- Předehřejte si troubu na 180°C a pečte přibližně 10-12 minut.
- Hotové kokosové rohlíčky lehce vychladnout a poté vyklopte a oba jejich konce namočte do čokoládové polevy.
Objevte další recepty
Čokoládové rohlíčky obalované v kokosu
Směs kokosu, vanilky a čokolády je neodolatelná. Vyzkoušejte ji letos v této lahodné podobě!
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku kokosové mouky
- 1/2 šálku jemného strouhaného kokosu + 1/4 šálku na posypání
- 1 šálek másla
- 1/2 šálku cukru
- 1/4 šálku kukuřičného škrobu
- 2 PL kakaa
- 1 čajová lžička vanilky
- 1/2 čajové lžičky soli
- čokoládová poleva
Postup:
- Troubu předehřejte na 160 °C.
- Ve velké míse vyšlehejte máslo, cukr a vanilku do krémové konzistence.
- V jiné míse smíchejte hladkou a kokosovou mouku, kukuřičný škrob, kakao a sůl.
- Do máslové směsi přidejte půl šálku strouhaného kokosu.
- Mixujte mixérem, dokud se hmota dobře nespojí.
- Postupně přidávejte moučnou směs do máslové směsi, dokud se nespojí.
- Vypracované těsto uložte alespoň na hodinu do chladničky.
- Předehřejte troubu na 170°C a plech vyložte pečicím papírem.
- Z těsta vytvarujte rohlíčky a položte je na plech.
- Pečte přibližně 20 minut dozlatova.
- Upečené vánoční cukroví vyjměte a po vychladnutí ho lehce potřete čokoládovou polevou a posypejte strouhaným kokosem.
Máte slabost pro čokoládu ve všech podobách? Vyzkoušejte recepty na čokoládové vánoční cukroví!
Sváteční rohlíčky s kokosem a cukrovou polevou
Netradiční varianta oblíbeného vánočního pečiva zdobená nikoli čokoládou, ale cukrovou polevou. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutnají!
Ingredience:
- 3 šálky hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku jemně strouhaného kokosu
- 1/2 šálku změklého másla
- 3/4 šálku cukru
- 3 vejce
- 1/2 šálku pomerančové šťávy
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 3 čajové lžičky prášku do pečiva
Poleva
- 2 šálky moučkového cukru
- 1/4 šálku mléka
- kokosové lupínky nebo posypky dle vlastního výběru
Postup:
- Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte dva plechy papírem.
- V míse vymíchejte máslo s cukrem do nadýchané pěny.
- Vmíchejte vejce, pomerančovou šťávu a vanilku.
- V jiné míse smíchejte mouku a prášek do pečiva a postupně je přidávejte do krémové směsi a dobře promíchejte.
- Na závěr přidejte kokos.
- Vypracujte v těsto, ze kterého následně vytvarujte rohlíčky.
- Cukroví odkládejte na plechy a poté pečte 8-10 minut nebo dokud okraje lehce nezhnědnou.
- Nechte vychladnout.
- V mezidobě v malé misce smíchejte moučkový cukr a mléko.
- Kokosové rohlíčky potřete polevou a ozdobte lupínky kokosu nebo vánočními posypkami.
Jemné kokosové rohlíčky plněné krémem
Kokos nemusíte vždy přidávat pouze do těsta, můžete ho použít i v náplních. Příkladem je tento typicky anglický recept.
Ingredience:
- 500 g listového těsta
- 400 g mascarpone nebo tvarohu
- 4 šálky smetany ke šlehání
- 1 šálek moučkového cukru
- 1/4 šálku jemně strouhaného kokosu
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Listové těsto rozválejte do tvaru čtverce.
- Pomocí kráječe na pizzu nebo nožem nakrájejte těsto na cca 3 cm široké proužky.
- Každý proužek omotejte kolem formy na listové těsto ve tvaru trubice, dutého rohlíčku či kužele.
- Položte je na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 15-18 minut nebo dozlatova.
- Listové těsto je velmi jemné. Pokud ho nedopečete, rohy se rozbalí, ale pokud ho přepečete, budou se z formiček těžko sundávat.
- Vyjměte z trouby a duté rohlíčky z formiček opatrně sejměte.
- Nechte vychladnout a v mezidobě si připravte kokosový krém.
- Mascarpone nebo tvaroh vyšlehejte do hladké a krémové konzistence.
- Přidejte moučkový cukr a kokos, postupně zvyšujte rychlost mixéru, dokud se vše dobře nespojí.
- Nakonec do směsi přidejte smetanu ke šlehání, začněte šlehat na nízkém stupni a postupně zvyšujte rychlost.
- Když získáte hustý krém, je hotovo.
- Následně stačí duté rohlíčky z obou stran pomocí zdobícího sáčku naplnit krémem a vložit je ve vzduchotěsné nádobě na alespoň 8 hodin do ledničky.
Kokosové rohlíčky plněné krémem podávejte posypané moučkovým cukrem.
Kokos a vánoční pečení
Kokos k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. Většina z nás ho má spojený především nepečenými kokosovými kuličkami ve stylu Rafaelo, kokoskami nebo se strojkovým cukrovím. Lze ho ale velmi snadno použít i při pečení oblíbených rohlíčků.
Recepty na kokosové rohlíčky jsou velmi jednoduché, většinou se v nich používá neslazený jemně strouhaný kokos, existují ale i varianty s kokosovou moukou.
Při používání kokosu musíte dávat pozor na správné množství, méně v tomto případě často znamená lépe. A to nejen proto, že chuť kokosu je velmi intenzivní, ale také pro to, že pokud bude v těstě kokosu mnoho, bude se vám s ním obtížně pracovat.