Už jste přemýšleli, jaké cukroví upečete o letošních Vánocích? Každá rodina má několik oblíbených druhů, které nesmí na svátečním stole chybět. Ale není vůbec špatné, překvapit i něčím netradičním.
Třeba výborným receptem na cukroví z kukuřičné mouky. Protože pečení může být zdravější a přitom stejně lákavé jako to, na které jste zvyklí.
Udělejte vaše Vánoce zase trochu jiné. Vyzkoušejte některý z našich 7 kukuřičných receptů. Všechny jsou výborné.
Kukuřičné piniové sušenky
Ingredience:
1 šálek = 120 ml
- 1 šálek změklého másla
- 2/3 šálku cukru
- 2 žloutky
- 1 a 1/2 lžičky vanilky
- Špetka soli
- 3/4 šálku bílé nebo jemné žluté kukuřičné mouky
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek piniových oříšků
Postup:
- V misce vyšlehejte máslo s cukrem do hladké pěny.
- Přidejte vaječné žloutky.
- Přidejte vanilku a sůl a promíchejte.
- Přidejte obě mouky a vypracujte těsto.
- Vyválejte z těsta plát asi 0,5 cm vysoký.
- Posypte těsto piniovými oříšky a lehce je vtlačte dovnitř.
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Formičkami vykrajujte požadované tvary a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem 15-16 minut, dokud lehce nezezlátnou.
.
Mramorové řezy z kukuřičné mouky
Ingredience:
- 65 g změklého másla
- 35 g moučkového cukru
- Kůra z půlky pomeranče
- 60 g kukuřičné mouky
- 40 g kukuřičného škrobu
- 30 g rýžové mouky
- 1 polévková lžíce kakaa
Postup
- Máslo smíchejte s cukrem, moukou a škrobem do hladkého těsta.
- Jednu třetinu těsta smíchejte s kakaem. Tmavé i světlé těsto promíchejte opatrně tak, aby zůstalo dvoubarevné.
- Rozdělte těsto na dvě poloviny, z každé utvořte váleček a odložte je v igelitové folii na 2 hodiny do ledničky.
- Troubu rozehřejte na 160 °C.
- Ze ztuhlých válečků nakrájejte kousky široké asi 1 cm a rozložte je na plech, vyložený pečícím papírem.
- Pečte asi 10min a na závěr pocukrujte.
Vídeňské kukuřičné košíčky
Ingredience:
Na těsto:
- 125 g změklého másla
- 25 g moučkového cukru
- 25 g kukuřičné mouky
- 125 g hladké mouky
- pár kapek vanilkového extraktu
Na náplň:
- 50 g změklého másla
- 100g moučkového cukru
- pár kapek vanilkového extraktu
- malinový džem
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte plech pečícím papírem.
- Vložte máslo, moučkový cukr, kukuřičnou mouku, hladkou mouku a vanilkový extrakt do kuchyňského robotu a mixujte, dokud se nevytvoří hladká směs.
- Vložte směs do plničky s ozdobným otvorem a vytlačujte na plech vyložený pečícím papírem asi 4 – 5 cm vysoké hromádky.
- Pečte 10 -14 minut, dokud nezískají světle zlatou barvu.
- Na náplň vymíchejte máslo, moučkový cukr a vanilku do hladkého krému.
- Jednu polovinu sušenek naplňte krémem, druhou džemem a spojte je dohromady.
- Jemně stlačte obě půlky k sobě a poprašte moučkovým cukrem.
Čokoládové koule s kukuřičnými lupínky
Ingredience:
- 2 zralé banány
- 50 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 10 g kakaa
- 5 g prášku do pečiva
- 100 g pšeničné mouky
- 100 g kukuřičných lupínků
- 80 g hořké čokolády, jemně nasekané
- 2 lžíce oleje – pokud chcete, aby bylo cukroví křehčí
Postup:
- Banány důkladně rozdrťte vidličkou, přidejte třtinový cukr, vejce, případně olej a promíchejte.
- Přidejte kakao, prášek do pečiva a mouku a vypracujte hladké těsto.
- Do těsta zapracujte kukuřičné lupínky a čokoládu.
- Z těsta odeberte malé kousky, ze kterých vyválejte kuličky a položte je na plech vyložený pečícím papírem.
- Troubu předehřejte na 180 °C a pečte 25 minut.
Vyzkoušejte i báječné nepečené Mozartovy koule, kterou jsou velmi tradičním cukrovím u našich rakouských sousedů.
Objevte další recepty
Křupavé bezlepkové hvězdičky
Vaše děti je budou milovat. Budou vás přemlouvat, abyste je pekli častěji.
Ingredience:
- 150 g kukuřičné mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- 70 g moučkového cukru nebo medu
- Lžička vanilkového cukru
- Špetka soli
- 70 g změklého másla
- 30 ml vody
Postup:
- V misce smíchejte kukuřičný škrob a kukuřičnou mouku se solí.
- Přidejte máslo a hněťte rukama do drobivého těsta.
- Přidejte cukr (nebo med) a vodu.
- Vypracujte rukama hladké těsto.
- Těsto zabalené v igelitové folii nechte alespoň 2 hodiny v ledničce.
- Rozválejte těsto na plát asi 1 cm vysoký a vykrajujte z něj požadované tvary.
- Plech vyložte pečícím papírem, cukroví na něj naskládejte a pečte při teplotě 190° 10 – 15 minut.
Kávová kukuřičná kolečka
Ingredience:
Na těsto:
- 250 g změklého másla
- 180 g cukru
- 90 g kukuřičné mouky
- 30 g špaldové mouky
- 200 g mletých lískových ořechů
- 2 středně velké vejce
- Kůra z jednoho citronu
- 3 lžíce prášku instantní kávy
Na polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce studené kávy a citronové šťávy
- Čokoládová mocca zrna
Postup:
- Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do hladké pěny .
- Vmíchejte do směsi vejce.
- Přidejte oba druhy mouky, kávový prášek a nakonec lískové ořechy a citronovou kůru.
- Vše promíchejte, dokud těsto neztmavne – kávový prášek se mírně rozpustí.
- Lžičkou vykrajujte a na plech vyložený pečícím papírem tvarujte asi 3 – 4 cm velké kulaté sušenky.
- Pečte v troubě při teplotě 160 °C 20 – 25 minut.
- Nechte sušenky vychladnout a potřete je polevou a čokoládovými fazolemi.
- Poleva může být smíchaná buď pouze s citronovou šťávou, která dává sušenkám pikantní, nakyslou chuť, nebo s kávou a citronovou šťávou nebo pouze s kávou, v závislosti na vašich preferencích.
První den budou sušenky ještě gumově měkké a budou chutnat velmi sladce. Druhý den už budou pěkně křupavé, ale ne příliš tvrdé. Prostě perfektní.
Citronové bochánky z kukuřičné mouky
Ingredience:
1šálek = 120 ml
- 12 lžic změklého másla
- 3/4 šálku krupicového cukru
- Kůra z půlky citronu
- 3 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky hladké mouky
- 2/3 šálku kukuřičné mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- Džem, nutela
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Smíchejte v míse obě mouky, prášek do pečiva a sůl.
- Máslo a cukr vyšlehejte do hladké pěny, přidejte citronovou kůru, vanilkový extrakt a žloutky.
- Spojte směs mouky s máslovou směsí a vypracujte těsto.
- Tvořte z těsta kuličky a do každé udělejte palcem důlek.
- Naskládejte cukroví na plech vyložený pečícím papírem a pečte 10 – 13 minut.
- Vychladlé sušenky plňte džemem nebo nutelou.
Česká kuchyně odjakživa používala k vaření i pečení pšeničnou mouku, která ale neobsahuje žádné živiny, jen prázdné kalorie. Poslední dobou se proto stále více prosazují mouky, jejichž základem nejenže není pšenice, ale ani jiné obilí. Se zdravějším životním stylem měníme své stravovací návyky a spolu s nimi i recepty.
10 zdravotních přínosů kukuřičné mouky
- Pomáhá snižovat cholesterol – díky vysokému obsahu vlákniny snižuje hladinu „špatného cholesterolu“.
- Dodává tělu energii – obsahuje dostatek kalorií, které vyvažují ty, jež za den spálíme.
- Pomáhá při zácpě – vysoký obsah vlákniny zlepšuje také peristaltiku střev a napomáhá procesu trávení.
- Je prospěšná kostem – protože obsahuje draslík a hořčík, minerály, které posilují kosti, pojivové tkáně a zuby.
- Snižuje krevní tlak – díky nižšímu obsahu sodíku. Proto by starší lidé a lidé s vysokým tlakem měli do svého jídelníčku kukuřičnou mouku určitě zahrnout.
- Zlepšuje kognitivní funkce – protože obsahuje hořčík a ten hraje roli i při léčbě Alzheimerovy choroby.
- Je velmi prospěšná v těhotenství – protože je bohatá na kyselinu listovou, která zabraňuje těžkým vývojovým vadám dítěte.
- Snižuje riziko anémie – protože obsahuje železo, foláty a vitamin B9.
- Pomáhá při hubnutí – protože díky vysokému obsahu vlákniny budete mít dlouhý pocit zasycení.
- Je bezlepková – proto je vhodná pro celiaky a všechny, kterým neprospívá lepek.
Napadá vás jediný důvod, proč kukuřičnou mouku nepoužívat? A začít můžete právě vánočním cukrovím.