Přemýšleli jste někdy nad tím, jakých ingrediencí použijete při vánočním pečení nejvíce?
Vedle mouky a cukru to jsou dozajista vajíčka. Ty mnohdy rozdělujeme na žloutky a bílky.
Žloutkové vánoční cukroví je často hledaným pojmem a rozhodně patří k oblíbeným vánočním variantám.
Zde jsou naše nejoblíbenější!
Křehké žloutkové cukroví
Také milujete rakvičky se šlehačkou? Klasika českých cukráren se řadí po bok laskonek, indiánek a větrníků a má mnoho svých fanoušků.
Na Vánoce se rakvičky sice příliš nehodí, ale stačí jim dát trochu jinou formu a skvělé vánoční cukroví je na světě.
Ingredience:
- 5 žloutků
- 500 g moučkového cukru
- 1 čajová lžička cukrářského droždí (amonium)
- 3 lžíce hladké mouky
Postup:
- Žloutky vymíchejte do hladka s 250 g cukru, lžičkou amonia a moukou.
- Na válu nebo pracovní desce si připravte zbytek moučkového cukru, udělejte v něm důlek a do něj dejte žloutkovou směs. Vypracujte těsto.
- Těsto rozválejte na tloušťku zhruba ½ centimetru a vykrájejte tvary dle libosti (aby se těsto nelepilo, posypte vál moučkovým cukrem).
- Vykrájené těsto dejte na plech s pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby o teplotě 140 °C.
- Pečte do té doby, než těsto „vyskočí“ a bude na povrchu tvrdé.
- Křehké cukroví můžete podívat samostatně nebo se šlehačkou či čokoládovou polevou.
Takzvané křehulky můžete napéct už zhruba dva týdny před Štědrým dnem, bez problémů do Vánoc vydrží. Pokud tedy nemáte doma příliš netrpělivé strávníky.
Cukroví se žloutkovou polevou
Žloutky se dají skvěle využít nejen do těsta, ale i do náplní, krémů či na polevy. A to je i následující případ.
Lahodná žloutková poleva dodá těstu ten pravý šmrnc a navíc ji můžete dozdobit dle libosti.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 130 g mletých vlašských ořechů
- 250 g másla
- 4 žloutky
- 1 lžíce rumu
- Šťáva z jednoho citronu
- Marmeláda
Postup:
- Veškerou hladkou mouku smíchejte se 100 g moučkového cukru, 130 g mletých ořechů a s máslem.
- Vypracujte těsto a dejte ho alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice (ideální je přes noc).
- Odleželé těsto rozválejte na necelých ½ centimetru a vykrajujte libovolné tvary.
- Troubu předehřejte na 180 °C a na plechu s pečícím papírem pečte 8 minut.
- Mezitím si připravte žloutkovou polevu. Žloutky smíchejte s dobře prosátým moučkovým cukrem a přidejte rum s citronovou šťávou tak, aby poleva nebyla příliš hustá nebo naopak řídká.
- Upečené cukroví nechte vychladnout, slepte za pomoci libovolné marmelády a polijte polevou.
- Polevu můžete dozdobit barevným nebo čokoládovým sypáním, kandovaným ovocem či oříšky. Dejte ztuhnout na chladné místo.
Žloutkovou polevu můžete dále použít třeba na zjemnění kořeněného cukroví.
Objevte další recepty
Žloutkové cookies s čokoládou
Oblíbené americké cookies už v našich končinách peče nejedna hospodyňka. Jsou skvělé jak ke kávě, tak i jen tak na chuť.
Pokud jste zvědaví, jak na ně, tady je recept.
Ingredience:
- 6 žloutků
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 120 gramů másla (ideálně v pokojové teplotě)
- 200 g cukru krystal
- 300 g polohrubé mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 60 g vlašských nebo lískových oříšků
- 60 g čokoládových vloček nebo nadrobno nasekané čokolády na vaření
Postup:
- Žloutky smíchejte s vanilkovým extraktem a nechte chvíli odležet.
- Máslo vyšlehejte s cukrem a přidejte žloutkovou směs.
- Do směsi pomalu přimíchejte mouku, jedlou sodu, nasekané oříšky a čokoládové vločky.
- Z těsta tvořte malé kuličky o průměru zhruba 3 cm a dejte je na plech s pečícím papírem. Pozor na to, aby měly kuličky kolem sebe dost místa, během pečení se totiž roztečou.
- Pečte po dobu 8-10 minut na 180 °C.
Toto cukroví krásně provoní dům vanilkou a čokoládou a o vánočních svátcích může posloužit i jako milá pozornost v hezké vánoční krabičce.
Cookies vydrží v uzavřené nádobě zhruba necelý týden.
Vaječný likér
Vaječný koňak sice není cukroví, ale jistě nám dáte za pravdu, že je to skvělá varianta, jak využít žloutky!
Ingredience:
- 500 ml klasického hnědého rumu
- 5 žloutků
- vanilkový cukr
- kondenzované mléko (salko)
Postup:
- Žloutky s cukrem šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří jemná pěna.
- Postupně přimícháváme salko a rum.
- Likér slijeme do skleněných, předem vymytých lahví (koňaku bude přibližně jeden litr).
- Uchováváme v chladu.
- Pokud je koňak po vychlazení moc hustý, můžeme přimíchat trochu mléka.
Chcete si vyzkoušet také variantu se smetanou? Můžete se inspirovat receptem ve videu:
Pokud nemáte po ruce rum, ale máte doma pálenku, můžete si recept trochu upravit. Alkoholu však použijte méně a předem se připravte na ostřejší chuť. Vaječný koňak pak nebude tak aromatický.
Vánocemi jsou kromě typických pokrmů a sladkostí spojeny i některé tradiční nápoje.
Inspirujte se našimi originálními recepty na vaječný koňak!
Žloutkový krém
Lze jej snadno využít ke zdobení, ke slepování či jako náplň.
Ingredience:
- 400 ml mléka
- 250 g másla
- 100 g cukru krupice
- 60 g hladké mouky
- 6 žloutků
- 3 lžíce rumu
- vanilkový cukr
Postup:
- Žloutky rozmícháme v míse s oběma cukry, mlékem a moukou. Vložíme do vodní lázně.
- Stále mícháme a přivedeme k varu. Kdžy začneme pozorovat houstnutí, přidáme rum.
- Jakmile nám hmota zhoustne, vyjmeme mísu z vodní lázně a necháme vychladnout.
- Poté přimícháme rozměklé máslo.
Dále už záleží na vás, jak krém použijete. Právě o Vánocích pro něj jistě najdete využití, stejně jako pro jiné lahodné krémy a náplně.
Máte další tip na to, jak žloutky při pečení cukroví využít? A který z našich receptů byste rádi vyzkoušeli?