Vynikající recepty na vánoční cukroví z citronu. Inspirujte se!

Osvěžující citronové vánoční cukroví provoní váš domov a potěší vaše chuťové pohárky. 

Inspirujte se našimi recepty a zkuste letos připravit něco nového!

Citronové hvězdičky

Hvězdičky jsou neodmyslitelnou ozdobou Vánoc. Proč je nezařadit také do své kuchyně? 

Oživte svou vánoční tabuli citronovými hvězdičkami, které jsou hezké na pohled a výborně chutnají. 

Ingredience

Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce

Zdobení:

  • 1 vejce na potření
  • mleté vlašské ořechy a cukr krystal na posypání

Postup

  • Do mísy prosejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, čerstvě nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z citronu a máslo, rozkrájené na kousky.
  • Vypracujte hladké těsto, zabalte jej do potravinové fólie a nechte odpočinout zhruba 1–2 hodiny v chladničce.
  • Následně těsto rozválejte, na pomoučeném vále, na plát o síle 0,5 cm.
  • Z těsta vykrojte hvězdičky (můžete samozřejmě zvolit i jiný tvar), přendejte je na plech, vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby, předehřáté na 180 °C.
  • Pečte zhruba 9 minut. Ještě horké citronové cukroví obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru a nechte vychladnout.
  • Hotové hvězdičky uložte do krabice na cukroví a nechte je odpočívat 1–2 týdny. Je to z toho důvodu, aby cukroví změklo. Navíc se citron uvnitř krásně rozleží a chuť cukroví bude intenzivnější. 

Citronové linecké cukroví ve tvaru hvězdiček, posypané cukrem.
Zdroj: mimibazar.cz

Milujete cukroví z lineckého těsta, ale neradi byste přibrali kila navíc? Seznamte se s našimi recepty na zdravé vánoční cukroví.

Citronové vánoční cukroví s ořechovým posypem

Ořechy do vánoční kuchyně jednoduše patří. Zkombinujte je s čerstvým citronem a sladkým cukrem. Uvidíte, že vám bude skvěle chutnat! 

Ingredience

  • 280 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 kávová lžička citronové kůry (může být i sušená)
  • 4 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 vejce na potření
  • mleté vlašské ořechy na posyp

Postup

  • Prosejte mouku i moučkový cukr a vše dejte do mísy. 
  • Přidejte nakrájené změklé máslo, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše zpracujte v hladké těsto.
  • Mísu zakryjte potravinovou fólií a těsto vložte do ledničky, kde ho nechte zhruba 2 hodiny odpočívat.
  • Rozválejte těsto na pomoučeném vále, vykrojte z něj různé oblíbené tvary, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte ořechy a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. 
  • Připravené cukroví vložte do předehřáté trouby a pečte, při 160 °C,  do růžova.
  • Po upečení nechte chvíli vychladnout. Můžete podávat.

Citronové sušenky sypané ořechy.
Zdroj: ricettariotipico.it

Nemáte rádi ořechy? Můžete místo nich cukroví posypat kokosem nebo vyzkoušet nějakou chutnou polevu. Inspirujte se našimi nejlepšími recepty s polevami na cukroví.

Cukrové citronové tyčinky

K tomuto receptu potřebujete pouze 7 ingrediencí.

Citronová tvarohová náplň je extra hustá a krémová a leží na neodolatelné máslové kůrce. Citronové tyčinky pečte vždy při nižší teplotě, abyste se vyhnuli přepálení.

Ingredience

  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 2 šálky mouky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • sůl
  • 6 vajec
  • šťáva ze 2 čerstvých citronů

Postup

  • Rozpuštěné máslo a cukr smíchejte dohromady.
  • Přidejte vanilku a sůl. Zamíchejte.
  • Přisypte mouku a vytvořte těsto, kterým následně vyplňte pečící formu.
  • Nyní si připravte polevu.
  • Šťávu z citronů, vejce, cukr a trochu mouky smíchejte dohromady.
  • Náplň vlijte na korpus a pečte asi 20 minut (do ztuhnutí) na 163 °C.
  • Po upečení vyndejte hotové cukroví z trouby a nechte vychladnout. Trvá to asi 1 hodinu při pokojové teplotě.
  • Následně vložte cukroví na 1–2 hodiny do lednice, dokud není vychlazené a pak nakrájejte na úzké tyčinky.
  • Na závěr všechny tyčinky posypte moučkovým cukrem.
  • Můžete podávat!

Citronové tyčinky poskládané na sobě
zdroj: sallysbakingaddiction.com

Citronové cukroví s krémem

Máte strach, že by citronová kolečka mohla být příliš kyselá? Citronu se nebojte! 

Cukr zajistí sladkou chuť cukroví a citron mu dodá velmi zajímavou osvěžující chuť. 

Vyzkoušejte náš recept na skvělou sladko-kyselou dobrotu!

Ingredience

Citronové těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 3 žloutky
  • Šťáva i kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu

Máslový citronový krém do cukroví:

  • 250 g másla
  • 5 polévkových lžic třtinového cukru
  • 1 vejce
  • Šťáva z 1/2 citronu

Citronová poleva na cukroví:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 polévkové lžíce horké vody

Postup

  • Mouku s cukrem prosejte do mísy, přidejte pokrájené máslo, žloutky, šťávu a kůru z citronu. 
  • Ze směsi vypracujte hladké těsto a dejte ho na noc odpočívat do ledničky.
  • Následující den položte těsto na pomoučený vál a dejte přes něj potravinovou fólii, přes kterou těsto vyválejte. Díky potravinové folii se vám nebude těsto lepit na váleček.
  • Sundejte folii a začněte vykrajovat kolečka. Ty pak naskládejte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte, při 180 °C, po dobu 7–8 minut. 
  • Upečená kolečka nechte vychladnout a pak je slepujte citronovým krémem. Nakonec slepená kolečka polijte citronovou polevou.

Citronový krém do cukroví:

  • Na plotnu dejte vařit kastrůlek s vodou a položte na něj nerezovou misku. Chcete vytvořit vodní lázeň.
  • Do misky rozklepněte vejce, přidejte cukr a vše šlehejte, dokud není směs hustá.
  • Směs odstavte a vezměte jinou mísu, ve které vyšlehejte do pěny změklé máslo, do kterého postupně zašlehávejte hotovou vaječnou směs.
  • Vše dohromady vyšlehejte dohladka, přidejte ještě šťávu z půlky citronu, znovu prošlehejte a vzniklým krémem slepujte vychladlá kolečka.

Citronová poleva:

  • Cukr dejte do misky, přidejte vodu s citronovou šťávou a velmi důkladně promíchávejte, dokud nevznikne poleva, která bude mít hladkou konzistenci.

Citronovou polevu můžete obarvit na hnědo přidáním kakaa.

Slepované citronové cukroví s krémem a kakaovou polevou.
Zdroj: foto.dama.cz

Citronové linecké cukroví

Linecké cukroví s citronem se od klasického lineckého těsta neliší, ale přidáním citronu nabývá na exkluzivitě. 

Vyzkoušejte jednoduchý recept a obohaťte svou vánoční kuchyni. 

Ingredience

  • 2  ½ šálku mouky
  • ⅓ šálku cukru moučka
  • hrubý cukr na posyp
  • 9 lžic nesoleného másla 
  • 2 žloutky 
  • 1 citron

Postup

  • Mouku a cukr smíchejte ve velké míse a přidejte máslo se žloutky.
  • Vymačkejte citron a čerstvou šťávu vlijte do směsi. Vše pořádně zamíchejte.
  • Pomocí rukou začněte hníst těsto, dokud se vše nespojí a těsto se nezačne lesknout. Potrvá to asi 5–7 minut.
  • Jakmile je těsto hotové, udělejte z něj “míč” a mísu přikryjte potravinovou fólií. Následně těsto umístěte do ledničky a nechte jej vychladit. 
  • Zatímco těsto odpočívá, předehřejte si troubu na 180 °C. 
  • Jakmile je těsto odleželé, vyjměte ho z ledničky a rozválejte ho na pomoučené ploše. Těsto by mělo být vyváleno na výšku asi 0,5 cm. 
  • Teď už záleží na vás, jaký druh vykrajovátka zvolíte. Zda chcete vytvořit citronová linecká kolečka nebo spíše perníčky ve tvaru hvězd, stromečků, soviček apod. Pro tento recept jsme vybrali formu soviček. 
  • Do mističky dejte jedno vejce a rozšlehejte ho. Tímto vajíčkem následně potřete každé vykrojené cukroví zvlášť. To mu dodá zlatavý nádech při pečení.
  • Cukroví posypejte hrubým cukrem. Vytvoří to nádherný efekt sněhu.
  • Takto připravené cukroví vložte do trouby a pečte 12–15 minut, dokud nezačne krásně hnědnout.
  • Nechte hotové cukroví vychladnout a podávejte. 

V ledničce vydrží linecké citronové vánoční cukroví 3–4 týdny, pokud jej budete skladovat ve vzduchotěsné nádobě.

Linecké citronové vánoční cukroví ve tvaru soviček, posypané cukrem.
zdroj: verygoodcook.com

Citronové nepečené cukroví

Pokud jste fanoušky sladké a krémové chuti zároveň, je tento recept napsaný právě pro vás!

Výhodou této dobroty je to, že ji můžete ozdobit libovolným posypem a podávat, mimo Vánoce, například na narozeninových oslavách.

Ingredience

  • 3/4 hrnku citronové polevy
  • 60 ks sušenek Ritz, popřípadě jiných podobných sušenek
  • cca 6 dl bílé cukrové polevy značky Dr. Oetker
  • volitelný posyp (nejlépe s vánoční tematikou)

Postup

  • Polovinu sušenek potřete polevou a přikryjte zbylými sušenkami.
  • Takto připravené spojené sušenky namočte do rozpuštěné cukrové polevy a přebytečné množství polevy nechte okapat.
  • Cukroví položte na pečící papír a ozdobte dle potřeby. Nechte stát, dokud poleva neztuhne.
  • Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce.

Sušenková kolečka máčená v citronové polevě zdobená sypáním ve tvaru vloček
zdroj: tasteofhome.com

Měsíčky s citronovou polevou

Nejlepší vánoční citronové cukroví je takové cukroví, které připravíte jednoduše a rychle! 

Vyzkoušejte osvědčený recept na výborné vánoční citronové sušenky s polevou.

Ingredience

Těsto:

  • 2 šálky mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 polévková lžíce citronové kůry 
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • ½ šálku nesoleného másla (nechte rozpustit v pokojové teplotě)
  • 1 šálek cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Citronová poleva na vánoční cukroví:

  • ½ šálku vody
  • ¾ šálku cukru moučka
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

Těsto:

  • Před přípravou těsta dejte předehřát troubu na 180 °C. 
  • Ve střední misce rozšlehejte mouku, jedlou sodu, sůl a citronovou kůru. 
  • V jiné míse rozšlehejte, pomocí elektrického mixéru, máslo a cukr. Šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná. 
  • Přidejte vejce, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Pořádně míchejte, dokud se vše nespojí. 
  • Směs z druhé mísy pomalu vmíchejte mixérem (při nízkém stupni šlehání) do střední mísy a opatrně smíchejte se směsí z mouky.
  • Z hotového těsta vytvořte hrudky ve tvaru měsíčku o průměru asi 2 cm. Dávejte je na plech rovnoměrně asi 3 cm od sebe, aby se vám při pečení nespojily. Teplem se bude hmota roztahovat do stran.
  • Vložte cukroví do trouby a pečte, dokud nejsou okraje zlaté. Trvá to asi 15–20 minut.
  • Poté cukroví vyjměte a nechte vychladnout na 2 minuty. Následně jej potřete připravenou citronovou polevou a máte hotovo.

Citronová poleva na cukroví:

  • Do misky vlijte vodu a pomalu do ní zašlehávejte cukr. 
  • Šlehejte tak dlouho, dokud poleva nezíská hladkou hustší konzistenci. Je-li to potřeba, před použitím cukr přesejte.
  • Do směsi přidejte citronovou šťávu a zamíchejte.
  • Hotovou polevu namažte na cukroví a nechte ztuhnout. Vytvoří se na něm krásná lesklá glazura. 

Polevou můžete vánoční citronové sušenky nejen polévat, můžete je v ní také namáčet celé.

Sušenka ve tvaru měsíčku s citronovou polevou
zdroj: handletheheat.com

Pokud jste zatím, při přípravě vánočních dobrot, s citronem nepracovali, určitě se do toho pusťte. 

Citronové vánoční cukroví stojí za to vyzkoušet! 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.