Slané vánoční cukroví přijde vhod těm, kteří se z nějakého důvodu chtějí vyhnout cukru.
Snažíte se zhubnout nebo už prostě jen máte dost sladkostí, které jsou o Vánocích všude kolem?
Zkuste něco nového a jako inspiraci použijte našich 5 skvělých receptů!
Škvarková kolečka se sádlem
Možná si říkáte, že škvarkové cukroví není příliš zdravé, ale pokud to s ním nebudete přehánět, nemělo by vám nijak uškodit.
Co víc, určitě si na něm skvěle pochutnáte!
Ingredience
- 250 g hrubé mouky
- 250 g hladké mouky (můžete nahradit špaldovou)
- 1 vejce
- 20 g droždí
- 1 lžička krystalového cukru
- 250 ml mléka
- 1/2 lžičky soli
- 200 g škvarků
- 110 g vepřového sádla ve vaničce
Postup
- Do mísy rozdrobte droždí, přisypte cukr a třete, dokud není vše důkladně promícháno.
- Přilijte 50 ml teplého mléka, přidejte 1 lžíci mouky, zamíchejte a dejte, po dobu 20 minut, odpočívat na teplé místo.
- Do kvásku přidejte vejce, zbývající mléko, oba druhy mouky, sůl, sádlo a nakonec i nasekané škvarky.
- Všechny suroviny zpracujte velmi důkladně, aby vzniklo jemné hladké těsto s kousky škvarků.
- Těsto dejte na teplé místo a nechte jej 2 hodiny odpočívat, aby vykynulo.
- Jakmile je těsto nakynuté, přendejte ho na pomoučený vál, vyválejte plát o výšce 0,5 cm a vykrojte z něj kolečka.
- K vykrajování můžete použít buď klasickou formičku, nebo menší skleničku, pokud nenajdete, mezi formičkami, ten správný tvar.
- Přendejte kolečka na plech a vložte do trouby, předehřáté na 200 °C. Pečte dozlatova.
- Výhodou tohoto slaného cukroví je fakt, že se může klidně konzumovat i teplé.
Škvarková kolečka připomínají sušenky. Chcete-li si připravit zdravé slané sušenky, vyzkoušejte recept na mrkvové sušenky bez cukru!
Vykrajované sádlové cukroví
Zvláštností těsta u tohoto cukroví je jeho kynutí pod vodou.
Po upečení je cukroví velmi měkké a přímo se rozplývá na jazyku. Navíc ho můžete konzumovat hned po upečení.
Ingredience
- 40 dkg hladké mouky
- 30 dkg změklého sádla ve vaničce (můžete zvolit také domácí sádlo)
- 1 zarovnaná lžíce škrobu (Solamyl)
- 6 polévkových lžic mléka
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- špetka soli
- 1/4 lžičky cukru
- 5 až 6 lžic strouhaného sýra
- 1/2 lžičky pálivé papriky
Postup
- Začněte tím, že přihřejete mléko s cukrem, ale jen tak, aby směs byla vlažná.
- Do mléka s cukrem rozdrobte droždí a rozmíchejte.
- Odložte na teplé místo, aby mohlo droždí pracovat. Do mísy prosejte hladkou mouku, promíchejte ji se solí, přisypte škrob, přidejte změklé sádlo, kvásek, papriku, sýr a důkladně vypracujte těsto, z něhož následně utvořte kouli.
- Připravte si jinou mísu, nalijte do ní studenou vodu, ponořte do ní těsto a nechte kynout do druhého dne.
- Pokud se vám nechce čekat, je možné nechat těsto kynout jen 2 až 4 hodiny.
- Vykynuté těsto vyjměte z vody, nechte trochu okapat a položte jej na pomoučený vál. U tohoto těsta ale někdy nebývá nutné vál posypávat moukou, protože se nelepí.
- Vyválejte plát o výšce asi 3 mm a vykrojte z něj různé tvary.
- Přeskládejte cukroví na plech, vyložený pečícím papírem a posypte sýrem, kmínem nebo sezamovým semínkem.
- Cukroví vložte do trouby, předehřáté na 180 °C, a pečte dozlatova, asi 12–15 minut.
- Abyste se ujistili, že je cukroví hotové, můžete do něj zapíchnout špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, máte své slané vánoční cukroví ze sádla hotové.
Vyzkoušejte také další recepty na sádlové cukroví.
Slané sýrové cukroví
Chcete letos na Vánoce překvapit něčím originálním?
Pak vyzkoušejte tyto jedinečné slané bonbony! Uvidíte, že vaši strávníci nebudou mluvit o ničem jiném.
Ingredience
- 2 plátky šunky
- 1 list mořské řasy
- 4 obaly na jarní závitky (každý nakrájený na 4 kusy)
- 100 g sýru cihla (druh dle libosti) nakrájeného na tyčinky
- bramborový škrob rozpustný ve vodě
Postup
- Řasy nakrájejte na tenké proužky a vyřežte z nich tečky.
- Z jednoho plátku šunky vykrojte koncem cukrářské špičky malá kolečka. Druhý plátek nakrájejte na tenké proužky.
- Nakrájené sýrové tyčinky ozdobte připravenými surovinami v nejrůznějších tvarech.
- Každý kousek ozdobené sýrové tyčinky zabalte jako bonbon do obalu na jarní závitky a vložte do rozpáleného oleje.
- Bonbony smažte, dokud obal nezezlátne. Máte hotovo!
Objevte další recepty
Linecké slané vánoční cukroví
Máte rádi klasické linecké cukroví? Pak pro vás máme jeho druhou variantu, a to ve slaném provedení.
Vyzkoušejte náš zajímavý recept a pochutnejte si na slaném lineckém cukroví.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 žloutek
- 4 lžíce studené vody
- 125 g másla
Postup
- Mouku prosejte do mísy, přidejte, na kostičky nakrájené, změklé máslo, vodu, sůl, žloutek a vypracujte hladké těsto, ze kterého utvořte malý bochánek.
- Těsto dejte odpočinout do lednice, a to minimálně na hodinu. Ideálně nechte těsto v lednici do druhého dne.
- Následně těsto vyválejte, vykrojte z něj kolečka, hvězdičky nebo jakýkoliv jiný tvar, naskládejte vše na plech, vyložený pečícím papírem a vložte do trouby, předehřáté na 180–200 °C.
- Hotové slané vánoční cukroví poznáte tak, že jsou okraje lehounce nahnědlé. Po upečení nechte vychladnout a slepujte libovolnou slanou náplní.
- Skvělá je třeba česneková či sýrová pomazánka nebo například šunková pěna. Jednoduše použijte slanou náplň podle svého uvážení.
Upečte si z lineckého těsta také další dobroty, které jsou navíc zdravé! Inspirujte se našimi recepty na zdravé vánoční cukroví.
Slané nepečené cukroví
Tato slaná dobrota potěší především milovníky rychlých a jednoduchých receptů. Pokrm totiž budete mít hotový za 10 minut!
Ingredience
- 1,5 šálku kokosového cukru
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 1/2 plechovky kokosového mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mořské soli
- 2,5 šálku jemně strouhaného kokosu
- 1 šálek velkých kokosových vloček
- 2/3 šálku hořké čokolády (nalámané na kousky)
- 1/2 šálku mandlového nebo kešu másla (volitelné)
Postup
- Ve velkém hrnci smíchejte kokosový cukr, kokosový olej a kokosové mléko. Směs přiveďte k varu a vařte 2 minuty, dokud karamel nezhoustne. Občas promíchejte, aby se směs neslepila.
- Odstavte karamel z ohně a přidejte vanilku, mořskou sůl a kokos nebo ovesné vločky. Promíchejte, aby se spojily. Pokud používáte mandlové nebo kešu máslo, důkladně ho vmíchejte.
- Nakonec přidejte kousky čokolády a spojte, míchejte co nejméně, aby kousky zůstaly neporušené.
- Sušenky naporcujte na pergamenem vyložený nebo nepřilnavý plech a nechte vychladnout.
- Sušenky budou tuhé po 3–4 hodinách. Nemusíte ale čekat tak dlouho – sušenky jsou dobré, i když jsou ještě teplé a mazlavé.
Prozkoumejte také slané vánoční pečivo, které můžete podávat také jako zajímavou variantu cukroví.
Cukroví se slaným karamelem
Říkáte si, jak může být cukroví slané, když je v něm karamel? Kouzlo receptu spočívá v tom, že zde je karamel slaný.
Ingredience
Těsto:
- 1 šálek másla (rozpuštěného při pokojové teplotě)
- 110 g smetanového sýra
- 1 šálek cukru krystal
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička soli
- 2 a ¾ šálku mouky
Výplň:
- Slaný karamel (při výrobě postupujte dle receptu na slaný karamel)
Postup
- V misce rozšlehejte máslo, sýr a cukr. Šlehejte střední rychlostí po dobu asi 2 minut. Vytvoříte tak lehký a nadýchaný krém.
- Přidejte žloutek, vanilku a sůl. Vše jemně promíchejte, aby se jednotlivé ingredience spojily.
- Přidejte mouku a pomocí mixéru, při nízké rychlosti, šlehejte, dokud se vše nepromíchá.
- Těsto zakryjte a dejte chladit minimálně na 2 hodiny do lednice.
- Když je těsto vychlazené, vyjměte jej z ledničky a rozdělte ho na 2 stejné porce.
- Lehce pomoučte připravený vál a vyválejte na něm těsto.
- Těsto nakrájejte na, asi 6cm, proužky a karamelem každý pruh, v jeho středu, pomažte. Těsto karamelem nemazejte až po okraj. Ponechte si asi 1 cm volného těsta z obou stran.
- Namazané těsto pevně smotejte do ruliček. Netlačte ale příliš, aby karamel nevytekl.
- Takto připravené ruličky zabalte do potravinové folie a dejte znovu chladit aspoň na 4 hodiny do ledničky. Vhodné je nechat těsto chladit přes noc.
- Předehřejte si troubu na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem.
- Z ruliček sejměte folii a nakrájejte je na cca 1cm šneky.
- Šneky dejte na plech s rozestupy 2,5 cm a pečte je 10–12 minut, dokud okraje nebudou lehce zlaté.
- Jakmile cukroví se slaným karamelem vyndáte z trouby, posypte jej jemně mořskou solí a nechte vychladit.
- Máte hotovo!
Sváteční slané pečivo z listového těsta
Toto slané cukroví je nejen dobré, ale potěší i na pohled. Připomíná totiž vánoční stromeček, který k Vánocům jednoznačně patří!
Ingredience
Pesto:
- 2 lžíce sušených rajčat
- 2 stroužky česneku
- bazalka na dochucení
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Těsto:
- pesto ze sušených rajčat
- 2 lžíce měkkého kozího sýra
- 2 listy listového těsta (můžete si připravit své těsto doma nebo jej koupit hotové v potravinách)
- 2 polévkové lžíce nastrouhaného sýra (sýr zvolte dle své chuti – výborný je sýr Gouda)
- 1 vejce
- ½ lžičky sušeného oregana
Postup
Pesto:
- Sušená rajčata rozmixujeme na drobno v mixéru. Nemáte-li mixér, rajčata nakrájejte.
- Následně rajčata smíchejte se zbytkem ingrediencí a dochuťte bazalkou, solí a pepřem.
Těsto:
- Předehřejte troubu na 200 °C a na plech si připravte pečící papír.
- Do misky vložte všechny ingredience společně s připraveným pestem a dobře promíchejte.
- Rozbalte 1 list těsta a dejte jej na plech.
- Odřízněte 2 proužky ve spodní části listu a vytvořte kmen stromu, který bude mít rozměry 2,5 x 2,5 cm.
- Prořízněte těsto diagonálně k horní části listového těsta a vytvořte dlouhý trojúhelníkový tvar, který odstraní přebytečné pečivo na obou stranách.
- Na slané pečivo rozprostřete tenkou vrstvu směsi s pestem a posypte 1 polévkovou lžící sýra.
- Rozbalte druhý list listového těsta a položte ho na vrchol trojúhelníku. Opatrně jej rozbalte směrem dolů.
- Lehce na těsto tlačte a opatrně odřízněte strany tak, aby odpovídaly prvnímu trojúhelníku. Přebytečné těsto odstraňte.
- V těstu vyřízněte silné větve z obou stran a ponechte podélnou mezeru uprostřed od kmene “stromu” k jeho špičce.
- “Větve” otočte směrem od vás, za pomoci dvou otočení a pokuste se dotknout spodních větví.
- Pokračujte v tomto pohybu směrem nahoru.
- Celý strom potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbývajícím sýrem a sušeným oreganem.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu asi 20 minut, dokud těsto nezíská zlatohnědou barvu.
- Nechte vychladnout a podávejte.
Dopřejte sobě i svým hostům příjemnou změnu v podobě slaného vánočního cukroví. Recepty můžete využít nejen o Vánocích, ale také při oslavách Silvestra nebo u příležitosti narozeninových oslav.