Co se stane, když smícháte mouku, mleté ořechy, máslo, cukr a vanilku?
Dostanete jedno z nejtradičnějších vánočních cukroví.
Křehká, jemná a voňavá pochoutka, která se v ústech krásně rozpadá.
Vyzkoušejte naše recepty na vanilkové rohlíčky v tradiční i netradiční podobě.
Uvidíte, že si je zamilujte všechny.
Nejlepší vanilkové rohlíčky
Pro zintenzivnění chuti můžete lískové oříšky před rozemletím lehce opražit na sucho na pánvi a odstranit z nich slupku.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 230 g studeného másla
- 100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
- 90 g moučkového cukru
- 1/2 vanilkového lusku s vyškrábanými semínky
Na obalení
- 85 g moučkového cukru
- 1/2 vanilkového lusku s vyškrábanými semínky
Postup:
- V kuchyňském robotu s pádlovým nástavcem smíchejte mouku, sůl, máslo nakrájené na kostky, moučkový cukr, ořechy a vanilková semínka.
- Míchejte při střední rychlosti, dokud nevznikne drobivé těsto.
- Pokud je těsto příliš drobivé, přidejte 1-2 lžíce mléka.
- Vytvarujte z těsta kouli, zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do chladničky.
- Předehřejte troubu na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Vychlazené těsto rozválejte do tvaru válce o tloušťce přibližně 1-2 cm.
- Nakrájejte váleček na přibližně 8 cm kousky a vytvarujte je do tvaru rohlíčku či půlměsíce.
- Vanilkové rohlíčky pečte přibližně 12-15 minut, dokud okraje nezezlátnou.
- V mezidobě vyškrábněte vanilkový lusk a smíchejte semínka s moučkovým cukrem.
- Ještě teplé cukroví následně v jejich směsi obalte.
Ořechy jsou při vánočním pečení velmi častou ingrediencí. Vyzkoušejte i další recepty na ořechové cukroví.
Mandlové vanilkové rohlíčky
Klasikou jsou zejména rohlíčky s ořechy, nicméně tento recept vás snadno přesvědčí o tom, že nahradit je mandlemi není vůbec špatný nápad. Cukroví bude ještě jemnější a lahodnější.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek studeného másla
- 3/4 šálku mletých mandlí
- 1/3 šálku cukru
- 1 žloutek
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- moučkový cukr na obalení
Postup:
- Studené máslo nakrájejte na malé kousky.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, máslo, mleté mandle, cukr, vanilkový extrakt a žloutek.
- Rukama vypracujte v homogenní těsto a vytvarujte ho do podoby koule.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho alespoň na hodinu do ledničky.
- Předehřejte troubu na 170°C a plechy vyložte pečicím papírem
- Vál nebo pracovní plochu posypejte malým množstvím mouky a těsto rozdělte na čtyři stejně velké části.
- Čtvrtinu těsta si nechte venku a zbytek dejte zpět do lednice. Měli byste vyndat vždy jen malé množství těsta a zbytek nechat v chladu.
- Těsto krátce prohněťte a poté ho rukama rozválejte, až se z něj stane dlouhý váleček o tloušťce přibližně 1-2 cm.
- Pokud se těsto rozpadá, znovu ho krátce prohněťte a znovu rozválejte.
- Těsto nakrájejte na zhruba 8-10 cm dlouhé kousky a vytvarujte je do tvaru rohlíčků.
- Rohlíčky odkládejte na plech a opakujte postup i s ostatními třemi částmi těsta.
- Pečte dozlatova v závislosti na velikosti rohlíčků přibližně 12-15 minut.
- Ještě teplé vanilkové rohlíčky obalte v moučkovém cukru
Recepty na vanilkové rohlíčky nejsou jediným vánočním pečivem, kde můžete použít mandle. Inspirujte se i dalšími recepty na mandlové cukroví.
Křehké rohlíčky s vanilkou a skořicí
Vanilka a skořice jsou koření, která máme s Vánocemi spojeny nejvíce. Zkuste jejich kombinaci v tomto vynikajícím lahodném cukroví.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských nebo lískových oříšků
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Na obalení
- 50 g moučkového cukru
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- 1 čajová lžička mleté skořice (volitelné)
Postup:
- Máslo a moučkový cukr vyšlehejte do nadýchané pěny.
- Přidejte namleté ořechy, vanilkový extrakt a skořici, míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Na závěr po částech přidávejte prosetou mouku a vypracujte v těsto.
- Těsto rozdělte na třetiny, zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu odležet v chladničce.
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Vyjměte první část těsta z ledničky.
- Odlamujte malé kousky těsta a vytvarujte je do tvaru rohlíčku či půlměsíce.
- Vanilkové rohlíčky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Opakujte i se zbývajícím těstem.
- Pečte přibližně 10-12 minut, dokud okraje lehce nezhnědnou.
- V malé misce smíchejte lžičku mleté skořice, vanilkového cukru a moučkový cukr.
- Ještě teplé pečivo obalte ve skořicovém cukru.
Objevte další recepty
Rychlé vanilkové rohlíčky z hrníčku
Nechce se vám při pečení zdržovat vážením ingrediencí? V tom případě vás jistě potěší tento hrníčkový recept.
Ingredience:
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1 šálek mletých blanšírovaných mandlí nebo mandlové mouky
- 1 šálek másla
- 3/4 šálku moučkového cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/4 čajové lžičky mandlového extraktu
- 1/8 čajové lžičky soli
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Předehřejte si troubu na 170 °C.
- Ve středně velké míse ručním šlehačem ušlehejte moučkový cukr a máslo do nadýchané směsi.
- Přidejte vanilku a mandlový extrakt, dobře promíchejte.
- Přidejte sůl a opět důkladně promíchejte.
- Do máslové směsi po částech vmíchejte mouku a mleté mandle nebo mandlovou mouku.
- Vše rukama uhněťte do podoby celistvého těsta.
- Na lehce pomoučené desce pomocí válečku rozválejte těsto na tloušťku asi 1 cm.
- Pomocí vykrajovátek ve tvaru půlměsíce vykrájejte jednotlivé kousky cukroví.
- Zbytky těsta spojte, vyválejte a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Plech s pečicím papírem a vanilkovými rohlíčky vložte do předehřáté trouby.
- Pečte dozlatova přibližně 12-15 minut.
- Ještě teplé rohlíčky zlehka posypejte moučkovým cukrem.
Bezlepkové rohlíčky z vanilky a vlašských ořechů
Pokud chcete nebo nemůžete při pečení používat klasickou bílou mouku, nezoufejte. Vanilkové rohlíčky se dají upéct i bez lepku!
Ingredience:
- 250 g rýžové mouky
- 180 g změklého másla
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Na obalení
- 50 g moučkového cukru
- 2 PL vanilkového cukru
Postup:
- Troubu předehřejte na 160 °C.
- V míse smíchejte a důkladně do sebe ručně nebo pomocí kuchyňského robota zapracujte všechny uvedené suroviny.
- Z vypracovaného těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a uložte přes noc do lednice.
- Druhý den těsto vyjměte a rozdělte na čtyři stejně velké díly.
- Z každého dílu vyválejte jeden dlouhý váleček o tloušťce přibližně 1-2 cm.
- Následně z něj nožem odkrajujte kousky, které poté vytvarujte do tvaru rohlíčku.
- Délku kousků přizpůsobte požadované velikosti rohlíčků.
- Troubu předehřejte na 170 °C a vanilkové rohlíčky pečte dozlatova přibližně 10-15 minut, v závislosti na jejich velikosti.
- Smíchejte vanilkový a moučkový cukr a zlehka vychladlé rohlíčky obalte.
Recepty na vanilkové rohlíčky nemusejí být jediným bezlepkovým pečivem. Vyzkoušejte i další oblíbené vánoční cukroví bez lepku, například kokosové nebo perníčky.
Netradiční vanilkové rohlíčky bez ořechů
Nejčastěji se vanilkové rohlíčky obalují samozřejmě v cukru. Proč ale nezkusit tuto zajímavou variantu s čokoládou a kokosem!
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 2 šálky mletých mandlí
- 1 a 1/4 šálku změklého másla
- 2/3 šálku cukru
- 1/2 šálku holandského kakaa nebo kakaa na pečení
- 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/8 čajové lžičky soli
Na ozdobu
- čokoládová poleva nebo rozpuštěná hořká čokoláda
- 1-2 PL moučkového cukru
- 3-4 PL strouhaného kokosu
Postup:
- V míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
- Vmíchejte mandle a vanilku.
- V jiné míse smíchejte prosátou mouku, kakao a sůl.
- Postupně moučnou směs vmíchejte do krémové směsi.
- Vypracujte v těsto, které zabalte do potravinové fólie a uložte na alespoň 2 hodiny do chladničky.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Z těsta postupně vytvarujte 2-3 cm dlouhé válečky, které následně ohněte do tvaru půlměsíce.
- Položte je na plechy vyložené pečicím papírem a pečte 10-12 minut.
- Hotové vanilkové rohlíčky vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Následně rohlíčky ponořte do poloviny do čokoládové polevy nebo rozpuštěné čokolády.
- Přebytečnou čokoládu nechte odkapat.
- Položte cukroví na pečicí papír a posypejte kokosem.
- Nechte ztuhnout.
- Na závěr konce rohlíčků s čokoládou a kokosem přikryjte pečicím papírem a druhou část posypejte moučkovým cukrem.
Tradice pečení vanilkových rohlíčků
Vanilkové rohlíčky již dlouhá desetiletí patří k nejoblíbenějším a nejčastěji pečeným druhům cukroví. Možná ale nevíte, že jejich historie sahá až do druhé poloviny 17. století a vznik souvisí s vítězstvím rakouského císařství nad Osmanskou říší v roce 1683. Původně se tak nejednalo se o vánoční pečivo, ale o „oslavné“ sušenky ke kávě či čaji.
Tvar rohlíčku byl odvozen od symbolu Osmanské říše – půlměsíce. První recepty na vanilky rohlíčky obsahovaly pouze mouku, mleté mandle, máslo, vanilku a cukr. Velmi brzy se vanilkové rohlíčky staly oblíbené ve všech částech habsburské říše, tedy i v Čechách.
Došlo také k různým místním úpravám původní receptury, v Čechách se například namísto mandlí často používaly vlašské ořechy. Najdete také varianty obohacené o žloutky, které činí těsto snadněji zpracovatelným.