6 nejlepších receptů na Išelské dortíky, které musíte vyzkoušet!

Išelské vánoční cukroví ocení všichni, a to včetně diabetiků, celiaků i veganů!

Vyzkoušejte naše různorodé recepty, z kterých si vybere opravdu každý.

Zapojte do příprav svou rodinu nebo přátele a začněte tvořit. 

Pravé išelské cukroví


Kdo by je nemiloval. Máslový krém, čokoláda, oříšek. Příprava receptu je jednoduchá a zvládne ji každý. Se zdobením si můžete pohrát podle své vlastní fantazie.

Ingredience

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli

Náplň:

  • 100 g mletých ořechů
  • 3 lžíce meruňkové marmelády

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády
  • 5 lžic smetany
  • vlašské ořechy na ozdobu

Postup

  • Vyšlehejte máslo společně s cukrem a žloutky. Ve vedlejší misce smíchejte suché ingredience a přidejte je ke zbytku těsta. Poté vmíchejte rum a vytvořte těsto, které dejte odležet do lednice alespoň na 1 hodinu.
  • Mezitím si připravte náplň smícháním mletých ořechů a marmelády.
  • Odleželé těsto vyndejte z ledničky, rozválejte na pomoučeném vále a vykrojte z něj kolečka.
  • Troubu předehřejte na 180 °C, kolečka dejte na plech s pečícím papírem a pečte po dobu 7–10 minut.
  • Po upečení vyndejte kolečka z trouby a nechte je vychladnout. Poté si připravte polevu. 
  • Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a postupně přidávejte smetanu tak, aby byla poleva hustá, ale zároveň tekutá.
  • Vychladlá kolečka k sobě slepujte náplní a polijte polevou. Navrch dejte oříšek a nechte zatuhnout v lednici. Skladujte v chladu.

Kulaté cukroví s čokoládovou polevou a vlašskými ořechy
zdroj: top-rezepte.de

Výborné išelské dortíčky – klasické vánoční cukroví bez lepku

Alergie na lepek je dnes docela častým jevem. Nikdo, kdo jí trpí, by však neměl přijít o tradiční vánoční dobroty. 

A právě proto pro vás máme bezlepkovou alternativu. 

Ingredience

Těsto:

  • 200 g bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová, amarantová atd.)
  • 80 g cukru moučka
  • 20 g kakaa
  • 40 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové či směs)
  • 150 g másla

Náplň:

  • 120 g moučkového cukru
  • 400 g másla
  • 3 žloutky
  • 4 lžíce kakaa
  • troška rumu

Poleva:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g ztuženého tuku

Postup

  • Smíchejte suché ingredience na těsto a poté přidejte po kouskách změklé máslo. Vypracujte těsto a nechte ho chvíli odpočinout v ledničce.
  • Mezitím si připravte náplň. Nakrájejte máslo na kousky, nechte jej změknout a přimíchejte do něj cukr, kakao, žloutky a rum. Vše důkladně vyšlehejte.
  • Polevu připravíte roztopením čokolády ve vodní lázni a postupným přidáním tuku.
  • Odstáté těsto vyválejte na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka.
  • Dejte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte po dobu 10–12 minut.
  • Po upečení a vychladnutí slepte kolečka k sobě, pomocí máslového krému do išelských dortíčků a polijte je teplou čokoládovou polevou.
  • Na závěr cukroví ozdobte ořechy.

Bezlepkové išelské dortíčky s čokoládovou polevou zdobené mandlemi
zdroj: salala.de

Vyzkoušejte také další recepty na bezlepkové vánoční cukroví.

Zdravé išelské dortíčky

Proč je toto cukroví zdravé? Neobsahuje žádný cukr a je tak vhodné i pro diabetiky!

Ingredience

Těsto:

  • 200 g mletých mandlí
  • 80 g kokosové mouky
  • 2 vejce
  • 60 g březového nebo jiného přírodního cukru
  • 60 g másla ghee
  • ostrouhaná slupka z 1 pomeranče
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka skořice

Náplň:

  • meruňková marmeláda bez cukru

Poleva:

  • 1 lžička kokosového oleje
  • 80 g hořké čokolády (minimálně 70 %)

Postup

  • Z ingrediencí vytvořte těsto a dejte jej vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu. Poté jej vytáhněte, rozválejte (ideálně mezi dvěma pečícími papíry) a vykrájejte kolečka.
  • Kolečka dejte na plech s pečícím papírem a pečte na 180 °C po dobu 15 minut.
  • Mezitím si, ve vodní lázni, připravte polevu z horké čokolády a kokosového oleje.
  • Upečená a vychladlá kolečka slepte dohromady marmeládou a polijte polevou.
  • Na závěr můžete išelské dortíčky dozdobit nasekanými mandlemi.

Kulaté išelské dortíčky s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou.
zdroj: glutenfreiesleben.de

Zaujalo vás cukroví bez cukru? Připravte si některý z našich dalších dia vánočních receptů.


Išelské vánoční cukroví s pudinkovým krémem

Tento recept je nápaditý a plný lahodných chutí. Potěšte své chuťové pohárky pudinkovým krémem, pistáciemi nebo chutí citrusu. Dortíky vás rozhodně příjemně překvapí!

Ingredience

Těsto:

  • 220 g hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 75 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • nastrouhaná slupka z jednoho citronu

Krém na išelské dortíčky:

  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • 40 g másla
  • 85 g cukru krystal
  • 10 g vanilkového prášku
  • 1 žloutek

Poleva a zdobení:

  • 50 g meruňkové marmelády
  • 250 g hotové čokoládové polevy
  • nasekané pistácie
  • špetka soli

Postup

  • Smíchejte ingredience na těsto a změklé máslo přidávejte postupně. Hotové těsto nechte chvíli odležet.
  • Mezitím si připravte krém. Ve vodní lázni smíchejte smetanu s máslem a 60 g cukru. Poté misku se směsí dejte do studené a ochlaďte ji za stálého míchání. Následně ji dejte do lednice.
  • Vezměte pudinkový prášek, smíchejte jej se 2 lžícemi mléka a žloutkem. Zbývající mléko přiveďte k varu, přimíchejte zbývající cukr (25 g), přidejte směs s pudinkem a za stálého míchání chvíli vařte. Poté nechte rovněž vychladnout v lednici. 
  • Pudinkový a smetanový krém smíchejte dohromady a opět nechte vychladit.
  • Mezitím rozválejte těsto a vykrojte kolečka. Dejte péct do trouby na 170 °C a pečte zhruba 12 minut.
  • Upečené išelské vánoční cukroví nechte vychladnout a za pomoci krému slepuje k sobě po dvou kolečkách. 
  • Vršek namažte marmeládou a připravte hotovou čokoládovou polevu podle návodu. Poté jí přelijte přes marmeládu a posypte nasekanými, mírně solenými, pistáciemi.

Išelské cukroví s pudinkovou náplní a pistáciemi, polité čokoládovou polevou
zdroj: gusto.at

Další lahodné krémy najdete v receptech na plněné vánoční cukroví. Podívejte se!

Mini išelské vánoční cukroví

Výhodou mini dortíků je jejich snadná a poměrně rychlá příprava. Už nemusíte čekat do druhého dne, než si na nich budete moci pochutnat.

Pusťte se do příprav a už za chvíli si budete moci užívat skvělou chuť tohoto cukroví. 

Ingredience

Těsto: 

  • 210 g mouky
  • 70 g cukru moučka
  • ½ balíčku vanilkového cukru (4 g)
  • 1 lžička mléka
  • 1 vaječný žloutek

Náplň:

  • 150 g mletých ořechů (vlašské, lískové, mandle)
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 lžičky rumu
  • 80–100 g meruňkového džemu + džem pro extra druhou vrstvu
  • 400 g čokolády na ozdobu
  • bílé mandle na ozdobu

Postup

  • V misce smíchejte, pomocí elektrického mixéru, všechny přísady. Míchejte tak dlouho, dokud se vše nespojí. 
  • Vytvarujte těsto do koule a zakryjte jej potravinovou fólií. Nechejte těsto 1 hodinu odpočívat v ledničce.
  • Zatímco se těsto chladí, předehřejte si troubu na 160 °C. 
  • Připravte si vál a poprašte ho moukou. Vyjměte těsto z ledničky a dejte jej na vál. 
  • Vytvořte plát těsta o tloušťce 0,5 cm a pomocí vykrajovátka vytvořte kulaté tvary. 
  • Vykrojené kousky dejte na plech, vyložený pečícím papírem a pečte 5–8 minut, dokud nebude cukroví po okrajích trochu zlatavé. 
  • Poté cukroví vyndejte a nechte jej chladit. Mezitím si připravte náplň.
  • V misce smíchejte všechny ingredience potřebné do náplně. 
  • Každé kolečko potřete náplní, na ni dejte vrstvu džemu a druhým kolečkem přiklopte. Nechte 2 hodiny chladit v ledničce. 
  • Zatímco se išelské cukroví chladí, vyrobte si polevu. 
  • Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Jakmile mírně vychladne, ponořte do ní horní polovinu sušenky a do jejího středu vložte mandli. Toto opakujte u všech kousků. 
  • Nechte zaschnout. 
  • Vaše išelské mini dortíky jsou připraveny k podávání!

Mini išelské vánoční cukroví zdobené čokoládovou polevou a mandlemi.
zdroj: juliarecipes.com

Pokud nechcete cukroví zdobit čokoládou, můžete vyzkoušet jinou příchuť. Inspirovat se můžete našimi polevami na vánoční cukroví.

Išelské cukroví pro vegany

Toto cukroví není příliš známé. Navíc se také málo ví, že je možné jej připravit ve veganském provedení. 

Vyzkoušejte neobvyklý, ale chutný a jednoduchý recept!

Ingredience

  • 250 g mouky
  • 240 g veganského másla (v pokojové teplotě)
  • 150 g moučkového cukru
  • 130 g mletých lískových oříšků
  • špetka skořice a mletého hřebíčku
  • 250 g džemu (příchuť je volitelná)
  • 300 g veganské čokolády

Postup

  • Na těsto je nutné smíchat veganské máslo, cukr, oříšky, koření a trochu mouky. Mouku přidávejte do směsi postupně, aby vám vzniklo hladké těsto. 
  • Jakmile je těsto tak akorát, zabalte ho do potravinové fólie a chlaďte ho v lednici aspoň 1 hodinu. Můžete jej nechat chladit i přes noc.
  • Poprašte vál i těsto a vyválejte plát, tenký asi 0,3 cm. 
  • Za pomocí kulaté formičky (kdo nemá, může použít úzkou sklenici) vykrojte kolečka.
  • Kolečka pečte na plechu, vyloženém pečícím papírem, asi 8 minut. Trouba by měla být předehřátá na 160 °C. 
  • Jakmile kolečka vychladnou, spojujte je v párech, pomocí džemu, k sobě. 
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a počkejte, až trochu ztuhne. Následně v ní kolečka namáčejte. 
  • Můžete namáčet pouze polovinu koleček nebo je do čokolády ponořit celá. To už záleží na vás.
  • Nechte čokoládu zaschnout a podávejte. Pokud ale budete mít trpělivost a kolečka ochutnáte až za pár hodin, pochutnáte si víc, protože budou krásně uleželá.

Veganské išelské cukroví zdobené čokoládou a barevným cukrářským sypáním.
zdroj: miniszendvics.hu

Prozkoumejte také další recepty na veganské cukroví.

Išelské vánoční cukroví se stává stále více populárním. Zahrňte ho také vy do svého vánočního menu. Uvidíte, že vám bude chutnat!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.